Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Бізнес в Греції 2019 році: як відкрити, купити, реєстрація компанії

  1. Специфіка бізнесу в Греції
  2. Який напрям вибрати
  3. Банківська система Греції
  4. Бізнес і ВНЖ

Береги Греції - одне з найпопулярніших туристичних напрямків. У той же час грецькі підприємці багато століть успішно ведуть бізнес по всьому світу. Як зустріне настільки древня і самобутня культура гостя, який бажає вести бізнес в Греції? Береги Греції - одне з найпопулярніших туристичних напрямків

Специфіка бізнесу в Греції

Досвідчені люди кажуть: бізнес в еміграції - це довгостроковий проект. Хочете домогтися успіху? Будьте готові послідовно і цілеспрямовано вибудовувати стійке будівля власного бізнесу на фундаменті якісного продукту, ідеального сервісу та безкомпромісній порядності. Перед тим як почати свою справу, необхідно познайомитися з місцевими традиціями і розібратися в законах.

Незважаючи на певні труднощі, з якими зіткнулася грецька економіка в останні роки, аналітики цінують потенціал країни і прогнозують їй в недалекому майбутньому нову фазу економічного підйому. Сприяти цьому будуть і великий потік туристів, і інвестиції, і європейський рівень життя.

У порівнянні з іншими країнами ЄС Греція має один з найнижчих рівнів витрат на проживання, тому є вигідним рішенням для роботи по найму, для початку власного бізнесу або для проживання та ведення діяльності в інтернеті без будь-яких географічних обмежень.

Плануючи бізнес в Греції, потрібно враховувати значні відмінності в укладі життя туристичних центрів, таких, як Афіни і Салоніки, і грецької провінції, де життя тече в розміреному ритмі і тяжіє до стандартів минулого століття. Інноваційні види бізнесу більше підійдуть для європеїзовані центрів, а на периферії доречніше буде вести бізнес за традиційним зразком.

Так, наприклад, на острові Крит століттями складалися традиції скотарства і землеробства, від покоління до покоління удосконалювалося майстерність ремісників. Не гнатися за кількістю, а приділяти максимальну увагу якості - ось принцип, який найкраще характеризує бізнес на Криті.

Острів Родос - зона акцентованого економічного розвитку в Греції. Тут знижені податки і, як наслідок, більш низькі ціни на продукти і товари повсякденного попиту. Бізнес на Родосі спрямований переважно на розвиток туристичної інфраструктури. Відсутність промислових підприємств, за винятком дрібних фермерських і ремісничих господарств, обумовлює унікальну екологічну чистоту.

Який напрям вибрати

Повсюдно актуальні туризм, яхтинг, будівництво та кораблебудування, а також напрямки аграрної індустрії: виноградники, переробка оливок. Найбільш доступний бізнес в Греції для російських та інших громадян СНД, це:

  • Російські, українські, білоруські магазини і кафе - продаж того, за чим сумують емігранти, в місцях їх компактного проживання; адже навіть маючи доступ до якісних грецьким продуктам, хочеться іноді купити банку згущеного молока або упаковку гречки.
  • Кафе і їжа на винос завжди користуються попитом, особливо в туристичних зонах і місцях з високою прохідністю. Якщо ви готуєте смачно - клієнти це швидко оцінять.
  • Майстерні по ремонту самої різної спеціалізації - хороший майстер незалежно від свого походження буде затребуваний.
  • Готельний бізнес в Греції вимагає більш значних інвестицій, але цілком виправдовує себе, особливо якщо орієнтуватися в більшій мірі на російськомовних клієнтів.
  • Організація поїздок в російськомовні країни для греків - ніша специфічна і малопоширених, але також затребувана.
  • Звичайно ж, створюють попит такі повсякденні потреби, як нігтьової сервіс, послуги перукаря, косметолога, дієтолога, стоматолога та інші. Але в даному випадку слід бути особливо обережним, так як заможні місцеві жителі вважають за краще і фахівців з числа місцевих, до того ж конкуренція в цих сферах досить висока.

Проживаючи і займаючись бізнесом в Греції, ви будете зобов'язані справно платити податки тільки в грецьку скарбницю. Такий порядок визначено Конвенцією між урядами Російської Федерації і Грецької Республіки «Про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків стосовно податків на доходи і капітал», яка набрала чинності 20.12.2007. Проживаючи і займаючись бізнесом в Греції, ви будете зобов'язані справно платити податки тільки в грецьку скарбницю

Політика Греції націлена на стимулювання місцевих і іноземних інвесторів і пропонує різні умови в залежності від галузі та зони інвестицій.

Вельми високі базові податки компенсуються широким спектром податкових пільг відповідно до закону 89 «Про підприємства».

Зокрема, згідно з цим законом іноземна виробнича або торгівельна компанія, що заснувала на території країни дочірню компанію, повністю звільняється від виплати прибуткового податку. До речі, судна під прапором Греції і суду, керовані з її території, замість прибуткового податку вносять в казну нижчий і спрощений корабельний збір.

Чи зобов'язує трудове законодавство створювати робочі місця для грецьких громадян? Індивідуальний підприємець або засновник ТОВ має право працювати в поодинці і не наймати нікого взагалі. У випадку ВАТ засновників так чи інакше має бути більше однієї людини. Ніяких зобов'язань по найму саме місцевого населення закон на бізнесмена не накладає. Але, як показує практика, організовуючи фірму з чистого аркуша, доведеться як мінімум найняти бухгалтера і, дуже ймовірно, - адвоката. Якщо ж мова йде про покупку готової фірми, то тут, швидше за все, нового власника зустріне сформований колектив з місцевих жителів.

Працевлаштування грецьких громадян в районі з високим рівнем безробіття може стати вагомим позитивним фактором, якщо бізнесмен розраховує отримати урядовий грант. У числі основних критеріїв при розгляді заявок на гранти враховується соціальна складова, користь, яку фірма приносить для формування ринку товарів і послуг, а також наявність певного стажу успішної діяльності компанії.

Банківська система Греції

Законна економічна діяльність нерозривно пов'язана з послугами банків. Грецькі банки традиційно вважаються одними з найліберальніших у Європі і продовжують відстоювати свою репутацію навіть після вступу Греції в ЄС. При виборі банку слід орієнтуватися на характер бізнесу, обсяг капіталу, умови по вкладах і обслуговування, які може запропонувати банк. Уважно ставлячись до безпеки клієнтів, банки будуть раді прийняти будь-який капітал за умови підтвердження його законності. Широко поширена діяльність страхових компаній.

Крім Центрального банку, банківська система Греції включає більше 20 комерційних банків і така ж кількість кооперативних банків і спеціалізованих кредитних інститутів. На території Греції представлені також і західні банки, але їх частка становить не більше 10%. Крім Центрального банку, банківська система Греції включає більше 20 комерційних банків і така ж кількість кооперативних банків і спеціалізованих кредитних інститутів

Найбільші 5 грецьких банків займають приблизно 75% ринку. У їх числі можна назвати National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank Ergasias, Piraeus Bank, Emporiki Bank. За оцінками економістів, банківську систему Греції відрізняє висока капіталізація: сукупний капітал першого рівня десяти найбільших грецьких банків становить понад 15 млрд доларів, а їх сукупні активи досягають 230 млрд доларів. Разом з тим грецькі банки за європейськими або світовими мірками можна вважати порівняно невеликими.

Перш за все для в'їзду в країну знадобляться закордонний паспорт, віза і медична страховка. Крім цього, однак, якщо ви плануєте перебувати тут більше 90 днів, то доведеться подати документи на отримання виду на проживання (ВНЖ) в Греції.

Ось основні типи компаній, визнані грецьким законодавством:

  • приватний підприємець;
  • відкрите акціонерне товариство;
  • закрите товариство з обмеженою відповідальністю;
  • спільне підприємство;
  • партнерство з обмеженою або необмеженою відповідальністю;
  • філія іноземної компанії;
  • відділення іноземної компанії;
  • офшорна компанія.

Якщо ви хочете купити готовий бізнес в Греції, слід підготувати документи до виконання процедури підпису:

  1. Продавець і покупець повинні показати посвідчення особи: діючий закордонний паспорт, а для грецької сторони - діючий цивільний паспорт.
  2. Покупець повинен представити присвоєний йому податковий ідентифікаційний номер, а продавець - підтвердити, що не має невиконаних податкових зобов'язань перед державою (населеним пунктом), пов'язаних з володінням нерухомістю.
  3. Для іноземців, за винятком громадян країн-членів ЄС, потрібен спеціальний дозвіл Міністерства оборони Греції для покупки бізнесу або нерухомості, розташованих поблизу грецьких кордонів. Прикордонними вважаються префектури Додеканес, Еврос, феспротов, Касторія, Килкис, Лесбос, Ксанті, Родопи, Превеза, Самос, Хіос і Флоріна, провінції Неврокопіу префектури Драми, погони і Конітса префектури Яніна, Алмопіа і Едесси префектури Пелл і Синдики префектури Серрес і острова Скірос і Санторіні.
  4. Для підпису договору купівлі-продажу закон вимагає обов'язкової присутності у нотаріуса юристів з обох сторін.

Бізнес і ВНЖ

Для підприємця, який бажає відкрити бізнес в Греції, доступні кілька шляхів до отримання посвідки на проживання в цій країні. До таких належать: статус фінансово незалежного особи, намір вести бізнес на території Греції, а також придбання нерухомості . Для підприємця, який бажає відкрити бізнес в Греції, доступні кілька шляхів до отримання посвідки на проживання в цій країні

Для отримання посвідки на проживання на підставі статусу фінансово незалежного особи необхідно мати офіційно підтверджений щомісячний дохід не менше 2 000 тисяч євро.

Володар такого статусу може перетинати кордони інших країн Євросоюзу без обмежень. Як правило, ВНЖ видається в перший раз на термін до двох років. Зазвичай цього терміну достатньо для того, щоб бізнес-проект дав позитивний результат, після чого дозвіл на проживання продовжують. Через п'ять років проживання в Греції можна буде отримати ПМЖ, а ще через п'ять - грецьке громадянство.

У разі, якщо оформляється бізнес-віза в Грецію, потрібно показати виписку з рахунку в банку з сумою не менше 60 000 євро і представити в консульство проект інвестицій. Якщо проект отримує схвалення, то можна реєструвати фірму і отримувати ВНЖ. Такий вид на проживання потрібно продовжувати щорічно, справно сплачуючи всі податки і збори і підтверджуючи прибутковість створеної фірми.

для оформлення посвідки на проживання на підставі придбання власної нерухомості потрібно в'їхати в країну попередньо за національною візою і підтвердити свою платоспроможність для подальшої покупки нерухомості в країні. Документально повинен бути підтверджений загальний капітал не менше 250 000 євро в грошовому еквіваленті або в будь-яких цінних паперах.

Як відкрити магазин за кордоном. Бізнес в Греції: Відео

Як зустріне настільки древня і самобутня культура гостя, який бажає вести бізнес в Греції?
Хочете домогтися успіху?
Чи зобов'язує трудове законодавство створювати робочі місця для грецьких громадян?

Новости