Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Завод шампанських вин Абрау-Дюрсо (фото): де знаходиться, адреса, ціни на відвідування

  1. Де знаходиться
  2. Історія заводу
  3. Сьогоднішній день
  4. Що можна подивитися в околицях

Навіть назва Абрау-Дюрсо звучить, як музика, для кожного, хто хоч раз спробував тутешнє вино. але Абрау-Дюрсо - це ще й сільський округ, курорт , Розташований приблизно в чотирнадцяти кілометрах на захід від Новоросійська.

В цьому окрузі знаходяться три курортні села: затишно влаштуватися над однойменною озером Абрау , Крихітний селище Дюрсо на березі Чорного моря і гірське село Великі Хутори.

Чудово прекрасна природа тутешніх місць приваблює туристів, які приїжджають, щоб подивитися на завод і помилуватися його околицями.

Де знаходиться

Найзручніше до Абрау-Дюрсо дістатися з Новоросійська, звідки ходить маршрутне таксі і прокладена сучасна траса Найзручніше до Абрау-Дюрсо дістатися з Новоросійська, звідки ходить маршрутне таксі і прокладена сучасна траса. Однак автобусне сполучення налагоджено і з іншими курортами Краснодарського краю.

Щоб потрапити в Абрау на машині, слід доїхати по шляху до Новоросійська до селища Цемдоліна, за ним, там, де встановлений пост ГИБДД, повернути праворуч, потім подолати ще приблизно десять кілометрів, і за станицею Глібовське зробити ще один поворот направо (на дорозі стоїть покажчик на Абрау-Дюрсо).

Частина дороги являє собою гірський серпантин, який пролягає між схилами, порослими лісом або засаджені виноградниками.

Гірське озеро Абрау - це одна з головних місцевих визначних пам'яток Гірське озеро Абрау - це одна з головних місцевих визначних пам'яток. У перекладі з тюркського говору слово Абрау означає «провал» або «обрив».

Вчені до цих пір сперечаються, як утворилося це озеро: чи то в результаті землетрусу, коли в розлом хлинула вода гірської річки, то воно є залишком стародавнього прісноводного моря.

Вода в озері трохи каламутна через що залягає на дні вапняку, але свіжа і чиста (тут водиться безліч раків), без болотного запаху, хоча дослідники так і не знайшли, яким чином з Абрау витікає вода.

Крім того, вода в озері ще й ніколи не замерзає. Вночі на воді помітна місячна доріжка, яка, як не дивно, завжди розташовується на одному і тому ж місці, незалежно від того, де знаходиться місяць.

Місцеві старожили розповідають легенду про прекрасну черкешенку Абрау, чиї ніжки були такі вправні, що залишали сліди на поверхні води. Сльози Абрау, оплакували втрачений навіки рідний дім, злилися в впадає в озеро гірський струмок, який так і звуть Сльозами Черкешенки.

Історія заводу

У 1870 році околиці селища Абрау були придбані Міністерством Імператорського Двору і Доль, а вже в 1871 році тут посадили перші виноградні лози, з яких чотири роки по тому отримали перше вино У 1870 році околиці селища Абрау були придбані Міністерством Імператорського Двору і Доль, а вже в 1871 році тут посадили перші виноградні лози, з яких чотири роки по тому отримали перше вино.

В ті часи на плантаціях Абрау висадили рейнські сорти лоз: Португізер і Рислінг. Вже до 1874 року площа плантацій становила 200 квадратних сажнів, а виростало на них 8000 виноградних лоз.

Трохи пізніше почалися експерименти з вирощування в Абрау французьких сортів: Траміне, Піно-Грі, Піно-Фран, Совіньон.

На виноробної виставці 1881 року, що проходила в Ялті, вино з Абрау-Дюрсо посіло перше місце. У 1882 році в Абрау побудували найперший винний льох, в1886 - другий, на 13600 відер.

Так що до 1890 року в Абрау вже щосили виробляли: «Бургундське», «Лафіт», «Сотерн», «Бордо», «Каберне Абрау», «Рислінг». Правда, обсяги виробництва дозволяли постачати вина, в основному, до імператорського двору і лише трохи - на продаж.

Розквіт Абрау-Дюрсо пов'язують з ім'ям князя Л Розквіт Абрау-Дюрсо пов'язують з ім'ям князя Л.С.Голіцина, в 1891 році призначеного головним виноробом Питомого відомства.

Саме при ньому почалося масове будівництво тунелів-підвалів (з 1894 по 1900 рр їх було побудовано п'ять) і, найголовніше, розведення шампанських сортів винограду. Тоді ж побудували будівлю заводу і проклали шосе до Новоросійська.

Шампанське виробляли за класичними французькими технологіями, для чого на завод були запрошені відомі французькі винороби.

У грудні 1898, до Різдва, було вперше випущено 25000 пляшок шампанського «Абрау-Дюрсо». У 1920 році був організований виноробний радгосп «Абрау-Дюрсо», який очолив А.М. Фролов-Букрєєв, що заклав основи виробництва шампанського резервуарним методом.

Сьогоднішній день

Сьогодні завод Абрау-Дюрсо - найбільше виноробне підприємство, де дбайливо зберігаються старі традиції, однак впроваджені і нові технології Сьогодні завод Абрау-Дюрсо - найбільше виноробне підприємство, де дбайливо зберігаються старі традиції, однак впроваджені і нові технології.

Тут постійно проводяться екскурсії. Вартість квитка на одну людину: без дегустації - 250 рублів, з дегустацією - 450 рублів. Екскурсія займає близько години.

Особливістю заводу є те, що частина вин проводиться за класичною технологією, інша ж - за новою, резервуарним методом. Для вин використовується виключно місцеву сировину.

Туристам показують фільм про історію Абрау-Дюрсо, а потім показують, як росте виноградна лоза і як її збирають Туристам показують фільм про історію Абрау-Дюрсо, а потім показують, як росте виноградна лоза і як її збирають. Потім гостям пропонують оглянути виробництво, для чого потрібно спуститися в знамениті підвали, розташовані на глибині 25 м.

Атмосфера тут досить «готична». Підвали-тунелі збудовані з цегли, стелі низькі. У льохах сиро і прохолодно.

Винна цвіль покриває пляшки і стіни, поширюючи благородний аромат шампанського. За класичною французькою технологією шампанське дозріває прямо в пляшках. Всі роботи по декупажу та видалення осаду виконуються вручну.

Близько 20000 пляшок щодня перевертають ніжні жіночі ручки заводських робітниць: чоловікам подібну роботу не довіряють.

Ціна пляшки шампанського, виробленого за класичною технологією, в фірмовому магазині заводу - 650 рублів.

Інша частина виробництва - сучасні механізовані цехи, де вино визріває в сталевих ємностях набагато швидше, ніж в пляшках, не втрачаючи смакових якостей. Втім, щоб майстри не втрачали навичок, навіть сучасне виробництво механізоване в повному обсязі: використовується і ручна праця.

Що можна подивитися в околицях

Абрау - сучасний, і дуже акуратний селище Абрау - сучасний, і дуже акуратний селище . Озеро Абрау дивно красиво, вода в ньому має незвичайний смарагдово-зелений відтінок.

Місцева легенда свідчить, що такий колір надає воді луска дракона, що мешкає в глибинах озера. В озері цілком можна купатися в літню пору року.

На набережній висаджений цілий парк троянд, що виділяють дивні пахощі. Тут же, на набережній, б'ють блакитні струмені Фонтану бажань.

Над селищем, на скелі, де колись ридала прекрасна Абрау, варто вибудувана з червоної цегли церкву святої Ксенії Петербурзької.

На березі Чорного моря, в семи кілометрах від Абрау, в гирлі однойменної річки, розташувався селище Дюрсо. Слово Дюрсо в перекладі з тюркського означає «чотири води»: річка Дюрсо утворилася внаслідок злиття чотирьох річок. У Дюрсо є невелике впорядковане гальковий пляж. Тут побудовано дві бази відпочинку: «Фрегат» і «Моряк».

У відеоролику представлена коротка історія заводу шмпанскіх вин Абрау-Дюрсо.

Новости