Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чи потрібна віза на Кіпр в 2018 році, правила оформлення для росіян і інших іноземців

  1. Яка вона, сучасна Республіка Кіпр
  2. Чи потрібна віза для поїздки
  3. Типи в'їзного документа
  4. Де і як отримати національну візу
  5. Відео про поїздку на острів
  6. Необхідні документи
  7. Підтвердження фінансової спроможності
  8. Чи потрібна медична страховка
  9. Відео про відпочинок на Кіпрі
  10. Найпростіший спосіб: провізії
  11. Можливі причини відмови і подальші дії
  12. пролонгування
  13. Відео: типи віз на Кіпр
  14. Відео: Північний Кіпр - заборонений оазис

Кіпр з кожним роком стає все більш популярним серед росіян і жителів інших країн СНД. Це дивовижний острів в Середземному морі з багатющою історією, що йде своїм корінням в сиву античність, з воістину фантастичної краси природою і щирими привітними посмішками кіпріотів. Він став своєрідним мостом між Євросоюзом і республіками пострадянського простору. Приїхати і навіть іммігрувати на Кіпр відносно просто. Акцент в цьому випадку слід зробити на слові «щодо». Адже Кіпр входить до складу Європейського Союзу, ставши з травня 2004 року його повноправним членом. Отже, які ж правила відвідування Кіпру і чи потрібна для цього віза?

Яка вона, сучасна Республіка Кіпр

Кіпр багато в чому незвичайний. І справа не тільки в його дивовижну історію. На цьому невеликому острові вмістилися цілих дві держави. Він розташований всього в 75 кілометрах від турецького узбережжя, недалеко від Греції і територіально близький до зони споконвічних інтересів Сполученого Королівства. Поєднання цих факторів не могло не зіграти свою роль, і в середині минулого століття Кіпр став ареною міжнаціональних конфліктів, громадянської війни, а також збройного втручання.

Сьогодні на невеликому острові майже 60% території належить безпосередньо Республіці Кіпр, 36% - Турецькій Республіці Північного Кіпру (ТРПК). Для іноземців правила в'їзду в ці держави різні. Ще 3% зайнято британськими військовими базами, а майже 4% площі контролюється ООН. Територія, підпорядкована Організації Об'єднаних Націй, є буферною зоною між Республікою Кіпр і ТРПК.

Процвітання Республіки Кіпр було досягнуто за рахунок вступу в ЄС, сприятливих умов для бізнесу і лояльною імміграційної політики, чого ніяк не можна сказати про невизнаної ТРПК. У цій частині острова влади і населення теж не проти залучення іноземних інвестицій, але процес йде набагато менш активно. Тому, відповідно, і рівень економічного розвитку турецької частини Кіпру нижче. Населення Республіки Кіпр становить сьогодні 840 тисяч чоловік, в ТРПК живе майже 270 тисяч.

Населення Республіки Кіпр становить сьогодні 840 тисяч чоловік, в ТРПК живе майже 270 тисяч

Миротворці ООН майже півстоліття забезпечують мир на Кіпрі

У 2017 році багато повідомлень світових ЗМІ було присвячено кіпрської проблеми. Припускали навіть швидке об'єднання двох частин острова. Але переговори лідерів турецької і грецької громад опинилися в глухому куті, не дивлячись на активну участь в переговорному процесі представників Організації Об'єднаних Націй. Тому в найближчому майбутньому говорити про об'єднаному Кіпрі поки не доводиться, так само як і не передбачається кардинальних змін в імміграційній політиці різних частин одного острова.

Чи потрібна віза для поїздки

Для поїздки в Республіку Кіпр буде потрібно оформити візу. Але з цього правила є кілька винятків. Без в'їзного дозволу його можуть відвідати:

  • громадяни України, Молдови і Грузії, але тільки при наявності біометричних паспортів;
  • власники багаторазового «шенгену», якщо він вже проставлено в закордонному паспорті. Але в цьому випадку перший в'їзд повинен бути в ту країну, яка його видала;
  • мандрівники, у яких є національні візи, видані Болгарією, Румунією чи Хорватією;
  • тимчасові або постійні жителі Європейського Союзу.

Максимальний термін перебування на Кіпрі в цих випадках повинен бути не більше 90 днів протягом півроку (якщо він не встановлений візою іншої країни).

Кіпр досі не став учасником Шенгенської угоди, хоча подібні наміри виражалися його урядом неодноразово. Подія планувалося ще 2010 році. Але воно не відбулося через міжнаціональних і міждержавних протиріч на самому Кіпрі. Питання до сих пір залишається відкритим.

Недорога кіпрська нерухомість стане гарною підмогою для майбутніх іммігрантів

Типи в'їзного документа

Існує два типи віз, які видаються Республікою Кіпр для відвідування своєї території. Першим є електронна провізії, до другого відноситься національна. Обидва в'їзних дозволу дозволяють без проблем заїжджати на територію Кіпру, а також перебувати в її межах встановлений період. Але вони не є підставою для в'їзду в інші країни Європейського Союзу. Технологія отримання провізії і національної кіпрської візи значно відрізняється.

Національна віза може бути трьох типів:

  • транзитної (категорія А) - для перебування в міжнародній зоні аеропорту при поїздці в треті країни через територію Кіпру;
  • короткостроковій (категорія C) - дозволяє перебувати на Кіпрі не більше 90 днів протягом півроку;
  • довгостроковій (категорія D) - діє протягом року без обмеження по термінах перебування. Вона видається іноземцям з імміграційними цілями, а також для роботи, ведення бізнесу, навчання на Кіпрі або для возз'єднання сім'ї.

З національною візою Республіки Кіпр можна безперешкодно відвідати і Північний Кіпр. Але ось вилетіти або відплисти з нею не вийде, адже в цьому випадку влада Північного Кіпру не поставлять позначку про вибуття. Повертатися доведеться через територію РК. Офіційно перетинати кордон Кіпру можна тільки в аеропортах міст Пафосу і Ларнаки. Підійде для цього також морський порт в Лімасолі. При прильоті відразу ж в аеропорт Екджана на Північному Кіпрі автоматично порушуються прикордонні правила Європейського Союзу.

При прильоті відразу ж в аеропорт Екджана на Північному Кіпрі автоматично порушуються прикордонні правила Європейського Союзу

Аеропорт Ларнаки є одним з двох пунктів офіційного перетину кордону Республіки Кіпр, якщо летіти літаком

Де і як отримати національну візу

Для оформлення короткострокової візи росіянам треба звернутися в посольство або консульство Кіпру в Російській Федерації. Жителі регіонів мають можливість її оформлення в одному з акредитованих візових центрів. Громадяни інших республік СНД можуть отримати візу в дипломатичних представництвах Кіпру в своїх країнах. У тих випадках коли вони відсутні, слід звернутися в найближче консульство в сусідній державі. Якщо людина живе не країні свого громадянства, візу можна отримати за місцем проживання, тоді разом з паспортом подається актуальне дозвіл на проживання.

Посольство Кіпру в Москві:
Адреса: 121069, вул. Кухарський, д. 9

Тел .: +7 (495) 744-29-34

Факс: (495) 744-29-35

E-mail: [email protected]

Посольство Республіки Кіпр в Києві :

Адреса: 01054 м.Київ вул. Воровського 24, 2-й поверх

Тел: +38044 4996451 (прийом дзвінків з 15:30)

Факс: +38044 4996453

e-mail: [email protected]

Довгострокова віза видається шляхом подачі заяви в Міграційну службу Республіки Кіпр .

Відео про поїздку на острів

процедура оформлення

Процедура отримання національної візи Кіпру є стандартною для всіх громадян СНД. Дана категорія в'їзних дозволів дозволяє одноразове, дворазове, а також багаторазове відвідування території Республіки Кіпр. Національні візи, що видаються дипломатичними представництвами, можуть бути виключно категорії C, тобто короткостроковими.

Пакет документів при оформленні слід подавати особисто. Існуючі правила говорять про те, що заява на отримання кіпрської національної візи має бути подано не пізніше трьох робочих днів і не раніше трьох місяців до моменту від'їзду. Консульства розглядають документи протягом 1-3 робочих днів, після чого видають паспорт з вклеєною в нього візою. Ніяких додаткових процедур при цьому не передбачено. Але якщо буде не вистачати будь-яких документів або інформації, заявника можуть попросити прийти повторно.

Видача кіпрських віз для громадян РФ безкоштовна. Інші іноземці при подачі заяви сплачують консульський збір (незалежно від того, відбувається це в Росії або в країні свого громадянства). Вартість національної візи Республіки Кіпр різна і залежить від її терміну дії та допустимої кількості відвідувань острова. Одноразова віза буде коштувати 20 євро. Дворазова обійдеться вже в 60 євро, як і мультивіза, яка дозволяє багаторазове відвідування Республіки. Оплата здійснюється готівкою у валюті тієї країни СНД, в якій розташоване дипломатичне представництво Кіпру, при цьому сума повинна відповідати курсу євро на момент переведення. Візові центри беруть додаткову плату за свої послуги.

У Республіці Кіпр проживає і близько 35 тисяч росіян. Вони знаходяться тут з різних причин. По-перше, острів дуже зручний для імміграції до Європейського Союзу, його можна порівняти зі своєрідним трампліном, на який відносно легко потрапити і, відштовхнувшись, опинитися в ролі іммігранта в будь-якій країні Європейського Союзу. По-друге, Кіпр фактично є офшорною зоною. І був такою протягом десятків років, тому російський, український, казахстанський, або, наприклад, вірменський бізнес завжди знаходив точки дотику з Республікою і делегував своїх найбільш підприємливих жителів на острів для реєстрації своїх підприємств.

Короткострокова віза Республіки Кіпр видається в дипломатичних представництвах цієї країни за кордоном

Довгострокова віза видається на території Республіки Кіпр в міграційній службі. Для того щоб її отримати, треба подати документи, що підтверджують необхідність тривалого перебування, пройти співбесіду і здати відбитки пальців. Метою бесіди є з'ясування причини відвідування заявником Кіпру і його подальші плани по знаходженню в цій країні. Вартість такої візи складе 60 євро.

Цікава інформація: якщо заявник має в своєму закордонному паспорті позначку, яка свідчить про відвідування Македонії, то йому просто можуть відмовити у в'їзному дозвіл на Кіпр. Причина полягає в існуванні македонського питання, що викликав запеклі суперечки між Грецією і Македонією, пов'язані з перейменуванням республік, що утворилися на місці канула в Лету Югославії.

Необхідні документи

при подачі заяви на отримання кіпрської національної візи разом з ним має бути поданий певний пакет документів. У нього входять:

  • оригінал закордонного паспорта з терміном дії не менше трьох місяців після передбачуваного закінчення візи;
  • дві кольорові фотографії 3,5 х 4,5 см. Заявник повинен бути на білому або світлому фоні і без головного убору. Якщо людина носить окуляри за медичними показаннями, то фотографуватися в них допустимо, тільки треба простежити, щоб не було відблисків, а оправа не затуляв очі;
  • ксерокопія паспорта (всі значущі сторінки);
  • квитанція про оплату консульських послуг або послуг візового центру;
  • підтвердження броні квитків для поїздки на Кіпр і назад (або в третю країну);
  • бронь готелю або договір оренди житла на території Республіки Кіпр;
  • підтвердження наявності коштів для проживання на Кіпрі;
  • запрошення від приймаючої сторони. Приватні особи оформляють його за стандартною формою (Assumption of responsibility for hosting), а організації - на фірмовому бланку.

У закордонному паспорті повинні бути вільні сторінки для проставляння візи і в'їзних штампів

Представники кіпрського диппредставництва можуть додатково попросити ще деякі документи, наприклад, свідоцтво про шлюб або підтвердження родинних стосунків з запрошує громадянином або резидентом Кіпру. Всі документи потрібно перевести на англійську або грецьку мову. Також необхідно буде завірити переклади нотаріально. Якщо будь-які з довідок видавалися в будь-якій країні Євросоюзу, то їх немає необхідності переводити і завіряти.

Також додатковим нюансом при отриманні дворазової або багаторазової візи стануть відповідні документи, що підтверджують необхідність кількох поїздок на Кіпр. Аргументація повинна бути докладною і вагомою, наприклад, право власності заявника на кіпрську нерухомість, своє підприємство, зареєстроване в цій країні і так далі.

Якщо поїздка на Кіпр планується з метою імміграції та оформлення довгострокової візи, необхідно перед від'їздом підготувати ще довідку про відсутність судимості (видається в МВС).

Підтвердження фінансової спроможності

Якщо на Кіпр їде працююча людина, необхідно подати довідку з місця роботи. У ній повинна міститися інформація про посаду, стаж, середньомісячний оклад даного співробітника і гарантія збереження за ним робочого місця на період поїздки на Кіпр. Для непрацюючих існують інші варіанти:

  • підтвердження достатньої кількості коштів на банківському рахунку - виписка з печаткою банку. Мінімальна сума - еквівалент 50 євро на добу на одного дорослого в будь-якій валюті за поточним курсом. Для дітей середня добова сума буде менше в два рази;
  • для пенсіонерів - оригінал і копія пенсійного посвідчення, а також довідка про розмір виплат від держави або приватного пенсійного фонду;
  • спонсорський лист. Воно оформляється стороною, що запрошує з нотаріальним посвідченням та має містити гарантію оплати всіх витрат іноземця на Кіпрі.

Чи потрібна медична страховка

На відміну від країн Шенгенської угоди, для відвідування яких наявність страхового поліса є обов'язковим, для поїздки на Кіпр медична страховка лише рекомендована. Але придбати її все ж бажано. По-перше, вона стане додатковим плюсом при оформленні національної або електронної візи. По-друге, в разі непередбаченої ситуації під час перебування на Кіпрі поліс стане просто незамінним підмогою, дозволивши заощадити чималі гроші.

Відео про відпочинок на Кіпрі

Отримання візи неповнолітніми

Діти можуть отримати кіпрську національну візу тільки разом з дорослими. Для оформлення потрібні:

  • Заява, підписана батьком або офіційним опікуном;
  • оригінал і копія свідоцтва про народження;
  • копія паспорта одного з батьків, якщо дитина вписана туди і не має власного проїзного документа;
  • підтвердження достатньої кількості коштів на дитину для проживання на Кіпрі;
  • копія візи супроводжуючої особи, якщо вона отримана раніше;
  • згода одного з батьків або законного опікуна на виїзд за кордон. Воно знадобиться, якщо дитина подорожує лише з одним з батьків або у супроводі третіх осіб.

Згода на виїзд оформляється через нотаріуса. Якщо батьки дитини перебувають у шлюбі і проживають разом, але, наприклад, у відпустку їде з сином або дочкою тільки мати, то отримання подібної довіреності не становить особливих труднощів. Але в разі коли дитина їде на Кіпр з матір'ю-одиначкою, то згода відсутнього батька теж буде необхідно. Без нього візи не видадуть. Тому подібні питання слід продумувати завчасно.

Якщо згода відсутнього батька не можна отримати з об'єктивних причин (наприклад, його немає в живих, він відбуває тривалий термін тюремного ув'язнення, визнаний недієздатним і так далі), то в цьому випадку буде потрібно документально підтвердити об'єктивність причини відсутності. Це може бути довідка про смерть або, наприклад, рішення суду. Адже в окремих випадках людина може визнаватися зниклим безвісти або померлою саме рішенням суду. При цьому документ теж підлягає нотаріальному посвідченню. Якщо дитина подорожує з опікунами, то буде потрібен документ, що офіційно підтверджує встановлення опікунства.

Для неповнолітніх є багато особливостей при оформленні візи

Якщо дитині більше 16 років, то він повинен мати особистий закордонний паспорт. Коли неповнолітній подорожує самостійно (допускається після 16 років), то йому буде потрібно при отриманні візи і на пункті прикордонного контролю представити згоду на поїздку за кордон від обох батьків.

Найпростіший спосіб: провізії

Для відвідування Кіпру зовсім не обов'язково оббивати пороги дипломатичних представництв цієї країни. Дозвіл на в'їзд можна отримати і онлайн. Але при оформленні електронної візи існує ряд обмежень, тому подібний спосіб підійде далеко не всім мандрівникам. По-перше, провізії можуть отримати тільки громадяни Росії. По-друге, вона є дійсною лише на одну поїздку терміном не більше 90 днів. Особам, які збираються тривалий час перебувати на Кіпрі, слід оформляти все ж національну візу цієї країни. Провізії не підлягає продовженню, але дає право оформити довгострокову візу вже на території Кіпру. При цьому ніхто не дасть стовідсоткової гарантії, що влада країни схвалять її видачу заявнику, у якого була до цього тільки провізії.

Отримати електронну візу можна швидко і, що важливо, абсолютно безкоштовно. Для цього потрібно лише завантажити і заповнити відповідну заявку на сайті дипломатичного представництва Республіки Кіпр. Надіслати її можна по електронній пошті не пізніше трьох днів і не раніше трьох місяців перед датою передбачуваної поїздки. Заявка розглядається протягом робочого дня, після чого приходить у відповідь лист із вкладеним документом. При поїздці на Кіпр провізії в роздрукованому вигляді пред'являється для перевірки в аеропорту або морському порту країни на прикордонному контролі.

Провізії слід обов'язково роздрукувати

При подорожі з провізією є кілька нюансів. Сама по Собі вона є лишь Попередніми Електрон дозволить на відвідування Кіпру. Одобрения заявка не дает стовідсоткової гарантії того, что на пункті Прикордонного контролю буде ОТРИМАНО Дозвіл на перетин кордону країни. Буде потрібно пред'явити достатню кількість коштів для знаходження на Кіпрі і бути готовим розповісти про мету поїздки та умови проживання. Віза ставиться тільки в закордонний паспорт, який має термін дії не менше півроку, а також мінімум дві порожні сторінки. Якщо всі умови дотримані, то в переважній більшості випадків відмови у в'їзді не відбувається. Провізії потрібно вже при посадці в літак або на корабель. Без документа співробітники транспортної компанії не допустять на борт подібного пасажира. Роздруківку слід зберегти до кінця поїздки.

Провізії може діяти тільки при перельоті безпосередньо з Росії на Кіпр, а також при морській подорожі через безвізові країни. Вона не дає права транзиту в тих державах, які вимагають оформлення візи.

Можливі причини відмови і подальші дії

Особливу увагу при видачі візи співробітники дипломатичного представництва Республіки Кіпр приділятимуть благонадійності заявника. Справа в тому, що острів впродовж десятків років був не тільки зоною міжнаціонального конфлікту, а й широким полем діяльності для контрабандистів, кримінальних елементів і так далі. Безпека Кіпру була забезпечена саме завдяки контролю місцевої влади над міграційним трафіком.

На острові практично нульова злочинність. Незважаючи на багаторічний міжетнічний конфлікт, владі Республіки Кіпр і ТРПК вдалося звести до мінімуму прояви національної ворожнечі. Сьогодні зіткнення греків-кіпріотів і турків-кіпріотів вже забуті, незважаючи на те що ще чверть століття тому острів Кіпр вважався кримінальним і небезпечним регіоном Середземномор'я, якщо не говорити про його близькосхідної частини. Сьогоднішній Кіпр набагато безпечніше Іспанії, Італії і навіть Туреччини, не кажучи вже про Єгипет та країнах Магрибу.

Безпека Кіпру забезпечують не тільки місцеві, а й іноземні збройні сили

Існує кілька категорій претендентів візи Кіпру, яким з великою часткою ймовірності слід чекати відмови в ній. При цьому не тільки в дипломатичному представництві, а й при оформленні електронної провізії. До них відносяться:

  • особи, які мають кримінальне минуле, фігуранти кримінальних справ на території своїх держав, громадяни з непогашеною судимістю;
  • особи, підозрювані в зв'язках з терористичними або екстремістськими угрупованнями;
  • іноземці, яким рішенням влади заборонений в'їзд на територію Кіпру або ЄС в цілому.

У цих випадках оспорювання відмови у візі результату не принесе.

Протягом десятиліть Кіпр вважався офшорною зоною, де реєстрували свої компанії в тому числі представники бізнесу з країн СНД. Багато з них були фіктивними, деякі просто займалися відмиванням грошей. В кінці 2000-х років розгорівся міжнародний скандал, пов'язаний з кіпрськими офшорами. Результатом стало те, що острів перетворився з практично повністю офшорної зони в відносну офшорну зону. При цьому постраждала репутація багатьох представників великого та середнього капіталу. Тим, хто став фігурантом цього скандалу, в'їзд на територію Республіки Кіпр на деякий час заборонили. Залежно від серйозності порушення заборона була накладена на термін від п'яти до десяти років. Для кого-то він продовжує діяти і по сьогоднішній день.

Співробітники спецслужб, деякі держслужбовці та працівники силових відомств (МО, МВС, ФСБ і так далі), особи, які мають допуск до державної таємниці, не зможуть отримати візу через обмеження на виїзд з Росії.

Існують і інші підстави відмови у візі:

  • недостатня кількість коштів для проживання на території Республіки Кіпр;
  • некоректна інформація, що міститься у поданих для відкриття візи документів;
  • закінчення терміну дії документів або його наближення;
  • неточне або неповне заповнення анкети;
  • попередні порушення європейського міграційного законодавства, особливо якщо вони спричинили за собою депортацію. Влада Кіпру використовують єдину міграційну базу даних Євросоюзу, в якій фіксуються всі правопорушення іноземців на території цього міждержавного об'єднання;
  • штамп в паспорті про в'їзд в невизнану Турецьку Республіку Північного Кіпру, що офіційно належить до міграційних порушень.

Щоб подорож на Кіпр відбулося і принесло тільки задоволення, варто уважно поставитися до оформлення документів

З грудня 2017 року імміграційна влада Південного Кіпру відмовляють гостям з країн СНД, якщо вони вказують в анкетах свій намір відвідування території ТРПК. Подібна тенденція спостерігалася і раніше, але з грудня 2017 відмови стали набагато більш частими і категоричними. Тому про Північному Кіпрі патріотичним кіпріотам взагалі краще нічого не говорити.

Справедливості заради треба відзначити, що відмова владою Республіки Кіпр у видачі іноземцю дозволу на відвідування острова вважається скоріше винятком, ніж поширеним явищем. Якщо у візі все ж відмовлено, апліканта прийде офіційна відповідь з дипломатичного представництва Республіки із зазначенням причини. При подачі заяви на кіпрську провізії відповідь прийде в електронній формі. До речі, відмова в провізії не перешкоджає подачі документів на оформлення національної візи. І далеко не факт, що її не видадуть.

Кіпрське законодавство допускає оскарження відмови. Для подачі апеляції буде потрібно підготувати аргументи на свою користь і написати лист до дипломатичного представництва на ім'я консула протягом півтора місяців з дати отримання на руки відмови. Від правильності складання апеляції і коректності зазначеної в ній інформації багато в чому залежить рішення. Якщо ж заявник зрозумів, яку помилку він зробив при оформленні документів, то можна спробувати її виправити і подати заявку повторно, благо вона розглядається в найкоротші терміни.

пролонгування

Якщо буде потрібно більш тривалий термін перебування на Кіпрі, ніж дозволяє актуальна віза, то дозвіл на перебування слід продовжити. Це можна зробити шляхом подачі заяви на довгострокову візу Кіпру в міграційну службу. Але для зміни параметрів перебування буде потрібна достатня аргументація, підтверджена документами. Отримати можливість тривалого легального перебування на Кіпрі можна в разі офіційного працевлаштування в цій державі, при покупці нерухомості на суму від 250 тисяч євро, при реєстрації власного комерційного підприємства, а також при необхідності тривалого лікування в місцевому закладі. Візи можуть продовжити подібним чином іноземним подружжю і близьким родичам громадян Кіпру.

Якщо підстав для продовження не знайшлося, віза переоформляється тим же шляхом, що і в попередній раз.

Відео: типи віз на Кіпр

Що потрібно оформляти для відвідин Північного Кіпру

З юридичної точки зору Республіка Кіпр вважає свої північні території окупованими турецькими військами. І хоч на острові давно вже не йде війна, але протистояння Республіки Кіпр і ТРПК триває і сьогодні. Воно виражається в політичній, економічній, культурній та торговельній сферах. Фактично Північний Кіпр є невизнаною республікою, адже більшість країн світу не визнали його в ролі суверенної держави. Туреччина вважає його своєю територією з великими правами автономії. Тому в Турецькій Республіці Північного Кіпру діють саме турецькі закони.

Значна частина турків, які проживали раніше на території сьогоднішньої Республіки Кіпр, були змушені рятуватися втечею, переходячи на північ, контрольований турецькими військами. Точно так же корінні кіпріоти-греки, які проживали на півночі, кидали свої житла і їхали на протилежну частину острова. Але не в приклад деяким країнам, де недавно закінчилися збройні конфлікти, при взаємному відвідуванні Республіки Кіпр і ТРПК їх громадянами не застосовуються ніякі штрафні санкції.

Для в'їзду на територію Північного Кіпру діють ті ж правила, які є актуальними при відвідуванні Туреччини. Отже, ні росіянам, ні українцям, ні казаха, а також іншим громадянам країн СНД віза не буде потрібно, якщо метою візиту є туризм або, скажімо, відвідування родичів. Безвізово можна перебувати на території Північного Кіпру протягом двох місяців, але не більше трьох місяців протягом кожних півроку. Для громадян України, Молдови і Грузії термін безвізового перебування в Туреччині, і в тому числі на території Північного Кіпру, збільшений турецьким урядом до 90 днів поспіль. Безвізовий в'їзд в ТРПК не є пропуском до Республіки Кіпр. Без візи мандрівникові буде відмовлено в перетині кордону.

Існують офіційні рекомендації громадянам Російської Федерації в'їжджати на територію Північного Кіпру тільки через Республіку Кіпр. Але на практиці це часто не дотримується і не завжди викликає у відповідь штрафні санкції. Російські туристи і гості приїжджають в Північний Кіпр безпосередньо прямо зі своїх країн. На паспортному контролі попросять пред'явити квитки у зворотний бік. Штамп про в'їзд на територію Північного Кіпру може бути поставлений за бажанням гостя на окремому вкладиші.

Північний Кіпр менш розвинений, ніж Південний

Владою Республіки Кіпр нанесення візиту на Північний Кіпр розглядається як порушення міграційних законів. Тому важливою рекомендацією тим, хто вирішив побувати на північній частині острова, є відсутність штампу про в'їзд в закордонному паспорті. Які ризики виникають подібне порушення? Справа в тому, що в певних випадках власникові штампа про відвідування Північного Кіпру можуть відмовити в отриманні кіпрської або шенгенської візи. В цьому випадку для нього буде діяти заборона на відвідування всього Європейського Союзу, оскільки в єдиній базі даних збережеться відмову в отриманні «шенгену».

Якщо планується тривале перебування, перед закінченням періоду безвізового перебування в ТРПК слід подати документи на отримання національної візи. На розгляд заяви йде до двох тижнів. Пакет документів, який потрібно для оформлення турецької візи, в цілому може вважатися стандартним і практично ідентичний отримання в'їзного дозволу в Республіку Кіпр. Вартість візи ТРПК знаходиться в прямій залежності від запитуваної типу і терміну дії в'їзного дозволу.

Північний Кіпр не багатьох росіян, українців чи білорусів цікавить в плані відпочинку. Єдиним істотним перевагою перебування в цій невизнаній республіці є його дешевизна. Відпочити в готелях Північного Кіпру можна дешевше, ніж в самій Туреччині. Але протягом багатьох років ця частина кіпрської території вважається зоною нестабільності, відштовхуючи звикли до тиші і впевненості в завтрашньому дні європейських туристів, які, незважаючи на наплив громадян пострадянських республік, продовжують залишатися основними мирними відвідувачами Кіпру.

Відео: Північний Кіпр - заборонений оазис

Правила відвідування особливих зон

На Кіпрі ще з 1964 року перебуває миротворчий контингент ООН, чисельність якого складає на сьогоднішній день близько півтори тисячі миротворців. В їх завдання входить охорона буферної зони і протидію можливому вторгненню будь-який з ворогуючих сторін, а також контроль за дотриманням угоди про припинення вогню. Буферна зона, контрольована «блакитними касками», є спеціальною територією Кіпру з особливим статусом. Проїзд через неї дозволений, але отримати окрему візу на проживання в ній неможливо.

Також на Кіпрі розташовані дві військові бази Сполученого Королівства - Акротірі і Декелія. Вони знаходяться в південній і південно-східній частині острова і займають близько 3% території Кіпру. Ці бази є двома ексклавів, залишеними за собою Великобританією після отримання Кіпром незалежності від Британської корони в 1960 році. Сьогодні кіпріоти продовжують, як і раніше, вимагати виведення британського збройного контингенту і повернення території, яку вони займають, до складу Республіки Кіпр. Для відвідування місць, які входять в юрисдикцію Британського Міністерства оборони, буде потрібно віза Великобританії і спеціальний дозвіл. Але воно видається іноземцям украй рідко.

Для мандрівника, який вперше збирається вступити на давню і овіяну легендами землю Кіпру, оформлення в'їзного дозволу видасться дещо заплутаним і незрозумілим. Насправді ж отримати візу Республіки Кіпр не так вже й складно, а відвідати Турецьку Республіку Північного Кіпру ще легше. Але розслаблятися не варто, оскільки при отриманні кіпрської візи і подорожі на цей дивовижний острів існує безліч підводних каменів, а обійти їх допоможе попереднє вивчення нюансів отримання візи і поїздки на Кіпр, яке бажано провести завчасно.

Отже, які ж правила відвідування Кіпру і чи потрібна для цього віза?
Які ризики виникають подібне порушення?

Новости