Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Північним Кіпр: окрема історія

Трішки історії

Традиційно Кіпр населяли греки і турки - представники двох культур, двох релігій, двох різних поглядів на світ. І сьогодні Північний Кіпр (або, офіційно, Турецька Республіка Північного Кіпру) як держава офіційно визнається лише Туреччиною, для решти світу будучи частиною Республіки Кіпр. Як і у будь-якого конфлікту, тут є дві сторони, тому ми розповідаємо лише про факти, дозволяючи читачам робити висновки самостійно.

У 1960 році Кіпр здобув незалежність від Великобританії і отримав статус вільного держави Республіка Кіпр, рівні можливості управління яким були надані турецької і грецької громад. В результаті заворушень між місцевими греками і турками столиця Кіпру Нікосія була розділена на грецьку і турецьку частини. Лінія була проведена по карті звичайним зеленим олівцем, через що межа Південного і Північного Кіпру отримала назву «зеленої лінії».

Після численних конфліктів і криз між грецьким і турецьким населенням острова, ООН визнав Зелену лінію офіційною межею між Південним і Північним Кіпром. Це сталося в 1974 році після турецького вторгнення на Кіпр, так званої операції «Атілла», тому Зелену лінію також називають «Лінією Атілла». Сьогодні вона перебуває під охороною контингенту Збройних сил ООН з підтримання миру на Кіпрі. Північна частина острова «відійшла» турецькому населенню, а грецьке перемістилося на південь, хоча до сир пір на півночі можна зустріти грецькі поселення. Згідно з умовами мирного договору, в 1975 році на півночі передбачалося створення федерації, проте ні Республіка Кіпр, ні міжнародна спільнота не підтримали цієї ідеї.

У 1983 році Турецьке Федеративну Держава Північного Кіпру оголосило про свою незалежність - і прийняло назву Турецька Республіка Північного Кіпру (або, скорочено, Північний Кіпр). ООН відхилила декларацію незалежності Турецької Республіки Північного Кіпру. Північний Кіпр є демократичною республікою, якою управляє президент. Конституція була прийнята на референдумі 5 травня 1985 року. 30 квітня 2015 року президентом ТРПК став Мустафа Акинджі, який змінив Дервиша Ероглу.

30 квітня 2015 року президентом ТРПК став Мустафа Акинджі, який змінив Дервиша Ероглу

В опитування про об'єднання острова відкритий

Переговори про об'єднання острова йдуть вже давно, але в даний момент це питання продовжує «висіти в повітрі». У 2004 році під егідою ООН на Кіпрі проводився референдум, на якому його населення приймало рішення з приводу «Плану Аннана». Генеральний секретар ООН Кофі Аннан запропонував створити на острові двохгромадської і двозональний держава замість єдиної Республіки Кіпр. Проти нього проголосували 75% греків-кіпріотів, і, навпаки, більшість турецького населення острова проголосували «за». На думку греків, згода з планом Аннана означало б визнання турецької інтервенції і скасування поточних рішень Ради Безпеки ООН по Кіпру.

Влада Південного і Північного Кіпру, а також президенти Греції і Туреччини вже багато років регулярно проводять офіційні зустрічі, на яких обговорюють створення «єдиної держави об'єднаний Кіпр». Однак поки, з огляду на низку обставин, вони не прийшли до Єдиної думки з цього питання.

Наслідки «розколу»

Спірне політичне становище Північного Кіпру обумовлює ряд інфраструктурних, візових, транспортних тонкощів, а також певним чином позначається на володінні землею і нерухомістю. Так, МЗС Росії попереджає росіян про можливі негативні наслідки покупки нерухомості на «спірною» території Північного Кіпру з огляду на те, що частина земель тут до сих пір належить грекам-кіпріотам, які можуть пред'явити на них права, а кадастрова система Північного Кіпру не є офіційно визнаною.

Для вирішення земельних конфліктів і спірних моментів про власність на Північному Кіпрі в 2006 році в Нікосії почала роботу Комісія з нерухомим майном (IPC), визнана Європейським Судом з Прав Людини.

Європейський суд з прав людини в офіційному документі заявляє про те, що в разі виникнення спірних моментів про володіння землею або нерухомістю слід звертатися в Комісію з нерухомого майна - з титулом (офіційним документом на власність) і збором в розмірі 100 турецьких лір. згідно з даними офіційного сайту IPC , На період к Детально 29 травня 2015 Комісія розглянула всього 6179 заявок з боку греків-кіпріотів, по 663 з них були винесені «дружні» резолюції і 18 пройшли офіційне слухання. В результаті заявникам, офіційно володіє землею на території Північного Кіпру, була виплачена компенсація в загальній сумі понад € 306 млн.

Як дістатися?

Дістатися по повітрю до Північного Кіпру можна лише через Туреччину, тут же знаходиться єдине в світі посольство Північного Кіпру (тому для в'їзду на її територію віза не потрібна). Однак, всі туристи або інвестори, які бажають відвідати Північний Кіпр безпосередньо, повинні мати на увазі, що зі штампом прибуття на його територію, їм буде замовлений в'їзд в Республіку Кіпр, а також МЗС Росії попереджає про можливе виникнення складнощів з отриманням шенгенських віз, зокрема, Греції. Сьогодні «офіційно прийнятним» варіантом є відвідування Республіки Кіпр (для якого потрібна віза) - і короткий ознайомчий візит з його території до північних сусідів.

Прямі регулярні авіарейси в єдиний аеропорт Північного Кіпру Ерджан (Ercan) виконуються зі Стамбула, Анкари, Анталії, Ізміра і Адани авіакомпаніями Turkish Airlines, Atlas Jet, Pegasus. Час в дорозі - близько години. Від аеропорту до столиці Північного Кіпру Нікосії півгодини їзди, а до Фамагусти і Киренії - близько 40 хвилин.

Пором з Аланії йде близько 2,5 годин, з Ташуджу - приблизно дві години. Автомобільні пороми ходять тільки з Ташуджу.

На Північний Кіпр можна потрапити і за наступним маршрутом: прилетівши в Ларнаку, перетнути сухопутний кордон з Північним Кіпром на автомобілі на одному з пропускних пунктів. У цьому випадку знадобиться віза Республіки Кіпр.

трохи географії

Столицею Північного Кіпру є Нікосія (Лефкоша), а головними містами - Фамагуста (Газі Магоса), Кіренія (Гірне) і Гюзельюрт (Морфу). Кожне місто традиційно має дві назви: грецьке і турецьке.

Умовно Північний Кіпр поділяють на п'ять районів: Нікосія, Гюзельюрт, Кіренія, Фамагуста і півострів Карпаз.

Умовно Північний Кіпр поділяють на п'ять районів: Нікосія, Гюзельюрт, Кіренія, Фамагуста і півострів Карпаз

Експерти відзначають, що для іноземців - покупців нерухомості Північного Кіпру в основному цікаві регіони Кіреніі і Фамагусти. Гюзельюрт - це віддалений сільськогосподарський регіон без необхідної для відпочинку і життя інфраструктури. Нікосія знаходиться в центрі острова, але ж іноземці їдуть на Кіпр заради моря і пляжів, а в центрі острова таких немає. Півострів Карпаз - це заповідник, на території якого будівництво нерухомості переважно заборонено. Через більш розвиненої інфраструктури для постійного проживання більше підходить Кіренія, а для пляжного відпочинку привабливіша Фамагуста.

Чому Північний Кіпр?

Північний Кіпр традиційно є менш туристично-менш «завантаженим» курортним напрямком, ніж південна частина острова. При цьому тут різноманітний вибір туристичного житла, представлений як бюджетними апартаментами, так і п'ятизірковими готелями (проте відомих світових мереж тут годі й шукати). Це стосується і об'єктів нерухомості для постійного проживання. Якщо інвесторів не бентежить спірне політичний статус Північного Кіпру - то покупка нерухомості тут цілком може себе виправдати.

Як вартість житла, так і вартість проживання тут відносно невисока - і на порядок нижче південній частині острова. Сьогодні жителі Північного Кіпру вважають незаперечною перевагою cвою політичну приналежність до «стабільної Туреччини», особливо в той час, коли Євросоюз, членом якого є Республіка Кіпр, переживає кризу. Офіційною валютою тут є турецька ліра. Середня ціна 1 кв. м житла в Фамагусті, за даними порталу Numbeo, в 2014 році становила € 600. Експерти порівнюють її з вартістю житла в Болгарії, відзначаючи, що на Кіпрі «високим сезоном» є цілих вісім місяців в році. Середня сума витрат на життя, з урахуванням оплати комунальних платежів, харчування, відпочинку і бензину становить близько € 400 на місяць на сім'ю з двох осіб.

Літо на Кіпрі тривалий (з травня по жовтень), сухе і спекотне, а зими теплі. Влітку стовпчик термометра може підніматися вище + 35 ° C в тіні, але завдяки помірній вологості спека переноситься досить легко. Для Північного Кіпру характерна більш багате розмаїття рослинності, ніж на півдні, що є перевагою в умовах практично постійною спеки. Що ж стосується пляжного відпочинку, то тутешні пляжі не поступаються в красі, протяжності і чистоті води багатьом курортам Середземномор'я.

Що подивитися

Північний Кіпр багатий пам'ятками, в тому числі і найдавнішими археологічними розкопками, з якими можна ознайомитися в одному з археологічних парків. Історію можна відчути і на вулицях міст, які також багаті пам'ятниками Середньовіччя. Завдяки грецькому спадщини на території Північного Кіпру знаходиться безліч православних святинь.

Одним з найбільш «насичених» пам'ятками міст вважається Кіренія: тут безліч історичних пам'ятників. Обов'язковими пунктами відвідування при знайомстві з Кіренія є історична пристань, огляд міського муру, Морський Музей із затонулим кораблем, монастир в Беллапаїс, вежа святого Іларіона, мечеть і усипальниця Пророка Омара і вежа Буфавенто.

Фамагуста до 1974 року була самим процвітаючим і розвиненим містом Кіпру: найбільш багаті грецькі прізвища Кіпру відбуваються саме звідси. Після турецького вторгнення багато греки покинули північ і влаштувалися в різних областях грецької частини острова, особливо в районах Лімассола, давши таким чином розвиток нового міста на півдні. Однією з найбільш фотографованих пам'яток є стіна навколо старого міста, що має висоту 15-17 метрів. Неодмінно варто відвідати колишній кафедральний собор святого Миколая, а нині мечеть Лала Мустафи-паші, церква Петра і Павла, а також церква Діви Марії в Ліопетрі. У південній частині Фамагусти знаходиться Грецький Мис, з якого відкривається панорама міста і узбережжя, а у його підніжжя є кілька печер, які користуються популярністю у туристів.

Передмістя Фамагусти Вароша - це вже більш 40 років занедбана курортна зона з декількома десятками порожніх грецьких багатоповерховий готелів, місто-привид, обнесений по периметру парканами з колючим дротом і охороняється турецькими військовими.

Кухня Північного Кіпру

Кухня Північного Кіпру є яскравим ф'южн регіональних традицій - Туреччини, Греції, Середземномор'я. Свіжі овочі та фрукти, морепродукти, багатство м'ясних страв і близькосхідних закусок - її квінессенція. Вплив Туреччини виражається в наявності таких страв, як донер дурум кебаб (шаурма з куркою або свіжої бараниною з перцем, квашеною капустою і айраном), мікс-кебаб (шашлик з декількох видів м'яса). Без мезе - незліченні зміни різноманітних закусок - не обходиться жодне застілля. А традиційною стравою Північного Кіпру є шафталі кебаб - котлетка в сіточці з оболонки шлунка барана. Популярні супи, в тому числі чорба, а також кіліпача - суп з баранячих мізків. У прибережних водах водиться кілька сортів риби, відносна невисока ціна на лобстерів. Гарні східні солодощі.

Ситуація на ринку нерухомості

Однією з головних особливостей тутешнього ринку нерухомості, безумовно, є політичний статус земель. Частина земельних ділянок на території Північного Кіпру до сих пір офіційно належить який залишив ці місця грекам-кіпріотам, тому при покупці житла потрібно ретельно перевіряти документи об'єкта. У цьому плані більш надійні великі нові проекти, відзначають експерти, адже, як правило, вони зводяться з усією необхідною дозвільною документацією. Але і тут не зайвим буде вдаватися до ради «Довіряй, але перевіряй». На сьогоднішній день на Північному Кіпрі ведеться активна забудова, особливо в «студентських» і курортних районах.

Ринок нерухомості Північного Кіпру представлений різноманітними об'єктами - від скромних студій до вілл різної цінової категорії. Вибір останніх не такий великий, як вибір апартаментів, - і часто окремі будинки зводяться тут «під замовлення».

Вибір останніх не такий великий, як вибір апартаментів, - і часто окремі будинки зводяться тут «під замовлення»

Утримання житла за європейськими мірками тут коштує недорого, так, річний податок на квартиру площею 100 кв. м становить близько € 35. Щомісячне обслуговування житла в комплексі обійдеться в суму € 50 € 150. Володіння нерухомістю будь-якої вартості дає право на отримання ВНЖ (термін оформлення якого близько 21 дня). Як правило, будь-який об'єкт нерухомості можна придбати в кредит на термін до 10 років з першим платежем від 25% від вартості нерухомості під 8% -12% річних. При цьому не потрібно піклувальників та довідок про доходи.

Північний Кіпр - територія університетів. На даний момент їх тут вісім, і найпопулярнішими є Близькосхідний Університет (Near East University), Американський Університет Гірне (Girne American University), Східно-Середземноморський Університет (Eastern Mediterranean University), філія Близькосхідного технічного університету (Middle East Technical University), Європейський університет Лефко (European University of Lefke) і Міжнародний університет Кіпру (Cyprus International University).

За повідомленням експертів, практично все житло навколо студентського містечка Кіреніі цілий зайнято студентами - і взагалі близько третини 35-тисячного населення Кіреніі складають саме учні університетів. Вони часто знімають апартаменти «вскладчину», не дуже економлячи, і орендне житло (одно-, дво-, трьохспальну апартаменти) затребуване у них 12 місяців в році. Аналогічна ситуація і в Фамагусті. Мебльовані двоспальні апартаменти, вартістю близько € 95 000 можна здавати за € 450 € 500 на місяць. Вартість оренди може досягати і € 700 і вище в разі обстановки і устаткування класу «люкс».

ціни

Найбільш дорогою на Північному Кіпрі є нерухомість Кіреніі, темпи зростання цін в ній також високі: за останні 10 років землі під будівництво подорожчали тут майже в 10 разів. Портове місто Кіренія і її передмістя (райони західної Кіреніі Караогланоглу, Алсанджак, Лапта, Каршіяка, східної: Каракуми, Чаталкей, Есентепе) вважається найбільш вигідним місцем для покупки житла в іноземців. Потрібно не забувати, що вартість життя і відпочинку в Кіреніі - також найбільш висока на Північному Кіпрі.

Росіяни в основному купують одно-, двоспальні квартири або трьохспальну вілли для постійного проживання в Кіреніі і її околицях. Так, квартири-студії з вбудованими меблями (кухонний гарнітур, вбудовані шафи, але не обов'язково мебльовані) можна придбати від € 42,000, односпальні - від € 50 000, двоспальні - від € 63 000. Вілла з трьома спальнями площею від 110 кв. м обійдеться приблизно від € 130 000 на залежності від району. Вартість преміальної вілли площею 250 кв. м в районі Кирении може досягати і € 500 000. Ціна зростає в міру наближення до пляжній смузі. Ціна двоспальних апартаментів на набережній може становити € 100 000 і вище.

У популярних обслуговуються комплексах передмістя Кіреніі вартість апартаментів починається від € 67 000 (дві спальні, площа близько 68 кв. М) до € 105 000 (три спальні, площа близько 125 кв. М). Протягом туристичного сезону їх можна здати за суму від € 500 на тиждень, а ціна тижневої оренди вілл в цих же обслуговуються комплексах починається від € 1000 на тиждень. Приблизно само йде справа і з цінами на житло і оренду в житлових комплексах Фамагусти.

Що стосується Фамагусти, то, як правило, іноземці набувають тут одно-, дво-, трьохспальну апартаменти, таунхауси і пентхауси для відпочинку на узбережжі. У центрі, який, як відзначають експерти, не відрізняється гармонійністю забудови, житло можна придбати для подальшої здачі студентам. Популярні пляжні райони - Іскеле, Богас, Яни Богазичі і сама Фамагуста.

Дохід від зростання цін на нерухомість на Північному Кіпрі становить близько 10% річних, а оренда - прибуток в розмірі 7% -8% річних.

Портал HomesOverseas.ru дякує за допомогу в підготовці статті Наталія Завалішина ( Distant Property ), Дениса Аверкиева ( Nokta LTD ), Ігоря Коршунова ( Leverage Investments LTD ), Сергія Філатова ( Pafilia Property Developments ).

HomesOverseas.ru

Як дістатися?
Чому Північний Кіпр?

Новости