Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Русский сомельє в Естонії: поки вчився - мало не спився

Слово «сомельє» з'явилося в нашому побуті порівняно недавно Слово «сомельє» з'явилося в нашому побуті порівняно недавно. Так називають людину, професійно розбирається у винах. Як правило, робоче місце сомельє - ресторан, а в його професійні обов'язки входить складання винної карти і управління нею. Але є і сомельє-фрілансери, які не прив'язані до якогось конкретного місця, а несуть свої знання в народ. Ігор Бурлаков якраз з таких. Нещодавно він відкрив свою Школу сомельє, набравши перший курс з 80 чоловік.

- Хіба простій людині важливо розбиратися в алкогольних напоях? Багато хто вважає, що це розвага для багатих.
- Історія і культура споживання вина, на мій погляд, - частина світової культури, тому будь-яка людина, яка бачить себе освіченою, повинен знати «винні» ази. І мова не йде про дорогі напої - навіть найпростіше вино треба вміти вибрати, щоб не стати «жертвою реклами» і не вживати сумнівні напої, від яких вранці болить голова. Мені смішно дивитися на кіношних олігархів, які за сюжетом п'ють, мабуть, дуже дорогий коньяк з келихів для бренді і закушують його часточками лимона. Такий підхід безграмотний.

- З тобою посперечаються дуже багато: яка різниця, з якої тари пити коньяк? На смак це не впливає.
- Але ми ж їмо суп ложкою, а не виделкою.

Знаю з власного практики, що хороше вино можна частково «вбити», налив його в невідповідний келих,

і, навпаки, посереднє вино можна облагородити, підібравши йому «костюм», скрадає пороки походження або виховання. Келих дуже важливий. І коньяк вже років 50 весь цивілізований світ п'є зі спеціальних келихів, а у нас в багатьох барах і ресторанах коньяк подають мало не в гранованих склянках.

- Закушувати лимоном - це моветон?
- Це радянська звичка, втім, має дореволюційні коріння. Родоначальником її прийнято вважати царя Миколи II, за правління якого в Росії почалося масове виробництво алкогольних напоїв, наприклад, коньяку в Грузії і Вірменії. Ці «коньяки» були досить поганої якості і давали таке післясмак, яке було необхідно забивати смаком лимона.

- Де ти сам пройшов школу сомельє?
- Так вийшло, що з виноградом і виноробством я пов'язаний з дитинства. Народився і виріс в Туркменістані, де у моїх батьків був невеликий виноградник, який перш за все виконував декоративні і утилітарні функції: він захищав двір і будинок від сонця, але і винограду давав багато. Ми його збирали, давили і робили вино. Перша моя школа знаходилася в гірському селищі Фирюза, на самому кордоні з Іраном. Потім я кілька років працював в торговому представництві Чехії - в Києві і в Таллінні і професійно займався маркетингом чеського пива, вина і міцних напоїв. Першу професійну школу сомельє я пройшов у Франції, у відомому Коньяку, практику - в досить відомих коньячних будинках і виноробнях. Для роботи в Естонії довелося повчиться тут, щоб отримати диплом Естонської асоціації сомельє.

- Навчання, ймовірно, була веселою? Як ви не спилися?
- Ти навіть не уявляєш, наскільки веселою. Наша група «російськомовних студентів» була дуже маленька - всього три людини - а тому ми дуже швидко знайшли спільну мову. Дегустувати ми починали годин в десять ранку, а в замок-готель, де нас поселили, поверталися затемна і напідпитку. І так кілька тижнів поспіль.

- Для чого ти відкрив свою власну школу сомельє?
- Те, чим я займаюся, напевно, ще не можна назвати школою. Я просто читаю початковий курс з 10 лекцій по 3 години кожна про вино і проводжу тематичні дегустації алкогольних напоїв.

Це радше спроба дати людям те, що довго і важко довелося шукати самому - основні знання про вино і інші алкогольні напої російською мовою.

У Естонської асоціації сомельє дуже багато гідних викладачів і професіоналів. Але, на жаль, серед них немає того, хто б міг постійно читати лекції російською. І в цінах різниця. Їх курси коштують 2000 євро, мої ж - 200. Дуже багато хто прагне до знань про вино, читають відповідну літературу в інтернеті і шукають можливості повчитися. Знань про те, що до м'яса слід подавати червоне вино, а до риби біле, явно не вистачає.

- Кажуть, що у винному світі теж існує мода. Які сучасні тенденції смаку?
- Сьогодні дуже популярні вино з винограду гевюртцрамінер і німецькі вина. Знову починають цінувати фруктовість, закладену в вина, свіжі, з градусом не більше 13. Особисто я віддаю перевагу класиці. Гарне «Бордо» - це як маленьке чорне плаття, яке завжди повинно бути в гардеробі кожної жінки.

Інтерв'ю цілком - в тижневику «МК-Естонія» .

Хіба простій людині важливо розбиратися в алкогольних напоях?
З тобою посперечаються дуже багато: яка різниця, з якої тари пити коньяк?
Закушувати лимоном - це моветон?
Де ти сам пройшов школу сомельє?
Навчання, ймовірно, була веселою?
Як ви не спилися?
Для чого ти відкрив свою власну школу сомельє?
Які сучасні тенденції смаку?

Новости