Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вид на проживання і візовий режим в Болгарії

  1. Візовий режим в Болгарії
  2. Підстави для оформлення ВНЖ
  3. Підстава - ведення бізнесу
  4. ВНЖ в Болгарії для пенсіонерів
  5. Інші підстави для оформлення ВНЖ
  6. Документи для ВНЖ в Болгарії
  7. Процедура отримання ВНЖ, ПМЖ і громадянства Болгарії
  8. Як продовжувати ВНЖ
  9. ПМЖ за інвестиції
  10. Вартість оформлення ВНЖ
  11. Причини відмови у видачі та продовження ВНЖ
  12. Що дає вид на проживання в Болгарії: права і обов'язки
  13. Це треба запам'ятати

Правила оформлення віз до Болгарії, підстави і умови отримання ВНЖ, ПМЖ і громадянства країни, витрати і збори, можливі причини відмови, права і обов'язки власника посвідки на проживання. Цю та іншу корисну інформацію про візову політику Болгарії ви знайдете в матеріалі Prian.ru. Правила оформлення віз до Болгарії, підстави і умови отримання ВНЖ, ПМЖ і громадянства країни, витрати і збори, можливі причини відмови, права і обов'язки власника посвідки на проживання

зміст

Болгарія багато років утримувала лідерство серед найбільш затребуваних напрямів серед російськомовних покупців нерухомості. І хоч в останні пару років поступилася першим рядком, залишається серед лідерів за популярністю. Згідно з даними аналітичного центру Prian.ru, за підсумками 2017 року країна займає другий рядок рейтингу. Житло тут набувають як для відпочинку, так і для переїзду на постійне місце проживання. Останнє особливо популярно серед літніх людей, які на заслужений відпочинок перебираються ближче до моря.

Візовий режим в Болгарії

Болгарія входить в Євросоюз, але поки ще стоїть в черзі на вступ до Шенгенської зони. Тобто болгарська віза не дає права в'їзду та перебування на території в Шенгенському просторі. Для поїздок в країну громадянам Росії, Білорусі, Казахстану та інших держав потрібно оформити національну візу Болгарії.

При цьому в'їзд на територію країни по дворазової або багаторазової шенгенської візи категорії C або D дозволяється. Також в Болгарію можна в'їхати при наявності багаторазової візи Румунії, Хорватії та Кіпру.

Широку популярність Болгарія завоювала, в першу чергу, завдяки демократичними цінами, як на відпочинок, так і на житло. Крім того, власники болгарської нерухомості будь-якої вартості мають право отримати мультивізу терміном на рік і більше.

в'їзна віза

Візи для перебування в Болгарії бувають наступних основних видів:

  • «A»: транзитна авіаційна віза;
  • «C»: віза короткострокового перебування (туристична, приватний візит, бізнес, власники нерухомості, власники фірм);
  • «D»: віза довгострокового перебування (імміграційна для отримання ВНЖ).

Віза С може бути одноразовою, дворазовою та багаторазовою (мульти) з правом перебування в Болгарії 90 днів протягом півріччя. Актуальну інформацію про правила її оформлення можна уточнити на сайтах болгарських консульств.

Всі документи, необхідні для подачі заявки на оформлення візи, отримані за межами Болгарії, повинні бути легалізовані. Тобто перекладені і завірені у акредитованих фахівців.

Термін оформлення візи в Болгарію складає 3-4 дні. Консульський збір складає € 35. Прискорена процедура (2 робочих дні) обійдеться в два рази дорожче - € 70.

Віза для власників нерухомості

Власники нерухомості в Болгарії мають право отримати мультивізу терміном на один рік і більше, з дозволеним терміном перебування на території Болгарії 180 днів в році.

Право на мультивізу мають також подружжя і прямі спадкоємці у віці до 18 років. Необхідно надати документи, що підтверджують родинні зв'язки.

Сторонні особи також можуть на підставі нотаріального акту отримати візу - тільки віза буде одноразовою. Для цього потрібно нотаріально завірений дозвіл на проживання протягом необхідного терміну (оригінал і копія).

довгострокова віза

Довгострокова віза типу «D» потрібна, якщо ви плануєте проводити в Болгарії більше 90 днів на півріччя. Для оформлення довгострокової потрібні більш вагомі підстави, ніж просто бажання жити в Болгарії: навчання, робота, возз'єднання сім'ї, ведення бізнесу, тривале лікування і так далі.

Віза «D» дає право отримати дозвіл на тривале, довгострокове або постійне перебування на території Болгарії. Після приїзду в країну за 14 днів до закінчення терміну дії візи, необхідно звернутися до Міграційної служби МВС Республіки Болгарія з заявою про отримання відповідного дозволу на перебування.

Документи на оформлення довгострокової візи необхідно подавати особисто і не раніше, ніж за три місяці до початкової дати планованого отримання дозволу на певний тип перебування в Болгарії. Для цього можна звернутися до консульської служби при посольстві Болгарії в країні постійного проживання або громадянства. Всі документи, окрім підготовлених в Болгарії, потрібно перевести і легалізувати. Зробити це можна в бюро перекладів в Болгарії або у акредитованих перекладачів при Посольстві і консульствах Болгарії.

Важливо! З 01 січня 2018 року заявники, які надають договір оренди житла, повинні подати декларацію від власника житла, згідно § 1, т. 20, підтем. 2 з Додаткового розпорядження Закону про іноземних громадян (ЗЧРБ). Декларація оформляється у болгарського нотаріуса.

  • Повний перелік документів на оформлення всіх типів віз і зразки анкет дивіться тут .

Вид на проживання в Болгарії

Умови надання дозволів на проживання регулює закон «Про іноземців» (Закон за чужденціте в Республіка Б'лгарія). Актуальну інформацію про діючі правила можна знайти тут .

Підстави для оформлення ВНЖ

Підстава - інвестиції (в тому числі, в нерухомість)

У разі інвестування в розвиток найменш розвинених регіонів країни не менше € 125 000 можна претендувати на ВНЖ. Актуальний список регіонів можна вивчити в консульстві Болгарії.

Також в Болгарії є своя «золота віза». Але через високу мінімальної суми вкладень вона не користується популярністю серед іноземців. На державному рівні навіть розглядалися варіанти зміни программи.15 червня 2016 року парламент Болгарії в першому читанні затвердив поправки до Закону про іноземців. Якби вони були прийняті остаточно, то необхідна сума покупки нерухомості для отримання ВНЖ зменшилася б з € 300 000 до € 51 000. Але на даний момент в останній редакції поправок зниження мінімальної необхідної суми інвестицій не передбачено.

Підстава - ведення бізнесу

Найпопулярніший спосіб отримання болгарського ВНЖ - відкриття представництва іноземної компанії, або власної фірми в країні. Найбільш поширеним варіантом є відкриття представництва іноземної компанії, яка повинна бути зареєстрована в Болгарській торгівельно-промисловій палаті (БТПП). Це вимагає від іноземця мінімальних зусиль і витрат. Реєстрацією бізнесу займаються юристи. А від власника потрібно тільки вести фінансову та податкову звітність.

А ось при відкритті власної справи - тобто повноцінного бізнесу на території Болгарії - важливо дотримати одну умову. Фірма повинна забезпечити роботою як мінімум десять болгарських громадян. Тільки тоді можна буде претендувати на ВНЖ.

ВНЖ в Болгарії для пенсіонерів

Пенсіонерам в Болгарії надається найшвидший і недорогий спосіб отримати посвідку на проживання. Згідно Чл.24 Закону про іноземців в Республіці Болгарія (ЗЧРБ) на ВНЖ можуть претендувати особи, які отримали право на пенсію і мають у своєму розпорядженні достатньо коштів для проживання в Болгарії.

На якій підставі отримано право на пенсію не має значення: по старості, за вислугу років (для військових, міліціонерів та ін.), По інвалідності і так далі. Також не важливий і розмір пенсії, досить мати на рахунку в Болгарському банку суму, що дорівнює 12 мінімальних розмірів пенсії, одержуваної в Болгарії. Сьогодні це 2600 лева або трохи більше € 1300.

Інші підстави для оформлення ВНЖ

Претендувати на отримання болгарського ВНЖ можуть студенти офіційно зареєстрованих в країні освітніх установ, а також фахівці затребуваних професій.

Отримати дозвіл на проживання можна через возз'єднання сім'ї, якщо один з подружжя є громадянином країни або на офіційних підставах живе в Болгарії, а також їхні неповнолітні діти. На ВНЖ мають право претендувати особи болгарського походження, фінансово забезпечені батьки постійно проживають в країні іноземців або болгарських громадян, а також іноземці, які приїхали в країну на тривале лікування.

На ВНЖ мають право претендувати особи болгарського походження, фінансово забезпечені батьки постійно проживають в країні іноземців або болгарських громадян, а також іноземці, які приїхали в країну на тривале лікування

Документи для ВНЖ в Болгарії

Для резиденції без права роботи потрібні наступні основні документи:

  • Заява;
  • адресна картка (заповнюється по приїзду в службі міграції або відділі поліції);
  • копія основного розвороту закордонного паспорта, сторінки з візою «D» і штампом останнього в'їзду в Болгарію;
  • підтвердження забезпечення житлом (нотаріальний акт або договір оренди);
  • підтвердження наявності достатніх коштів для перебування в Болгарії (банківське посвідчення або виписка з болгарського банку). Потрібно сума не менше 12 мінімальних заробітних плат або пенсій в Болгарії. Актуальний розмір мінімальної зарплати в Болгарії можна подивитися тут ;
  • довідка про наявність чи відсутність судимості (для осіб старше 18 років);
  • медична страховка на весь термін перебування (рік) з покриттям € 30 000;
  • квитанція про сплату державного мита (10 лева);

Залежно від типу візи від здобувача можуть знадобитися додаткові документи та / або його можуть запросити на співбесіду. Термін розгляду заяви залежить від законної підстави. Зазвичай, рішення приймається компетентним органом Республіки Болгарія в термін до 35 робочих днів з моменту подачі заяви.

При розгляді клопотань враховується наявність підстав для надання дозволу на проживання та відсутність причин для відмови. Одне з найважливіших підстав, що сприяють позитивної відповіді - наявність умов для проживання на території країни. Тобто наявність житла.

Всі документи повинні бути оформлені на болгарській мові і подаються особисто заявником (довідки російською мовою повинні бути переведені на болгарський і завірені).

Процедура отримання ВНЖ, ПМЖ і громадянства Болгарії

Вид на проживання Болгарії може бути надано іноземцям, які збираються оселитися в країні або перебувати на її території більше 90 днів протягом півроку і мають на це законні підстави.

Перш ніж подавати документи на ВНЖ, необхідно отримати візу «D», щоб ви могли в'їхати в країну. Документи на візу подаються до Посольства Болгарії в своїй країні, а на ВНЖ - в Болгарії. Для цього після отримання візи «D» потрібно приїхати в країну не менше, ніж на три тижні. Всі документи подаються особисто.

Як продовжувати ВНЖ

Статус ВНЖ в Болгарії продовжується щорічно. Для отримання і продовження ВНЖ іноземні громадяни повинні бути забезпечені житлом (оренда або власність), мати медичну страховку і достатньо коштів для проживання (з розрахунку € 2000 року на людину в місяць).

Для отримання ПМЖ необхідно після отримання ВНЖ і його щорічного продовження перебувати на території Болгарії не менше 30 місяців протягом п'яти років. Тобто залишати країну в цей період можна теж не більше ніж на 30 місяців. Якщо ці умови будуть дотримані, то можна подавати заяву в міграційну службу на отримання дозволу на постійне перебування в Болгарії.

Отримання постійної посвідки на проживання (ПМЖ) в деяких випадках можливо відразу, минаючи стадію ВНЖ. Для цього необхідно мати доведене болгарське походження.

Особа, яка має статусом ПМЖ, має всі ті ж соціальні пільги та гарантії, що і громадянин, крім можливості обирати або бути обраним до органів влади, служити в армії або поліції. На ПМЖ також можна претендувати після вступу в шлюб з громадянином Болгарії.

Через 5 років після отримання дозвільних документів на постійне перебування в Болгарії ви можете претендувати на болгарське громадянство, але при дотриманні наступних умов:

  • досягли повноліття;
  • не маєте судимості за умисне злочин загального характеру, винесеною судом Болгарії, і проти вас не порушувалася кримінальна справа за порушення закону;
  • маєте постійний прибуток або займаєтеся бізнесом, який дозволяє вам проживати в Республіці Болгарія;
  • володієте болгарською мовою; звільнені від свого колишнього громадянства.

ПМЖ за інвестиції

ПМЖ Болгарії можна отримати і в обмін на інвестиції в 1 млн лев (близько € 512 000) в державні облігації терміном на 5 років. Після закінчення п'яти років інвестор має право претендувати на громадянство. Або, громадянство можна оформити в прискореному режимі - через рік в статусі ПМЖ, вклавши ще близько € 512 000.

Вартість оформлення ВНЖ

Консульські збори для громадян РФ:

Залежно від підстав на отримання ВНЖ

  • Віза типу «D» на підставі ст.15, п. 1 ЗЧРБ (віза довгострокового перебування терміном дії до 6 місяців і з правом перебування в межах до 180 днів видається іноземцю, який бажає отримати довгострокове або постійне проживання в Болгарії) - € 100
  • Віза типу «D» на підставі ст.15, п. 2 ЗЧРБ (віза довгострокового перебування терміном дії до одного року і правом перебування терміном до 360 днів може бути видана іноземцям, які проводять наукові дослідження або студентам з програмою навчання до одного року, або фахівцям або стажистам, іноземцям, відрядженим іноземним роботодавцем для виконання конкретних завдань, пов'язаних з контролем і координацією виконання договору туристичного обслуговування, а також іноземцям, відрядженим іноземним роботодавцем для здійс ствленія і підтримки інвестицій, сертифікованих, згідно з порядком, відповідно до Закону про заохочення інвестицій) - € 200

На ринку працює безліч юридичних компаній, які пропонують допомогу в отриманні довгострокових віз і дозволів на проживання. Вартість послуг з урахуванням реєстрації компанії - від € 1000.. Але рішення про видачу ВНЖ приймається виключно державними органами Болгарії. Жодна з компаній не може на 100% гарантувати позитивний результат. Фахівці можуть допомогти зібрати повний пакет документів, все правильно оформити, допомогти зареєструвати фірму і так далі.

Причини відмови у видачі та продовження ВНЖ

Неправильне оформлення документів або їх неповний пакет завжди буде причиною для відмови. Підробка документів та умисне введення в оману також стане причиною для відмови.

При розгляді клопотань враховується наявність підстав для надання дозволу на проживання та відсутність причин для відмови. Наприклад, порушення законів Болгарії або будь-який інший країни Євросоюзу, а також відмова в ВНЖ від будь-якої іншої країни, може стати приводом не видавати ВНЖ Болгарії.

Наприклад, порушення законів Болгарії або будь-який інший країни Євросоюзу, а також відмова в ВНЖ від будь-якої іншої країни, може стати приводом не видавати ВНЖ Болгарії

Що дає вид на проживання в Болгарії: права і обов'язки

Проживання в країні

ВНЖ дозволяє жити в Болгарії круглий рік. Передбачається, що іноземець може в'їжджати і виїжджати з країни необмежену кількість разів.

безвізові поїздки

Володарі ВНЖ Болгарії можуть відвідувати Кіпр, Румунію і Хорватію, а також подавати документи на візу в країни Шенгенської угоди та інші країни світу.

Медицина

Іноземець з ВНЖ не отримує доступ до безкоштовної державної медицини. Зате може користуватися медичними послугами на платній основі. Ціни в Болгарії дуже демократичні.

Освіта

Діти іноземця можуть безкоштовно навчатися в школі і відвідувати дитячі садки.

Робота

Залежить від типу ВНЖ. Одні передбачають можливість працевлаштування, інші - ні.

автомобіль

З ВНЖ можна купити і зареєструвати автомобіль в Болгарії.

кредити

Іноземцям в статусі ВНЖ банки дають кредити набагато охочіше, ніж просто іноземцям.

податки

У Болгарії є однією з найнижчих податкових ставок на прибуток - всього 10%. Що важливо для людей, що оформляють ВНЖ на підставі відкриття власного бізнесу в країні.

Це треба запам'ятати

  • Купівля нерухомості вартістю від € 300 000 дає право на ВНЖ в Болгарії. Але такий спосіб не користується попитом серед інвесторів.
  • Болгарський ВНЖ не дає права на безвізове переміщення в країнах Шенгенської угоди.
  • Головні підстави, за якими іноземці отримують дозвіл на довгострокове проживання, - відкриття бізнесу, інвестиції, робота, возз'єднання сім'ї.
  • Громадянство Болгарії можна отримати через 5 років після отримання ПМЖ.

Текст: Катерина Холодова

Фото: pixabay.com

Підпишіться на наш канал в Яндекс.Дзен і будьте в курсі найцікавіших і корисних новин про нерухомості за кордоном.

Умови цитування матеріалів Prian.ru

Новости