Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Мрія однієї людини: як будувалася «перлина» Азії - Сінгапур

У неділю помер Лі Куан Ю. Без перебільшення, трохи більше ніж за 30 років йому вдалося з неживого шматочка землі створити оазис в Азії, успішну модель розвитку суспільства і бізнесу У неділю помер Лі Куан Ю

Сінгапур. Фото: depositphotos.com

Напередодні, 22 березня 2015 роки не стало Лі Куан Ю, колишнього прем'єр-міністра Сінгапуру. «Творцеві» однією з найсучасніших і економічно розвинених країн на планеті був 91 рік. Ми заглянули в історію, а також поговорили з експертами і місцевими жителями, про те, в чому ж полягає секрет «сінгапурського дива».

З самого початку в Сінгапурі був дефіцит усього: землі, природних і людських ресурсів, і навіть прісну воду сюди завозили з сусідньої Малайзії (до речі, завозять і сьогодні). У 1959 році Англія підготувала конституцію Сінгапуру, а в 1965 ця країна стала офіційно вільною. Тоді мало хто міг уявити, що до початку нового тисячоліття це місто-держава стане одним з найрозвиненіших у світі.

Тоді мало хто міг уявити, що до початку нового тисячоліття це місто-держава стане одним з найрозвиненіших у світі

Колишній прем'єр-міністр Сінгапуру Лі Куан Ю. Фото: Bazuki Muhammad / Reuters

Лі Куан Ю став прем'єр-міністром в тому ж 1959 року: тоді обсяг ВВП на душу населення становив 400 доларів. У 1990 році, коли він офіційно пішов з поста, ВВП на душу виріс до 12 тисяч 200 доларів, а в 1999 році досяг 22 тисяч доларів. З самого початку держава взяла курс на активну соціально-економічний розвиток. Жорсткими заходами владі вдалося викорінити злочинність, очистити вулиці від проституції, наркотрафіку та сміття. Кинути на вулиці недопалок, а пізніше і жувальну гумку, означало заплатити величезний штраф. Пізніше була введена повна заборона на ввезення жуйки в країну. Ці та багато інших заходів принесли свої плоди: жителі, що живуть в найчистішому і законослухняному місті Південно-Східної Азії, зосередилися на тому, що у них виходить найкраще - на роботі.

Сінгапуру не пощастило із землею - його площа всього 714,3 квадратного кілометра. На острові практично немає корисних копалин, прісну воду сюди доставляють з сусідньої Малайзії та Індонезії. Але саме ці недоліки дозволили державі використовувати головний ресурс острова - неймовірне працьовитість жителів. Сінгапур - друга країна в світі за щільністю населення: тут мирно співіснують китайці, малайці, індійці, індонезійці, а також ряд інших азіатських і європейських народів.

Сінгапур - друга країна в світі за щільністю населення: тут мирно співіснують китайці, малайці, індійці, індонезійці, а також ряд інших азіатських і європейських народів

Парк c штучними деревами Maria Bay Sands. Фото: depositphotos.com

Ведучий сектор економіки Сінагпура - фінансовий. У країні налічується понад 130 світових банків, з них понад 80 - комерційні. За кількістю представництв міжнародних фінансових організацій Сінгапур посідає 3 місце в світі після Лондона і Нью-Йорка. Офшорні банки Сінгапуру дають клієнтам масу переваг: податкові пільги, практична відсутність валютного контролю, можливість роботи з резидентами в будь-якій іноземній валюті, списання витрат на місці, анонімність і конфіденційність фінансових операцій. Острів є найважливішим фінансовим центром Південно-Східної Азії, які виконують функції ринку «азіатських доларів». Це свого роду «Азіатська Швейцарія». Країна використовує переваги свого часового поясу. Коли банки в Сан-Франциско вже закриті, а в Цюріху ще не відкриті, фінансові потоки направляються в Сінгапур.

Є думка, що після смерті Лі Куан Ю Сінгапур може змінитися: суворі закони підуть, а розвиток країни може припинитися. Однак не всі поділяють таку точку зору.

Однак не всі поділяють таку точку зору

Вид на бухту Marina Bay і готель (зліва), фінансовий центр і колесо огляду. Фото: depositphotos.com

На думку експертів, незважаючи на те що Лі Куан Ю вже не був в уряді, до останніх днів життя його боялися. І зараз виникло питання: «А що буде далі?» Чи збережеться, наприклад, заборона на жуйку або покарання палицями за крадіжку. Є ймовірність, що зараз почнеться тиск з боку західного демократичного світу.

Віталій Гладіщев, який встиг вивчити всі сторони життя в Сінгапурі, розповідає, що багато лаяли Лі Куан Ю. Лідера взагалі важко любити, розповідає російська експат. І згадує знамениту фразу правителя, яку сьогодні цитують частіше за інших: «Щоб перемогти корупцію, посадіть у в'язницю своїх друзів: і ви знаєте за що, і вони знають за що».

Сінгапур - наймолодше і успішна держава блоку АСЕАН і найбільша торгова держава Південно-Східної Азії. Економіка країни сильно залежить від експорту: держава виробляє і експортує побутову електроніку, комп'ютерні та інформаційні технології, фармацевтичну продукцію, активно розвиваються біотехнології. Держкомпанії тут не отримували і не отримують ніяких пільг і працюють на рівних з приватними підприємствами: це принципова позиція уряду.

Вид на теплиці, парк Marina Bay Sands і затоку. Фото: depositphotos.com

Політика керівництва Сінгапуру за три десятиліття вивела державу зі категорії країн третього світу в лідери регіону. Острів перетворився на справжню «перлину» Південно-Східної Азії, ставши «раєм» для звичайного і інноваційного бізнесу. Сьогодні Сінгапур продовжує залишатися найрозвиненішою країною в Азії і однією з найрозвиненіших у світі. Свої ролі в цьому зіграли багато факторів, але одним з головних була мрія однієї людини про ідеальну державу і суспільстві. Цією людиною був Лі Куан Ю.

Нафтопереробний завод компанії Singapore Refining Company на острові Джуронг. Фото: Nicky Loh / Reuters

Фото: Nicky Loh / Reuters

Сінгапур, 1995 рік. Фото: Luis D'Orey / Reuters

Фото: Luis D'Orey / Reuters

Сінгапур, 2000 рік. Фото: Simon Thong / Reuters

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

І зараз виникло питання: «А що буде далі?
Ru в ваші джерела новин?

Новости