Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Головні болі при заняттях дайвінгом

  1. 1. Чи доводилося вам раніше відчувати проблеми зі здоров'ям, пов'язані з головою або шиєю,...
  2. 2. Як ви закріплюєте балони на спині?
  3. 3. Де з'являється біль і який її характер?
  4. 4. Скільки повітря ви вдихаєте на поверхні?
  5. 5. Де і як ви збираєтеся занурюватися?
  6. Ось кілька порад, які допоможуть швидко надати допомогу (і в будь-якому випадку будуть корисні під...

Результати багатьох досліджень показують, що під час занурень дайвери часто відчувають головний біль. Лише дуже небагато дайвери з числа тих, хто регулярно спускається під воду, хоча б один раз не виходили з неї з почуттям дискомфорту від болю в голові. У даній статті розглядаються основні причини головних болів у дайверів і дається кілька простих порад, які в більшості випадків повинні допомогти впоратися з цією проблемою.

Шукати причину головного болю навряд чи варто, якщо вона виникла всього один або два рази, при відсутності інших симптомів і пройшла сама собою або після прийому пари таблеток. Однак деякі дайвери скаржаться на більш часті і сильні головні болі. Саме для них призначена наступна інформація і поради.

Один із способів встановити причину головного болю - вивчити список тих факторів, якими вона може бути викликана, і викреслити з нього все невідповідні варіанти. Поряд з деякими іншими обставинами, до головного болю можуть призводити наступні фактори:

  • нервове напруження або занепокоєння;
  • баротравми носової пазухи або вуха;
  • інфекції носової пазухи або вуха;
  • холод;
  • проковтування морської води;
  • обтиск маски;
  • біль в скронево-нижньощелепного суглоба;
  • зубні болі;
  • накопичення токсичних газів (особливо підвищений рівень вуглекислого газу);
  • декомпресійна хвороба;
  • мігрені;
  • розтягнення м'язів шиї;
  • шийний спондильоз;
  • вживання кофеїну або інших речовин наркотичної дії.

Переглянувши цей список, легко зрозуміти, що причини, що викликають головний біль, надзвичайно різноманітні. Однак звузити перелік можливих причин зазвичай можна, заглянувши в історію хвороби тих, хто регулярно відчуває болю в голові. Наступні п'ять ключових питань повинні допомогти достовірно встановити причини появи головного болю.

1. Чи доводилося вам раніше відчувати проблеми зі здоров'ям, пов'язані з головою або шиєю, отримувати травми або випробовувати регулярні головні болі, навіть не займаючись дайвінгом?

Дайвери, у яких регулярно болить голова в повсякденному житті, з великою ймовірністю будуть відчувати головні болі і під час занурень. Подібні болю, особливо якщо вони з'являються поряд з нудотою, блювотою, хворобливими відчуттями, порушеннями зору, нюху або навіть паралічем, є причиною для серйозного занепокоєння, тому в подібних випадках слід обов'язково проконсультуватися з невропатологом.

При мігрені займатися дайвінгом протипоказано і теж необхідно звернутися до лікаря. Крім іншого, причиною головних болів може служити нервову напругу, вживання занадто великої кількості кофеїну і зміни менструального циклу.

Неправильно підібраний загубник також здатний викликати головний біль: деякі регулятори досить важкі в воді, і їх необхідно постійно «прикушуйте», щоб не випустити з рота. Заміна регулятора або вибір іншого загубника може покласти край безперервним низці головних болів. Все-таки краще завжди користуватися своїм власним спорядженням, після того як вдалося знайти його найбільш підходящу конфігурацію.

Дайвери, вже відчували болю в шиї або верхньому відділі спини або отримували травми, дуже сильно схильні до головних болів під час занурень або навіть від качки при поїздці на човні. Болі в кістках, що лежать в основі цього явища, призводять до м'язових спазмів, які в свою чергу викликають головний біль. У подібних випадках необхідно звернутися до лікаря - наприклад, до ортопеда. Фізіотерапія та вправи на зміцнення м'язів також можуть виявитися дуже корисними. Деякі стверджують, що користь приносить такий вид мануальної терапії як хіропрактика. В крайньому випадку може знадобитися хірургічне втручання.

2. Як ви закріплюєте балони на спині?

Буває, що дайвер постійно згинає шию в нижньому відділі, щоб її не натирають запірний вентиль, і опускає при цьому голову вниз, а потім змушений сильно витягати шию в верхньому відділі, щоб рухати навколо вентиля головою. Як би дивно це не звучало, такі дії дуже часто викликають у дайверів головний біль. Щоб уникнути цього, переконайтеся, що при нормальному положенні шиї голова не стоїть проектор впритул запірного вентиля. Для цього просто зафіксуйте його балонів.

3. Де з'являється біль і який її характер?

Біль, пов'язана з проблемами в області шиї, зазвичай проявляється у вигляді рівної постійного болю, яка поступово поширюється від потилиці до скронь. Біль в пазухах, як правило, відбивається в надлобной частини голови або на маківці або в області над вилицями або позаду очей. З болем у вухах все в основному цілком очевидно, проте завжди має сенс звернути увагу на те, наскільки просто і ефективно було вирівнювати тиск під час занурення.

4. Скільки повітря ви вдихаєте на поверхні?

Багато дайвери хваляться тим, як мало повітря вони витрачають, або намагаються штучно скоротити його витрати, затримуючи дихання. Але суть питання полягає в тому, що видалення вуглекислого газу з легких багато в чому схоже на змивання фарби з килима. Чим більше пролилося (в нашій аналогії це будуть руху, викликають більше виділення вуглекислого газу) і чим більше килим (в нашій аналогії це розмір легких дайвера), тим більше буде потрібно води, щоб вимити його дочиста, тобто тим більше потрібно повітря, щоб видалити вуглекислий газ. Людині з більш місткими легкими потрібно здійснювати більш глибокі вдихи, що призводить до збільшення витрати повітря. Тому жінки зазвичай витрачають менше кисню, ніж чоловіки.

Єдиний спосіб ефективно зменшити дихальні апетити без накопичення зайвого вуглекислого газу - це знизити інтенсивність рухів під водою, подбати про належному захисту від холоду і розслабитися. Виконуйте повільні глибокі вдихи (чим краще газообмін, тим краще вимивається вуглекислий газ). Здорове дихання - ключ до усунення багатьох причин головних болів.

5. Де і як ви збираєтеся занурюватися?

При тривалих або глибокому зануренні, стрімких спливти, затримці дихання або панічному підйомі на поверхню, який закінчується головним болем, є всі підстави вважати, що біль може бути викликана декомпрессионной хворобою (ДКБ). Хоча ДКБ, на щастя, виникає рідко, це та причина, за якої дайверу потрібна негайна допомога. Незвичайні симптоми, що виникають після вдихання стисненого повітря, незалежно від тривалості такого дихання завжди повинні викликати підозри на декомпрессионную хвороба. Не нехтуйте ними, а якщо сумніваєтеся, зверніться до лікаря.

Ось кілька порад, які допоможуть швидко надати допомогу (і в будь-якому випадку будуть корисні під час занурень):

  • Відпустіть ремінець маски, щоб вона не тиснула на ніс, лоб і вилиці. При необхідності замініть маску на іншу.
  • Під час занурень постарайтеся розслабитися. Не забувайте, що ви приїхали відпочивати.
  • Дихайте повільно і глибоко. Це допоможе розслабитися і більш ефективно виводити вуглекислий газ.
  • Чи не напружуйте шию під час занурень. Хоча це відразу порушить ваше рівновагу, орієнтуватися під водою краще за допомогою поворотів тіла, а не голови - так ви зможете уникнути напруги і неприємних відчуттів від розтягування шиї.
  • Підтримуйте хорошу фізичну форму. Заняття фізкультурою знижують ризик виникнення головного болю.
  • Уникайте вживання кофеїну і не курите перед зануренням.
  • Завжди дотримуйтесь правил безпеки при зануреннях. Зробіть декомпрессионную зупинку в 3-5 метрах від поверхні. Це допоможе розслабитися (якщо дозволяють умови і погода) і дасть час на виведення вуглекислого газу, що скупчився за час спливання.
  • Правильно підбирайте гідрокостюм, щоб уникнути переохолодження.
  • Регулярно проходите огляд у лікаря: не рідше ніж раз на два роки для дайверів молодше 40 років і щорічно для тих, хто старше 40.

Головний біль може зіпсувати все занурення або відпустку і не дати насолодитися всією красою місця, обраного для занурення. На щастя, як тільки вдається встановити причину болю, у багатьох випадках від неї легко позбутися. Тим, хто відчуває часті, нестерпні або хронічні болі, необхідно пройти ретельний огляд у лікаря, щоб знайти їх причину.

Пам'ятайте, що крім тих випадків, коли біль незначна або її причина відома, завжди краще звернутися до лікаря.

Пірнайте з задоволенням і бережіть себе!

За матеріалами: deeperblue.com

2. Як ви закріплюєте балони на спині?
3. Де з'являється біль і який її характер?
4. Скільки повітря ви вдихаєте на поверхні?
5. Де і як ви збираєтеся занурюватися?
1. Чи доводилося вам раніше відчувати проблеми зі здоров'ям, пов'язані з головою або шиєю, отримувати травми або випробовувати регулярні головні болі, навіть не займаючись дайвінгом?
2. Як ви закріплюєте балони на спині?
3. Де з'являється біль і який її характер?
4. Скільки повітря ви вдихаєте на поверхні?
5. Де і як ви збираєтеся занурюватися?

Новости