Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

§ 2. Які форми державного устрою мають незалежні держави?

За формою державного устрою розрізняють унітарні держави і федерації .

В унітарних державах адміністративно-територіальні одиниці підпорядковуються безпосередньо центральному уряду.

У федеративних - члени федерації мають певну політичну та економічну самостійність і атрибути державної влади - прапор, гімн, конституцію, парламент; у них спільні органи управління і армія. Більшість федерацій - республіки.

Деякі монархії мають елементи федеративного устрою, наприклад конституційні монархії Бельгія, ОАЕ і Малайзія. Федеративний устрій Бельгії, що складається з Фландрії і Валлонії, засноване на національному принципі. ОАЕ - федерація семи еміратів: Абу-Дабі, Дубай, Аджман, Рас-ель-Хайма, Шарджа, Умм-ель-Кувейн, Фуджейра. Вищий орган влади - Верховна Рада з правителів еміратів, які вибирають зі свого складу голову держави.

Малайзія складається з дев'яти султанатов і чотирьох губернаторств, глава держави обирається по черзі з числа султанів.

Федеративної держави створювалися з урахуванням етнічних або національних відмінностей (Російська Федерація, Швейцарія, Індія, Пакистан, М'янма, Ефіопія, Нігерія), або з урахуванням історичних особливостей становлення державності (США, Канада, Мексика, Бразилія та ін.).

Федеративна організація території, побудована на національному принципі, менш стабільна. Якщо на національні та релігійні відмінності накладаються економічні диспропорції, то, як правило, виникають сепаратистські рухи.

За формою державного устрою розрізняють   унітарні держави   і   федерації

Робочий зошит. Завдання 2. У яких регіонах світу розташовані федерації?

Конфедерація - міждержавне об'єднання, створене на основі добровільного договору для певних цілей і передбачає свободу виходу. Члени конфедерації, зберігаючи свою формальну незалежність, мають власні органи державної влади, але для координації військових і зовнішньополітичних дій створюють об'єднані органи. Статус конфедерації в даний час має за конституцією тільки Швейцарія, хоча фактично форма державного устрою цієї країни близька до федеративної.

Прикладами конфедерацій були Австро-Угорщина до 1918 р, Швеція і Норвегія до 1905 р, Об'єднана Арабська Республіка в складі Єгипту та Сирії (1958- 1961 років.), Сенегамбия в складі Сенегалу і Гамбії (1981- 1989 гг.).

Як правило, конфедерація - недовговічна форма з'єднання держав, в залежності від політичної ситуації конфедерація стає федерацією або розпадається.



Новости