Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Шукач | Меганом

Оцінка: +5 / 1 учасник / 0 рекомендації / (+0) (-0) якість

Меганом - півострів, урочище, мис і гора в Криму, недалеко від Судака.
Назва «Меганом» також має грецьку етимологію. Воно утворено від двох слів: 1. Мега (великий). Тлумачення: «великий, просторий, важливий, значний». 2. Номас (пасовище, вигін (корм) або похідних слів - чабан, пастух). Тлумачення: «вигін, пасовище, житло»; «Пасовище, вигін, володіння, кочові племена, кочувати». У слов'янському трактуванні слово «Меганом» витлумачити в таких варіантах: «Велике поселення», «Велике житло», «Велике пасовище» і, як виняток, «Велике плече».

Меганом знаходиться між горою Алчак на заході до гирла річки Коз на сході, включаючи Капсельська і Козской долини. З півночі ці землі обмежені хребтом Токлук-Сирт. В адміністративному відношенні входить в Судакський регіон Криму. Для Меганома характерний пустельний ландшафт. Його східна гориста частина вдається в море, а західна більш низька, горбиста, з терасами і ярами. Площа скелястого півострова становить близько 20 км ?, на ньому виділяється найбільш далеко видатний в море мис - мис Меганом. У межах півострова є ще ряд мисів поменше - Рибальський, Бугас (Богаз), Товстий та інші. Мис Меганом утворений вапняковими брилами, переміщеними в далекому минулому по гірському схилу до морського узбережжя, а також вулканічними породами. Те ж назву що й сам півострів носить його найвища точка - гора Меганом (358 м). Довжина берегової лінії півострова - близько 16 км.

Півострів Меганом - одне з найбільш посушливих місць в Криму. Скелястих берега і схили майже позбавлені рослинного покриву і тому активно вивітрюються. Місцями утворюються ландшафти, типові бедленди ( «погані землі»). Біля берега численні кам'яні осипи і розсипи, крупноглибовие навали. Переважає сухостепова рослинність, зустрічаються рідкісні деревно-чагарникові зарості

Для клімату півострова Меганом характерні сильні вітри, енергія яких використовується для отримання електрики. На півострові влаштований Судакський ділянку державного підприємства «Донузлавська вітрова електростанція». Фундаменти для вітрової електростанції на мисі Меганом були закладені в 1999 році, а сама вітрова станція була відкрита в травні 2002 року. Всього встановлено 58 вітроагрегатів, які виробляють 100 кв / год енергії. Станцію обслуговують чотири людини.

Велика частина півострова Меганом сьогодні незаселена, але по периметру його території знаходяться чотири населених пункти: Мигдальне (раніше Арка-Дереса), Богатовка (Токлук), Сонячна Долина (Коз) і Прибережне (Кефессія), а в західній частині розташований дачний масив. Цей район багатий пам'ятниками археології, частина з яких пов'язана з історією грецької колонізації Північного Причорномор'я.

Мис Меганом. Мис Меганом здалеку здається єдиним кам'яним масивом - це дугоподібний виступ берегового схилу зі скельно-глинистими укосами, що набирають висоту в міру віддалення від моря. Зі сходу обмежує урочище Капсель.На Насправді ж він складається з 4 окремих мисів, розділених глибокими долинами і ущелинами. Найближчий до Сонячній долині мис називається Товстий, під ним розташована бухта Чалка, а за нею до гір тягнеться Козськая долина. За мисом Толстим в море видається ще один мис - Бугу ( "прохід"). Поблизу нього гори розрізані Бугаського долиною. Цей гірський прохід до моря знав палеолітичний людина: тут виявлено мустьерский наконечник списа. У 3 км від мису Бугу знаходиться найбільш висунутий і найвищий мис Меганом. Його ще називають Чобан-Басти. На цьому мису встановлений маяк. І останній, найближчий до Судака мис називається Рибачий. Колишнє його ім'я Кильсе-Бурун ( "церковний мис"). Мис і обриви складені міцними юрскими конгломератами. На мисі виявлені стоянки і поселення епохи бронзи, що відносяться до II тисячоліття до н.е. Тут знаходилися таврские поселення - збереглися пам'ятники культури і побуту. У 1927 р в обриві біля Меганома виявлені дві таврские випалювальні печі з великою кількістю фрагментів глиняного лощеной посуду ручної роботи з різьбленим і ліпним орнаментом.

У минулому столітті на схилах мису Меганом ще зберігалися значні руїни. Камінь з них інтенсивно розбирався на будівництво села Токлук (Богатовка), і до нашого часу городище не збереглося.

джерело

Площа скелястого півострова становить близько 20 км ?

Новости