Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Стамбульські базари - місто в місті

  1. Гранд Базар (Kapalicarsi)
  2. Єгипетський базар (Ринок спецій, Misir Carsisi)
  3. ринок Араста
  4. район Лалели
  5. Інші базарчики
  6. турецькі сувеніри

Напевно, жоден східне місто не може похвалитися такою кількістю базарів, яким володіє Стамбул, і в особливості його європейська частина, що примикає до легендарного Султанахмет. Криті павільйони, службовці вже кілька століть торговими майданчиками, сусідять тут з цілими кварталами і вулицями, відданими в розпорядження різношерстих продавців.

В ході однієї недовгої прогулянки по стамбульським базарах можна побачити приваблюють туристів сувеніри, кілограми золота, дешевий китайський ширвжиток, тюки з оптовими замовленнями, товари, що використовуються турками в побуті і речі, виготовлені тільки на експорт - тут можна купити що-завгодно, якого завгодно якості і за ціною в досить широкому діапазоні.

Але навіть якщо шопінг не входить в майбутні плани, невелика прогулянка по стамбульським ринків, на мою думку - це обов'язкова частина програми знайомства зі Стамбулом в ході не найбільш короткого самостійного подорожі . Своєрідний східно-базарний колорит створюють різні зазивали, старанно пропагують свій винятковий товар. А для любителів фотографії східний базар - це взагалі рай, буйство фарб і джерело натхнення.

Напевно, жоден східне місто не може похвалитися такою кількістю базарів, яким володіє Стамбул, і в особливості його європейська частина, що примикає до легендарного Султанахмет

Гранд Базар

Гранд Базар (Kapalicarsi)

Найбільший і відомий ринок Стамбула, розташований недалеко від всіх найбільш значущих пам'яток. Його розміри (31 000 кв.м) дозволяють Гранд базару претендувати на звання одного з найбільших ринків планети.

м) дозволяють Гранд базару претендувати на звання одного з найбільших ринків планети

Гранд Базар

Підстава першого ринку відносять до початку XVI століття, до часів правління султана Сулеймана Пишного, активно займається містобудуванням. Дерев'яні конструкції, проте, дуже скоро згоріли. Така ж доля спіткала і всі наступні дерев'яні споруди, поки в XVIII столітті їх не замінили на кам'яні стіни.

Центр Гранд базару займають два критих павільйону - Бедестану, навколо яких ринок розростався, поки не набув сучасного вигляду, що нараховує майже 60 вулиць.

Центр Гранд базару займають два критих павільйону - Бедестану, навколо яких ринок розростався, поки не набув сучасного вигляду, що нараховує майже 60 вулиць

Гранд Базар

У критих павільйонах продають, в основному, сувеніри для туристів і дорогі ювелірні прикраси, улюблені місцевими жінками. Прилеглі торгові вулиці (НЕ криті) забиті товарами, які активно купують, як місцеві, так і приїжджі клієнти. Дуже часто зустрічається тільки оптовий продаж і небажання напружуватися заради однієї майки. Торгуються всюди неохоче - позначається європейський вплив.

Торгуються всюди неохоче - позначається європейський вплив

Гранд Базар

Павільйони мають 18 входів - воріт, з розташуванням яких розібратися зовсім не просто. І хоча з стель звисають покажчики з назвою вулиць чи об'єктів, до яких веде дане крило павільйону, нам часто доводилося повертатися назад в пошуках потрібного виходу. Хаотичністю розташування відрізняються і торгові вулиці, променями відходять від деяких воріт базару. Єдиний острівець прагматизму можна знайти в логіці розташування товару: весільні сукні біля весільного плаття, нижню білизну в інший купі, взуття - в третин і т.д. На вулицях, що виходять до Нової мечеті і Золотому рогу, розташувалися китайські товари та інша побутова необхідність. Сюди, як правило, не ступає нога білого туриста, зате тут можна купити гарне оливкове мило за копійки і випити свіжий фреш всього за 1 TL.

Сюди, як правило, не ступає нога білого туриста, зате тут можна купити гарне оливкове мило за копійки і випити свіжий фреш всього за 1 TL

Фреш за 1 TL

Гранд базар відкритий Пн-Сб 09: 00-19: 00, у неділю дещо відкрито, але більша частина крамничок і самі павільйони не працюють.

Єгипетський базар (Ринок спецій, Misir Carsisi)

Зовсім недалеко від Галатского моста і Нової мечеті розташовується другий за розмірами і значенням ринок Стамбула - Єгипетський базар, названий так завдяки засиллю єгипетських купців, колись торгували тут спеціями. Сьогодні ринок нараховує близько 90 магазинів, які торгують різноманітним крамом: величезною кількістю спецій, сухофруктів, солодощів, трав, мила та іншого косметичного зілля. Слід, однак пам'ятати, що ринок цей має типово туристичний характер з усіма наслідками, що випливають звідси наслідками. Ціни на мило, наприклад, тут були на 2 TL вище, ніж на тому ж Гранд Базарі. Але просто прогулятися по довгому критого павільйону з фотоапаратом в руках дуже навіть приємно.

Але просто прогулятися по довгому критого павільйону з фотоапаратом в руках дуже навіть приємно

Єгипетський базар

Єгипетський базар

Єгипетський базар

Єгипетський базар

Єгипетський базар

Єгипетський базар

Єгипетський базар

Адреса: Rustempasa Mh. Istanbul 34116

Час роботи: Пн-нд 09: 00-19: 00

ринок Араста

Зовсім невелика базарна вуличка з елітними туристичними магазинами, але з досить довгою історією. Побудований на руїнах великого палацу візантійських імператорів, ринок є ровесником Блакитної мечеті.

Наскільки я зрозуміла, тут представлені турецькі торгові марки і вдома, що виробляють досить цікаві і дорогі товари: ювелірні шедеври, килими, кераміку. Тут все так дорого, що навіть немає зазивав, але позаглядивать в вітрини можна. В кінці базару розташовується велика кафе з кальяном і живою музикою, забите вечорами.

ринок Араста

район Лалели

Цей район, що складається з будинків в 4-5 поверхів, забитих до відвалу товаром, ще не так давно годував багатьох моїх співвітчизників, поставлених життям в важкі рамки в 90ті роки. Тут один за одним розташовуються магазини шкіряних сумок, взуття, шуб, дублянок і інших виробів, що йдуть оптом на експорт. Якщо пощастить і натрапите на роздрібний продаж, можна знайти непогану обновку для себе коханої / ого.

Інші базарчики

Свій нехай навіть невеликий торговий куточок з типовими туристичними сувенірами має кожна поважаюча себе пам'ятка, і чим більше її значення, тим ширше цей куточок. Одна з найбільш відвідуваних подібних торгових вулиць - вулиця, по якій їздить трамвай Т1, що примикає до площі Султанахмет. Тут торгівля йде і вдень і вночі, в будь-який час року.

Тут торгівля йде і вдень і вночі, в будь-який час року

вуличний базарчик

турецькі сувеніри

Хотілося б кілька слів приділити сувенірів, які можна придбати на базарах Стамбула. Моє головне сувенірна кредо - не купувати непотрібні сувеніри, а якщо і купувати, то тільки автентичні, тобто виготовлені в цій країні. Не секрет, що більшість туристичної продукції, особливо для популярних міст, виготовляє Китай. Решта товарів, які можна знайти на стамбульських прилавках, виробляють інші східні країни. Споконвічно турецьких товарів, які можна використовувати в якості сувенірів, залишається не так вже й багато: солодощі, текстиль, мило, шкіряні вироби, деяка кераміка, ювелірні прикраси, килими та інше. Красиві лампи, що прикрашають кожен стамбульський базар, за заявою мого знайомого турка розраховані тільки для гостей міста і самими турками не використовуються.

Новости