Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Сбербанк проти іноземних туристів?

  1. Ні туристів - немає проблем

Власник онлайн-магазину екскурсій в містах Росії зіткнувся з проблемою - як продавати послуги іноземцям, якщо банк не приймає платежі з карт зарубіжних банків?

Власник онлайн-магазину екскурсій в містах Росії зіткнувся з проблемою - як продавати послуги іноземцям, якщо банк не приймає платежі з карт зарубіжних банків

Як розповів директор архангельського онлайн-магазину екскурсій по Російському Півночі «Скрізь легко» Олег Кодола, про проблему він дізнався випадково - коли зарубіжні клієнти стали скаржитися на те, що оплатити покупку в його інтернет-магазині банківською картою, випущеної іноземним банком, неможливо.

Після цього підприємець звернувся до Ощадбанку з заявою на розширення географії платежів і з'ясував, що сервіс еквайрингу Ощадбанку не приймає гроші з карток, відкритих, наприклад, у Франції або США.

«Спочатку мене приголомшили нехитрим питанням:« Вкажіть країни, звідки ви хочете приймати платежі? »Дивний, відповідаю, ваше запитання ... Хотів би від усіх 197 країн світу платежі приймати, якщо будуть платити ... Адже дивно не брати гроші, якщо тобі їх дають, правда? Виявилося, що не дивно ... У Ощад (і, думаю, не в ньому одному) є поки незрозуміле мені кількість країн, звідки РОСІЯ ПЛАТЕЖІ НЕ БЕРЕ », - описав Кодола ситуацію в своєму акаунті в Живому Журналі.

В Ощадбанку уточнили, що якщо власник магазину хоче приймати платежі з якоїсь конкретної країни, він повинен написати окрему заяву, а позитивного результату йому ніхто не гарантує. І натякнули, що це рішення приймається «на самому верху». Тобто щоб приймати платежі з усього світу, потрібно було написати десь близько 200 заяв, дивується бізнесмен.

Тим часом, як повідомили кореспонденту HotLine.travel в прес-службі найбільшого банку Росії, ніяких обмежень для інтернет-еквайрінгу немає. Для юридичних осіб дана послуга «дозволяє приймати до оплати банківські карти, випущені на базі платіжних систем Visa, MasterСard і« МИР »незалежно від країни банку-емітента або валюти рахунку банківської карти». Відкривати для організації валютний рахунок при цьому немає необхідності, немає обмежень ні за сумами, ні за кількістю платежів з-за кордону.

Однак, судячи з офіційної відповіді Ощадбанку клієнту, який опинився у розпорядженні редакції, у архангельського відділення банку свої правила. Зокрема, в листі йдеться, що Олегу Кодола погодили прийом грошей з країн СНД (крім України - по ній відмову у відкритті) і Прибалтики, а також близько десятка країн по всій Європі, крім Західної (Боснія і Герцеговина, Угорщина, Греція, Данія , Македонія, Сан-Марино, Сербія, Словаччина, Словенія, Хорватія, Чорногорія, Швейцарія, Швеція). У листуванні з співробітницею банку з'ясувалося, що можливість відкриття інших європейських країн можна розглядати не раніше ніж в січні-лютому 2018 року.

На думку підприємця, така позиція державного банку в повній мірі відображає і політику держави, зокрема, незацікавленість влади в розвитку в'їзного туризму.

«З високих трибун говорять про необхідність розвитку в'їзного туризму. Добре кажуть. Красиво. Офіси за кордоном відкривають ... Але при цьому: посилюють візову політику, посилюють фінансову політику і не розвивають інфраструктуру. Я розумію, що санкції позбавили нашу державу іноземних кредитів ... Але чому ви перестали приймати гроші з-за кордону від приватних осіб ?! Таке враження, що уряд діє за принципом «Нехай навколо буде гірше!» - журиться бізнесмен.

Ні туристів - немає проблем

На думку юриста, гендиректора фірми «Система Сервіс» Володимира Вепренцева , Обмеживши географію платежів, банк хоче таким чином убезпечити себе від можливих розглядів в разі шахрайства, в яких він з великою часткою ймовірності виявиться крайнім. «У мене був кілька років тому процес, в якому я представляв інтереси магазину з продажу авіаквитків. Шахраї з США купили квитки на суму понад 50 тисяч доларів, а потім заявили своєму банку, що не скоювали цих покупок. Американський банк-емітент затіяв розгляд, і гроші на рахунку заморозили. Але в ході тривалого процесу вдалося довести, що за російським законодавством постачальник найбільш захищений, і гроші йому повернули. Тобто в даному випадку в ланцюжку «покупець - банк-емітент - міжнародна платіжна система - банк-еквайєр - постачальник» крайнім виявився банк-еквайєр », - повідомив Вепренцев.

Юрист припустив, що саме тому російські банки можуть не приймати платежі за картками з країн, де за статистикою багато випадків шахрайства (зокрема, США) або не використовується багатоступенева система захисту 3D-secure.

При цьому, як стверджують фахівці, узаконених інструментів для обмеження грошового потоку з-за кордону у фінансових структур немає, та й міжнародні платіжні системи проти таких заходів. Тому банки можуть «перекрити кран» тільки неофіційно, посилаючись на внутрішню кухню.

Для вирішення цієї проблеми експерти радять підприємцю використовувати для прийому платежів або інтернет-еквайринг іншого, менш зарегульованого банку, або сторонні сервіси. Пропонуємо нашим читачам в коментарях поділитися досвідом, чи були у них подібні випадки і як їм вдавалося вийти з аналогічній ситуації.

«Спочатку мене приголомшили нехитрим питанням:« Вкажіть країни, звідки ви хочете приймати платежі?
Адже дивно не брати гроші, якщо тобі їх дають, правда?
Але чому ви перестали приймати гроші з-за кордону від приватних осіб ?

Новости