Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чаринський каньйон в Казахстані з описом і фото

  1. Пам'ятки Чаринского каньйону
  2. Долина замків в Чаринском каньйоні
  3. ясенева гай
  4. Туранговая гай
  5. річка Чарин
  6. Розваги в Чаринском каньйоні
  7. Де знаходиться Чаринський каньйон і як до нього доїхати з Алмати
  8. Відео про Чаринском каньйоні
  9. Ціни і режим роботи Чаринского каньйону

Чаринський каньйон - дивовижне місце, яке туристи все як один називають «другим Гранд-Каньйоном». Цей пам'ятник природи поступається своєму північноамериканському побратимові лише розмірами, з лишком компенсуючи їх самобутньою красою.

Пам'ятки Чаринского каньйону

Чаринський каньйон - надзвичайно унікальний пам'ятник природи, розташований в двохстах кілометрах на схід від «Південної столиці» Казахстану - міста Алмати . Дана пам'ятка є частиною Чаринского національного парку, заснованого 23 лютого 2004 року.

Загальна протяжність Чаринского каньйону близько 150 кілометрів, а висота його стін - від 150 до 300 м. Вік цього древнього пам'ятника природи - більш ніж дванадцять мільйонів років. Завдяки мінливому ландшафту каньйону, в тутешній місцевості проживає величезна кількість біологічних форм: понад 1500 видів рослин, 100 видів птахів, 62 види ссавців. Багато представників місцевої флори і фауни занесені в Казахстанську Червону книгу.

Чи знаєте ви? Досвідчені мандрівники рекомендують відвідувати Чаринський каньйон в будні дні, коли тут мало туристів і можна повною мірою насолодитися тишею і величчю природи.

Долина замків в Чаринском каньйоні

Безумовно найкраща пам'ятка в Чаринском каньйоні - Долина замків. Саме це місце протяжністю трохи більше 2 кілометрів і шириною всього в 20-80 метрів в останні роки стало справжньою «Меккою» для туристів у Казахстані.

Краса Долини замків, по обидва боки від якої височіють скелі у вигляді стародавніх храмів і палаців, з колонадами, карнизами, галереями та іншими архітектурними формами, повністю створена природою. У давнину тут знаходився затоку величезного моря, що розташовувався від озера Алаколь до Каспію, а пізніше старе русло річки Чарин, що вплинуло на структуру стін каньйону - спресовані глиною камені, легко змінюють форму під впливом вітру і води.

Чи знаєте ви? Саме Доліної замків проходить більша частина туристичного маршруту по визначних пам'ятках Чаринского національного природного парку.

ясенева гай

Одна з головних визначних пам'яток Чаринского каньйону і предмет національної гордості казахів. Загальна протяжність гаї приблизно 20 кілометрів, а вік деяких з її дерев досягає 700 років. Висота согдийских ясенів близько 10 метрів, до того ж, що товщина стовбурів окремих екземплярів може досягати десяти «обхватів» в діаметрі.

Гаї согдийского ясена, які пережили епоху льодовикового періоду, в наші дні збереглися лише в двох місцях планети - Північній Америці і ущелині річки Чарин. З 1964 року ця пам'ятка була об'фявлена ​​пам'ятником природи і знаходиться під егідою ЮНЕСКО.

З 1964 року ця пам'ятка була об'фявлена ​​пам'ятником природи і знаходиться під егідою ЮНЕСКО

Туранговая гай

Серед пам'яток природи Чаринского каньйону великий інтерес для туристів представляє збереглася тут гай азіатського тополі (туранговая гай).

  • Азіатський тополя надзвичайно стійкий і придатний для розведення на піщаних і солонцюватих грунтах, а його гаї грають роль притулку в годинник літньої спеки і при сильну засуху. Ці дерева з давніх часів вважалися у казахів священними, і їх вирубка була великим гріхом.
  • Туранга за допомогою потужної кореневої системи, зануреної в грунт на глибину до п'ятдесяти метрів, може качати воду з-під піску і здатна виживати в найсуворіших умовах. Саме це і сприяло її популярності в Казахстані .

Саме це і сприяло її популярності в   Казахстані

річка Чарин

Великий водний потік на території Алматинской області в Казахстані . Ця річка, що бере свій початок на південних схилах гірського хребта Кетмень, володіє величезною кількістю водних приток, завдяки чому в середній течії вона стає дуже бурхливою і повноводною. Саме бурхливі води річки Чарин за тисячі років створили вздовж її течії кілька унікальних каньйонів: Актогай, Торайгиров, Сартогай ну і, звичайно ж, Чаринскій.

Річка Чарин має велике значення в господарській діяльності Казахстану. Її води використовують з метою зрошення і лісосплаву, а також на ній розташована Мойнакського ГЕС. Крім того даний об'єкт відіграє велику роль в туристичній інфраструктурі, так як чудово підходить для рафтингу, риболовлі та полювання.

Крім того даний об'єкт відіграє велику роль в туристичній інфраструктурі, так як чудово підходить для рафтингу, риболовлі та полювання

Розваги в Чаринском каньйоні

У Чаринском каньйоні відкритий парк відпочинку «Eco Park», в якому доступні послуги та розваги на будь-який смак:

  • рибалка на річці Чарин;
  • катання на квадроциклах;
  • сафарі на позашляховиках;
  • міні-зоопарк;
  • оренда спортивного інвентарю;
  • кінна екскурсія по Чаринскому каньйону;
  • традиційна сакская лазня;
  • етнічні юрти і кафе національної кухні.

Сафарі на джипах Сафарі на джипах

Крім розваг в Еко парку, по дорозі в Чаринський каньйон з Алмати , Варто заїхати в музей, присвячений традиціям національного полювання, «беркутчи», в якому ви побачите живих беркутів і зможете сфотографуватися з ними на пам'ять.

Де знаходиться Чаринський каньйон і як до нього доїхати з Алмати

Чаринський каньйон розташований в Казахстані на відрогах гірського хребта Тянь-Шаню. Цей пам'ятник природи знаходиться приблизно в 200 кілометрах від Алмати, в сторону кордону з Китаєм .

Як доїхати? Існує кілька варіантів, як найкраще дістатися до Чаринскому каньйону з Алмати

  • На машині .До каньйону веде дуже хороша асфальтована дорога, так що дістатися сюди на особистому або орендованому в Алмати автомобілі можна за 3 - 3,5 години. Маршрут поїздки:
  1. Рухайтеся по Кульджінском трасі приблизно 110 км.
  2. Далі біля селища Шелек поверніть праворуч.
  3. Приблизно через 65 км ви побачите розвилку, на ній поверніть праворуч до Чаринскому каньйону.
  4. Доберіться до селища Кокпек і знайдіть поворот наліво, біля якого повинен знаходитися інфощіт з написом «Чаринський каньйон».

Важливо! Будьте уважні, в'їжджати на територію самого каньйону варто тільки на позашляховиках. Звичайному автомобілю буде складно подолати зворотний підйом!

  • На мікроавтобусі. В Алмати група з 7 - 14 туристів може скористатися послугами мікроавтобуса з водієм для комфортної поїздки до Чаринскому каньйону. Вартість оренди складе приблизно 30000 тенге.
  • На туристичному автобусі. Якщо ви хочете відвідати Чаринський каньйон без автомобіля і невеликою групою, то найбільш економним варіантом для вас буде скористатися туристичним автобусом. Багато з турфірм в Алмати організовують поїздки до цієї пам'ятки, а їх вартість різниться в залежності від послуг.
  • Екстремальний варіант. До Чаринского каньйону з Алмати можна дістатися пішки або на велосипедах. Але розраховуйте свої сили, так як довжина шляху приблизно 200 км. Ще один спосіб екстремальної подорожі - автостопом. У вихідні дні до Чаринскому каньйону їде досить багато туристів на особистих автомобілях.

Важливо! Будьте уважні, громадський транспорт з Алмати до Кеген або Наринкол, яким раніше можна було зробити поїздку до Чаринскому каньйону, з 2015 року скасували.

Відео про Чаринском каньйоні

Загадкове і дивовижне місце, загублене серед степів. Воно вабило нас ще під час минулорічної експедиції в Киргизію. З давніх-давен місцеві жителі називали його «дорогий в Пекло», а ночами там літали відьми і творилася інша чортівня. Приємного перегляду!

Ціни і режим роботи Чаринского каньйону

Режим роботи. Чаринський каньйон - природна пам'ятка, і режим її відвідування - не обмежений. Але все ж, щоб сповна насолодитися усіма видами цього чудового парку, свою екскурсію найкраще планувати приблизно з 8:00 до 16:00.

Ціни на відвідування Чаринского каньйону різняться в залежності від обраного вами способу відвідування цієї пам'ятки:

  • Вхід на територію парку платний і коштує 500 тенге (приблизно 100 рублів).
  • Проїзд по каньйону обійдеться вам в 1000 тенге (приблизно 200 рублів).
  • При наявності зручного взуття можна зробити пішу прогулянку або скористатися послугами автобуса тільки на зворотному шляху за 500 тенге.
  • Багато турфірми в Алмати пропонують екскурсії, в які входить поїздка до Чаринского каньйону з Алмати і зворотна дорога + гід. Вартість такого туру приблизно 6000 тенге.

Чи знаєте ви?
Мандрівникам, які планують брати тур для відвідування Чаринского каньйону, варто скористатися послугами «Еко парку». У програму економ-туру вартістю 5 тис. Тг. входить проїзд з Алмати і назад, страховка, екологічний збір, питна вода, послуги гіда, знижки 50% на комплексний обід в кафе і 50% на поїздку на еко-таксі до автобусу.

Можливо, наші читачі захочуть поділитися своїм способом дістатися до Чаринского каньйону з Алмати? Обов'язково напишіть про нього в коментарях!

Чи знаєте ви?
Чи знаєте ви?
Як доїхати?
Чи знаєте ви?
Можливо, наші читачі захочуть поділитися своїм способом дістатися до Чаринского каньйону з Алмати?

Новости