Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Гід по в'їзду до Грузії: чи потрібна віза, порядок

  1. Правила в'їзду
  2. Поїздка на автомобілі
  3. На кордоні
  4. Російська сторона, КПП «Верхній Ларс»
  5. Грузинська сторона, КПП «Даріан»
  6. Подорож з дітьми
  7. Південна Осетія і Абхазія
  8. Продовження безвізового в'їзду
  9. транзит
  10. Віза в Грузію
  11. Митні правила
  12. Корисні адреси

Росіянам для відвідування Грузії з метою туризму або візиту до родичів, друзів віза не потрібна. Грузинську кордон можна перетинати без зайвих зволікань і перебувати на території країни цілий рік без необхідності виїзду за її межі. З документів в обов'язковому порядку потрібний лише закордонний паспорт.

Віза до Грузії оформляється в разі, якщо передбачається тривала поїздка, що перевищує 12 місяців, або візит в країну пов'язаний з цілями, відмінними від туризму: навчанням, працевлаштуванням, возз'єднанням з сім'єю.

Правила в'їзду

Відсутність необхідності оформляти візу, а також інших бюрократичних зволікань, звичайно, спрощують відвідування Грузії, але правила в'їзду все-таки існують:

Поїздка на автомобілі

Законний власник автомобіля бере з собою стандартний пакет документів, необхідний в будь-якій поїздці:

  1. Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;
  2. Посвідчення водія російського або міжнародного зразка.

Якщо Ви їдете не на своїй машині, то буде потрібно довіреність з нотаріальним посвідченням та позначкою про можливість вивезення транспортного засобу за межі РФ.

Додаткова автостраховка не потрібна, але бажано оформити поліс, перебуваючи ще в Росії, щоб уникнути фінансових втрат при виникненні непередбачених обставин в дорозі. Але на кордоні страховкою ніхто не цікавиться.

Важливий момент: автомобілі, зареєстровані в Криму, в Грузії не пускають. Це машини з госномерамі 82-го і 92-го регіонів - Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

На кордоні

В'їзд до Грузії з боку РФ здійснюється через КПП «Верхній Ларс» (50 км від Владикавказа). Це на сьогоднішній момент єдиний сухопутний пропускний пункт, через яку можливий проїзд в країну на легальних підставах. Всі інші варіанти або протизаконні, або припускають тривалий об'їзд через Азербайджан. Бажаючим проїхати до Грузії через Абхазію або Південну Осетію цілком серйозно загрожує чималий штраф або арешт за порушення грузинського законодавства.

Прикордонний перехід функціонує в цілодобовому режимі, проте через погодні умов можлива зміна графіка роботи. Точну інформацію з цього питання потрібно уточнювати при плануванні поїздки. Через «Верхній Ларс» відкрита дорога для всіх видів автомобілів, включаючи великовантажних і пасажирські автобуси. Перетнути кордон в цьому місці можна тільки на транспорті, пішохідний перехід заборонений, але дозволений проїзд на велосипеді.

У високий туристичний сезон час проходження контролю займає до декількох годин, в інші пори року - не перевищує півгодини.

Російська сторона, КПП «Верхній Ларс»

Порядок проходження контролю:

  • Огляд автомобіля із застосуванням дзеркал;
  • Проходження паспортного і митного контролю усіма пасажирами;
  • Простановка позначки про виїзд з РФ в закордонний паспорт.

Такий порядок діє як при виїзді з РФ, так і при в'їзді, і може займати до 2-3 годин.

Грузинська сторона, КПП «Даріан»

На грузинській стороні перевірка проходить більш оперативно і зазвичай займає не більше 10 хвилин. Порядок аналогічний:

  1. Огляд автомобіля;
  2. Проходження паспортного контролю пасажирами;
  3. Візуальний огляд багажу, що.

Після закінчення всіх процедур в паспорти іноземних гостей ставиться відмітка про в'їзд.

Подорож з дітьми

Якщо планується поїздка з дитиною, на нього потрібно оформити закордонний паспорт і взяти свідоцтво про народження. Також діти можуть бути вписані в документи батьків. Згода про виїзд з РФ не потрібно, якщо неповнолітнього супроводжує один з батьків. А ось коли дитина вирушає до Грузії самостійно або з родичами (наприклад, з бабусею), згода на його виїзд потрібно від обох батьків.

Південна Осетія і Абхазія

В'їзд до Грузії з боку Південної Осетії і Абхазії забороняється. Ці республіки вважаються окупованими територіями, і спроба подібного в'їзду розцінюється як незаконне проникнення до Грузії. Порушники несуть кримінальну відповідальність відповідно до грузинського законодавства, яке в цьому плані суворо, - штраф у розмірі 2000 GEL (близько 830 USD) або тюремне ув'язнення на термін до 5 років.

Відвідати Абхазію і Північну Осетію з боку Росії можна за російськими паспортами. В такому випадку відсутнє будь-яке документальне підтвердження візиту в ці країни і проблем з поїздкою до Грузії не виникне.

Рух в зворотному напрямку, з Грузії в Абхазію через КПП «Інгурі», дозволено і, на думку грузинської сторони, це єдиний легальний шлях. Але тут мандрівників чекають невеликі бюрократична тяганина у вигляді необхідності отримання дозволу на в'їзд від абхазької сторони. До того ж, в'їхавши в Абхазію таким шляхом, покинути республіку потрібно також через «Інгурі», інакше відвідати Грузію в майбутньому стане неможливо, так як в паспорті буде відсутній відповідний штамп про виїзд з країни. Грузино-абхазький кордон грузинами вважається адміністративної та штампи при її перетині грузинська сторона не ставить.

Продовження безвізового в'їзду

Так як росіяни можуть відпочивати в Грузії без візи протягом року, то продовження проживання зі зрозумілих причин не вимагається. Якщо все-таки через рік мандрівник вирішить затриматися в Грузії, то необхідно отримати ВНЖ. Більш детальна інформація розміщена на офіційному сайті МЗС Грузії: www.mfa.gov.ge

транзит

У разі транзитного перетину країни діють ті ж правила, що і для турпоїздки, - громадянам РФ віза не потрібна, в'їзд здійснюється по закордонному паспорту. При цьому транзитні мандрівники повинні дотримуватися аналогічних митних правил, що і гості країни.

Віза в Грузію

В'їзний документ знадобиться для тривалого проживання в країні, що перевищує рік. Також віза потрібна для працевлаштування та навчання в Грузії. Обов'язковою умовою видачі в'їзного документа є обов'язкове отримання ВНЖ в подальшому. За оформленням візи слід звертатися в Секцію інтересів при Посольстві Швейцарії в Москві - грузинська дипмісія в Росії відсутня.

Митні правила

Допускається заповнення митної декларації російською мовою. Ввезення іноземної валюти не обмежене, національної - в межах 25 000 GEL. Для ввезення готівки, що перевищують цю межу, необхідно документальної підтвердження походження валюти. Щоб уникнути складнощів при виїзді з країни, бажано декларувати ввезені готівку, якщо їх сума перевищує 2000 USD.

Без сплати мита дозволено провозити дорогоцінні вироби і предмети в кількості, призначеному для особистого використання, а також:

  • Чи не більше 200 сигарет;
  • До 3 л вина і до 10 л пива.

Загальна вага предметів, призначених для особистого використання, не повинен перевищувати 100 кг.

Категорично заборонено провезення зброї, вибухових, наркотичних речовин і порнографічних матеріалів.

Корисні адреси

Через політичних конфліктів між РФ і Грузією дипломатична зв'язок наразі відсутній. Інтереси кожної країни являє Секція інтересів при Посольстві Швейцарії.

Посольство Грузії в Москві

  • адреса: Малий Ржевський провулок, д. 6
  • тел .: +7 (495) 691-13-59
  • факс: +7 (495) 691-21-36
  • електронна пошта: [email protected]
  • веб-сайт: www.geomigrant.com

Посольство РФ в Тбілісі

  • адреса: пр. І.Чавчавадзе, будинок 51
  • тел .: (8-10-995-32) 291-24-06
  • факс: (+99532) 291-27-38
  • електронна пошта: [email protected]
  • веб-сайт: www.georgia.mid.ru

Відео: Грузія в програмі "Орел і решка"

Новости