Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Споживання води обмежать соціальною нормою

А. Махонін / Відомості

Слідом за електроенергією в Росії обмежать соціальними нормами споживання води, повідомило агентство Regnum з посиланням на експерта робочої групи з житлової політики і ЖКГ при уряді Олену Сонцеву.

За її словами, розробка документа про соцнормах споживання води зараз в попередній стадії і говорити про цифри в літрах рано. Однак принцип буде таким же, як з соцнормамі на електрику: кожен регіон встановить свою норму витрати води на одного жителя, а наднормативний витрата буде оплачуватися за підвищеними тарифами. Нараховуватися плата буде на домоволодіння відповідно до кількості зареєстрованих мешканців.

За словами Солнцевої, соцнорми на воду не входять в протиріччя з установкою лічильників води: з одного боку вони привчають громадян економити воду, а з іншого - додатково обтяжують власників знімних квартир, в яких число проживають може перевищувати кількість зареєстрованих.

Соцнорми споживання електроенергії вводяться в Росії з липня 2014 р .: домогосподарства з наднормативним витратою електроенергії будуть оплачувати її за підвищеним тарифом. Постанова про це в липні цього року підписав прем'єр-міністр Дмитро Медведєв. У межах норми споживання тарифи повинні бути знижені, а за її межами - дещо підвищені, причому наднормативний тариф повинен бути безубиточен для генеруючих і електромережних компаній. Передбачається, що встановлювати норму споживання в регіонах будуть так, щоб більше 70% населення потрапляло в цей коридор. За розрахунками Мінекономрозвитку, вартість електроенергії для населення в 2013-2015 рр. залишиться на 17-20% нижче, ніж для промислових споживачів, до 2019-2020 рр. ціни зрівняються, а до 2030 р електроенергія для населення буде вже в 1,7 рази дорожче.

Нагадаємо, в даний час в Росії оплата за гарячу і холодну воду здійснюється на підставі показань лічильників витрати води. У Москві з липня 2013 р кубометр гарячої води «Мосенерго» коштує 101 руб., Кубометр холодної води - 26,75 руб. У тих житлових приміщеннях, які приладами обліку не обладнані, вартість споживання води обчислюється від загального обсягу, розділеного на кількість жителів. В майбутньому громадянам, які мають технічну можливість встановити лічильники, але не роблять цього, доведеться оплачувати воду за підвищеними тарифами.

Новости