Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Велика пустеля Сахара

  1. Запис відноситься до місця: Африка

Пустеля Сахара - одна з найбільших пустель світу. Сахара простирається через більшу частину Північної Африки, покриваючи 9 мільйонів квадратних кілометрів. Фактично, Пустеля Сахара займає 30% всього африканського континенту. Це - самий жаркий і гаряче місце в світі з літніми температурами, які часто перевищують 57 градусів за Цельсієм. У пустелі випадає щорічний злива і дуже потужні піщані бурі, що піднімають пісок на 1000 метрів у висоту і переміщують дюни.

У пустелі випадає щорічний злива і дуже потужні піщані бурі, що піднімають пісок на 1000 метрів у висоту і переміщують дюни

Запис відноситься до місця:
Африка

Продовжуємо тему про пустелях Африки. У минулих випусках LifeGlobe ми розповіли Вам про Білій пустелі в Єгипті, і про пустелі Наміб , Тепер же настала черга розповісти про Сахарі. Дехто каже, що пустеля Сахара до першого льодовикового періоду була набагато більше, а деякі твердять, що пустеля Сахара з'явилася 4000 років тому. Наприклад, німецькі вчені, використовуючи методи комп'ютерного моделювання клімату Землі, встановили, що Сахара стала пустелею 4000 років тому. 10 тисяч років тому найбільша пустеля світу була вкрита травою і низьким чагарником, але потім влітку стало спекотніше, а дощі майже припинилися. Природно, зникли багато древніх цивілізацій, і все живе покинуло Сахару. На думку вчених з Потсдамського інституту дослідження клімату, перетворення Сахари на пустелю стало одним з найдраматичніших кліматичних подій на Землі доступних для огляду тисячоліть. Чому ж клімат так непостійний? Виявляється, нахил земної осі до Сонця поступово змінюється: приблизно 9 тисяч років тому він становив 24,14 градусів, зараз же - 23,45 градусів. Сьогодні Земля найближче підходить до Сонця в січні, десять же тисяч років тому - в кінці липня. Тонкі зміни орбіти обертання Землі навколо Сонця, посилені взаємодіями з атмосферою, океаном і сушею, змінюють клімат до невпізнання.

Клімат Сахари екстраординарний. Вологим фактором є широке положення Сахари на північ і південь від Північного тропіка. Цим пояснюється той факт, що більша частина пустелі протягом усього року знаходиться під впливом північно-східного пасату. Додаткове вплив на клімат робить розташований на півночі гірський бар'єр Атлас, витягнутий із заходу на схід і перешкоджає проникненню в пустелю основної маси вологого середземноморського повітря. На півдні з боку Гвінейської затоки на територію Сахари безперешкодно влітку надходять вологі маси, які, поступово висушив, досягають її центральних частин. Надзвичайна сухість повітря, величезна величина дефіциту вологості і відповідно виключно велика випаровуваність характерні для всієї Сахари. По режиму опадів в Сахарі можна виділити три зони: північну, центральну і південну.

По режиму опадів в Сахарі можна виділити три зони: північну, центральну і південну

У північній зоні опади випадають взимку і кількість їх не перевищує 200 мм на рік. На південь кількість їх зменшується, і в центральній зоні вони випадають епізодично. Середня величина їх не перевищує 20 мм. Іноді 2-3 роки опади взагалі не випадають. Однак в таких районах несподівано можуть пройти зливи, що викликає сильну повінь. Посушливість Сахари змінюється і в широтному напрямку, із заходу на схід. На Атлантичному узбережжі рясні опади не випадають, оскільки рідкісні західні вітри охолоджуються проходять уздовж берега Канарських течією. Тут часті тумани. На вершинах гірських хребтів і нагорьях кількість опадів трохи збільшується в зв'язку з конденсацією водяної пари. Сахару відрізняє високий ступінь випаровування. Її сумарна річна величина змінюється від 2500 до 5500 мм, що більш ніж в 70 разів перевищує величину опадів, що випадають.

Для Сахари характерні високі, можна сказати, рекордсмени температури повітря. Середня температура найхолоднішого місяця - січня майже у всій Сахарі не опускається нижче 10 ° С. Середня температура липня в центральній частині пустелі становить 35 ° С. У багатьох місцях Сахари відзначені температури вище 50 ° С. ночі в Сахарі прохолодні, температура знижується до 10 -15 ° С. На рівнинах зниження температури рідко досягає мінус 5 ° С. У горах часті заморозки. Дуже великі добові амплітуди температур повітря - до 30 ° С, а на поверхні грунту - до 70 ° С. На початку літа на півночі Сахари дмуть гарячі вітри сироко, які приходять з центральної частини пустелі. Сильні вітри викликають пилові і піщані бурі, швидкість вітру під час бурі досягає 50 м / с. У повітря піднімаються маси піску і дрібного каміння, які дуже діють на людей і тварин. Бурі виникають також раптово, як і закінчуються, залишаючи після себе хмари повільно осідає сухого запорошеного "туману". Нерідкі в Сахарі і смерчі.

Нерідкі в Сахарі і смерчі

Пустеля Сахара складається з однієї чверті вулканічних гір, однієї чверті піску, скель і покритих гравієм рівнин, і маленьких областей постійної рослинності. Рослинність включає кущі, трави і дерева в нагір'я і в оазисах, розташованих по руслах річки. Деякі з рослин добре пристосовані до цього клімату і ростуть протягом трьох днів після дощу, а сіють своє насіння протягом двох тижнів після цього. Тільки маленька частина пустелі Сахара родюча - ці ділянки беруть вологу з підземних річок і оазисів.

Тільки маленька частина пустелі Сахара родюча - ці ділянки беруть вологу з підземних річок і оазисів

Тварини в пустелі Сахара є головним чином піщанками, зайцями долгоног, оленями, ласками, бабуїнами, шакалами, піщаними лисицями, мангустами, пустельними їжаками і більш ніж 300 різновидами птахів. Сахара також входить в список самих диких місць на землі.

Сахара також входить в список   самих диких місць   на землі

Чому ж клімат так непостійний?

Новости