Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Найдовшу підводну печеру світу з унікальними реліквіями знайшли в Мексиці

  1. Відео У Мексиці дайвери зробили нове відкриття в надрах землі, і знайшли реліквії майя

В тунелях печери дайвери знайшли сліди перших американських цивілізацій, вимерлої фауни і майя.

Мексика відома своїми сеноти - підводними печерами і озерами в скелях вапняку. Вони приваблюють мандрівників і шукачів пригод з різних куточків світу. А недавно дайвери знайшли ще одну печеру, яка виявилася найдовшою в світі. Її довжина - 347 кілометрів. Вона розташовується неподалік від доколумбійского міста майя Тулума в мексиканському штаті Кінтана-Роо.

Печера цікава не тільки фантастичними розмірами і неймовірною природною архітектурою, а й археологічними знахідками, які помітили на її дні. Тут збереглися унікальні реліквії майя, серед яких керамічний посуд і кістки. Їх дослідження може пролити світло на життя і зникнення загадкової цивілізації. Крім того, збереглися зразки старовинної забудови, оскільки в давнину печера була заповнена водою.

"У печері знайдені сліди перших американських цивілізацій, вимерлого фауни і майя", - говорить дослідник Національного інституту антропології та історії Мексики Гільєрмо де Анда.

Печерні системи Sac Actun і Dos Ojos досліджують вже близько 14 років. Але тільки тепер знайшли тунель, що з'єднував їх і приховував цікаві артефакти. На думку дослідників, печера стане "найважливішим підводним археологічним об'єктом світу і будинком сотень збережених таємниць".

Найвищий зал підводної печери сягає глибини 20 кілометрів. Однак більшість тунелів в ній мають висоту від 2 до 100 метрів.

Раніше дослідники вважали, що довжина печери всього 270 кілометрів. Вона змагалася за першість з печерною системою Ox Bel Ha, що розташовується на захід від міста Тулум і має протяжність тунелів 270,2 кілометра.

Детальніше про відкриття дивіться в сюжеті ТСН.

Відео У Мексиці дайвери зробили нове відкриття в надрах землі, і знайшли реліквії майя

Дайвери натрапили на можливо найбільшу в світі підводну печеру. Її довжина може досягати 347 кілометрів. Знайшли її водолази цілком випадково, після багатьох місяців досліджень лабіринтів підводних каналів на півострові Юкатан. Кажуть, швидше за все, печера затоплена, і кілька тисячоліть тому води тут не було. На дні дайвери знайшли кілька реліквій майя.

На дні дайвери знайшли кілька реліквій майя

Нагадаємо, в печері "Оптимістична" знайдено підводне озеро, яке може виявитися найбільшим в Україні . Його глибина досягає, за припущеннями, 6 метрів, а площа поверхні близько 500 кв. м. При цьому вода в озері кришталево чиста з температурою 7 градусів за Цельсієм. Знайшов його луцький спелеолог Ігор Троцюк в квітні.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Турізм на facebook і слідкуйте за оновленнями розділу!

Новости