Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Мурманськ: Вам би тут побувати


В краю опівнічного сонця

Фото: Арсеній Шемякін;Святковий салют на честь вікового ювілею міста, 2016.

Унікальність географічного положення Мурманська полягає в тому, що він знаходиться на 69 паралелі північної широти, за полярним колом. Взимку, з 3 грудня по 11 січня, тут панує полярна ніч - період, коли сонце не сходить над горизонтом, і світловий день дорівнює нулю. Але життя в місті не зупиняється, а починає грати мільйонами різнокольорових вогнів: гірлянди, лампи, ліхтарі, декоративна ілюмінація перетворюють ніч в казку! Починаючи з кінця весни і до середини літа, з 22 травня по 22 липня, сонце, навпаки, зовсім не заходить за горизонт - настає полярний день! Ніякі білі ночі не зрівняються з полярним днем! У тих, хто вперше приїжджає в Мурманськ влітку, інколи втрачається відчуття часу: день зараз чи ніч.
Мурманськ розкинувся уздовж правого берега незамерзаючої Кольської затоки майже на 20 кілометрів. Навіть в найхолоднішу зиму, коли стовпчик термометра опускається нижче тридцяти градусів, вода в затоці не покривається товщею льоду. Особливе видовище в таку погоду - мурманський порт: над гладдю води, клубящейся ватним паром, золоті промені лютневого сонця вихоплюють то тут, то там стріли кранів, щогли кораблів, лебідки, якоря, а причальні гармати, опори освітлення і дерева покриваються товстим шаром інею і нагадують величезні кристали.
Багато мандрівники вирушають на Північ за полярними сяйвами. За запевненням астрономів, сяйва можна спостерігати на широті Мурманська не тільки взимку, але й навесні та восени. Симфонії «вогненних лисиць», ще так іноді називають місцеві жителі полярні сяйва, в прозорому зоряному небі не залишать байдужими навіть найвимогливіших і вимогливих глядачів.
Столиця Заполяр'я дивно приваблива в середині вересня, коли буйство кольору листя невисоких дерев, низьке сонце, скелястий рельєф і водна гладь створюють неймовірної краси пейзажі, а ранкові тумани і свіже морське повітря дарують натхнення і бадьорість кожен день.


героїчне минуле

Мурманськ один з наймолодших російських обласних центрів - в цьому році він відзначив свій 100-річний ювілей. За свою коротку історію місто зазнав чимало страждань і змін. У роки Великої Вітчизняної війни він був зруйнований дощенту ворожою авіацією. За кількістю і щільності нанесених бомбових ударів серед радянських міст Мурманськ поступається лише Сталінграда. Люди вистояли в настільки важких умовах і зуміли організувати доставку на фронт вантажів і озброєння, одержуваних від країн-союзників легендарними морськими конвоями. Мурманськ подарував багато героїв своєї країни. І сам в 1986 році отримав почесне звання «Місто - герой».
Більшість меморіалів Мурманська мають відношення до Великої Вітчизняної війни. Найвідомішим з яких є пам'ятник захисникам радянського Заполяр'я - місцеві жителі його ласкаво називають «Альоша». 42-метровий солдат височить на сопці Зелений мис. Не помітити його просто неможливо! Приїжджаючи до Мурманська, обов'язково побувайте там - з оглядового майданчика відкривається приголомшливий вид на місто і затоку.
Влада Мурманська багато роблять для створення затишної атмосфери в місті: реконструюються і оновлюються сквери та алеї, поширюється паркова скульптура. Досить популярний у мурманчан і гостей міста кіт Семен. Скульптура незвичайного кота розташована на березі однойменного озера в парку культури і відпочинку - улюбленому місці відпочинку городян. Цікава історія домашньої тварини, якого господарі втратили в столиці. Попри все вихованець не зник безслідно, а цілих два роки йшов з Москви до Мурманська залізницею, а це ні багато ні мало 2000 кілометрів. І, уявіть собі, дійшов! Чудо! Помітно змарнілий кіт порадував господарів протяжним нявканням біля дверей квартири. Вважається, якщо потерти ніс бронзового кота, то це незмінно приверне удачу.
Новим міським пам'ятником є ​​«Режим», що уособлює любов і вірність, силу і терпіння дружин і матерів моряків, які чекають повернення своїх чоловіків. На постаменті - жінка, погляд її звернений до виходу у відкрите море, куди йдуть кораблі на промисел. Ідея пам'ятника належить Мурманська поетові Віктору Тимофєєву і вперше була висловлена ​​ним ще в середині 70-х. Проект вдалося реалізувати в 2012 році. Побувати біля пам'ятника нескладно: досить доїхати на автобусі №18 до його кінцевої зупинки на вулиці Саші Ковальова.


морський дух
морський дух

Мурманськ - місто-порт. Таким його бачили засновники. Таким він став. У радянські роки Мурманськ називався «воротами в Арктику», адже саме звідси починається Північний морський шлях, саме тут розташована база російського атомного криголамного флоту. Ось і перший в світі атомний криголам «Ленін» ошвартований біля причалу Мурманська морського вокзалу. Сьогодні «Ленін» - атомохід-музей. Свого часу там побували Юрій Гагарін і Фідель Кастро. А сьогодні і ви можете піднятися на борт легендарного морського судна на екскурсію, побувати в рубці, кают-компанії, їдальні для екіпажу, машинному відділенні, наблизиться до серця корабля - справжньому атомному реактору, і, на завершення, отримати багато цікавої і корисної інформації в мультимедійному Центрі з атомної енергії, що знаходиться прямо на криголамі. До речі, саме на атомоході «Ленін» зберігається олімпійський факел, який напередодні ігор в Сочі, в жовтні 2013 року, вперше за всю історію олімпіад побував на Північному полюсі.
Морська культура пронизує місто. Це відчувається в архітектурному вигляді. Місто розташоване на чотирьох рівнях-терасах або палубах: на першій стоять причали і портові споруди, на другий - центральна частина міста і присутні установи, на третій і четвертій - спальні райони. Назви вулиць і провулків, проїздів і проспектів говорять самі за себе: Кольський, Портовий, Якірний, Тралова, Морська. Безліч місць названі в честь моряків і рибалок. В якості основного декору парків і вулиць використовується морська тематика і символи - якоря, силуети риби і кораблів. Навіть на гербі Мурманська зображені північне сяйво, риболовецький траулер і тріску.
У Мурманську сьогодні, як і кілька десятиліть тому, можна купити відмінну рибу. Вибір на прилавках в супермаркетах і спеціалізованому північному ринку задовольнить навіть найвишуканіші смаки: слабосолоні форель і сьомга, свежепойманная тріска, копчений морський окунь і палтус, озерні сиг і щука - ось тільки частина асортименту, не кажучи про фірмову печінки тріски по-Мурманськ.


Самий самий

Ще зовсім недавно люди в Мурманськ приїжджали за «довгим рублем», на заробітки. Про високі доходи промисловиків ходили легенди і були поширені анекдоти. Так, по одному з них, рибалки, які повернулися після рейсу, їхали додому відразу на двох таксі: на одному їхав сам моряк, а на другому - його кепка. Сьогодні економічна ситуація змінилася. Але до Мурманська, як і раніше, можна віднести безліч епітетів в найвищому ступені, адже це місто, де функціонують самі північні в світі тролейбуси, де працює найпівнічніший в світі МакДоналдс, тут - найпівнічніший на європейській частині Росії міжнародний аеропорт.
Місту є чим пишатися: в ньому розташовані безліч культурних і освітніх установ, в тому числі два державних університети (технічний і гуманітарний), Мурманський морський біологічний інститут і Полярний науково-дослідний інститут морського рибного господарства та океанографії імені Н. М. Книповича.
Мурманський обласний краєзнавчий музей володіє значними фондами, його колекція розповідає відвідувачеві про природу і витоки розвитку культури регіону, етапи становлення промисловості краю. Обласний художній музей - скарбниця художньої культури. Тут експоновані живописні роботи художників і графіків, твори майстрів декоративно-прикладного та ювелірного мистецтва краю, проводяться різноманітні фестивалі та майстер-класи. На цокольному поверсі музею відвідувачі можуть придбати різноманітну сувенірну продукцію. Родзинкою Мурманська є Музей Мурманського морського пароплавства, який розташований в центрі на вулиці Володарського. Тим, хто цікавиться військовою тематикою, варто відвідати музей історії Північного флоту. Навесні мурманських музеї проводять широкомасштабну акцію «Ніч в музеї», залучаючи своїх відвідувачів кращими колекціями і видовищними уявленнями.
У Мурманську немає зоопарку або звіринця, зате є унікальний найпівнічніший океанаріум в Європі. Улюбленці всіх хлопчиків і дівчаток тюлень Філя і морський заєць Дік з легкістю професіоналів завоюють і ваші серця! На уявлення морських тварин треба йти всією сім'єю - чудовий настрій вам буде гарантовано!


Край землі
Край землі

Іноді, Мурманськ називають «Краєм землі». І це небезпідставно: всього в 120 кілометрах на північ від Мурманська розташована Теріберка, поселення, що стало сьогодні широко відомим після виходу картини режисера С. Звягінцева «Левіафан». Мабуть, це і є справжнісінький край Землі - далі тільки Північний Льодовитий океан і Арктика. Теріберка - село, яке виникло набагато раніше Мурманська, приблизно в 16 столітті. Сьогодні воно налічує трохи менше тисячі місцевих жителів. Неймовірно автентична середовище з скелястим рельєфом місцевості надає особливий колорит сприйняття Півночі. Теріберка є чи не єдине місцем в нашій країні куди можна дістатися на автомобілі, щоб побачити відкрите Баренцове море і Північний Льодовитий океан. Завдяки постійним вітрам Теріберка є хорошим місцем для кайтсерфінга.
Іноді, Мурманськ називають «Краєм землі»
Ще одним атмосферним місцем, що називається «маст сі», є саамская село «Самь-Сийт». Це комерційний туристичний проект, спрямований на збереження і розвиток етнічної культури саамі. Саамская село знаходиться приблизно в 110 кілометрах від Мурманська, в Ловозерском районі. "Самь-Сийт" існує шостий рік і тільки на кошти, отримані від підприємницької діяльності. Незважаючи на це, територія села доглянута з прокладеними туристичними стежками. Програма туру вихідного дня включає знайомство з «ідолами», відвідування імпровізованого зоопарку з рідкісними північними тваринами, годування оленів в їх природному місці існування, і, звичайно, занурення в світ культури саамі. Гостям пропонується ситний традиційний саамська обід (включаючи делікатеси, приготовані на відкритому вогні), а після нього - старовинні і сучасні розваги: ​​саамський футбол, катання на снігоходах і оленячих упряжках і багато іншого.
Мурманська область - край загадок і міфів. Колись новгородські мисливці і звіролови вірили в те, мурманська земля - ​​рай для мисливця: білки та інший пухнастий звір сам падає з неба, варто лише прийти в ліс і ширше розкрити мисливську сумку.
Якщо вірити індійським вченим Б. Тілак і Р.Санкрітьяну, то територія сучасної Мурманської області згадується як чарівний край в ведах і інших древніх індійських та іранських релігійних текстах. Так, назва річки Кола (впадає в Кольський затоку неподалік від південного краю міста) етимологічно близько древньому індійському слову «Colo». Воно означає «земна вісь». Детально вивчивши Ригведу і Авесту, вчені зробили висновок про те, що в місці злиття річок Кола і Тулома, можливо, виходить міфічна земна вісь і впирається прямо в Полярну зірку. Такий результат здивував і надихнув вітчизняних дослідників на більш ретельне вивчення культурно-історичної спадщини краю, яке має артефакти первісної культури: лабіринти, Сейду та петрогліфи (вибиті або намальовані зображення на каменях).

Як дістатися до Мурманська і де зупинитися

Мурманськ має морське, автомобільне, залізничне і авіаційне сполучення.
З півдня до столиці Заполяр'я веде федеральна траса Р-21 «Кола», з Півночі і Північно-Заходу дороги з Норвегії (МАПП Боріслоглебск) і Фінляндії (МАПП Лотта, Салла).
Мурманськ, мабуть, єдиний в Росії обласний центр, звідки залізниці ведуть тільки на південь. Основними напрямками є Санкт-Петербург, Москва і Архангельськ. Час у дорозі становить до цих міст становить 36, 27 і 30 годин відповідно. До речі, мурманський залізничний вокзал є особливим предметом гордості городян. Зведений в 50-х роках минулого століття і увінчаний 20-метровим шпилем, вокзал становить істотну частину архітектурного вигляду центральної частини міста.
Простіше і швидше в Мурманськ прилетіти. Відстань з аеропорту до центру Мурманська становить 24 кілометри, яке ви зможете легко подолати на таксі, приміському автобусі №106 (або маршрутному таксі), а також орендувавши легковий автомобіль.
Приїжджайте до Мурманська, пройдіться по його широких вулицях, вдихніть морське повітря і відчуйте тепло добрих сердець мурманчан.

Новости