Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Влада Кірібаті заявляють, що воно піде під воду і просять про допомогу

Влада знаходиться в Океанії держави Кірібаті заявляють про те, що воно дуже скоро піде під воду, і просять сусідні країни про допомогу, щоб врятувати населення острова. Однак насправді кірібатійци, як і інша країна регіону - Тувалу, просто спекулюють на темі неіснуючого потопу, зробивши її черговим способом заробляння грошей. Влада знаходиться в Океанії держави Кірібаті заявляють про те, що воно дуже скоро піде під воду, і просять сусідні країни про допомогу, щоб врятувати населення острова

Що знаходиться в Океанії держава Кірібаті спробувало вирішити свої проблеми за рахунок сусіднього Фіджі. Кірібатійскіе влада зробила запит у своїх фіджійських колег щодо продажу двох тисяч гектарів не зайнятих земель на другому за величиною острові Фіджі Вануа Леву.

За словами президента Кірібаті Аноте Тонга, "Наші острова занурюються в океанську пучину, у нас більше немає інших варіантів, як купити землю у сусідніх держав". Однак це прохання фіджійци виконувати не мають наміру. У кращому випадку вони готові лише пустити до себе частину кірібатійцев без продажу території. Та й то, як підкреслює Наді, влади Фіджі "не готові до масового і екстреного" переселення сусідів: "Імміграція повинна відбуватися поступово і впорядковано, коли прибувають люди могли б знаходити місця для роботи", - підкреслило державне Фіджійські телебачення.

Однак кірібатійскіе влада повідомляє про те, що потоп вже почався, і що в останні роки деякі з 32 коралових атолів вже занурилися у вир. Правда, які саме, вони не повідомляють. Однак вказують на те, що через загрозу затоплення велика частина населення Кірібаті, загальна чисельність якого досягла 113 тисяч чоловік, концентрується на атолі Тарава, якому також нібито загрожує занурення під воду.

Читайте також: Росія оплатила Кірібаті визнання Абхазії?

Нагадаємо, що Кірібаті першим з країн заявило ще в червні 2008 року про можливість повного зникнення в результаті підйому рівня Світового океану, викликаного глобальним потеплінням. Тоді кірібатійскіе чиновники просили Австралію і Нову Зеландію прийняти громадян Кірібаті як біженців. За словами президента країни Аноте Тонга, вона досягла "точки неповернення" і що треба "планувати день, коли у нас більше не буде Батьківщини, як це ні болісно".

Однак світова спільнота залишилося глухо до цих благань і обмежилося лише посилкою туди чергового гуманітарного вантажу. Проте кірібатійскіе влада вирішила домогтися залучення уваги сильних світу цього. У листопаді 2010 року президент Кірібаті провів у своїй столиці Південної Тарава конференцію з питань зміни клімату, звернувши увагу інших держав на тяжке становище своєї країни. Посил був такий: ви просто повинні нам допомогти, оскільки наші проблеми, пов'язані з глобальним потеплінням і підйомом рівня Світового океану, не в останню чергу пов'язані з забрудненням атмосфери викидами в індустріально розвинених державах. А поки, за словами глави Кірібаті, країна повинна бути готова до переселення своїх громадян в безпечні райони.

Зауважимо, що раніше уряд Кірібаті розраховувало за допомогою технологій плавучих нафтових платформ звести на місці йдуть під воду атолів штучні острови. Але, мовляв, на ці амбітні проекти не вистачило грошей, які, однак, знайшлися для очікуваної покупки фіджійських земель.

Читайте також: Чи потрібна "чекова битва" за Океанію Росії?

Але так чи велика небезпека, як заявляють про неї на Кірібаті? Згідно з висновками вчених, процес потепління на планеті має тенденції до уповільнення і навіть навпаки - деякі з них пророкують глобальне похолодання, яке повинно стати порятунком для країн Океанії. У будь-якому випадку за кілька минулих років підйом Світового океану склав усього лише кілька міліметрів, що навіть для країн на кшталт Кірібаті і Тувалу майже непомітно. І вже у всякому разі, це не привід кричати про прийдешнє потоп.

Навіть за найбільш песимістичними оцінками, вода в найближчі сто років підніметься всього лише на 60-100 сантиметрів. До того ж не можна не враховувати зростання коралів, що уповільнює процес занурення атолів в пучину Світового океану. Є й інший момент: зрозуміло, населення Тарава, чия висота над рівнем моря становить всього три метри, може відчувати певні занепокоєння, як, втім, і населення інших атолів, які перебувають в зоні ризику, наприклад, Табуаеран і Тераіна (чотири і п'ять метрів над рівнем океану відповідно).

Інша причина, чому кірібатійци хочуть втекти з Тарава - погіршення екологічної обстановки, багато в чому обумовлене неконтрольованим зростанням населення на цьому атолі. По-перше, на більшості кірібатійскіх островів немає прісної води, і тому населення стягувалося сюди, в Тарава. По-друге, вона є єдиним центром зв'язку з цивілізацією, куди періодично приїжджають гуманітарні місії за допомогою. Рідко працюють кірібатійци, які звикли до метушні навколо себе різних благодійних організацій, активно розмножуються, не думаючи про наслідки.

Читайте також: Лавров на Фіджі налякав США і Австралію

Тендітна екосистема не витримує людський навантаження і починає давати збої: в результаті ерозії грунтів можливостей для ведення сільського господарства і самозабезпечення продуктами зменшуються. Столиця буквально тоне в горах сміття, який нікому переробляти. Ще більшою проблемою є те, що в умовах відсутності каналізації на Південній Тарава стічні води потрапили в грунтові, в результаті чого посилилася проблема із забезпеченням країни питною водою.

Як вважають вчені, вона може ще більше посилитися в результаті підвищення рівня Світового океану, оскільки тоді виникає реальна загроза того, що наявна вода стане непридатною для пиття. Однак кірібатійци лукавлять, коли говорять, що діватися їм нікуди. Є, наприклад, острів Банаба, найвища точка якого над рівнем моря становить 81 метр. Звичайно ж, у влади Кірібаті знайдуться відмовки, що цей єдиний некоралловий острів країни занадто малий, щоб прийняти всіх стражденних порятунку від потопу (площа п'ять квадратних кілометрів), і що більша його частина непридатна для життя людини в результаті проведеної тут до 1979 року видобутку фосфоритів .

Однак в розпорядженні кірібатійцев є найбільший в світі атол Різдва (Кірітіматі) площею 321 квадратний кілометр і з висотою в 13 метрів над рівнем океану. Заселений він досить слабо - трохи більше 2,5 тисяч чоловік. Більша ж частина кірібатійцев проживають на "столичному" атолі Тарава, чия площа менше атола Різдва в 10 разів. Тим більше, що тут є прісноводне озеро, і проблем з питною водою в найближчим часом не передбачається, адже уявити собі, що в середньостроковій перспективі рівень Світового океану підніметься на 13 метрів, просто немислимо.

Чому ж кірібатійци не хочуть переселитися туди? Створюється враження, що влада Кірібаті просто не хочуть витрачатися на переїзд десятків тисяч людей і ще більш дороге їх облаштування. Є й інший момент: у 1950-60-ті роки англійці виробляли тут ядерні випробування, і є загроза шкідливих впливів. Втім, живуть на цьому атолі люди особливо на здоров'я не скаржаться. По крайней мере, так говорять самі влади.

Читайте також: Острови Тонга обганяють Євросоюз

А поки самі кірібайтіци лише сміються з приводу нібито загрожує їм катастрофи, вважаючи, що їх влада таким способом заробляють гроші в убогий бюджет. Таким чином, спекуляції на "потоп", крім торгівлі голосами в міжнародних організаціях, можуть стати джерелом солідного заробітку для держав Океанії, чиї можливості в плані поповнення скарбниці невеликі. По крайней мере, Тувалу так само активно використовує цю обставину, щоб отримати додаткову допомогу від розвинених країн світу.

Читайте найцікавіше в рубриці "Світ"

Але так чи велика небезпека, як заявляють про неї на Кірібаті?
Чому ж кірібатійци не хочуть переселитися туди?

Новости