Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Гуслі, смокінги і Римський-Корсаков: в "Геліконі" пройшла прем'єра опери "Садко"

Фото: m24.ru

Перший спектакль "Гелікона" у відреставрованому будинку на Великій Нікітській ознаменував собою новий етап в історії театру. Кілька років тому Дмитро Бертман планував приурочити до відкриття іншу оперу - "Князя Ігоря", і зрушення в цьому напрямку були, але не сталося. "Садко" - теж виграшний варіант, багато в чому через візуального потенціалу, чарівництва, яке тепер здатне зімітувати високотехнологічне оснащення майданчика. Плунжерная система буквально змушує "танцювати" сцену - встановлені декорації стали мобільними, здатними з легкістю змінювати траєкторію руху - опускатися вниз, від'їжджати назад, обертатися навколо своєї осі.

Німецька машинерія оновленого "Гелікона" дійсно радує око, вражає численними можливостями трансформації простору, але поки в контексті вистави це виглядає як занадто очевидна демонстрація. Втім, це бажання Бертман-художнього керівника жодним чином не суперечить задумом Бертман-режисера - чому б не показати глядачеві придбані з ремонтом інновації? Тим більше що вони все-таки частково беруть на себе проектування настрою, резонуючого зі станом головного героя опери і характером його ставлення до самого себе і оточуючих його персонажам. На обрамляють краю сцени мультимедійних полотнах, розташованих один за одним, раз у раз з'являються динамічні відеозображення - то похмурі сутінки на Ільмень-озері, то океанські глибини з напівпрозорої світиться живністю, то заморські країни з хмарочосами. Начебто все доречно, але ефекту магії з якихось причин не відчуваєш. Нав'язлива комп'ютерна графіка, на тлі якої розгортається епічний сюжет, за стилістикою нагадує шоу Cirque du Soleil. Але не потрібно забувати, що саме в умінні створювати затребувані кросовери - фішка "Гелікона", хоча теми, порушені режисером, не позбавлені цікавих ракурсів.

Садко по Бертману не знаходить місця ні серед бенкетуючих новгородців, ні в сімейному колі. Відмовляючись від традиційного трактування, Бертман приписує Садко аж ніяк не блискучу характеристику, виносячи на авансцену недоліки, властиві російському менталітету. На тлі сімейної драми Садко і Любави розгортається фантасмагоричне дійство, народжене в п'яному угарі підсвідомістю гусляра: замість подорожі до далеких берегів він робить екскурс у володіння морського царя, бізнесмена в блискучому піджаку, розважається на уламках загиблих кораблів. Тут Садко, оточений підводного нечистю, реалізує своє право на щастя в обіймах царівни Волхова. Голос Миколи Чудотворця проголошує кінець правління морського царя, і пережив дивне мана Садко повертається до своєї сім'ї, по Бертману - до справжньої цінності, незрівнянну з сумнівними мріями.

Постійні співавтори Бертман Ігор Ніжний і Тетяна Тулубйова вдало вписали в мультимедійний простір вистави об'єкт-метафору - викинутий на берег масивний прогнилий фрагмент човна, в першому акті резонуючий з розламаними гуслями Садко, своїм виглядом нагадують рокерську двухгріфную електрогітару. У цій дивній нерухомою колиски герой засинає і приходить до тями, через діри в ній з'являється Волхова. Незважаючи на те, що у виставі є сцена відплиття Садко за мрією, позначення корабля в ній умовно. Зруйнована часом і стихією човен, як образ внутрішнього світу Садко, стає в фіналі територією примирення, куди потрапляє Любава і її троє діточок.

Бертман не без задоволення використовує свої улюблені кліше. Епоха билинного сюжету розмита - архаїчне в спектаклі зустрічається з сучасним, каптани і ділові смокінги в сцені з іноземними гостями тут же доповнюються венеціанськими масками, "червоне ганок", що стало елементом залу "Стравінський" (нова складова фірмового стилю "Гелікона"), дзеркально відбивається на сцені.

Геліконовская версія "Садко" йде зі значними купюрами. На цей крок Бертман пішов, керуючись бажанням не втомлювати столичного глядача. Можливо, його побоювання були марними - склад (судячи з відгуків, не тільки перший) прекрасно освоївся в новому просторі.

Посилання по темі

сюжет: Музичне життя столиці: рецензії, фотографії, інтерв'ю

Втім, це бажання Бертман-художнього керівника жодним чином не суперечить задумом Бертман-режисера - чому б не показати глядачеві придбані з ремонтом інновації?

Новости