Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Віза в Болгарію для росіян: чи потрібна, яка, порядок оформлення

  1. Самостійне оформлення візи в Болгарію
  2. Етап 1. Збір та оформлення пакету особистих документів
  3. Туристична віза
  4. Віза для неорганізованих туристів
  5. Віза для відвідання за приватним запрошенням
  6. Бізнес-віза
  7. Імміграційна віза - Д
  8. Віза для власників нерухомості в Болгарії
  9. Транзитна віза
  10. Віза для неповнолітніх
  11. Етап 2. Подача документів у візовий центр і отримання готової візи.
  12. Адреса та контакти центру видачі віз в Москві:
  13. Вартість оформлення візи
  14. Що робити, якщо відмовили у візі в Болгарію?
  15. Відео: путівник по Болгарії

Багатьох туристів цікавить: чи потрібна для росіян віза в Болгарію? Відповідь однозначна - потрібна. Знадобиться будь-яка шенгенська віза, або національна болгарська.

В мережі Інтернет рознеслася новина, що планується скасування віз до Болгарії на весь літній сезон. Почалося з того, що міністром фінансів Болгарії Симеоном Дянковим було дано інтерв'ю одному з найвпливовіших російських таблоїдів - «Российской газете», в якому він повідомив, що для залучення туристів Болгарія буде працювати по турецькій системі видачі віз, тобто видавати їх прямо по прильоту До країни. Невідомо, яким чином Дянков хотів реалізувати цю ідею, адже, як відомо, Болгарія з 2007 року перебуває в Євросоюзі, а безвізовий в'їзд до країн ЄС для росіян неможливий. Тим більше Болгарія прагне потрапити в Шенгенську зону, а Шенген, як відомо, не дозволяє видавати візи на кордоні. Тому росіянам доведеться отримувати візи в Болгарію так само, як і раніше.

Самостійне оформлення візи в Болгарію

Отримання болгарської візи здобувачем умовно поділяється на 2 етапи:

Етап 1. Збір та оформлення пакету особистих документів

Для кожного конкретного претендента, включаючи і дітей, необхідно зібрати пакет документів:

1. Заява-анкета.

Оформлення візи в Болгарію починається з заповнення заяви-анкети. Исходник анкети можна завантажити тут , Інструкцію щодо заповнення - тут .

Болгарська сторона пред'являє наступні вимоги до оформлення документів:

Вимоги до фото :

На першій сторінці анкети потрібно приклеїти фотографію шириною 35 мм і висотою 45 мм. Фото повинно бути кольоровим, без білих кутів і інших обрамлень. Фон повинен бути світлим, краще білим, а обличчя здобувача має бути вільним від окулярів і виправлених пасм волосся. Фото повинно точно відповідати реальному вигляду людини, тобто бути актуальним.

2. Закордонний (зовнішній) паспорт. Період дії паспорта - мінімум 90 днів після завершення поїздки. для якої оформляється віза. На паспорті обов'язково не повинно бути забруднень або механічних пошкоджень. Також потрібна ксерокопія сторінки з персональними даними соіскателя.На першій сторінці анкети потрібно приклеїти фотографію шириною 35 мм і висотою 45 мм. Фото повинно бути кольоровим, без білих кутів і інших обрамлень. Фон повинен бути світлим, краще білим, а обличчя здобувача має бути вільним від окулярів і виправлених пасм волосся. Фото повинно точно відповідати реальному вигляду людини, тобто бути актуальним.

3. Дійсний внутрішній паспорт громадянина РФ і ксерокопія сторінок з реєстрацією та персональними даними.

4. Страховий поліс з підтвердженням медичного забезпечення на суму не менше 30000 євро. Страховий поліс можна отримати в будь-якій акредитованій страховій організації. Для підбору оптимальної страхової програми агенту потрібно повідомити, що поліс потрібен для поїздки в Болгарію і мета самої поїздки.

5. Квитки для поїздки (авіа, залізничні, іншим наземним транспортом) або бронь на них. Оформляючи візу, співробітник візового центру буде орієнтуватися на дати поїздки з квитків. Якщо здобувач їде на автомобілі, то потрібно представити документи на нього (техпаспорт і міжнародну страховку), а також водійські права. Якщо здобувач їде в якості пасажира, співробітник візового центру може запросити гарантійне лист водія-власника автомобіля, про те, що він зобов'язується взяти здобувача в якості пасажира. Про необхідність такого листа і його зміст найкраще дізнатися, попередньо зателефонувавши в консульство.

6. Довідка, видана на місці роботи , Віддрукована на бланку роботодавці і підтверджена його печаткою. У довідці повинні міститися відомості про займану посаду, середній зарплаті, стаж роботи. Якщо здобувач пенсіонер, то буде потрібно додати копію посвідчення пенсіонера, якщо індивідуальний підприємець - свідоцтво про обов'язкову реєстрацію ІП та свідоцтво про облік як ІП (копії). Довідки дійсні 30 днів.

Список документів триває в залежності від того, яка потрібна віза:

Туристична віза

Отримання цієї візи відбувається в разі покупки турпутівки. Термін перебування російського туриста в Болгарії максимум 90 діб - по візі для одного заїзду, 30 діб - при двох заїздах в країну. До основного переліку документів потрібно прикласти доказ броні номера готелю (в електронному або факсимільному вигляді). Обов'язково в документі про підтвердження броні повинні бути відомості по фактичній оплаті, реквізити готелю, прізвище та ім'я здобувача візи. Також потрібен туристичний ваучер.

Віза для неорганізованих туристів

Термін дії - 90 днів для одноразового відвідування країни.

До основного переліку документів потрібно прикласти:

  • Підтвердження бронювання готелю (умови такі ж, як у випадку оформлення простий туристичної візи).
  • Підтвердження наявності необхідної грошової суми для поїздки (мінімум 50 євро на одну добу для однієї людини або мінімум 500 євро для коротких візитів в країну). Підтвердженням можуть служити довідка про придбання євро або дорожніх чеків, інформація з банківського рахунку.

Віза для відвідання за приватним запрошенням

Термін дії - 90 днів для одноразового відвідування країни.

До основного комплекту документів потрібно прикласти:

  • Запрошення від приватної особи (потрібно завірити у нотаріуса). Єдину форму запрошення можна подивитися тут . Одне запрошення можна використовувати тільки один раз.
  • Підтвердження достатності грошових коштів, як і в випадку з візою для неорганізованого туризму або спонсорський лист про оплату поїздки від запрошуючої громадянина Болгарії (в довільній формі).

Бізнес-віза

Видається на термін до 90 днів, кількість відвідувань Болгарії не регламентується.

Додатково потрібно додати:

  • Оригінальне ділове запрошення від юридичної особи з Болгарії (форму можна подивитися тут ).
  • Лист від Болгарської або Російсько-Болгарської Торгово-Промислової палати, що встановлює ділові відносини межу здобувачем і юридичною особою - приймаючою стороною. Оформлення та надання цього листа - завдання приймаючої сторони.

Імміграційна віза - Д

Видається на термін до 90 днів для одноразового відвідування країни і використовується для спроби отримання посвідки на проживання в Республіці Болгарії відповідно до закону про іноземців. Термін отримання такої візи - до 30 днів. Додаткові документи повинні обґрунтовувати правову необхідність отримання такої візи.

Віза для власників нерухомості в Болгарії

Така віза може бути оформлена як на 90 днів, так і на термін до 2 років без обмежень за кількістю в'їздів в країну.

Додаткові документи:

  • Нотаріальний акт на болгарській мові (для власників нерухомості).
  • Довідка про відсутність боргів по податках за цю нерухомість (або квитанції про оплату).
  • Якщо нотаріальний акт не містить інформацію про введення об'єкта в експлуатацію, то власник повинен надати копію акта форми 15 або 16.

Транзитна віза

Оформляється для іноземців, які відвідують Болгарію проїздом і залишаються на її території менше, ніж на 24 години. Додаткових документів не вимагається.

Віза для неповнолітніх

Віза в Болгарію для дитини оформляється таким же чином, як і для дорослого. Але є деякі нюанси:

  • Надання ксерокопії свідоцтва про народження.
  • Підпис в анкеті-заяві дитини, яка не досягла 14 років, проставляється одним з його батьків, з 14 і до 18 років - одним з його батьків і самою дитиною.
  • Для неповнолітніх росіян, які в'їжджають в Болгарію без супроводу близьких родичів, надається ксерокопія дозволу на виїзд з Росії від двох батьків (опікунів) або одного з батьків (опікунів), що не супроводжує дитину (дозвіл має бути в обов'язковому порядку завірене у нотаріуса).

Етап 2. Подача документів у візовий центр і отримання готової візи.

Як отримати візу в Болгарію? Оформлення візи в Болгарію проводиться в Генеральному Консульстві Болгарії, але приватні особи туди не допускаються. Для надходження заяв на видачу віз від громадян в Російській Федерації створені спеціальні візові центри, в повноваження яких входить отримання документів від претендентів, їх перевірка і передача в Консульство.

Всю інформацію про болгарських візових центрах можна знайти на офіційному сайті: bulgariavac.ru

Адреса та контакти центру видачі віз в Москві:

  • 127018, г. Москва, ул. Сущевский вал, д. 31, стор.2 (Орієнтир - метро «Мар'їна Роща», «Свалявської»).
  • Телефони для довідок (з 9.00 до 18.00 з понеділка по п'ятницю):
  • 8 (495) 504 36 78
  • 8 (499) 681-13-54
  • Прийом документів з 9.00 до 16.00, видача готових документів з 10.00 до 16.00 щодня крім вихідних.

Адреса та контакти центру видачі віз в Санкт-Петербурзі:

  • 197110, м. Санкт-Петербург, Чкаловський проспект 7, (торговий комплекс «Чкаловський», 2 поверх. Орієнтир - метро «Чкаловська»).
  • Телефон для довідок (з 9.00 до 16.00 з понеділка по п'ятницю):
  • 8 (812) 655 02 89
  • Прийом та видача готової документації з 10.00 до 16.00 щодня крім вихідних.

Адреса та контакти центру видачі віз в Єкатеринбурзі:

  • 620026, г. Екатеринбург, ул. Куйбишева, 44 (на другому поверсі бізнес-готелю «Панорама» - вхід з вул. Бєлінського)
  • Телефон для довідок (з 9.00 до 16.00 з понеділка по п'ятницю):
  • 8 (343) 351 10 78
  • Прийом та видача готової документації з 10.00 до 16.00 щодня крім вихідних.

У всі візові центри заяви подаються без запису, в порядку живої черги. Подати заяву і документи на візу можуть:

  • здобувачі особисто для себе та членів своїх сімей (при підтвердженні спорідненості і додатку ксерокопії документа);
  • роботодавці для оформлення бізнес-візи співробітникам;
  • довірені особи за наявності довіреності, посвідченої у нотаріуса.

Обов'язково скласти документи в наступній послідовності:

  1. Закордонний паспорт;
  2. Анкета-заява з фотографією та особистим підписом претендента;
  3. Копія першої сторінки закордонного паспорта з особистими даними;
  4. Підтвердження мети поїздки;
  5. Страховий медичний поліс;
  6. Квиткова бронь;
  7. Довідка від роботодавця;
  8. Документи з підтвердженням наявності достатньої кількості грошових коштів;
  9. Документи неповнолітніх росіян;
  10. Додаткові документи.

Крім того всі претенденти в обов'язковому порядку повинні погодитися на обробку персональних даних. Форму згоди можна скачати тут і заповнити до візиту в центр видачі віз. Персональні дані потрібно брати з російського паспорта.

Після подачі документів всім заявам присвоюється індивідуальний реєстраційний номер, за яким здобувач може відстежити стадію виконання заявки. Це можна зробити за посиланням: bulgariavac.ru/track.aspx Термін виготовлення візи і її отримання - чотири робочих дня, в разі термінової візи - два дня.

aspx Термін виготовлення візи і її отримання - чотири робочих дня, в разі термінової візи - два дня

Вартість оформлення візи

Вартість візи в Болгарію складається з двох зборів:

  • Консульський збір за візу типу "C" становить 35 євро при звичайному оформленні та 70 євро за термінове відкриття.
  • Категорія "D", терміном до 6 місяців - 100 євро.
  • Категорія "D", терміном до 12 місяців - 200 євро.

Якщо оформлення відбувається через візовий центр, то до вартості консульського збору необхідно додати сервісний збір за їхні послуги, який становить 1368 рублів незалежно від категорії в'їзного документа.

Для дітей до 6 років віза оформляється повністю безкоштовно.

Що робити, якщо відмовили у візі в Болгарію?

Болгарська сторона доброзичливо налаштована по відношенню до росіян, тому при видачі віз в 99% випадків проблеми не буде. Взагалі не буває проблем з отриманням візи у організованих туристів, питаннями яких займається туристична фірма. Якщо все-таки відмовили в візі в Болгарію, повторити спробу можна, відновивши всі документи і замінивши ті, за якими виникли питання. Подавати повторну заяву можна практично відразу після відмови, жодних термінів для перегляду заяви не передбачено. Практично не буває випадків, щоб законослухняним громадянам при повторному розгляді заяви, візу не дали знову.

Відео: путівник по Болгарії

також рекомендуємо:

Як отримати візу в Болгарію?
Що робити, якщо відмовили у візі в Болгарію?

Новости