Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Ландшафти Криму та відпочинок в Криму. | Риболовля та полювання. терміни | Рибалка.com - соціальна мережа рибалок і мисливців

На відносно невеликій території Кримського півострова дуже чітко виражені найрізноманітніші гірські і рівнинні ландшафти (див. Схему).

Ландшафтна схема Криму   1 - карстова верхова поверхню Яйли;   2 - гірські схили яйли з лісовим ландшафтом;   3 - середземноморський ландшафт пбк;   4 - східна частина південного узбережжя (середземноморський ландшафт);   5 - південний лісостеповій та лісо-чагарниковий ландшафти куестових гряд;   6 - степовий Крим, земледельчески освоєний рівнинний ландшафт;   7 - Присивашье, сухостепной ландшафт з фрагментами напівпустелі;   8 - Тарханкутський півострів і Керченський півострів, холмисто-степовий ландшафт
Ландшафтна схема Криму
1 - карстова верхова поверхню Яйли;
2 - гірські схили яйли з лісовим ландшафтом;
3 - середземноморський ландшафт пбк;
4 - східна частина південного узбережжя (середземноморський ландшафт);
5 - південний лісостеповій та лісо-чагарниковий ландшафти куестових гряд;
6 - степовий Крим, земледельчески освоєний рівнинний ландшафт;
7 - Присивашье, сухостепной ландшафт з фрагментами напівпустелі;
8 - Тарханкутський півострів і Керченський півострів, холмисто-степовий ландшафт

Особливо цікавий у туристичному плані карстовий ландшафт яйл (1) з характерно розвиненими формами поверхневого голого карсту, з властивими йому шахтами, часом службовцями дорогами для проникнення в таємничі підземелля, зі звичайним для карсту відсутністю поверхневих водотоків, з кам'янистими луками і степами на високих гірських масивах і з гірської лісової, лісо-степовій і лучно-степовою рослинністю. Цей карстовий ландшафт широко поширений майже на всіх вершинних плато західній частині яйли і на розкиданих один від одного платоподібні масивах в її східній частині, але найяскравішим чином представлений на Карабі-Яйла, Чатирдазі і Ай-Петринської яйлі. Тут між оголеними карровиє поверхнями лише на дні карстових улоговин і воронок видно зелені лугові трави на більш високих ділянках цих плато, а в низьких місцях з усть природних шахт і воронок стирчать верхівки кущів і дерев. Безсумнівно, це вносить екзотику в пейзаж оголених кам'янистих територій, надає їм плямистість.

На самих нижніх ярусах плато раніше росло більше лісів. Вирубка лісів і з'їдання худобою деревних пагонів, що перешкоджають поновленню лісу, власне, як і знищення дуже великим випасом на луках трави, стали причиною розвитку голого карсту і сильного поширення голих вапнякових поверхонь, а також причиною збою в режимі джерел під оздоблюють плато вапняковими обривами. Звичайно, в карстовому ландшафті просто необхідне проведення лесолуговосстановітельних робіт, що однозначно поліпшить водний режим карстових джерел яйли.

Карстову верхову поверхню яйли оздоблює гірничо-лісовий ландшафт схилів яйли (2) з дубовими і буковими лісами і гірничо-лісовими бурими грунтами, який за своєю структурою подібний до ландшафтам Карпат і Кавказу, а зростаючі на південному схилі лісу з кримської сосни унікальні саме для Криму і мають аналог тільки в північній частині Чорноморського узбережжя Кавказу. Ліси кримських гір мають дуже велику водоохоронну і протиерозійну роль. Вельми пильну увагу обов'язково має бути відведено для їх охорони і відновлення, особливо це стосується територій селеопасних басейнів. Потребують охорони і тварини, які населяють ліси гірського Криму.

для люблячих відпочинок в криму туристів буде дуже цікавий середземноморський ландшафт пбк (3) з лакколітів, з коричневими і червоно-бурими ґрунтами, з дубово-ялівцевими лісами, мають в підліску вічнозелені рослини, з вапняковими скелями, зсувами, «хаосами» кам'яних брил і сланцевими схилами. Цей ландшафт у величезній мірі поступився своїм територіальну перевагу окультуреного ландшафту з тютюновими плантаціями і виноградниками, парками і садами, добре обладнаним пляжем і прекрасними курортними будівлями. Для того, щоб забезпечити охорону окультуреного ландшафту пбк важлива боротьба з селями, ерозією і зсувами.

На схід від Алушти уздовж берега проходить смуга середземноморського ксерофітно-чагарникового ландшафту (4). Звичайними для такого ландшафту є фригана і шибляк в комплексі зі степами. На вивітрений щебені зі сланцю тут дуже розвинені скелетні грунти коричневого кольору. Характерний ерозійний рельєф в таврійських сланцях, звичайний для смуги поширення цього ландшафту, примітний дуже сильним розчленуванням поверхні долинами 1-го, 2-го і 3-го порядку і служить різким контрастом для майже не порушених ерозією вершинним поверхням яйли, які піднімаються стрімкими вапняковими стінами над узбережжям Чорного моря. Для цього ландшафту вельми необхідно протидію селевих явищ, що розвиваються в таврійських сланцях.

На північній стороні яйли характерні південні ландшафти куестових гряд з лісом і степом (5), грунту тут коричневі і перегнійно-карбонатні, що переходять в чорноземи степів, а також тут звичайні лісо-чагарникові ландшафти з пануванням пухнастого дуба. Прикрашений обривом крутий укіс внутрішньої куести і дуже різкі обривисті краю розчленовують її каньйонів пропонують перед нашим поглядом постане дуже яскраві пейзажі в смузі лісо-чагарникового ландшафту. Цією місцевості властиві контрасти оголених вапнякових стін і укосів з осипами, зарослих чагарником і деревами.

Куестові гряди поступово переходять в земледельчески освоєний равнінностепной ландшафт головної частини Степового Криму (6) з каштановими і чорноземними ґрунтами. Далі тягнуться сухостепова Присивашье з фрагментами солянковою і полинового напівпустелі (7), холмістостепной ландшафт Керченської і частково Тарханкутського півостровів (8). Грязьові вулкани і структурні форми рельєфу створюють деяку екзотичність в ландшафті Керченського півострова. Також його пожвавлюють чагарники, часом з'являються серед степової рослинності.

Погодні умови і грунти пбк вельми сприятливі для субтропічного плодівництва, тютюнництва і виноградарства. Чорне море багате рибою, і рибальство відіграє дуже важливу роль в економіці Криму.

Виключно величезне значення Криму як курортного району. Приємне для тіла морі, оздоровлюючі, особливо для легеневих хворих, погодні умови, букові і соснові ліси на схилах гір, екзотичні пейзажі сприяли розвитку курортно-санаторного розвитку і будівництва. Вже практично вся смуга Південного берега Криму облаштована санаторіями, пансіонатами, котеджами, будинками відпочинку і іншими туроб'єктами. Тут знаходяться такі висококласні курорти, як Ялта і Алушта, Гаспра, Сімеїз, Гурзуф з Артеком і Алупка. Великі курорти є і на заході Криму: Євпаторія - найкращий дитячий курорт з прекрасним піщано-черепашкові пляжем, а також подібні до нього курорти Чорноморське, Міжводне і Оленівка.

За матеріалами сайту gaspra.net. Вулиця Маратовская в Гаспрі .

Новости