Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Така ось Німеччина Хто придумав марципан? Цікаве про марципан.

  1. Про марципан: хто його придумав?
  2. Про марципан: де його готують?

Старовинним німецькому місту Любек є чим пишатися: саме тут роблять найкращий марципан в світі. Ні, тут його не просто готують. Його люблять, оспівують і прославляють! І кожен турист одразу по приїзду занурюється в цю солодку стихію шанування цих ласощів, що має довгу цікаву історію.

Про марципан: хто його придумав?

Ім'я того, хто першим розкришився мигдальні зерна і зробив з них абсолютно приголомшливе тісто, невідомо. Можна стверджувати, що сталося це десь на сході. А ще достеменно відомо, що першими європейцями, яких підкорив марципан, стали хрестоносці. Саме вони завезли цю солодкість в Європу.

Особливо до смаку вона припала витонченим венецианцам. Вони вирішили, що настільки смачний десерт гідний тільки небесного покровителя столиці їх маленького держави - святого Марка. Так ласощі отримало назву «Хліб святого Марка» або, скорочено «марципан».

Читайте також: Німецькі різдвяні солодощі.


Цінували марципан не тільки за його смак. Ченці його вживали під час строгих постів, щоб відновити сили. Готували горошини з мигдальною маси і при аптеках. Це засіб славилося ледь не найкращим для зміцнення сил і лікування всіх шлункових захворювань. Деякий час по тому помітили ще одну властивість ласощі - любовне. Заповзятливі аптекарі тут же взялися ліпити з нього сердечка, пропонуючи їх як приворотне пігулки.

Тим часом міжнародні зв'язки міцніли, розвивалася торгівля, повним ходом йшов товарообмін. І, нарешті, марципан потрапив і в місто Любек. Місцеві жителі оцінили його по достоїнству. Але, як говорить стародавня легенда, особливу любов і вдячність городян він завоював в 1407 році. Тоді в околицях лютував жорстокий голод. І настав момент, коли ні в одному коморі Любека не залишилося ні грама муки.

Тоді пекарі стали піч мигдальний хліб з зацукрованої маси. Виходив він дуже поживним, і навіть невеликий шматочок міг вгамувати голод і підтримати сили. Так що буде справедливим сказати, що саме марципан врятував Любек від жорстокої загибелі. З тих пір до нього і з'явилося особливе захоплене ставлення. Кондитери, почитати ці ласощі, створили величезну кількість рецептів. І дуже скоро це місто по праву став вважатися європейською марципанової столицею.

Про марципан: де його готують?

Найстаршою компанією з виробництва мигдалю в Любеку є компанія Niederegger JG Перші марципанові фігурки виготовили тут ще в 1806 році. Свою продукцію Любекський компанія представляла на багатьох міжнародних виставках і ярмарках. І жодного разу не залишилася непоміченою. Свідчення цього - різні дипломи, отримані в різних країнах в різні століття. Згодом слава місцевих марципанів дісталася і до королівських будинків. І фабрика стала поставляти свої вироби до німецької та російської імператорським дворах.

Для царствених осіб тут намагалися зробити щось особливе. Так, до столу Олександра другого одного разу поставили гусей, в натуральну величину виліплених з марципану. Отримавши такий подарунок, імператор особисто розпорядився відправити на підприємство свою подяку.

Взагалі в той час марципан був досить поширеним ласощами в світському суспільстві. Його підносили як невеликого милого подарунка, подавали на званих трапезах, роздавали під час балів. Особливо ж його цінували під час новорічних і різдвяних свят. З нього виготовляли не тільки цукерки в подарунок, а й робили іграшки для прикраси ялинок.

Компанія Niederegger JG і сьогодні залишається найбільшим підприємством Любека з виробництва марципану. Але аж ніяк не єдиним! Ласощі випускають ще на двох великих міських фабриках і в декількох сотнях маленьких приватних крамничок і кондитерських. У кожного виробника - своя родзинка і фамільний секрет виготовлення десерту.

Ну а познайомитися ближче з цим цікавим незвичним десертом можна в місцевому музеї. Охороняють його 12 героїв, виліплених в повний зріст з найкращого марципану. При бажанні можна і самому спробувати виліпити фігурку, спеціально підготовлені наставники навчать всім тонкощам цієї справи. Такий сувенір може довго зберігатися, нагадуючи про прекрасне Марципановому місті, пропахлі мигдалем, рожевою водою і есенціями.

Читайте також: Про німецький квадратний шоколад.

Рекомендую також подивитися:

Про марципан: хто його придумав?
Про марципан: де його готують?
Про марципан: хто його придумав?
Про марципан: де його готують?

Новости