Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Все про озеро у скелі Шаан-Кая в Криму: як дістатися, фото, опис

  1. Де знаходиться водойма в Криму?
  2. Озеро на карті Криму
  3. Смарагдова намистинка над Алупкою
  4. Чим ще цікаво озеро біля скелі Шаан-Кая?
  5. Як дістатися до озера?
  6. Туристу на замітку

Серед численних мальовничих озер Криму є настільки маленькі, що у них навіть немає власного конкретного назви, тобто їх асоціюють з сусідніми пам'ятками. Але вони не позбавлені своєї принади, завжди привертаючи увагу туристів. До таких водойм можна віднести невелике озеро біля скелі Шаан-Кая, що неподалік від Алупки.

ЗМІСТ

Де знаходиться водойма в Криму?

Озерце розташоване у мальовничій скелі Шаан-Кая, найближче до нього Алупка , трохи далі - Сімеїз і Кореїз . У списку природних пам'яток Криму воно займає гідне місце на тлі туристичних «гігантів». До речі, за окремими джерелами водойму називається Касимовським.

Озеро на карті Криму

Геологічна минуле озера

Скала Шаан-Кая, біля якої знаходиться озерце, примітна сама по собі Скала Шаан-Кая, біля якої знаходиться озерце, примітна сама по собі. Підкоряючись тектонічним рухам, вона відокремилася від масиву Ай-Петрі і «відповзла» на півтора кілометра в бік моря.

Зараз вона підноситься величезною брилою, висотою близько 250 м (над рівнем моря - 871 м), що має з південного боку скельне дзеркало з негативним ухилом. озеро неподалік від скляного освіти виникло в результаті місцевого пониження рельєфу і карстових вод, що виходять в цьому місці на поверхню. Харчуючись підземними джерелами, воно має чисту воду, що залишається холодною навіть в спекотні літні дні.

Такий незвичайний рельєф, обумовлений геологією, зробив скелю одним з найбільш складних в колишньому СРСР скелелазні маршрутів . Він був пройдений альпіністами тільки в 1966 р, причому трійка сміливців отримала за проходження маршруту звання чемпіонів Союзу.

Смарагдова намистинка над Алупкою

Озеро у скелі Шаан-Кая, як уже зазначалося, зовсім маленьке. Але воно дуже популярно як у місцевих жителів, так і у гостей півострова. Озеро у скелі Шаан-Кая, як уже зазначалося, зовсім маленьке Потрапити до нього легко, потрібно звернути з Южнобережного шосе в бік гір прямо над Алупкою, в районі зупинки «Розплідник».

До водойми і скельного утворення ведуть дві стежки, одна з яких називається «Єврейської». Стежки цікаві самі по собі, вони кружляють серед величезних валунів, іноді заходять в невеликі соснячкі, а часом перетинають крихітні виноградники.

Йти доведеться недалеко, всього близько півтора кілометрів. Озеро добре видно здалеку, в погожі дні тут обов'язково присутні намети туристів і рибалок. Риболовля в водоймі не така вже багата, але карасі, окуні та коропи ловляться регулярно.

Але найчастіше люди приходять сюди просто в пошуках тихого відпочинку. Тут немає звичної для пляжів суєти, а повітря пахне хвоєю і гірськими квітами. На жаль, кілька років тому неподалік від водойми стався потужний пожежа, і частина лісу чорніє тепер, як докір і нагадування про людський легковажність.

Чим ще цікаво озеро біля скелі Шаан-Кая?

Чудові краєвиди відкриваються з берегів безіменного озера. Вершини навколо розташовані широким амфітеатром, на передньому плані височить красуня Шаан-Кая - «Соколина гора». Її скельне дзеркало з істотним негативним ухилом (до речі, найбільше в колишньому Союзі) постійно привертає відчайдушних людей.

Традиційно це місце змагань скелелазів, але останнім часом його облюбували і   роупджампери   , І любителі стрибків з парапланом Традиційно це місце змагань скелелазів, але останнім часом його облюбували і роупджампери , І любителі стрибків з парапланом. Ще б пак, адже стрибок зі скелі дає можливість пролетіти в повітрі більше 220 м. Сидячи на березі озерця, можна насолоджуватися видовищем змагань цих відчайдушних спортсменів.

Якщо в планах було заночувати на озері біля скелі Шаан-Кая, постояти тут кілька днів, то обов'язково потрібно запастися водою і харчами, адже до найближчого магазину доведеться йти близько години. А ось дрова для багаття вдасться відшукати і на берегах невеликої водойми, в найближчому ліску.

Багаття тут необхідний з двох причин. По-перше, вода у водоймі холодна, після дня купання зігрітися біля вогнища буде зовсім не зайвим. По-друге, ночі на озері просто незабутні! У його чистої водиці відображаються зірки, оточені могутньою облямівкою АйкПетринский відрогів. Здається, ніби дивишся на величезну сковорідку, на дні якої розсипані іскорки зірок. Якщо зупинилися тут на пару-трійку днів, то можна робити одноденні радіальні виходи на яйлу: до альтанці вітрів , В сторону Ластівчиного гнізда або Байдарській долини.

Як дістатися до озера?

Те, як дістатися до озера у скелі Шаан-Кая в Криму, цікаво описано трохи вище. Для тих же, хто краще орієнтуються по карті, пропонуємо детальний маршрут з Ялти:

Туристу на замітку

  • Адреса: скеля Шаан-Кая, п. Алупка, Крим, Росія.
  • Координати: 44 ° 25'22 "N (44.42282), 34 ° 1'38" E (34.027327).

Алупка - з її Воронцовским палацом і парком, альтанками і чудовими пляжами - давно здобула собі славу перлини Криму. Але в її околицях є такі цікаві місця, як озеро біля скелі Шаан-Кая: «нерозкручені», маловідомі для широкого загалу. Але саме вони гідні того, щоб їх відвідати, залишаючи в душі туристів свій незабутній, скромний і чарівний слід. Цілком можливо, що з часом виявиться: цей слід куди глибше і значніше, ніж те, що залишилося в пам'яті від шикарних пляжів і вигадливих палаців.


Це може бути цікаво:

Де знаходиться водойма в Криму?
Як дістатися до озера?
Чим ще цікаво озеро біля скелі Шаан-Кая?
Як дістатися до озера?

Новости