Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Громадський транспорт в Римі

  1. Транспортна система Рима
  2. Метро в Римі
  3. Наземний транспорт
  4. Нічні автобуси в Римі
  5. Вартість квитків
  6. Двоповерхові туристичні автобуси

Історичний центр Рима відносно невеликий (близько 2,5 км від Колізею до Площі Іспанії), що робить можливим пересування між БАГАТЬМА популярними пам'ятками навіть пішки. Проте, як би Ви не полюбилися прогулянки по Риму, навряд чи вдасться уникнути знайомства з системою громадського транспорту «Вічного міста», а тому ми вирішили присвятити їй окремий пост.

Транспортна система Рима

Рим відноситься до тих міст, які найкраще вивчати ногами. Наприклад, Маршрут самостійної екскурсії по Риму, складений BlogoItaliano, щоб встигнути максимально охопити головні визначні пам'ятки Вічного міста за 1 день, розрахований саме на пішу прогулянку [ посилання на маршрут ]. Але якщо Ваш готель не в самому центрі, а трохи в стороні, то знайомства з транспортом не уникнути.

Але якщо Ваш готель не в самому центрі, а трохи в стороні, то знайомства з транспортом не уникнути

Roma Termini - головний хаб Риму, де перетинаються основні транспортні потоки

Муніципальна компанія, в сферу відповідальності якої входить підтримка, розвиток і контроль громадського транспорту в Римі називається ATAC (Agenzia del trasporto autoferrotranviario del Comune di Roma). В кінці цього поста Ви знайдете посилання на її офіційний сайт, якщо деякі питання залишаться нерозкритими.

Хребтом системи громадського транспорту служить широка мережа автобусних маршрутів, яка пов'язує між собою всі кінці міста. Крім цього, в Римі є 6 трамвайних і кілька тролейбусних ліній.

Крім цього, в Римі є 6 трамвайних і кілька тролейбусних ліній

Римський автобус на Віа дель Корсо

За московським або навіть Київським мірками Римський метрополітен відносно невеликий і має всього три лінії, дві з яких - А (помаранчева) і В (синя) - перетинаються під головною залізничною станцією Roma Termini . У найближчі роки метро в Римі планується значно розширити за рахунок будівництва нових ліній і станцій.

У систему громадського транспорту також входять три лінії міських електричок Roma-Lido, Roma-Pantano і Roma-Viterbo.

Квитки на громадський транспорт продаються в газетних або тютюнових кіосках, а також у автоматах, розташованих на станціях метро і основних автобусних зупинках.

Метро в Римі

Як ми вже зазначили вище, в Римі всього 3 лінії метро: Помаранчева (Лінія А), Синя (Лінія В) і C (Зелена). Римське метро йде швидше навколо Історичного центру, ніж через нього, проте з його допомогою все одно можна дістатися до багатьох ключових точок «Вічного міста», істотно заощадивши час.

Метро працює з 5:30 ранку до 23:30 вечора (до 01:30 за п'ятницях і суботах). Інтервал між поїздами становить близько 7-10 хвилин. Більш докладно про римської підземці - в статті Метро в Римі: карта, вартість, час роботи .

Наземний транспорт

Система автобусних ліній Риму налічує більше трьох сотень маршрутів. Більшість автобусних ліній функціонує з 5:30 ранку до півночі.

Більшість автобусних ліній функціонує з 5:30 ранку до півночі

Станція римського метро Colosseo - біля Колізею

Нічні автобуси в Римі

Порядку 20 нічних автобусних ліній функціонують в Римі з 00:30 до 5:30 ранку. Головні термінали нічних автобусів - Termini (Piazza dei Cinquecento) і Площа Венеції. З зазначених площ автобуси відправляються у всіх напрямках з інтервалом в 30 хвилин. Купівля квитків на нічні маршрути здійснюється на борту.

Вартість квитків

BIT - Одноразовий квиток
Одноразовий квиток вартістю 1,5 євро дозволяє користуватися міськими маршрутами транспорту і дійсний протягом 100 хвилин з моменту компостування. Винятком є ​​метро, ​​на якому цей квиток дійсний тільки для разової поїздки. При використанні метрополітену Ви можете здійснювати пересадки, проте, не виходячи за турнікети.

BIG - Добовий квиток
Хоча ми і назвали цей квиток добовим, насправді він дійсний до 24:00 в день компостування. Він дійсний по всій системі громадського транспорту Рима без обмежень в рамках свого терміну дії. Вартість такого квитка - 7 євро.

Ціни на проїзд в Римі - фото апарату з продажу квитків в метро

BTI - Єдиний туристичний квиток
Єдиний туристичний квиток - це оптимальне рішення, якщо Ви плануєте перебувати в Римі близько 3-х діб. Квиток дійсний протягом трьох днів з моменту компостування і дозволяє без обмежень користуватися системою громадського транспорту «Вічного міста». Вартість єдиного туристичного квитка - 18 євро.

До речі, існує версія такого квитка і на 2-е суток. Його вартість - 12,5 Євро.

CIS - Єдиний квиток на тиждень
Єдиний тижневий квиток аналогічний до попередньої опції з тією лише різницею, що він дійсний протягом 7 днів з моменту компостування. Вартість теж трохи вище - 24 євро.

OMNIA Card
OMNIA Card - це не зовсім проїзний. Швидше - це єдине рішення для відвідування Риму на 3 дні, у вартість якого входить також проїзний на 72 години і поїздки на екскурсійному двоповерховому автобусі за маршрутами в центрі міста з аудіогідом російською мовою.

Крім транспортних опцій, власники OMNIA Card можуть безкоштовно відвідати Сикстинську Капелу, Колізей, Римський Форум, Галерею Боргезе і інші ТОП-пам'ятки Рима.

Omnia Card - суміш проїзного на транспорт і пам'ятки

Якщо Ви плануєте в Вічному місті насичену програму огляду визначних пам'яток, то тоді OMNIA Card допоможе здорово заощадити. Більш детальну інформацію про саму карту, що в неї входить і як її придбати, можна прочитати на цій сторінці .

Також в Римі також існує можливість покупки квитків, орієнтованих на пересування по регіону, як і проїзних для міського транспорту на терміни більше тижня. Дізнатися більше про ці опції можна на сайті Атас.

Корисна порада: Якщо Ви користувач iPhone, рекомендуємо також придивитися до російськомовному аудіо гіда по Риму . Він покриває понад 60 популярних пам'яток, працює без витрат на мобільний трафік і забезпечений зручною картою з GPS-навігацією, яка дозволить легко знаходити шлях до точок маршруту, навіть якщо Ви в місті вперше.

Вартість повної версії аудіо гіда по Риму - всього € 5, що значно дешевше навіть самих бюджетних екскурсій. Притому в ньому є і тестова версія, в якій 5 пунктів екскурсії доступні безкоштовно. Завантажити аудіогід на свій iPhone можна на цій сторінці .

Двоповерхові туристичні автобуси

Крім власне громадського транспорту, в Римі також широко представлені туристичні двоповерхові автобусні маршрути. Вони не входять в муніципальну транспортну систему, і звичайні квитки і проїзні для них не діють.

При цьому туристичні автобуси мають власні лінії, що покривають майже всі основні визначні пам'ятки Рима. У кожному з них є аудіогіди [в тому числі і російською мовою], що розповідають про місця, які проїжджає автобус.

Мережа туристичних автобусних маршрутів охоплює весь центр

Квитки для таких маршрутів потрібно купувати окремо. Вони можуть діяти як добу, так і кілька діб, протягом яких користуватися цими автобусами можна без обмежень.

Подивитися маршрути туристичних автобусів та уточнити ціни квитків на них можна за посиланнями нижче.

Корисні посилання:

Новости