Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

ЕНЦИКЛОПЕДІЯ КИТАЮ - ВТРАТА ПАСПОРТИ В КИТАЇ - Безкоштовні поради - З чого почати бізнес в Китаї - Китай: Бізнес - Китай

Втрата паспорта в Китаї

Втрата закордонного паспорта під час візиту за кордоном - ситуація досить стресова. Розглянемо порядок дій в цій ситуації стосовно Китаю. Автор сам пройшов весь цей процес від початку до кінця. З певними варіаціями - процедура повернення на батьківщину стосовно до всіх країн, де б ви не оказалдісь, Але ми будемо вести мову саме про Китай.

Перш за все, при яких би обставин не відбулася втрата паспорта, будь то втрата, знищення або крадіжка, потерпілому слід негайно звернутися в місцеве відділення поліції. Ви можете просто подзвонити по телефону 110, де обов'язково буде англомовний працівник. У будь-якому випадку на місце події виїде представник місцевого відділення поліції і проведе дізнання. Чи не метушіться, Поводьтеся спосокйно. Відповідайте на питання, Результатом такого дізнання, якщо паспорт не можна ніяк повернути (знайти злодія, дізнатися номер машини в якому ви його загубили і т.д. і т.п.), обов'язково повинна стати довідка з поліції, яка фіксує факт втрати паспорта. Без такої ДОВІДКИ - подальші дії будуть сильно ускладнені. Якщо Ви отримали довідку - все! Ви на півдорозі додому! Зверну особливу увагу на те, що для поліцейського підставою для видачі Вам довідки буде Ваша заява і реєстрація в готелі за місцем перебування. У Китаї все іноземці при заселенні в готель тут же автоматично фіксуються в місцевому відділенні поліції: туди по спеціальному каналу зв'язку передаються скани паспортів. Якщо Ви в готелі не зареєстровані - то тоді доведеться попітніти. В даному матеріалі така ситуація не розглядається. В кожному окремому випадку доведеться поступати згідно конкретних обставин. (Принагідно нагадаю, що в Китаї, відповідно до закону, будь-який іноземець зобов'язаний протягом 24 годин з моменту зупинки в тому чи іншому населеному пункті, зареєструватися в місцевому відділенні поліції. Заселення і реєстрація в готелі позбавляє вас від проходження даної процедури особисто. Однак, якщо ви зупинилися більш ніж на два дні у своїх знайомих, Вам краще зареєструватися в поліції. Знайомі - підкажуть де і як.)

Наступний етап - отримання документа, що його замінює паспорт - він називається Свідоцтво на повернення в РФ (докладніше тут .) Це можна зробити тільки в російському диппредставництві на території КНР - в одному з консульств РФ (Шеньян, Шанхай, Гуанчжоу, Гонконг) або в Посольстві (Пекін). Для отримання такого свідоцтва Вам потрібно надати ту саму довідку з китайської поліції і будь-який офіційний документ, що підтверджує вашу особистість - водійські права, військовий квиток і т.п. Якщо таких документів у вас немає, то далі рух може відбуватися двома шляхами: або Ви надаєте нотаріально завірену копію свого загальногромадянського російського паспорта або два громадянина РФ у вашій присутності і в присутності дипломатів підтверджують Вашу особу. Ситуація може трохи розрядитися, якщо у вас на руках є копія втраченого закордонного паспорта. Тоді, якщо поруч немає двох російських, Вам можуть піти на зустріч і зробити Свідоцтво тільки на підставі факсимільної копії загальногромадянського паспорта. Ще потрібні будуть два фото ... (докладніше про це на сайті МЗС РФ )

(докладніше про це на сайті   МЗС РФ   )

Ми не закликаємо всіх відрядних в Китай обов'язково возити з собою права, військові квитки та інші ксиви, так само як і нотаріально завірені копії загальногромадянського паспорта ;-) Але одне можемо порадити напевно: їдучи в Китай, так само як і в будь-який інший закордон, завжди майте при собі простий ксерокс вашого закордонного паспорта - сторінку з фото та сторінку з візою. Береженого Бог береже!

Далі починається найцікавіше.

Уявіть собі, що ви приїхали в Китай і втратили паспорт. А попереду ще виставка, або велике ділове турне по Китаю. Повертатися до Росії? Зовсім ні! СВІДЧЕННЯ ВИДАЄТЬСЯ НА 15 ДНІВ. Протягом цього часу ви зобов'язані отримати КИТАЙСЬКУ ВІЗУ на виїзд з країни. Але ... пересуватися по Китаю, селитися в готелях - ви можете з цього Свідоцтва без всяких проблем. Сенс, однак, в тому, що коли Ви зупиніться більш ніж на п'ять днів в будь-якому місті Китаю - Вам потрібно прийти в місцеву імміграційну службу і подати заяву на отримання виїзної візи. Найкраще це робити не відходячи від каси і отримувати таку візу в місті де був втрачений паспорт або в місті, де ви отримували Свідоцтво. Але в принципі - в будь-якому місті, де є ця сама імміграційна служба (назва умовна - насправді це просто один з підрозділів поліції, яка курує візами) - вам зобов'язані зробити візу на ваше Свідоцтво. Головне, щоб Ви перебували в цьому місті час, достатній для оформлення візи. Від Вас зажадають довідку про реєстрацію в готелі, ту саму довідку про втрату паспорта з поліції, заяву і фото.

Важливий момент! Якщо Ви отримали Свідоцтво на повернення і поїхали без візи в інше місто - то місцеві поліцейські можуть затупити і почати переконувати вас у тому, що вони в перший раз в житті бачать такі Свідоцтва, що ви повинні їхати «туди де втрачали» або туди, де отримували Свідоцтво. Дурниця! Зобов'язані видати !!! Перевірено на практиці. Якщо туплять по-серйозному і не слухають ніяких резонів, і начальство у них все «виїхало у відрядження» - тоді сміливо телефонуйте в тужливу службу в Пекін, пояснюйте вдумливо і дохідливо всю ситуацію. Пекінська служба повинна Ваші проблеми вирішити. Тому що небажання полицеских чиновників оформляти вам візу - це або лінь, або некомпетентність або просто шкідливість. У кожному місті - поліція різна. Так само як і люди, що працюють в ній. Головне терпіння і витримка.


Не втрачайте паспорта в Китаї! Будьте пильні!

Корисні телефони:

Посольство РФ в КНР: 010-6532-1381, 010-6532-2051

консульства

Гонконг: 852-2877 7188

Шанхай: 021-63242682

Шеньян: 024-232-239-27

Гуанчжоу: 020-8518-5001; 8518-5002; 8518-5003

(Телефони російських установ були дійсні на момент написання матеріалу)

Жалобна служба в Пекіні:

Bureau of Exit and Entry Administration, Ministry of Public Security

Tel: 86-10-66266400

Повертатися до Росії?

Новости