Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Шукач | Волнухінскій кар'єр. скринька

Оцінка: 0/0 учасників / 0 рекомендації / (+0) (-0) якість

Скринька знаходиться за територією кар'єра (озера), і захований в одній з опор старого зруйнованого моста.

Волнухінскій кар'єр.
Рано чи пізно природа бере своє. За вирубані ліси, забруднене повітря, озонові діри вона може мстити стихійно і нещадно. Але, втручаючись у справи людини, природа можети дарувати йому дивовижні і чудові подарунки. Приклад тому - Волнухінскій кар'єр.

Ще років п'ять тому, коли про це місце мало знали, які вперше приїхали сюди люди спочатку були ошелешені. Їм здавалося, що вони зараз знаходяться десь в околицях Женевського озера, Байкалу, але ні як вже не в центрі індустріального Донбасу на в'їзді в шахтарське селище Волнухине - буквально в 50 метрах від жвавої траси. Сяюча небесним блакитним кольором прозора вода і кам'янисті пейзажі навколо наводили на думку про гірському озері, змушуючи знову і знову вдивлятися в навколишню красу і не вірити своїм очам. І тільки іржавіють на берегах останки промислової техніки розкривають таємницю виникнення Волнухінского водосховища.

Його історія не така красива, як саме Блакитне озеро (так його ще називають), але повчальна. За часів перебудови тут знаходилося велике підприємство з видобутку пісковику. Добравшись на значну глибину близько 40 метрів, робітники натрапили на підземні джерела. День за днем ​​джерела підтоплювали кар'єр, але робітники не здавалися - наполегливо відкачували воду насосами і продовжували рити. Чимось це нагадує історію з казки про подорож Нільса з дикими гусьми. Там жителі багатого острова намагалися врятуватися від хвиль, які на них наслав розгніваний морський бог, і будували міські стіни все вище і вище. Але в підсумку вода все ж перемогла і затопила острів. Так і тут, незважаючи на зусилля працівників кар'єра, стихія продовжувала наполегливо вершити свою справу, немов намагаючись прогнати людей зі своєю законною території. З розвалом СРСР фінансування припинилося, і котлован спорожнів. Воді вже ніхто не заважав. Буквально за два роки млява яма перетворилася в мальовниче озеро з блакитною водою.
Вода в Волнухінском кар'єрі дуже прозора і коли там немає людей видимість досягає 10 метрів. Це місце припало до душі луганським дайверам. Вони пірнають тут з аквалангами в пошуках кинутої робітниками техніки. Подейкують, що на дні є навіть «скелети» кількох бульдозерів і купа будівельного мотлоху. До речі, про воду. Чому у неї такий незвичайний блакитний колір точно не знає ніхто. Одні «грішать» на підводні мікроорганізми, інші - на те, що в котловані кам'янисте дно і тому вода не мутніє. Какби там не було, але гладь озера дійсно сяє первозданною чистотою, відображаючи навколишні «гірські» пейзажі. Роль гір виконують пориті промисловцями обривисті краю кар'єра і видніються вдалині терикони.

Джерело тексту: "Теленеделя. Спеціальний додаток №52" Маршрути по-Луганськ ", с. 40.

Автор фото:   dmipon   , Сайт:   ssl Автор фото: dmipon , Сайт: ssl.panoramio.com

Автор фото: Vint172 , сайт panoramio.com

Автор фото: Roman Kamko. сайт: ssl.panoramio.com
Кроспостінг geocaching.su

Як дістатися до точки:

Відстань: 27.2 км від Луганська Дорога: Автобус Луганськ-Ровеньки з автовокзалу Час відправлення: з 6:30 до 19:00, кожні 20 хв. Вартість проїзду: 7 грн.11 коп.

Новости