Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Громадянам Узбекистану дозволили оформляти виїзний стікер в консульствах за кордоном

Громадянам Узбекистану дозволили оформляти стікер дозвільної записи для виїзду за кордон (так званий «ОВІР» або «виїзна віза») в дипломатичних представництвах або консульствах своєї батьківщини в країнах, з якими Узбекистан відповідно до міжнародних договорів встановив безвізовий режим. Такий висновок випливає з постанови №301 уряду Узбекистану, виданого 22 жовтня 2015 року, - «Про внесення змін і доповнень до деяких рішень уряду Республіки Узбекистан (Постанова Президента Республіки Узбекистан від 5 березня 2014 року N ПП-2 142« Про заходи щодо вдосконалення порядку виїзду посадових осіб в зарубіжні країни ») .

Постановою в пункт 5 «Порядку виїзду за кордон і в'їзду на територію Республіки Узбекистан громадян Республіки Узбекистан» внесено таке доповнення: «Громадяни Республіки Узбекистан, що знаходяться в іноземних державах, для в'їзду в які відповідно до міжнародних договорів Республіки Узбекистан не потрібна наявність в'їзних віз, для оформлення стікера можуть звернутися до відповідних дипломатичні представництва або консульські установи Республіки Узбекистан з заявою встановленої форми» .

Раніше цей пункт виглядав наступним чином: «Громадяни Республіки Узбекистан, які виїхали на тимчасове проживання за кордон (в службове відрядження, на навчання, на роботу за контрактом і т. Д.), У випадках обміну паспорта у зв'язку з досягненням певного віку і закінченням сторінок в паспорті для проставлення відміток і віз, а також оформлення стікера для виїзду за кордон, звертаються до консульських установ Республіки Узбекистан за кордоном із заявою встановленої форми про видачу паспорта і оформленні стікера для виїзду за кордон ». Цей пункт в новій редакції документа збережений, але в нього додано уточнення, що ці громадяни повинні перебувати на тимчасовому консульському обліку в дипломатичному представництві або консульській установі Узбекистану.

Чи поширюється вимога вставати на консульський облік на громадян, про яких йде мова в абзаці-додатку, неясно. Якщо так, то нововведення торкнеться лише тих бажаючих отримати або оновити стікер, перебуваючи за кордоном, хто прибув в безвізову країну на термін понад шість місяців - у відрядження, на навчання, лікування або у приватних справах (працевлаштування).


Скріншот з сайту МЗС Узбекистану

Заяви громадян оформляються дипломатичними представництвами та консульськими установами в установленому порядку і надсилаються через МЗС Узбекистану до Державного центру персоналізації при уряді - для оформлення паспорта і в МВС республіки - для оформлення стікера. Оформлені документи пересилаються через МЗС до відповідного дипломатичного представництва або консульської установи Узбекистану для вручення власнику. Термін повного циклу оформлення паспорта не повинен перевищувати 30 робочих днів.

Відзначимо, що на сайті узбецького МЗС на питання, чи можна оновити виїзний стікер в посольстві або консульстві Республіки Узбекистан, перебуваючи за межами Узбекистану, дана відповідь, що право на це мають узбекістанцев, «які постійно проживають в країнах СНД і перебувають на консульському обліку». Іншим категоріям громадян Узбекистану стікер оформляється у відділах в'їзду-виїзду та оформлення громадянства (ОВВіГ) за місцем постійної прописки.


Скріншоти з сайту МЗС Узбекистану

Постанова 301 також розширює список країн, поїздка в які НЕ регулюється «Порядком виїзду за кордон»: якщо раніше виняток становили тільки країни СНД, то тепер йдеться про іноземних державах, «для в'їзду в які відповідно до міжнародних договорів Республіки Узбекистан не потрібно оформлення в'їзних віз ».

У «Порядок виїзду за кордон» вноситься також пункт 7 про те, що «виїзд з Республіки Узбекистан або з іноземних держав, для в'їзду в які відповідно до міжнародних договорів Республіки Узбекистан не потрібно оформлення в'їзних віз, в інші іноземні держави без оформлення стікера, за винятком поїздок між державами, для в'їзду в які відповідно до міжнародних договорів Республіки Узбекистан не потрібно оформлення в'їзних віз, тягне за собою відповідальність, встановлену законодавством.

Закінчення строку дії стікера за кордоном не є підставою для притягнення до відповідальності при в'їзді в Республіку Узбекистан, а також при здійсненні поїздок з однієї іноземної держави до іншої, за винятком поїздок з держав, для в'їзду в які відповідно до міжнародних договорів Республіки Узбекистан не потрібно оформлення в'їзних віз, в інші іноземні держави ».

Відзначимо, що це - не нововведення, такий порядок є чинним, «Фергана.Ру» розповідала про нього в грудні 2014 року. Вміст пункту 7 означає, що якщо умовний Давроне-ака, що має в паспорті прострочений виїзний стікер, виїхав з країни, з якою у Узбекистану встановлений безвізовий режим, в країну, з якої Узбекистан має візовий режим, то це спричинить кримінальну відповідальність, передбачену законодавством Узбекистану , а саме - за статтею 223 Кримінального кодексу ( «незаконний виїзд за кордон або незаконний в'їзд в Республіку Узбекистан»), яка передбачає покарання у вигляді штрафу від 200 до 400 мінімальних розмірів заробітної плати або граніченія волі від трьох до п'яти років або позбавлення волі від трьох до п'яти років. Тобто, Давронов-ака можна з таким паспортом виїжджати з, припустимо, Росії (безвізова для узбекістанцев країна) до Франції або США (візові країни). Але з Росії в Киргизстан або з Казахстану в Вірменію (безвізові країни) він поїхати може.

Якщо ж термін дії стікера у Даврона-ака закінчився під час перебування в, умовно, США, а він потім відправився до Франції, то узбецьке законодавство він при цьому не порушив. Для підкріплення - відповідь МЗС: «При тимчасовому виїзді за кордон громадянам оформляється стікер, дійсний протягом 2-х років. Протягом зазначеного терміну громадяни можуть неодноразово виїжджати за кордон. Закінчення строку дії стікера дозвільної записи для тимчасового виїзду за кордон під час перебування в іноземних державах, з якими Узбекистан має візовий режим, не є порушенням законодавства Узбекистану і не перешкоджає здійсненню поїздок громадян Узбекистану між цими державами (візові країни) і повернення в Республіку Узбекистан » .

Таким чином, стікер дозвільної запису необхідний ТІЛЬКИ ДЛЯ ВИЇЗДУ з Узбекистану або країн, з якими Узбекистан має безвізовий режим, а точніше, згідно з новою постановою уряду, - «іноземних держав, для в'їзду в які відповідно до міжнародних договорів Республіки Узбекистан не потрібно оформлення в'їзних віз ». Такий же порядок діє і відносно осіб без громадянства.

Міжнародне інформаційне агентство «Фергана»

Новости