Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чи потрібен закордонний паспорт в Білорусію для росіян, українців в 2019 році?

  1. Чи знадобиться закордонний паспорт для громадян Росії
  2. Правила для українців

Республіка Білорусь тісно пов'язана з багатьма пострадянськими державами соціально-економічними зв'язками, що склалися історично. Громадяни Росії, України щорічно відвідують країну для візитів до родичів і друзів, з туристичними цілями або для налагодження і підтримки ділових зв'язків. У багатьох, які готуються в закордонну поїздку в ближнє зарубіжжя вперше, виникає закономірне питання, чи потрібен закордонний паспорт в Білорусію і які документи взагалі потрібні для в'їзду і безперешкодного перебування в країні.

У багатьох, які готуються в закордонну поїздку в ближнє зарубіжжя вперше, виникає закономірне питання, чи потрібен закордонний паспорт в Білорусію і які документи взагалі потрібні для в'їзду і безперешкодного перебування в країні

Чи знадобиться закордонний паспорт для громадян Росії

Для росіян закордонний паспорт в Білорусію в 2019 році не потрібен Для росіян закордонний паспорт в Білорусію в 2019 році не потрібен. Згідно з підписаним ще в 1997 році угоді між Росією і Республікою Білорусь відсутній прикордонний контроль. Варто відзначити, що стовідсотково скасування контролю організована на залізниці. В ході поїздки поїздом не доведеться проходити паспортний контроль, проїзд здійснюється вільно. При собі при цьому потрібно мати документ, що засвідчує особу громадянина Росії. До таких відноситься як внутрігражданскій, так і закордонний паспорти.

При в'їзді в Білорусь для росіян відсутні вимоги про візи і міграційних картах. Ніяких формальностей при в'їзді не існує.

Дещо інша ситуація при проїзді на особистому авто. Ситуація ця тимчасова і проводиться паспортний контроль при проїзді на власному автомобілі зважаючи на складну ситуацію на Сході України. Як правило, перевірку проходять тільки ті машини, які проїжджають через Білорусь транзитом. При проїзді на автомобілі з Росії необхідно з собою мати:

  1. Російський паспорт (або інший документ, що засвідчує особу і підтверджує громадянство).
  2. Водійське посвідчення.
  3. Документ про постановку автомобіля на облік в органах.
  4. Страховий поліс.
  5. Зелена карта автоцивільного страхування, що діє на території Республіки Білорусь.

Страховий поліс і Зелену карту, як правило, моно оформити прямо в пункті пропуску при проїзді кордону Росії з Республікою Білорусь.

Їхати в Білорусь із закордонним паспортом стоїть в разі, якщо держава проїжджає транзитом, а мандрівник направляється в іншу країну. Для такої поїздки можна внутрішній паспорт з собою не брати.

Таким чином для росіян:

  1. В'їзд на територію Білорусі не передбачає спеціальних зупинок для паспортного контролю при поїздці на поїзді, паспорт перевіряється при посадці в вагон провідником.
  2. Паспортний контроль, як правило, проводиться для автотранспорту, що прямує через територію Білорусі транзитом.
  3. Пред'являти закордонний паспорт на контролі не обов'язково. Ніяких відміток у ньому не робиться.

Правила для українців

Для громадян України діють також досить лояльні правила в'їзду на територію РБ Для громадян України діють також досить лояльні правила в'їзду на територію РБ. Між урядами Білорусі та України в 2009 році було укладено угоду про безвізовий режим, яке продовжує діяти і в 2019. Документами, що дозволяють українцям відвідувати РБ, є:

  1. Паспорт громадянина України.
  2. Закордонний паспорт.
  3. Дипломатичний / службовий паспорт.
  4. Посвідчення моряка або члена екіпажу.
  5. Посвідчення особи на повернення в країну громадянства.

Право на безвізове перебування на білоруській території в 2019 році громадяни України отримують на 90 днів протягом 180 днів з моменту першого в'їзду. Кількість в'їздів-виїздів на територію країни не обмежується.

Для поїздки менше 30 днів не існує ніяких формальностей. Якщо ж українцеві потрібно затриматися в країні більш, ніж на місяць, йому доведеться пройти тимчасову реєстрацію на території РБ.

При проїзді з дітьми законодавство України зобов'язує пред'являти проїзні документи на них, оформлені до квітня 2019 роки (вони продовжують діяти в 2019) або особисті закордонні паспорти. Проїзд неповнолітніх за свідоцтвом про народження через український кордон заборонений владою держави. Якщо дитина вписана в закордонний паспорт батьків (до введення нових правил перетину кордону України), туди повинні бути вклеєні і фотографії дітей. Який досягли 5-річного віку. Для етей, які перетинають кордон з одним із батьків або без батьків, діють стандартні правила для таких випадків, що вимагають наявності дозволу на провезення неповнолітніх.

Вільно можна провезти з собою гроші в будь-якій валюті, дорожні чеки, їли загальна сума таких не перевищує 10000 американських доларів в еквіваленті. При цьому не потрібно оформлення митних декларацій.

Таким чином, Республіка Білорусь зберігає дружні зв'язки з Росією і Україною. А для громадян цих держав передбачено спрощений в'їзд в країну. При якому навіть не потрібно наявності закордонного паспорта, не кажучи вже про візи або міграційних картках.

При цьому не варто забувати, що митні правила продовжують діяти. Це означає, що ніхто не звільнений від огляду багажу при в'їзді на митну територію РБ.

З огляду на ускладнення ситуації на Сході України для подорожуючих не особистому транспорті проводиться більш ретельний контроль, в тому числі і багажу. Зважаючи на складність ситуації відновлений навіть пропускний контроль на кордоні з РФ.

Новости