Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як отримати громадянство Франції: закони і способи отримання для російських, придбання через одруження, народження дитини, список необхідних документів

  1. Переваги громадянства Франції
  2. Як можна отримати громадянство Франції
  3. Що відбувається на практиці
  4. Кому французька влада категорично не захочуть видати паспорт
  5. Які основні шляхи набуття громадянства Республіки
  6. Громадянство за правом народження або походження
  7. Чи можуть дати громадянство, якщо народити дитину у Франції
  8. усиновлення
  9. природна натуралізація
  10. Складання іспитів
  11. Служба у Французькому іноземному легіоні
  12. Шлюб з французьким громадянином
  13. Возз'єднання сім'ї
  14. Бізнес і інвестиції
  15. Особливості для біженців
  16. Особливі заслуги перед Французькою Республікою
  17. Французький паспорт через громадянство Євросоюзу
  18. Список необхідніх документів
  19. Подача документів, Терміни і ВАРТІСТЬ
  20. Відмова в громадянстві
  21. Чи дозволяє закон подвійне громадянство
  22. Відео: отримання французького громадянства

"Побачити Париж та померти". Ця назва кінофільму стало афоризмом. Особливо часто його використовують ті, хто мріє пройтися по Єлисейських полях, не поспішаючи слідуючи на літак або поїзд, який поверне в суворі реалії батьківщини. Стати французьким громадянином престижно, практично і ... дуже непросто. Французи, мабуть, настільки пишаються своєю країною, що не хочуть ділитися навіть частиною цієї гордості з іноземцями. Отримання громадянства Франції вважається одним з найбільш складних в Європі. Але і це по плечу тим, хто підкований теоретично в хитросплетіннях імміграційного законодавства, а також вивчив досвід тих, хто вже отримав французький паспорт.

Переваги громадянства Франції

Разом з паспортом громадянина Франції іммігрант отримує безліч переваг і відкриваються перед ним можливостей. Перерахуємо лише основні:

  • мати французький паспорт престижно, цю країну поважають в світі і зважають на неї;
  • можна безперешкодно подорожувати по всіх країнах Європейського Союзу та Шенгенської зони;
  • французький паспорт можна без особливих труднощів обміняти на паспорт кожній із країн ЄС, вступивши в її громадянство;
  • відкрита можливість пріоритетного працевлаштування як у Франції, так і в межах усього Євросоюзу;
  • громадянин Франції добре соціально захищений, він може розраховувати на допомогу і дотації держави, а також на спокійну і забезпечену старість;
  • легко оформляється віза в США, Канаду і багато країн світу. Франція має угоди з безліччю держав про безвізовий в'їзд для її громадян;
  • громадянин має право голосу, він може обиратися в органи влади країни, а також обирати сам;
  • французьке громадянство відкриває можливість безперешкодного ведення бізнесу як у Франції, так і в усьому Євросоюзі, стає доступним відкриття рахунків та отримання кредитів у великих європейських банках;
  • можна купувати нерухомість у Франції, а також безперешкодно нею користуватися;
  • громадянин Франції може служити в її Збройних Силах, поліції та інших силових структурах, а також займати посади в органах державного управління;
  • держава докладе максимум зусиль для допомоги своєму громадянину, який потрапив в біду за кордоном;
  • закони Франції дозволяють мати подвійне громадянство, припинення попереднього не буде потрібно.

Як можна отримати громадянство Франції

Інститут громадянства визначається «Законом про громадянство Франції», актуальна редакція якого датується 1993 роком. Згідно з ним, стати громадянами Франції можуть піддані будь-якої держави, які повністю відповідають вимогам, що пред'являються законом Французької Республіки.

Пріоритетне право на оформлення громадянства мають громадяни Євросоюзу, а також колишніх французьких колоній і залежних територій.

Побачити Париж та померти

Франція - країна мрій для багатьох співвітчизників

Додаткові вимоги полягають в наступному:

  • аплікант не повинен нести на нову батьківщину непогашених судимостей;
  • він повинен бути повнолітнім і дієздатним;
  • кандидат в громадяни повинен жити на території країни на законних підставах;
  • необхідно мати легальне джерело доходу, розмір якого дозволить проживати йому і його родині без соціальної допомоги французької держави;
  • треба мати позитивні результати проходження медичної комісії в одній з французьких клінік та медичну страховку;
  • проблеми з законами не повинні перешкодити отриманню громадянства цією особою;
  • аплікант повинен мати власне житло у Франції або оформити договір його тривалої оренди.

Що відбувається на практиці

Стати громадянином Франції найлегше, якщо спершу прийняти підданство будь-якої іншої країни ЄС, де імміграційні правила не такі суворі, як у Франції. А потім, вже будучи громадянином Євросоюзу, прийняти французьке громадянство. Багато іммігрантів з третіх країн, кому принципово важливо бути саме французьким громадянином, йдуть подібним шляхом.

З міграційної проблемою Франція зіткнулася на початку 80-х років, коли її межі почали штурмувати тисячі вихідців з Північної Африки. Цьому сприяла неспокійна обстановка в Алжирі (колишньої французької колонії), прихід до влади в Лівії полковника Каддафі, криза в Марокко. Країни Магрибу мали тісні історичні та економічні зв'язки з Францією і здавна входили в сферу її впливу. Чим, власне кажучи, і скористалися їх жителі. Наплив арабських мігрантів був дуже негативно сприйнятий французьким суспільством, активно протестували (аж до вуличних заворушень і зіткнень з поліцією) проти настільки ліберальної імміграційної політики. Це змусило владу країни ввести більш жорсткі обмеження. Поступове посилення правил спостерігається і по сьогоднішній день. Втім, це не заважає натовпам арабських мігрантів розгулювати по Парижу.

"Побачити Париж та померти"

Кому французька влада категорично не захочуть видати паспорт

Є кілька категорій іноземців, яким абсолютно не варто розраховувати на отримання французького підданства. Зокрема, на паспорт Республіки не треба сподіватися:

  • співробітникам спецслужб інших країн, які перебувають на дійсній службі;
  • іноземним військовим;
  • людям, яких розшукує Інтерпол, в тому числі за зв'язок з міжнародною організованою злочинністю;
  • підозрюваним у причетності до терористичної діяльності;
  • особам, які з яких-небудь інших причин не відповідають вимогам, що пред'являються до претендента французького громадянства: мають непогашені судимості на батьківщині або переслідуються за злочини, які мають відповідність в Кримінальному кодексі Республіки.

Які основні шляхи набуття громадянства Республіки

Закон про громадянство, в основі якого лежить «право землі», визначає способи отримання підданства країни. Ними можна вважати:

  • за народженням або походженням;
  • природна натуралізація:
    • шлюб з французьким громадянином;
    • громадянство за програмою возз'єднання сімей;
    • бізнес-імміграція;
    • працевлаштування;
  • через отримання притулку;
  • за заслуги перед Французькою Республікою.

Для пошуку оптимального шляху слід розглянути їх докладніше.

Для пошуку оптимального шляху слід розглянути їх докладніше

Паспорт Франції робить його володаря повноправним громадянином ЄС

Громадянство за правом народження або походження

Безумовне отримання громадянства гарантовано дітям, які народилися Франції або на її зарубіжних територіях, якщо обидва (або один) батьки є підданими Республіки. Також на громадянство має право розраховувати діти, якщо їх батьки були громадянами Франції та проживали у французьких колоніях до набуття останніми суверенітету. Вищевказаний Закон уточнює, що діти жителів колишніх колоній, які народилися на території Республіки, можуть автоматично отримати громадянство при народженні до 01.01.1994, а ті, хто народився після цієї дати, мають право отримати паспорт після вісімнадцяти.

На паспорт країни можуть розраховувати діти апатридів (осіб без певного громадянства), а також іноземців, якщо вони проживають на французькій території п'ять років з одинадцятирічного віку. Це означає, що неповнолітній, який проживає на законних підставах у Франції, якщо його батьки не є її громадянами, може особисто подати прохання про надання йому громадянства вже в 16 років і його однозначно отримає.

Чи можуть дати громадянство, якщо народити дитину у Франції

Дитина, що народилася у Франції, батьки якої не є резидентами Республіки, може стати французьким громадянином тільки після постійного п'ятирічного проживання в країні на законних підставах.

Дитина, що народилася у Франції, батьки якої не є резидентами Республіки, може стати французьким громадянином тільки після постійного п'ятирічного проживання в країні на законних підставах

Якщо дитина народилася у Франції, він отримає громадянство, тільки якщо залишиться жити в країні

Якщо він вирішить колись претендувати на французький паспорт на підставі народження на французькій території, не проживши цього терміну у Франції, то місце народження при отриманні громадянства ролі грати не буде.

Народити дитину у Франції (особливо при високому рівні її медицини) можна, але громадянство він має право отримати, тільки проживаючи в цій країні постійно мінімум п'ять років.

усиновлення

Громадянство отримують «автоматом» діти, усиновлені французами. При цьому вони повинні офіційно не мати ніяких відносин з колишньою сім'єю і колишньої батьківщиною, проживаючи спільно з новими батьками.

природна натуралізація

Це найбільш часто зустрічається, а також самий складний і тривалий шлях до французького громадянства. Іммігрант повинен перетнути французький кордон по шенгенській візі або національної довгострокової візи (категорія D). Наступний крок - оформлення ВНЖ. В даному статусі необхідно прожити не менше п'яти років. Через цей період можна оформити ПМЖ. П'ятирічний термін в статусі постійного місця проживання і буде вважатися потрібним для знаходження в країні, після якого можна сміливо подавати прохання про видачу громадянства.

Винятки з правил робляться для жителів колишніх колоній Франції і студентів, які закінчили французькі навчальні заклади будь-якого рівня. Період постійного проживання для цих категорій скорочений до двох років.

Складання іспитів

Перед подачею прохання апліканта слід пройти тест на знання французької мови та інтеграції в суспільство. Він повинен скласти усний і письмовий іспит на володіння мовою, яке повинно відповідати рівню В1. При посередньому знання французької імміграційні фахівці з ввічливою посмішкою порадять трохи його підучити. Тест на інтеграцію у французьке суспільство включає знання тестованим конституційних основ держави, її гімну, імен президента і видатних діячів історії, а також деяких традицій і звичаїв.

Подача прохання про надання громадянства можлива тільки після успішного проходження цих тестів. При невдачі можна пробувати їх пройти через три місяці, кількість спроб законом не обмежується.

Служба у Французькому іноземному легіоні

Деякі іноземці, які хочуть стати громадянами Франції будь-яким способом, вибирають службу у Французькому іноземному легіоні. В цей елітний військове з'єднання сухопутних сил беруть чоловіків від 17 до 40 років, перший контракт укладається на п'ять років.

В цей елітний військове з'єднання сухопутних сил беруть чоловіків від 17 до 40 років, перший контракт укладається на п'ять років

Служба у Французькому іноземному легіоні дає право на безумовне отримання громадянства вже через три роки

Максимальний термін служби рядового - 15 років, командного складу - не обмежений. Вже через три роки служби купується право на французьке громадянство, яке видається легіонеру безумовно. Поряд з гарною заробітною платою військовослужбовців, цей спосіб отримання громадянства Франції дуже затребуваний серед росіян і українців, які відповідають критеріям служби у Французькому іноземному легіоні.

Поради бувалих: при порушенні термінів перебування в країні і намагання влади депортувати іноземця, він може сказати, що приїхав найматися добровольцем у Французький іноземний легіон. Його відведуть на збірний пункт. Там можна показати свою некомпетентність у військовій справі і покинути його. Але депортації з забороною в'їзду в цьому випадку не буде.

Шлюб з французьким громадянином

Це найбільш ефективний спосіб отримання французького паспорта, особливо затребуваний слабкою половиною жителів Росії, України та інших країн пострадянського простору. Можна вийти заміж за француза (або одружуватися на француженці) і відносно швидко стати повноправним громадянином Франції. Зміни, внесені в імміграційне законодавство в 2006 році, зобов'язують іноземців, що вступили в офіційний шлюб з французьким громадянином, прожити з ним на території Франції мінімум чотири роки. Раніше цей термін становив всього один рік. Якщо пара проживає за межами Франції, то термін, після якого можна подавати заяву про присвоєння громадянства, збільшується до п'яти років. При цьому отримання громадянства іноземцем, які перебувають у шлюбі з французом або француженкою, не є безумовним. Кандидату слід здати непрості випробування на знання французької мови та інтеграції в суспільство. Якщо ж іспити будуть здобувачем «завалені», то йому доведеться чекати ще три місяці до проходження наступного тестування, і лише після нього (в разі успіху) подавати прохання.

Якщо ж іспити будуть здобувачем «завалені», то йому доведеться чекати ще три місяці до проходження наступного тестування, і лише після нього (в разі успіху) подавати прохання

Шлюб з французьким громадянином (громадянкою) відкриває шлях до отримання французького паспорта

Використання методу фіктивного шлюбу при отриманні французького громадянства небезпечно і малоефективно. Офіцери імміграційної служби будуть протягом усього чотирирічного терміну контролювати умови спільного проживання пари, стежити за тим, чи є у подружжя спільне майно, обидва чи беруть участь у веденні домашнього господарства, будуть опитувати сусідів і т. Д. Проживання пари за межами Франції також контролюється непрямими методами. Звичайно, поява в шлюбі дітей зніме більшість питань.

Якщо імміграційні фахівці прийдуть до висновку про те, що шлюб є ​​фіктивним, то справу передадуть до французької кримінальну поліцію, з усіма наслідками, що випливають.

При подачі прохання про надання громадянства іноземцем, які перебувають у шлюбі з французьким громадянином, останньому треба надати письмову згоду на вступ чоловіка у французьке громадянство. Крім цього, буде потрібно маса документів - підтвердження наявності житла (власного або орендованого), довідка про доходи, виписка з банківського рахунку і деякі інші.

Возз'єднання сім'ї

Історично склалося так, що саме Франція прийняла значну частину російської імміграції в роки Громадянської війни і після неї. Протягом багатьох років радянські правозахисники і дисиденти, покинувши батьківщину, осідали саме на благословенній французькій землі. Тому програма возз'єднання сімей для деяких громадян країн СНД (особливо росіян) дуже актуальна. Нею можуть скористатися іноземці, близькі родичі яких проживають у Франції і є її громадянами. Близькими родичами можуть бути батьки і діти, бабусі й дідусі, рідні брати і сестри. Для приїзду іноземної рідні приймаюча сторона повинна оформити запрошення, на підставі якого буде видана віза, а згодом - вид на проживання. Також французькі родичі повинні підписати офіційну поручительство за які приїхали, гарантуючи їм дах над головою, а також матеріальну підтримку, в разі необхідності, на період до отримання ними громадянства.

Також французькі родичі повинні підписати офіційну поручительство за які приїхали, гарантуючи їм дах над головою, а також матеріальну підтримку, в разі необхідності, на період до отримання ними громадянства

Програма возз'єднання сім'ї розрахована на тих, хто має у Франції близьких родичів

Бізнес і інвестиції

Програми отримання громадянства за інвестиції існують практично у всіх європейських країнах, зацікавлених в припливі капіталу. І Франція не є винятком. Громадянство Франції можна отримати, інвестувавши в економіку країни мінімум один мільйон євро. Французи віддають перевагу західним капіталам, які гарантують певну прозорість. Проте влада країни радо вітають і великий бізнес з інших регіонів світу. Інвестори проходять прискорений шлях натуралізації, від ВНЖ до громадянства він іноді займає всього п'ять років (загальних правил отримання громадянства інвесторами не існує).

Другим способом стане реєстрація у Франції власного підприємства. Але, оскільки в країні дуже високі податки, даний шлях мало затребуваний серед російських або українських бізнесменів. Навіть при непрацюючому підприємстві доведеться сплачувати певні відрахування в казну держави.

Придбання нерухомості у Франції жодним чином не наблизить її власника до заповітного паспорту. Цей крок не буде вважатися економічним інвестуванням і не вплине на отримання громадянства.

Особливості для біженців

Тема вимушених мігрантів сьогодні стала однією з найболючіших як для Європи в цілому, так і для Франції. Президент країни Франсуа Олланд озвучив загальна кількість мігрантів з усього світу, яким Франція готова надати статус біженця - 24 тисячі протягом двох років. Насправді, це крапля в морі. Тільки в 2015 році 2865 російських громадян попросили у Франції притулок. Три чверті з них отримали відмову.

Росіяни чи українці, як правило, просять політичного притулку. Статус політичного біженця регулюється Дублінської конвенції 1990 року.

Щоб спробувати отримати притулок у Франції, слід привести неспростовні докази, що на батьківщині мігранту загрожує небезпека для життя і свободи, його переслідують з політичних або релігійних мотивів, дискримінують за расовою чи національною ознакою.

Щоб спробувати отримати притулок у Франції, слід привести неспростовні докази, що на батьківщині мігранту загрожує небезпека для життя і свободи, його переслідують з політичних або релігійних мотивів, дискримінують за расовою чи національною ознакою

Біженці стали великою проблемою у Франції

Отріматі статус біженця у Франції росіянам и українцям Вкрай складно, но можна. Біженці могут перевезти до себе свою сім'ю, смороду звільняються від проходження тестів на знання мови и інтеграції у французьке соціум, а такоже від оплати адміністратівніх послуг при подачі заяви. Біженець має право на отримання французького громадянства через п'ять років постійного проживання на французькій території.

Особливі заслуги перед Французькою Республікою

Це індивідуальний випадок отримання французького громадянства. Президент може привласнити підданство Республіки іноземцям, які надали їй значиму послугу. Це можуть бути політики, бізнесмени, спортсмени, які здобули перемогу під французьким прапором, вчені, що працювали і на благо країни і домоглися значних результатів. Ніяких особливих умов для таких людей не передбачається.

Французький паспорт через громадянство Євросоюзу

Це часто використовуваний спосіб, хоча він і не обговорений у французькому «Законі про громадянство». У деяких європейських країнах отримання громадянства є набагато більш легкий процес, чим і користуються наші співвітчизники і їх сусіди по СНД. Ставши, наприклад, польським чи грецьким громадянином, поміняти паспорт цих держав на французький буде набагато простіше, ніж отримати його громадянину третьої країни. До того ж Франція визнає подвійне громадянство. Стати французьким підданим громадянину Євросоюзу можна буде вже через два роки постійного проживання на французькій території.

Описаний вище спосіб кілька нестандартний, але дуже ефективний.

Список необхідніх документів

Перелік документів, які подаються разом з проханням про надання громадянства, стандартний. це:

  • цивільний паспорт апліканта і ксерокопії всіх його сторінок;
  • закордонний паспорт (як діючий, так і всі попередні);
  • свідоцтво про народження;
  • підтвердження законного перебування на території країни (документ про статус резидента);
  • чотири кольорові фотографії паспортного формату;
  • довідка про відсутність судимості в країні попереднього громадянства;
  • довідка з французької поліції, що підтверджує законослухняність апліканта;
  • довідка з фіскальної служби про відсутність заборгованості перед французьким бюджетом;
  • результат проходження медкомісії у французькій клініці;
  • документ, що підтверджує наявність даху над головою у Франції (право власності або договір довгострокової оренди житла);
  • виписка з банківського рахунку (розмір доходу повинен забезпечувати мінімальний прожитковий рівень для апліканта і членів його сім'ї без задіяння системи соцдопомоги держави);
  • свідоцтво про шлюб;
  • довідка з імміграційного департаменту про відсутність фактів порушення правил або депортацій;
  • письмове пояснення долі минулого громадянства (намір відмовитися або залишити).

Імміграційні влади можуть попросити надати ще деякі додаткові документи, перелік яких буде безпосередньо залежати від типу імміграційної програми.

Імміграційні влади можуть попросити надати ще деякі додаткові документи, перелік яких буде безпосередньо залежати від типу імміграційної програми

Карта резидента підтвердить, що заявник прожив у Франції необхідний термін

Документи обов'язково подаються в перекладі на французьку та завіряються нотаріусом. Переклад слід робити виключно в акредитованому бюро. Документи, видані в Євросоюзі, не вимагають нотаріального засвідчення.

Подача документів, Терміни і ВАРТІСТЬ

Документи на надання громадянства подаються в представництво Департаменту у справах імміграції. У Франції вони перебувають при судах.

Термін розгляду цього клопотання становить, як правило, не менше півроку. Все залежить від завантаженості імміграційної служби. Держмито за отримання громадянства складає 155 євро, при цьому вона не стягується з неповнолітніх і біженців.

Якщо французька влада задовольнили клопотання про присвоєння громадянства, то видача паспорта відбувається в урочистій обстановці. Попередньо уточнюється час і місце церемонії. Новий підданий приносить присягу на вірність Французькій Республіці та її народу. І лише після цього йому урочисто вручають паспорт.

Відмова в громадянстві

Випадки відмови в громадянстві для Франції - зовсім не рідкість. Законодавство країни допускає можливість оскарження негативного рішення в судовому порядку. Лист з відмовою повинна утримувати його причину. Її слід спробувати усунути. Подача апеляції можлива протягом двотижневого терміну після отримання на руки негативної відповіді. Іноді слід звернутися до послуг адвоката, що має достатній досвід в імміграційних питаннях. Або спробувати самому аргументовано довести нормативне або процесуальне порушення законодавства країни в ході розгляду клопотання. Часто саме таким шляхом можна отримати в руки довгоочікуваний паспорт.

Основними причинами відмови, як правило, є:

  • кримінальне минуле апліканта;
  • порушення ним імміграційних правил;
  • недостатній рівень доходів;
  • неправдива інформація, повідомлену про себе.

Чи дозволяє закон подвійне громадянство

Франція визнає подвійне громадянство з 1973 року. Саме тоді імміграційні закони країни зазнали чергову зміну. Можна отримати французький паспорт, залишивши у себе попередній.

Але не всяка країна визнає за своїми громадянами право на другий паспорт. У жителів РФ і Білорусі таке право є. А українське законодавство подвійного громадянства не визнає.

Відео: отримання французького громадянства

Французьке громадянство - мрія багатьох росіян і українців. Найлегше його отримати не у Франції, а в одній з країн Євросоюзу з більш ліберальним імміграційним законодавством. Але до Франції, як метелики на світло, продовжують прагнути тисячі співгромадян, незважаючи на всі труднощі трансформації в стовідсоткового французького громадянина. Теоретичне вивчення основ цього процесу може значно спростити його і скоротити термін отримання заповітного паспорта Французької Республіки.

Новости