Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Віза на Кіпр для білорусів: чи необхідна в 2019 році

  1. типи віз
  2. Перелік основних документів
  3. Перелік додаткових документів
  4. Вартість візи і терміни оформлення
  5. особливості переїздів

Туристи, які планують відвідати острів Кіпр, повинні враховувати одну особливість. Давні історичні події розділили державу на дві частини. Північний Кіпр, де проживають етнічні турки, виділився в окрему державу. Отже, віза на Кіпр для білорусів не потрібно, якщо мова йде про північній частині острова.

Оскільки, Туреччина вважає цю територію своєю, хоча на міжнародному рівні це не визнано. Правила в'їзду сюди такі ж, як і в Туреччину. Однак основні курорти - Пафос, Протарас, Айя-Напа, Лімассол - розташовані на півдні. Для в'їзду сюди громадянам Білорусі в 2019 році потрібна віза.

типи віз

Візи залежать від мети поїздки на Кіпр.

Візи залежать від мети поїздки на Кіпр

Карта Кіпру

  1. Туристична. Видають іноземцям, які хочуть відвідати острів для відпочинку.
  2. Гостьова. Оформляють при відвідуванні родичів, друзів і при наявності нерухомості на Кіпрі.
  3. Транзитна. Потрібно для проїзду по території Кіпру в інші країни.

Республіка Кіпр в 2019 році як і раніше не входить до складу Шенгенської зони, тому туристи, які їдуть на острів, оформлювати Шенгенську візу не можуть.

Однак якщо є вже відкрита віза, термін дії якої не закінчився, нею можна скористатися для відвідин Кіпру. В інших випадках потрібна національна віза Кіпру. Вона дійсна 30 днів, але можуть видати і на 90.

Перелік основних документів

При зверненні в консульство будуть потрібні наступні документи:

При зверненні в консульство будуть потрібні наступні документи:

Бланк міграційних правил

  1. Паспорт. Він повинен діяти 3 місяці після повернення туриста додому. Копії сторінок з особистою інформацією.
  2. Анкета. Бланк видають в консульстві. Завантажити бланк анкети і зразок заповнення .
  3. Два нових кольорових фото. Розмір 3,5 × 4,5 см. Знімки виконують на білому тлі без головного убору, окулярів, масивних прикрас.
  4. Довідка від роботодавця. Заповнюють за стандартною схемою: місце роботи заявника, посада, стаж, заробітна плата, наявність оплачуваної відпустки.
  5. При наявності нерухомості: оригінал договору купівлі або копію титулу власника.
  6. Підписані туристом міграційні правила. Завантажити бланк в PDF .

Перелік додаткових документів

До основних документів часто вимагають докласти додаткові.

студентам:

  1. Копію студентського квитка.
  2. Довідку з ВНЗ або ссузів, яка підтверджує навчання.
  3. Спонсорська лист і підтвердження фінансової спроможності спонсора. Лист пишуть у вільній формі. Спонсор (близький родич) вказує, що готовий взяти на себе витрати, пов'язані з поїздкою заявника на Кіпр. На додаток прикладають довідку з банку, що підтверджує, що гроші на спонсорство є. Необхідно довести, що спонсор і заявник складаються в родинних стосунків.

Зразок спонсорського листа

пенсіонерам:

  1. Копію пенсійного посвідчення.
  2. Довідку, де вказана сума пенсії.
  3. Спонсорська лист і доказ спорідненості зі спонсором.

Непрацюючим громадянам:

  1. Лист від спонсора і документи на спорідненість.
  2. Виписка з банківського рахунка спонсора із зазначенням посади, стажу, величини доходу за 3 місяці до моменту подачі заяви.

Індивідуальним підприємцям:

  1. Свідоцтво про реєстрацію ІП.
  2. Копія ліцензії.
  3. Довідка про відсутність боргів по податках.

Зразок довіреності на дитину

дітям:

  1. Свідоцтво про народження і копію.
  2. Довідку зі школи або іншого навчального закладу.
  3. Якщо неповнолітній подорожує з одним із батьків - довіреність на виїзд від іншого. Якщо другого з батьків немає, це доведеться підтверджувати.

Громадяни Білорусі, які їдуть на Кіпр на приватне запрошення, надають оригінал запрошення і копію паспорта кіпріота. Якщо особа, що запрошує не громадянин Кіпру, то копію паспорта та копію посвідки на проживання.

Співробітники консульства залишають за собою право запитувати інші документи, щоб переконатися в справжні наміри заявника.

Кіпрські прикордонники іноді перевіряють у туристів зворотні квитки, ваучер на готель і готівкові гроші. Щоб уникнути проблем, до цього краще підготуватися. Мінімальна сума на один день перебування - 50 доларів США на людину.

Вартість візи і терміни оформлення

Віза на Кіпр для білорусів платна. Вартість в 2019 році - 30 євро. Консульський збір вносять в національній валюті Білорусі.

Заява розглядають в термін від 3 до 14 днів.

Так виглядає віза

особливості переїздів

Бланк для прикордонних штампів Північного Кіпру

У 2019 туристи мають право переміщатися по острову, відвідуючи південну і північну частини. Для цього відкриті 7 пунктів пропуску. Володарі кіпрської візи з півдня можуть вільно проїхати на північ без перешкод і додаткових документів.

Закони грецької частини Кіпру не визнають в'їзд через північ - аеропорт Ерджан, порти Фамагусти і Киренії. Іноземців, які прибувають через ці пункти, на південь можуть просто не пустити. Більш того, позначки в закордонному паспорті, зроблені прикордонниками на півночі, греки визнають незаконними.

Це загрожує відмовою у візі в майбутньому і труднощами з оформленням візи до Греції. Щоб уникнути проблем штампи ставлять не в паспорт, а на окремий бланк. Картки видають на прикордонних пунктах безкоштовно.

Важливо: Якщо ви прилітаєте в південну частину острова, то й летіти треба звідси. Якщо прилітаєте на північ - летіть назад з півночі. У першому випадку, в паспорті буде два штампа (в'їзний і виїзний), у другому - жодного.

Обидва варіанти допустимі. Якщо ви вирішите в'їхати через грецьку частину, а виїхати - через турецьку, штампа про виїзд не буде. Це розцінять як порушення кордонів. В майбутньому про кіпрську візі можете забути.

Новости