Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Віза в Марокко: за яких умов не потрібна, правила в'їзду, перебування

  1. Що необхідно для в'їзду в Марокко?
  2. Про міграційній карті
  3. кілька хитрощів
  4. Про митниці
  5. Як здійснювати поїздки в Марокко з дітьми?
  6. Робоча віза в Марокко
  7. Як дістатися до Марокко?
  8. Про гроші
  9. Про чайових
  10. Чи дорого жити в Марокко?
  11. На чому їздити по околицях?
  12. Якщо треба зателефонувати
  13. Візові відносини Марокко з країнами світу
  14. Адреси дипломатичних органів Марокко в Росії

Королівство Марокко тягне росіян не тільки місцевим колоритом і кліматом, що розташовує до приємного і досить недорогого відпочинку, але відсутністю необхідності оформляти візу в цю країну. Ще з 2005 року громадян РФ не цікавить, скільки коштує віза в Марокко, тому і в поточному сезоні вона теж не потрібна.

Що необхідно для в'їзду в Марокко?

Для того щоб безперешкодно потрапити на територію цієї держави, вам буде потрібно тільки закордонний паспорт і міграційну картка. Після в'їзду в країну ви маєте право перебувати в ній безперервно не більше 90 днів. Вимога до закордонного паспорту тільки одне: документ повинен залишатися дійсним протягом шести місяців з дня виїзду з королівства.

Як тільки ви прибудете в марокканський аеропорт, вам в пункті прикордонного контролю буде поставлений в паспорт штамп про заїзді (а потім про виїзд), а також присвоєно персональний номер, який теж буде прописаний в закордонному паспорті. Ніяких консульських зборів або держмита платити не треба. Бажано при собі мати також зворотний квиток, так як прикордонники можуть зацікавитися його наявністю. У деяких випадках потрібне підтвердження вашої фінансової спроможності.

Важливо: якщо ви збираєтеся пробути в Марокко довше трьох місяців, вам буде потрібно спеціальний дозвіл на тимчасове перебування для іноземних громадян. Отримати його можна в найближчому поліцейському відділенні, і зробити це потрібно мінімум за 15 днів до закінчення терміну вашого перебування в країні.

Порада: якщо у вас є поліс медичного страхування міжнародного зразка, візьміть його з собою про всяк випадок, оскільки в Марокко медичні послуги коштують дуже дорого. Виняток становить термінова медична допомога, яка надається безкоштовно.

Про міграційній карті

Міграційну картку можна заповнити перед самим проходженням кордону, як тільки ви приїдете в Марокко Міграційну картку можна заповнити перед самим проходженням кордону, як тільки ви приїдете в Марокко. Однак в більшості випадків її заповнюють ще в літаку (там же її і видають). Це дозволяє прискорити процес проходження прикордонного контролю. Допомоги в заповненні можна попросити у стюардес, а можна роздрукувати вже заповнений зразок (на малюнку праворуч) і взяти його з собою в якості прикладу.

Вписувати дані в картку слід чорної або синьою ручкою, латинськими друкованими буквами. Якщо ви їдете всією родиною, то вам необхідно заповнити картки на кожного з її членів, включаючи дітей, у яких є свої паспорти. У домашніх умовах роздруковувати порожній бланк міграційної карти і заповнювати його не варто.

кілька хитрощів

У Марокко можна безвиїзно перебувати максимум 90 днів. Після закінчення цього часу потрібно виїхати з країни, після чого при бажанні в'їхати знову. Якщо у вас таке бажання виникне, то щоб не витрачати час і купу грошей, можна використовувати кілька хитрощів.

  1. Якщо у вас є шенгенська віза, то вам дешевше буде з Марокко виїхати в Іспанію або на Канарські острови, і звідти знову повернутися в королівство на наступні 90 днів.
  2. Якщо візи ніякої немає, то виїхати можна в Туніс або в Мавританію. Правда, в Мавританію віза все ж потрібна, але це питання можна віч-на-віч вирішити з прикордонниками. За 20-30 євро вам цілком можуть поставити штампи в'їзду і виїзду з Мавританії, без будь-яких віз.

Про митниці

Якщо з візою в Марокко і документами все зрозуміло, то питання проходження митниці поки відкрите. Що можна і що не можна ввозити в королівство і вивозити з нього? Так, іноземну валюту (долари, євро і т.д.) можна ввозити і вивозити в будь-яких кількостях, проте її вам доведеться міняти на місцеві гроші - дирхами. Ходіння іноземної валюти по країні заборонено, так само як і вивіз національної валюти королівства.

Що стосується спиртних напоїв і тютюнових виробів, то митом не обкладається:

  • Одна пляшка дуже міцного напою і одна пляшка вина на одного повнолітнього;
  • До 200-т сигарет (10 пачок), або 250 г тютюну, або 50 сигар.

В обов'язковому порядку потрібно декларувати професійну фотоапаратуру, а також спорядження для полювання і спорту. Вся амуніція повинна бути упакована в чохли і футляри і опломбована. У деяких випадках на ввезення вищевказаної апаратури необхідно офіційний дозвіл. Також забороняється ввозити:

  1. Відео-, фото- та друковану продукцію, в якій містяться порнографічні елементи;
  2. Матеріали, що суперечать ісламським нормам;
  3. Зброя, включаючи пневматику, газове, травматичне, а також боєприпаси;
  4. Наркотики.

Ввезення речей і предметів, які являють собою художню або історичну цінність допускається тільки при пред'явленні спеціального дозволу. Автотранспортні засоби дозволено ввозити без реєстрації на термін до трьох місяців (90 днів). Бензин в каністрах провозити не можна. Допускається тільки ту кількість палива, яке знаходиться безпосередньо в баку автомобіля на момент його ввезення. Якщо ви збираєтеся керувати ввезеним на територію Марокко автомобілем, подбайте про страховий поліс і водійському посвідченні міжнародного зразка.

Як здійснювати поїздки в Марокко з дітьми?

Щоб взяти з собою в поїздку неповнолітньої дитини, ніяких додаткових документів не потрібно. Це стосується тих випадків, якщо дитина подорожує з обома батьками. Якщо ж дитина їде тільки з одним батьком, то додатково потрібно нотаріально завірений дозвіл від другого чоловіка про вивезення дитини за кордон. При цьому не має значення, чи перебувають батьки дитини в шлюбі.

Якщо другого з батьків немає в живих, або він позбавлений батьківських прав, необхідно надати відповідні документи (свідоцтво про смерть або судове рішення). Якщо дитина відправляється в поїздку з третіми особами, необхідний дозвіл на його вивезення від обох батьків.

Робоча віза в Марокко

Якщо для подорожей в Марокко віза не потрібна, то для роботи в цій країні оформити її потрібно. Щоб отримати «рабочкі», потрібно для початку знайти саму роботу і переконатися, що роботодавець дійсно готовий вам її надати. Насправді, отримати роботу в Марокко непросто, оскільки в цій країні перевагу віддають місцевим кадрам. Але спробу все ж можна зробити тут: anapec.org. Ви будете затребувані, якщо досконало володієте французькою мовою. В ідеалі, звичайно, вам потрібні також арабська і англійська.

Спеціальності, на які російських беруть вельми охоче - це оператори колл-центрів і вчителя французької або англійської. Однак багато примудряються знаходити роботу гідами або менеджерами в місцевих турфірмах, а також інструкторами з серфінгу і кайт-серфінгу.

Як тільки ви знаходите роботу, компанія-роботодавець повинна вислати вам документ (дозвіл на роботу), що підтверджує намір прийняти вас на ту чи іншу посаду. Також в документі повинно бути вказано, що ця вакансія ніким не зайнята, і що ви - єдиний претендент на неї.

У посольство ви приходите з наступними документами:

  • Анкета-заява (бланк потрібно взяти в посольстві і заповнити його);
  • 4 фотографії 35х45 мм, зроблені не більше півроку назад;
  • Дійсний закордонний паспорт, в якому є як мінімум одна порожня сторінка;
  • Дозвіл на роботу від компанії, зареєстрованої в Марокко;
  • Документ про оплату робочої візи.

Вартість візи в Марокко (робочої) можна дізнатися тільки при особистому візиті в консульство або посольство. На жаль, навіть по телефону ця інформація не завжди надається.

Як дістатися до Марокко?

Ще зовсім недавно в Марокко неможливо було потрапити безпосередньо. Всі рейси були з транзитними пересадками. Сьогодні ж з Москви можна прямим рейсом з аеропорту «Шереметьєво» відправитися до Касабланки. Літак туди літає три рази в тиждень. Тривалість перельоту - близько 6-ти годин. Ціна квитка - від 300-т євро. Прямі рейси в Марокко здійснює авіакомпанія «Royal Air Maroc». Але при бажанні можна підібрати і більш дешевий варіант перельоту. Для цього сьогодні передбачено безліч спеціалізованих інтернет-ресурсів з пошуку дешевих авіаквитків.

Про гроші

Щоб не виникло проблем з обміном, з собою в Марокко краще брати долари або євро. Обмінювати їх на марокканські дирхами можна або в банку, або в готелі, або в банкоматі, або в обмінних пунктах, позначених «золотий» написом. Курс обміну всюди єдиний, що позбавляє від необхідності шукати більш вигідний варіант. Виняток становить «чорний ринок», тому його варто уникати. Крім того, що такий обмін не вигідний, у вас додатково можуть виникнути проблеми з місцевою поліцією.

Порада: коли будете міняти валюту в встановлених для цього місцях, обов'язково візьміть довідку.

У всіх перелічених готелях, магазинах і ресторанах можна розплачуватися кредитною карткою (Master Card, Eurocard, American Expres і Visa). Але деяку суму готівки все ж потрібно мати при собі. Якщо ви потрапите на ринок і вирішите що-небудь купити, - торгуйтеся нещадно. Марокканці це люблять і навіть чекають з нетерпінням. Вони дуже товариські, і їм важливо не стільки продати річ, скільки поговорити і поторгуватися. В процесі таких бурхливих дебатів ви можете купити придивилася дрібничку в кілька разів дешевше від заявленої ціни.

Про чайових

У Марокко чайові дуже люблять і тому завжди вітаються. У ресторанах і готелях чайові, як правило, вже включені в рахунок (10% від загальної суми замовлення), однак якщо ви дасте «бакшиш» зверху, Аллах це зарахує. Що стосується обслуговуючого персоналу, то їм буде досить наступних сум:

  1. Покоївки - від 2 до 10 дирхам в тиждень;
  2. Охоронці автомашин - 1-2 дірхама;
  3. Мийники авто - 5 дирхам;
  4. Водії або гіди - 10 дирхам за екскурсію.

Звичайно, це лише усереднені дані. Насправді, ви можете залишати стільки чайових, скільки не шкода.

Чи дорого жити в Марокко?

Це питання кожен вирішує сам, тому що все залежить від того, де саме він буде жити. Якщо вам по кишені фешенебельні готелі, то життя в королівстві Марокко обійдеться вам в рази дорожче. Якщо ж ви невибагливі, то ви цілком можете оселитися в Ріяді - типовому марокканському готелі. Він являє собою прямокутне або квадратне будівля, оформлене традиційним для цієї країни дизайном, з просторим внутрішнім двориком.

Деякі Ріяді мають на даху басейн або кафе. Щоб зняти в такому готелі кімнату або апартаменти, вам потрібно буде заплатити близько 25-ти євро за добу. Якщо ви плануєте довгострокове перебування в королівстві, то буде дешевше зняти квартиру. Так, на півночі країни вартість оренди в місяць становить від 350 євро, а на півдні - від 150 євро. І це при тому що в ці суми вже входить вартість води і електроенергії.

Якщо ви збираєтеся не тільки жити, але і працювати в Марокко, вашої щомісячної зарплати вам цілком повинно вистачати на все. В середньому люди тут заробляють в місяць від 600 євро. Харчування «потягне», в середньому, на 200 євро в місяць. Так що якщо підійти до питання про життя в королівстві раціонально, з часом можна себе більш ніж пристойно забезпечити і навіть купити будиночок в межах 30 тисяч євро (це з хорошим ремонтом, меблями і всіма зручностями).

На чому їздити по околицях?

У Марокко можна спокійно взяти автомобіль на прокат. Правда, зробити це можуть тільки ті, кому вже виповнилося 21 рік, і у кого є водійські права міжнародного зразка. Машину середнього класу можна орендувати приблизно за 450 дирхам (близько 40 євро) в день.

Порада: коли берете авто на прокат, попередньо ознайомтеся з його технічним станом, і лише потім підписуйте договір. Справа в тому, що авто нерідко бувають з прихованими дефектами, про які вас ніхто не попередить. І при поверненні машини за ці дефекти доведеться розплачуватися вам (грошима, звичайно).

Якщо у вас є зайва тисяча євро, і ви маєте любов до тварин, то для подорожей по місцевості ви можете купити собі ... верблюда. У вас буде свій власний корабель пустелі, на якому ви зможете безперешкодно розсікати жовті піски Сахари або просто їздити за покупками по магазинах. Здивованими очима на вас дивитися не будуть, тому що в Марокко використовувати цих в'ючних тварин в якості транспорту - в порядку речей.

При відсутності грошей на покупку верблюда і прокат авто, можна користуватися громадським транспортом. Так, проїзд в міжміському автобусі, оснащеному кондиціонером, варто 3-10 доларів. Ціна залежить від відстані, але незалежно від цього, купити квиток буває непросто. Усередині міста автобусів курсує не дуже багато, і ходять вони з інтервалом до півгодини. Проїзд в таких автобусах коливається від 5 до 10 дирхам (приблизно від 45-50 центів до 1 долара).

Поїздка на таксі обходиться приблизно в 1 долар за кілометр, однак якщо ви знаєте, куди їхати, то буде доречним обговорити загальну ціну з водієм і навіть сторгуватися. Врахуйте, що в марокканських таксі таксометри відсутні, тому ви можете домовитися і на 10 доларів за поїздку, і на 50. Плюс чайові.

Ще в королівстві існують «великі таксі». Ці автомобілі вміщують 6 осіб. Зазвичай такі таксі використовуються для приміських і міжміських поїздок. Сума поїздки обмовляється заздалегідь. Після того як в машині збереться потрібну кількість пасажирів, обумовлена ​​сума ділиться на всіх і по завершенні поїздки виплачується водієві. Ціна поїздки в «великому таксі» становить від 20 до 50 дирхам (в середньому від 1,8 до 5 доларів).

Якщо треба зателефонувати

Стільниковий зв'язок в Марокко підтримується трьома операторами: Meditel, Maroc Тelecom і INWI (остання - нова компанія). Стандарт мобільного зв'язку - GSM 900. Придбати сім-карту можна двома способами: 1) з реєстрацією та контрактом - в офісах операторів; 2) без реєстрації (з передплатної тарифами за картками) - в кіосках, де продають пресу. Для абонентів основних операторів Росії доступний роумінг.

Також можна зателефонувати з телефону-автомата. Вони працюють по монетам і за картками. Картки так само, як і «сімки», можна придбати в газетних кіосках або в відділеннях пошти. Після 23:00 і у вихідні (субота, неділя та свята) дзвонити можна за пільговим тарифом. У будь-якому поштовому офісі можна відправити факс.

Візові відносини Марокко з країнами світу

Візові відносини Марокко з країнами світу

Адреси дипломатичних органів Марокко в Росії

Посольство королівства Марокко

  • 121069, г. Москва, ул. Велика Нікітська, д. 51.
  • Телефон / факс: (495) 690-20-85; 691-17-62; 691-94-93; 691-16-42.

Консульський відділ

  • 119049, г. Москва, ул. Коровій Вал, д. 7, стор. 1, офіс 77.
  • Телефон / факс: (499) 230-11-88.

Відео: Марокко в програмі "Орел і Решка"

також рекомендуємо:

Що необхідно для в'їзду в Марокко?
На чому їздити по околицях?
Що необхідно для в'їзду в Марокко?
Що можна і що не можна ввозити в королівство і вивозити з нього?
Як здійснювати поїздки в Марокко з дітьми?
Як дістатися до Марокко?
Чи дорого жити в Марокко?
На чому їздити по околицях?

Новости