Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Якого розміру бувають гітари.

  1. За розмірами гітари бувають
  2. Загальні принципи
  3. Приблизно залежності можна виразити так:

Якщо подивитися на кілька акустичних гітар одночасно (скажімо, в будь-якому магазині), то в очі кинеться відміну за кольором, формою, матеріалами - але далеко не завжди помітно, що інструменти також відрізняються і за розміром: при всьому іншому схожості, одні моделі більше, інші - менше. Навіщо це зроблено, і на чому ґрунтуються подібні зміни - постараємося розглянути в даній статті.

Відразу ж має сенс зробити застереження, що дані коливання розмірів стосуються абсолютно всіх типів інструментів, і не залежать від різновидів. Дійсно, найбільшим типом гітари є « джамбо », Але не слід плутати тип з фізичним розміром - існують джамбо також зменшеного розміру, при цьому на інші пропорції інструменту сам розмір не впливає.

Найбільш часто доводиться стикатися з фізичними розмірами інструменту, коли є необхідність купити інструмент для дитини . При продажу фахівець магазину, в тому числі і в Києві, і в більшості місць нашої батьківщини, може розповісти про модель, матеріал, ціну, звучання - але про величину згадати забуде, а це вельми важливо. Адже дитина 7-ми і 14-ти років - це зовсім дві різні людини по зростанню, отже, і інструменти їм знадобляться різні.

За розмірами гітари бувають

Загальноприйнятою, в тому числі і на Україні, є в даний момент така класифікація величини гітари. За умовну «повну» гітару приймається дріб 4/4 , І в подальшому абсолютно всі параметри інструменту змінюються щодо цієї величини: мова йде про довжину інструменту, довжині мензури, ширині корпусу, як наслідок, вага - в загальному, будь-який фізичний параметр гітари. Таким чином, при зменшенні інструменту ми будемо отримувати стандартні 3/4 , 1/2 , І навіть при бажанні 7/8.

Проте, досить легко помітити, що гітара 1/2, як це варто було б чекати, ніяк не в половину менше своєї старшої сестри 4/4. Це пояснюється тим, що дані коефіцієнти абсолютно не лінійні, а обчислюються за хитрою формулою. Так, кожна «чверть» обчислюється за формулою: ділимо повний розмір 4/4 на корінь дванадцятому ступені з двох, отримуємо 3/4, ділимо ще раз - і маємо 1/2, і так далі. Зауважимо на полях, що абсолютно такий же підхід застосовується при конструюванні всіх дерев'яних струнних (скрипка, віолончель), і дерев'яно-духових інструментів (кларнет, гобой і т.д.).

Загальні принципи

На практиці застосовувати ці обчислення, зрозуміло, не потрібно, необхідно пам'ятати лише загальні принципи. Так, нормальним для даного музиканта вважається розмір інструменту, якщо він комфортно може дотягнутися до кілочка 4-й струни гітари (комфортно означає в даному випадку «без напруги», і не витягнутої прямий рукою).

Приблизно залежності можна виразити так:

  • 4/4 - інструмент для дорослої людини середнього зросту;
  • 7/8 - також для дорослого, проте менший розмір відповідно до смаковими уподобаннями;
  • 3/4 - підходящий інструмент для підліткового віку;
  • 1/2 - інструмент половинної величини, для школярів початкових класів;
  • 1/4 - для дошкільнят.

Новости