Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Демерджі гора. Алушта, Крим, місця, опис гори Північна і Південна Демерджі

  1. Гора Демерджі Гора Демерджі є однією з найбільш красивих, таємничих і привабливих гір, що належать...
  2. Похід по Криму - 22 маршрут
  3. Маршрути: гори - море

Гора Демерджі

Гора Демерджі є однією з найбільш красивих, таємничих і привабливих гір, що належать Головній гряді кримських гір, одне з основних чудес півострова Крим. Дістатися сюди можна, як і до гори Чатир-Даг, з боку міста Алушта: необхідно доїхати до села з назвою Лучисте, яке розсипалося у вигляді будинків біля підніжжя гір - сюди їде рейсовий автобус з алуштинського автовокзалу (якщо ви не подорожуєте на власному автомобілі).

Відразу за мостом, який перекинутий через річку Демерджі, потрібно зробити поворот наліво, в сторону півночі, і просуватися по стежці, яка веде до скелястого горба. На цьому пагорбі - залишки старої фортеці з назвою Фуна (що перекладається з давньогрецького, як паруюча). У далекі часи Фуной називали і саму гору Демерджі.

Близько фортеці в середні століття проходив торговий шлях. Неподалік знаходилися руїни старого по селища, яке також називали Фуной. Фортеця в тринадцятому - п'ятнадцятому століттях стала форпостом знаменитого князівства Феодоро на сході. Біля підніжжя цієї гори знаходилося велике нагромадження каменів. Це стало результатом найпотужніших обвалів. Перший з таких кам'яних обвалів був 1894 році, коли частина скелі впала відразу на чотири будинки, а останній обвал стався в 1966 році. Якщо пройти ще тридцять хвилин по стежці ви побачите з правого боку берега знамениту і лякаючу Долину Привидів.

Так прийнято називати ділянку землі, розташований на південному заході гірського схилу, який заставлений численними кам'яними фігурами, які зовні нагадують нам кріпосні стіни і башти, фантастичні образи чудовиськ, дивні стовпи. Один з таких стовпів носить назвою Велетень, і є найбільш примітним. Ця кам'яний істукан має діаметр п'ять метрів, біля якого громадяться інші стовпи і більш дрібні колони, піднімається вгору на двадцять п'ять метрів. Стежка, піднімається і веде прямо до скелі з назвою Марія, яка схожа, при розгляді з автостради, на витончений силует жінки. Однак якщо під'їхати ближче жіночий бюст, перетворюється на величезний і абсолютно звичайний камінь, який має висоту майже двадцять метрів.

Демерджі (перекладається з кримсько-татарської мови, як демірджі - коваль) - за словами і розповідями місцевих жителів найбільш мальовнича гора на території Криму після гори Чатир-Даг. Скільки годин містить день, стільки раз змінює вона свій колір. Схоже, що сама веселка, оселилася в її схилах.

Гора Демерджі буквально обросла легендами. Одна з них, найбільш поширена розповідає нам про коваля, який влаштував на її запаленою вершині свою величезну кузню.

Тут він займався ковкою зброї, яка робиться великої армії завойовників. Найбільш сильних чоловіків забирали для роботи в цій кузні, де вони швидко гинули від непосильної праці. Навколо цієї гори гуляла смерть. І тільки одна дівчина, з ім'ям Марія наважилася переконати коваля згасити свою пекельну і небезпечну кузню, але померла від його жорстоких рук. Стара гора не витримала такого зла. Здригнулася гора від свого заснування до вершини, поглинула в глибини свої коваля і всю його кузню. З того часу гора Фуна отримує своє нове ім'я - гора Демерджі.

Зі схилу Демерджі вашому погляду відкривається чудовий, ні з чим незрівняний вигляд на амфітеатр міста Алушти, сусідні гірські масиви і кристально чисте море. Дорога назад йде по тій же гірській стежці, яка привела вас сюди, або є більш короткий спуск, який з східній частині огинає групу скель, а потім спускається вниз, прямо в лісові хащі, і, повертає нас на захід, в селище Променисте.

джерело:


Фото Демержи і навколишніх гір

Назад в розділ

Легендарна Тридцятка, маршрут

Через гори до моря з легким рюкзаком. Маршрут 30 проходить через знаменитий Фішт - це один з найграндіозніших і значущих пам'яток природи Росії, найближчі до Москви високі гори. Туристи нічого проходять всі ландшафтні та кліматичні зони країни від передгір'їв до субтропіків, ночівлі в притулках.

Похід по Криму - 22 маршрут

З Бахчисарая в Ялту - такої щільності туристичних об'єктів, як в Бахчисарайському районі, немає ніде в світі! Вас чекають гори і море, рідкісні ландшафти і печерні міста, озера і водоспади, таємниці природи і загадки історії, відкриття і дух пригод ... Гірський туризм тут зовсім не складний, але будь-яка стежка дивує.

Гірський туризм тут зовсім не складний, але будь-яка стежка дивує

Маршрути: гори - море

Адигеї, Крим. Вас чекають гори, водоспади, різнотрав'я альпійських лугів, цілюще гірське повітря, абсолютна тиша, снежники в середині літа, дзюрчання гірських струмків і річок, приголомшливі ландшафти, пісні біля вогнищ, дух романтики і пригод, вітер свободи! А в кінці маршруту ласкаві хвилі Чорного моря.

Новости