Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Безвізовий режим для України до Європи в 2019 році

  1. Що дало українцям прийняття безвіза
  2. В які країни ЄС і Шенгену українці можуть в'їхати без віз
  3. Хто може скористатися правом на безвізовий в'їзд
  4. Скільки часу можна перебувати в ЄС без візи
  5. Які документи знадобляться для поїздки в країни ЄС без візи
  6. Документи, що пояснюють мету візиту
  7. Особливості безвізового подорожі з дітьми
  8. Правила безвізової поїздки для автомобілістів
  9. Скільки грошей знадобиться для поїздки
  10. Які обмеження діють для українців
  11. В якому випадку можлива відмова у в'їзді
  12. Можливість в'їзду по шенгенській візі

Починаючи з літа 2017 року, громадяни України можуть відвідувати держави Шенгенської зони без віз по біометричного паспорту. Безвізовий режим для українців до Європи в 2019 році відкриває перед ними нові можливості, проте не слід думати, що всі формальності залишилися в минулому. Щоб стати «мандрівником без віз» і без проблем перетинати кордони, необхідно знати тонкощі нових правил. Починаючи з літа 2017 року, громадяни України можуть відвідувати держави Шенгенської зони без віз по біометричного паспорту

Що дало українцям прийняття безвіза

Протягом декількох років українська влада вели переговори з Євросоюзом про надання громадянам країни безвізового режиму, і нарешті це рішення було прийнято. Дата 11 червня 2017 року став поворотним пунктом у відносинах України з ЄС: з цього дня безвізовий режим для українців вступив в силу.

Що означає безвізовий режим України з ЄС сьогодні? Це означає, що з літа 2017 року громадянам країни, які мають біометричний паспорт, для короткострокової поїздки в країни Шенгену візу оформляти не потрібно - достатньо пред'явити на кордоні свій паспорт. Будь-які умови або додаткові вимоги до в'їжджають відсутні. При цьому прикордонники і митники, як і раніше, перевіряють документи і багаж на кордоні і ставлять в паспорта свої позначки.

Однак при виїзді на роботу, навчання або з метою тривалого перебування за кордоном, як і раніше слід оформляти шенгенську візу.

В які країни ЄС і Шенгену українці можуть в'їхати без віз

Безвізовий режим для України в ЄС в 2019 році передбачає в'їзд по біометричного паспорту в 26 країн-членів Євросоюзу (крім Великобританії та Ірландії), а також в 4 держави, які є асоційованими учасниками Шенгену: Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію та Швейцарію.

Таким чином, отримання візи не потрібно при поїздці в такі держави, як: Австрія, Бельгія, Греція, Данія, Ісландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Ліхтенштейн, Люксембург, Болгарія, Мальта, Нідерланди, Норвегія, Естонія, Польща , Португалія, Румунія, Швеція, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія.

У ці країни можна поїхати тільки на короткий час з туристичною метою. У той же час існує цілий ряд країн, для в'їзду в які українцям не потрібно заздалегідь оформляти візи. Дізнайтеся більше про те, які ще є безвізові країни для українців в 2019 році.

Хто може скористатися правом на безвізовий в'їзд

Поїхати в Європу без оформлення шенгенської візи - приваблива перспектива, однак скористатися цією перевагою зможуть тільки окремі категорії громадян:

  • здійснити право на перетин кордону з Євросоюзом без попереднього оформлення візи можна тільки при наявності біометричного паспорта - володарі старих закордонних паспортів повинні, як і раніше, оформляти відповідні дозволи на в'їзд;
  • їздити в Європу без віз можуть тільки громадяни України - проживають на її території громадяни інших країн не мають права скористатися відміною віз;
  • поїздки без оформлення шенгену доступні тільки туристам або бізнесменам на короткий термін. Скористатися цим правом також можна в разі візиту до родичів. Заборонено використання безвіза для поїздок на навчання , на роботу або з метою тривалого проживання в ЄС - для того щоб здійснити ці наміри, необхідно, як і раніше, звертатися в посольства, збирати документи і отримувати візу .

Скільки часу можна перебувати в ЄС без візи

Скасування шенгенських віз спочатку передбачала не безконтрольне перетин кордонів європейських держав, а можливість короткострокових поїздок в ЄС у справах бізнесу, з метою туризму, для участі в конференціях і виставках, для візиту до родичів або знайомих. Перебувати на території Євросоюзу в цілому можна 90 днів протягом півроку.

Відповідаючи на питання про те, що дає українцям безвізовий режим з ЄС, можна з упевненістю сказати: це прекрасна можливість без зайвого клопоту здійснювати нетривалі поїздки за кордон. Однак при цьому слід врахувати деякі нюанси безвізових поїздок:

  • небажано сидіти в ЄС всі 90 днів поспіль - це може викликати підозри у місцевій поліції, а на виїзді - питання прикордонників;
  • дата в'їзду - це момент перетину кордону з ЄС, а не приїзд в кінцевий пункт призначення, відповідно дата виїзду - це перетин кордону в зворотному напрямку;
  • необхідно простежити за тим, щоб штамп в паспорті був проставлений чітко, а дата в ньому була чітко видна - це може знадобитися для підтвердження кількості днів перебування в спірних ситуаціях.

Які документи знадобляться для поїздки в країни ЄС без візи

Перед прийняттям рішення про безвізе ходили чутки, що на кордоні доведеться пред'являти всі документи, які раніше потрібно було надавати в посольство. Зрозуміло, це не так - ніхто не вимагає довідку з місця роботи або виписку з рахунку у банку. Однак деякі документи прикордонники все ж можуть зажадати:

Документи, що пояснюють мету візиту

Добре, якщо у вас є офіційні документи, що пояснюють мету візиту: турпутівки або запрошення на захід. А як бути, якщо людина їде до родичів? У цьому випадку буде потрібно запрошення, яке пишеться в довільній формі. У ньому повинні бути вказані такі дані:

  • прізвище, ім'я по батькові особи, що запрошує;
  • номер його паспорта;
  • адреса;

а також прізвище, ім'я, по батькові запрошеного; номер його паспорта та місце проживання.

Крім того, в документі необхідно вказати, в якому місті і за якою адресою буде проживати запрошена людина, а також те, що проживання та харчування запрошуюча сторона гарантує.

Такий лист ваші родичі можуть самостійно відіслати в мерію свого міста, приклавши скан власного паспорта, а потім переслати вам. Такий документ буде вважатися офіційним підтвердженням легального виїзду за кордон.

Особливості безвізового подорожі з дітьми

Багато українців подорожують по Європі сім'ями, тому питання про те, чи можна брати з собою в поїздку дітей, скориставшись безвізовим режимом, є досить актуальним. Безумовно, подорож з дітьми без візи цілком можливо, але за умови, що у дитини, навіть самого маленького, є власний біометричний паспорт.

Особливості отримання цього документа такі:

  • у дітей до 12 років не беруть відбитки пальців, але фото, записане на особливий чіп - це вже ознака біометрії;
  • з 14 років для отримання закордонного паспорта потрібен внутрішній паспорт - без нього біометрику не оформляють;
  • з квітня 2019 року набуває чинності заборона на виїзд з України дітей, вписаних в батьківські закордонні паспорти старого зразка;
  • якщо діти їдуть з одним з батьків, від другого має бути дозвіл, завірений у нотаріуса, що він не заперечує проти поїздки; якщо діти їдуть з бабусею чи іншими родичами - знадобиться дозвіл від обох батьків.

Правила безвізової поїздки для автомобілістів

Якщо громадянин України має намір виїхати за кордон на власному автомобілі, скориставшись безвізовим режимом, йому необхідно заздалегідь підготуватися.

У особистого автомобіля обов'язково повинен бути державний номерний знак (іменний доведеться залишити вдома), страховий поліс «Зелена карта», свідоцтво про реєстрацію авто (або довіреність), наклейка на машині UA.

Якщо в техпаспорті вписаний інший власник, потрібно оформити тимчасове свідоцтво про реєстрацію в МВС, яке підтверджує той факт, що ви отримали право керування транспортним засобом, або в довіреності повинно бути вказано: «З правом виїзду за кордон».

Звичайна внутрішня страховка ОСАГО за кордоном не діє, тому обов'язково потрібно придбати поліс «Зелена карта».

До самого автомобілю також пред'являються певні вимоги: він повинен бути справний, не виробляти шуму, не залишати патьоків рідини на стоянці, не мати тріщин і тонування на стеклах. Крім того, необхідно мати в наявності вогнегасник, аптечку, запаску, домкрат, трос для буксирування - можливо, їх навіть доведеться продемонструвати при перетині кордону. До самого автомобілю також пред'являються певні вимоги: він повинен бути справний, не виробляти шуму, не залишати патьоків рідини на стоянці, не мати тріщин і тонування на стеклах

Скільки грошей знадобиться для поїздки

При в'їзді в країни ЄС необхідно своєму розпорядженні певну суму грошей - в середньому з розрахунку 50 євро на день перебування. Зрозуміло, ніяких виписок з банківського рахунку або довідок з місця роботи про зарплату у вас ніхто не вимагатиме, але мандрівники повинні мати при собі достатньо коштів для поїздки.

При цьому слід мати на увазі, що в різних країнах можуть знадобитися різні суми. Наприклад, у Фінляндії - 30 євро в день, в Швеції - 47, в Литві - 40, в Німеччині - 45, в Іспанії - 71 євро. У Франції, якщо ви хочете жити у родичів, вам буде потрібно 32,5 євро в день, і 65 євро - за умови бронювання готелю.

Для поїздки в Італію до 5 днів євро необхідно мати при собі майже 270 євро, якщо ж ви їдете до Греції, то на кожен день у вас повинно бути 50 євро.

Відповідну суму можуть вимагати показати на кордоні - готівкою або на банківській картці.

Які обмеження діють для українців

Якщо громадянин України буде помічений в якихось протиправних діях, викритий в незаконному працевлаштуванні, затримається в країні довше, ніж передбачалося або буде мати проблеми з поліцією, його відразу передадуть представникам українського консульства, після чого буде вирішуватися питання про його депортацію на батьківщину. В цьому випадку порушнику загрожує позбавлення права відвідувати ЄС протягом 5 років.

Для того щоб у вас не виникло ніяких проблем, необхідно чітко дотримуватися термінів перебування в країні, використовуючи надані 90 днів відповідно до зазначеної при в'їзді метою, не порушуючи при цьому порядок і не намагаючись влаштуватися на роботу або навчання. А ось вести переговори про організацію бізнесу або шукати роботу для подальшого легального працевлаштування дозволяється.

В якому випадку можлива відмова у в'їзді

Відмовити у в'їзді в ЄС можуть навіть громадянам, які мають біометричні паспорти. У яких випадках це може статися?

За статистикою, основна причина відмови - відсутність документів, що підтверджують мету поїздки, гарантованого місця проживання або зворотного квитка. Тобто ви повинні документально довести, що їдете у справі, вам є де жити і ви збираєтеся повернутися додому, а не стати волоцюгою де-небудь в Парижі або Римі.

Крім того, відмовити у в'їзді можуть тим, хто був депортований з ЄС, порушив правила перебування на території Євросоюзу, підозрюється в скоєнні тяжких злочинів, громадянам з непогашеною судимістю, при наявності великих боргів по оплаті послуг ЖКГ, аліментах і т.д.

Є і ще одна причина: визнання небезпечним для безпеки ЄС - як ви розумієте, під цю статтю можуть потрапити люди навіть з правильно оформленими документами.

Можливість в'їзду по шенгенській візі

З червня 2017 роки українці в'зжают в країни ЄС на короткий час, в основному, по біометричного паспорту, користуючись безвізовим режимом, однак це не означає повне скасування шенгенських віз.

Тим, хто збирається влаштовуватися на роботу в країнах Євросоюзу, відкривати там свій бізнес або вчитися, потрібно зібрати повний пакет документів для відкриття повноцінної візи. Відкриття шенгену необхідно також і тим, хто вирушає в короткострокову поїздку по паспорту старого зразка.

Вибравши країну і визначивши мета поїздки, починайте збирати документи - їх кількість залежить від мети вашої подорожі. При подачі паперів в посольство необхідно сплатити візовий збір, надати біометричні дані і чекати рішення.

Як працює безвізовий режим України з ЄС: Відео

Що означає безвізовий режим України з ЄС сьогодні?
А як бути, якщо людина їде до родичів?
У яких випадках це може статися?

Новости