Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чи потрібна віза в Марокко і як її отримати росіянам та іншим громадянам країн СНД

  1. Чи потрібна віза для поїздки в Марокко росіянам, українцям, білорусам і громадянам Казахстану?
  2. Відео: Марокко - замок з піску
  3. Оформлення візи в консульстві
  4. робочий дозвіл
  5. Бізнес-поїздка в Марокко
  6. Особливості для неповнолітніх
  7. Відео: Касабланка - майже французьке місто
  8. Причини відмови і подальші дії
  9. Відео: Марракеш - червоний місто

Королівство Марокко знаходиться в північно-західній частині Африки. Його береги омиваються водами Атлантики і Середземного моря. На півдні і сході марокканська межа проходить через пустелю Сахара. Ця країна приваблює не тільки дивовижною природою і кліматом, але і можливостями для інвестицій, бізнесу, навчання і працевлаштування. Правила в'їзду в Марокко не однакові для громадян різних держав. Для короткого подорожі росіянам віза не знадобиться, а жителям інших країн СНД потрібно буде її отримати.

Чи потрібна віза для поїздки в Марокко росіянам, українцям, білорусам і громадянам Казахстану?

З 2005 року росіяни користуються в Марокко привілеєм безвізових поїздок до 90 діб. На кордоні досить пред'явити паспорт і заповнену міграційну картку. У паспорті повинні бути 2 чисті сторінки, а термін його дії - не менше шести місяців після запланованого виїзду. Без візи можна гостювати, подорожувати по країні, отримувати медичну допомогу, але не можна займатися бізнесом, працевлаштуватися і вчитися.

Російські власники шенгенської візи можуть виїхати в Сеуту або Мелілью (іспанські анклави на території Марокко), щоб на наступну добу повернутися і отримати можливість провести в Марокко чергові 90 діб. Зловживати такою практикою не рекомендується. Марокканські імміграційні правила цілком ліберальні і краще вирішувати всі питання в ГУ НБ.

Королівство Марокко знаходиться в північно-західній частині Африки

Зразок заповнення карти при в'їзді

У Марокко можна потрапити по повітрю, морю і суші, включаючи караванні стежки в пустелі Сахара. На всіх пунктах пропуску порядок однаковий, незалежно від того, де здійснюється паспортний контроль: на наземному прикордонному переході, в морському або авіапортами.

На жаль, Україна, Білорусь, Узбекистан і Казахстан не входять в список країн безвізового обміну з Марокко. Білорусам та казаха необхідно подавати документи до консульського відділу марокканського посольства в Москві. Українці звертаються в посольство в Києві, а громадяни Узбекистану - в Анкарі (Туреччина).

Поїхавши в Марокко, можна відвідати сусідні країни: Алжир, Туніс, Мавританію, а також з'їздити на швидкохідному поромі в Гібралтар (потрібна британська віза) або в Іспанію і Францію (потрібна шенгенська мультивіза). Щоб зійти на берег, а потім знову сісти на пором і повернутися в марокканський порт, необхідно пред'явити квитки на наступний виїзд з Марокко. Втім, якщо іноземець планує повернення на батьківщину і підтвердить це квитками на паспортному контролі, йому не будуть чинити перешкод.

Транзитна віза росіянам не потрібна. Для перетину Марокко необхідно переконатися, що є дозвіл на в'їзд третьої країни. Українці, білоруси, громадяни Казахстану і Узбекистану оформляють транзитну візу в консульстві.

Відео: Марокко - замок з піску

Які бувають види віз в Марокко?

Візи видаються на термін до 90 днів і розрізняються лише по мети поїздки:

  • транзит;
  • відвідування знайомих і родичів;
  • участь в заходах;
  • робота за наймом;
  • бізнес поїздка.

Віза вклеюється в паспорт, в ній вказуються термін дії та категорія

Оформлення візи в консульстві

Є випадки, коли росіяни нарівні з білорусами, українцями і казахстанцями йдуть за візою в консульство. Навіть на термін перебування менше 90 діб, але заради діяльності, виконання якої вимагає дозволу влади королівства.

Подавати документи можна особисто або через кур'єрську-візову службу. Оформлення в середньому займає одну календарну тиждень. Біометрія не здається, на співбесіду не запрошують.

Консульські установи оформляють візу на термін не більше 3 місяців. Але після в'їзду можна продовжити перебування. Для цього не пізніше ніж за 15 діб до закінчення візи або дозволеного перебування (для росіян) треба подати клопотання до найближчого відділення Головного управління національної безпеки (General Directorate of National Security).

Всі іноземці-претенденти марокканської візи готують пакет документів:

  1. візова анкета .
  2. Дійсний закордонний паспорт з запасом по терміну в 6 місяців після запланованого виїзду з країни.
  3. Копії перших трьох сторінок закордонного паспорта.
  4. Копії внутрішнього паспорта або іншого документа, що підтверджує постійне проживання в рідній країні заявника. Для росіян досить довідки про реєстрацію за місцем перебування.
  5. Одне фото паспортного типу.
  6. Поліс медичного страхування, дійсний в Марокко на весь період запитуваної перебування.
  7. Копії авіаквитків в обидва боки. По датах в них буде визначений термін візи.
  8. Довідки з місця роботи або навчання. Керівник або головний бухгалтер не можуть підписувати довідки самим собі. Їх запевняють заступники. Приватні підприємці надають реєстраційні документи та довідку з податкової інспекції.
  9. Підтвердження мети візиту.

Залежно від громадянства можливі додаткові вимоги, пов'язані з внутрішніми правилами кожної країни. Наприклад, громадянам Узбекистану потрібен дозволяє стікер на виїзд, який вклеюється в загальногромадянський паспорт.

Наприклад, громадянам Узбекистану потрібен дозволяє стікер на виїзд, який вклеюється в загальногромадянський паспорт

Вимоги до розміру і оформлення фото

Мета візиту підтверджується документально. Для гостьової візи, відряджень і участі в наукових або творчих конференціях оформляється запрошення марокканської сторони (із запевненням у поліції).

Студенти і школярі отримують запрошення від освітніх установ королівства. Іноземців приймають до ВНЗ, духовні школи з вивчення ісламу і на курси арабської мови.

робочий дозвіл

Працевлаштування не варто в числі масових поїздок, тому що рівень безробіття в Марокко коливається в межах 20-25% і залучення іноземних працівників не заохочується. В основному працевлаштовуються вузькі фахівці в таких областях, як медицина, інформаційні технології, а також управлінський персонал транснаціональних компаній. Роботодавець повинен одержати дозвіл для найму фахівця-іноземця і укласти з ним трудовий договір. Ці документи подаються з візовим пакетом.

Бізнес-поїздка в Марокко

Марокканська влада заохочують іноземні інвестиції. Обмежень для покупки нерухомості немає. Реєстрація підприємства відбувається в п'ять етапів, але займає всього 11 робочих днів і обходиться приблизно в 3 000 доларів. Можна обійтися без відкриття нової справи і купити готовий бізнес або увійти в долю. Для бізнес-візиту необхідно надати лист-запрошення від марокканських партнерів. Або посередників, які надають послуги з реєстрації та відкриття підприємства. Коли ділова людина представляє не себе, а юридична особа, то він подає в консульство рекомендаційний лист від своєї компанії. Якщо запрошуюча сторона в Марокко не гарантує надання житла, потрібно докласти до візового пакету готельну бронь або договір на оренду нерухомості.

Візу з підтвердженою метою можна відкривати на кілька в'їздів і виїздів. Її вартість буде в півтора рази вище, але термін все одно залишиться 90 діб, а продовження - в компетенції ГУ НБ.

Особливості для неповнолітніх

Діти отримують власну візу і в'їжджають в супроводі батьків. Вони мають право доручити супровід іншому дорослому, оформивши довіреність у нотаріуса. Окремої візового тарифу для дітей немає.

Відео: Касабланка - майже французьке місто

Скільки коштує отримати візу?

При подачі документів оплачується консульський збір. Його розмір для громадян різних країн:

  • в Росії - 2095 р .;
  • в Україні - 210 гривень;
  • в Анкарі (Туреччина), де приймають документи у громадян Узбекистану, - 30 доларів США.

Марокканські пейзажі і побут місцевих кочівників виглядають екзотично

Причини відмови і подальші дії

Якщо відмови і трапляються, то в основному через помилки в анкеті, невірно складених документів або неповного візового пакету. Процедура апеляції не передбачена з однієї причини - відмов практично не буває. Необхідно виправити недоліки і знову подати заяву.

Відео: Марракеш - червоний місто

Марокко - гостинна країна. Навіть ті, хто не має права на безвізовий в'їзд, отримують дозвіл, не відчуваючи надмірних бюрократичних зволікань. Самостійне оформлення візи в Марокко - раціональний вибір для тих, кому час і географічна близькість консульських установ дозволяють обходитися без послуг кур'єрських-візових посередників.

Чи потрібна віза для поїздки в Марокко росіянам, українцям, білорусам і громадянам Казахстану?
Чи потрібна віза для поїздки в Марокко росіянам, українцям, білорусам і громадянам Казахстану?

Новости