Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Найдовший кордон Росії - з державою Казахстан і найкоротша - з Північною Кореєю. Про довжину наших кордонів

  1. Протяжність кордонів Росії
  2. Найпротяжніші сухопутні кордони Росії
  3. Найкоротша кордон Росії - з державою Північна Корея
  4. Межі російських ексклавів
  5. Морські кордони на сході

Загальновідомо, що найдовший кордон Росії - з державою Казахстан, яке розташоване на південь від російських регіонів Західного Сибіру і Поволжя. Наша держава стикається з 18 державами на суші і морі. Сюди входять кордону не тільки основний території Росії, але і віддалених ексклавів.

У різних ділянок кордону є свої особливості. Південні сухопутні прикордонні райони припадають на гірські малолюдні області. На заході, в основному, між РФ і сусідами немає природних перешкод. Північна межа прокладена по морях, належать до Північного Льодовитого океану, а східна - Тихого океану.

Протяжність кордонів Росії

Сумарна протяжність територіальних кордонів на суші і морі нашої країни становить близько 61 000 кілометрів. З них:

  • 14 500 тисяч кілометрів сухопутного кордону;
  • 7 500 тисяч кілометрів кордону, прокладеної по річках або озерам;
  • 38 800 тисяч кілометрів кордону, прокладеної по морях.

Морські кордони відносяться до Балтійського моря (на північному заході), Північного Льодовитого океану (на півночі), Тихого океану (на сході). У південній частині нашої держави морські кордони з сусідами проходять по акваторії Каспійського і Чорного морів. Найдовша лінія морських кордонів відноситься до російської акваторії найпівнічнішого океану планети.

Найпротяжніші сухопутні кордони Росії

Росія стикається з 18 розкиданими по трьом частинам світу державами. Оскільки територіально велика частина земель Росії розташована в Азії, саме там країна має протяжність кордону.

Три азіатських країни, з якими найбільш протяжні кордони на суші:

  • Казахстан - близько 7 500 кілометрів.
  • Китай - близько 4 200 кілометрів.
  • Монголія - ​​близько 3 400 кілометрів.

Особливість кордону з Казахстаном - вона практично повністю сухопутна. 85 кілометрів кордону відноситься до прибережних зон Каспійського моря. Чверть сухопутного кордону займають фарватери водойм - річок і озер.

У прикордонних з Казахстаном районах тривають демаркаційні роботи. У місцях, де сходяться території двох країн, як і раніше розміщені військові гарнізони, і громадяни однієї країни можуть потрапити на територію сусідньої через контрольно-пропускні пункти.

У 2005 році завершилися демаркаційні роботи на кордоні з КНР. В результаті їх Китай отримав частину спірних територій. Території КНР і Росії розмежовують великі азіатські річки - Амур, Аргунь і Уссурі. Близько 20% протяжності межі займають виключно сухопутні ділянки. У Китаю є два кордони з Росією - на захід від Монголії і далі на схід.

Прикордонні райони з Монголією припадають на сухопутні ділянки. Тільки близько 580 кілометрів доводиться на річковий фарватер і 18 - на озера.

Тільки близько 580 кілометрів доводиться на річковий фарватер і 18 - на озера

Найкоротша кордон Росії - з державою Північна Корея

Найвужча межа РФ - з Північною Кореєю. Її протяжність становить тільки 39 кілометрів. З них 17 припадає на річку, інші 22 - на море. Річкова частина межі пролягає по річці під назвою Туманна (Туманган). Через водойму прокладений залізничний міст, що носить назву «міст Дружби». Договір про кордон між КНДР і тоді ще СРСР був укладений в 1985 році. В укладенні договору брав участь також Китай.

Договір про існуючу кордоні по фарватеру річки дві країни уклали в 1990 році. Територія колишнього острова Туманною Ноктундо за договором стала частиною Росії. Південна Корея не визнає цей пункт і вважає Ноктундо територією Республіки Корея.

Межі російських ексклавів

Калінінградська область є складовою частиною нашого величезного держави. Але цей західний регіон відділений від всієї іншої РФ іншими державами. Кордон Калінінградській області - частина державного кордону нашої країни.

Протяжність межі навколо ізольованої Калінінградській області складає близько 540 кілометрів. З них 410 кілометрів становить прикордонна лінія по суші з Литвою і Польщею. Решта кілометри припадають на морські кордони.

Особливість життя і роботи в ексклавів змусило керівництво регіону ввести особливі правила в документообіг. Все калінінградців мають безкоштовні закордонні паспорти, які не обкладаються держмитом. Без цього документа жителі області не зможуть на поїзді проїхати в Росію через територію Білорусії і Литви.

Щоб перетнути російський кордон в Калінінградській області, людина повинна отримати шенгенську візу. Сюди не включають росіян, які їдуть на поїзді в інший російський регіон. У Литві видають два види документів на цей випадок. Перший дає росіянину право транзитно переміщатися по Литві будь-яким способом, другий - їхати через територію цієї країни тільки на поїзді. Перший (спрощений транзитний документ) отримують жителі з реєстрацією в Калінінградській області або росіяни, які можуть обґрунтувати часті поїздки в цей регіон у своїх справах.

Село Дубки, територіально відноситься до Псковської області, по суші межує з Естонією. Поселення розташовується на Псковському озері і повідомляється з рештою Росії тільки по воді. Поселення Медвеже-Саньково адміністративно входить до Брянської області, але територіально є анклавом всередині Гомельської області (Білорусь).

Морські кордони на сході

Кордон на сході є морський. Територіально вона прокладена по акваторій морів Тихого океану - Охотського, Японського, Берингову протоці. Прикордонною зоною з Японією служить кілька проток, що відокремлюють Курильські острови від самого віддаленого на північ острова Японії Хоккайдо.

Кордон з США (полуексклавом Аляскою) була проведена по Берингову протоці. Їй служить неширокий протоку, що розділяє американський острів (Крузенштерна) і російський острів (Ратманова).

Продаж Аляски, що трапилася в 1867 році, призвела до серії територіальних конфліктів з США, які ставилися до розділу сфер впливів Російської імперії (а пізніше - СРСР і РФ). Під час укладення «угоди століття» конкретна лінія поділу в протоці визначена не була.

У Беринговому морі з'явився велику ділянку, чия територіальна приналежність була чітко встановлена. Договір про розмежування просторів Берингової моря країни уклали перед самим розпадом СРСР в 1990 році. З боку СРСР, а пізніше - РФ, цей договір не був ратифікований. За угодою, Сполучені Штати отримували понад 70% акваторії Берингової моря. Америці діставалася частину економічної зони Радянського Союзу.

Протягом 1990-х років в російських політичних колах піднімалося питання про перегляд договору, який протидіяв економічним і політичним інтересам нашої країни. У 1999 році почався новий раунд переговорів. До суперечки долучилися представники Аляски як штату. Вони заявили, що держсекретар США дев'ятьма роками раніше не врахував їхні думки. Вони виступили проти передачі Росії території в акваторії Берингової моря, що не відповідало їхнім економічним інтересам.

Хоча найдовший кордон Росії - з державою Казахстан, найбільше число труднощів при розмежуванні територій пов'язано з іншими країнами. Демаркаційна лінія з Китаєм встановлена ​​шляхом певних територіальних поступок. Встановлення морського кордону з США віддало цій державі частину економічної зони СРСР. Державний кордон сьогодні зберігає значення як символ суверенності держави, і на охорону прикордонних зон виділяються значні кошти.

Читайте також:

Історія Півдня Росії: коли було засновано місто Катеринодар

Яке море у Владивостоці: історія найбільшого порту Росії

Новости