Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Громадяни України стали частіше їздити в країни ЄС

В останній рік зросла кількість поїздок, що здійснюються в країни Євросоюзу В останній рік зросла кількість поїздок, що здійснюються в країни Євросоюзу. Про це говорять результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та київським міжнародним інститутом соціології за підтримки проекту «Громадська синергія». У ньому відображені відповіді понад дві тисячі респондентів віком від 18 років, які проживають на всій території України (110 населених пунктів) за винятком тимчасово окупованих територій.

Наводяться і цифри. Якщо в жовтні 2017 року ЄС виїжджало 12% опитаних, то в серпні 2018 - вже 17%. Основною метою поїздок став туризм - якщо рік тому з цією метою країни ЄС відвідало 49% респондентів, то в серпні - 61%. Найпопулярнішим видом транспорту для здійснення виїздів в Європу залишається автобус - на користь такого засобу пересування висловилося 47%. При цьому досить велика кількість українців планує свої поїздки в ЄС на літаку (36%) і автомобілем (23%).

Можливо, показники зростання були б ще більше, якби порівнювати ні жовтень з серпнем, а один і той же місяць в динаміці. А при опублікованому розкладі вплив на результати опитування цілком могла надати сезонність ринку: в серпні все-таки правлять бал не тільки країни ЄС (за винятком, мабуть, Болгарії та Греції), а й Туреччина і Єгипет, які в цей період часу завжди відтягують на себе турпотоки внаслідок більш доступних цін і наявності великої кількості чартерних рейсів.

Відзначено і інший позитивний момент: стало набагато більше власників нових біометричних закордонних паспортів , Які надають можливість безвізових поїздок в країни ЄС. Якщо в червні 2017 такий документ мали лише 7% українців, то в жовтні 2017 цей показник зріс до 13%, а за станом на серпень 2018 склав 24%. А кількість громадян, які взагалі не мають закордонні паспорти, зменшилася з 66% у червні 2017 до 60% станом на серпень 2018. За цей же період часу вдвічі скоротилося власників старих закордонних паспортів без діючих шенгенських віз (з 20% до 10%) і практично незмінним залишилося кількість власників старих закордонних паспортів з діючими шенгенськими візами (7%).

Така динаміка теж в принципі не стала сюрпризом: Держміграційної службі і поліграфкомбінат « Україна »Минулого літа нарешті вдалося впоратися з тривалими затримками в оформленні та друку закордонних паспортів - в розпорядження комбінату надійшло нове обладнання, а в ряді міст України були відкриті нові центри надання адміністративних послуг.

У той же час результати дослідження не дають однозначної відповіді на питання, чи виріс потік організованого туризму в країни ЄС. Адже відповідь «мета поїздки туризм» могли дати як туристи, які забронювали тур у туроператора, так і самостійні мандрівники.

А ви помітили зростання попиту на країни ЄС в останні місяці? Візьміть участь в нашому онлайн-опитуванні.

Версія для друку

А ви помітили зростання попиту на країни ЄС в останні місяці?

Новости