Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Село Берегове і прогулянка по річці Жане. В гостях у друзів.

  1. Село Берегове - чудове місце в околицях Геленджика. Ми приїхали сюди в гості до наших друзів-мандрівникам,...
  2. Дольмени річки Жане.

Село Берегове - чудове місце в околицях Геленджика.

Ми приїхали сюди в гості до наших друзів-мандрівникам, які в даний час оселилися недалеко від Пшади, в Берегове. Треба сказати, місця тут дуже красиві. Селище знаходиться в долині серед гір, дуже тихий і барвистий. Все цвіте навколо, безліч квітів найяскравіших фарб. На луках пасуться корови. Ідеш по вулиці і зриває прямо з дерев шовковицю і вишню.

Влітку тут справжня благодать. Правда тепла пора триває всього 3-4 місяці, але обдаровує своїх постояльців різними смачними дарами від душі.

Правда тепла пора триває всього 3-4 місяці, але обдаровує своїх постояльців різними смачними дарами від душі


Друзі живуть на вулиці Виноградна, хоча краще б її назвали «вулицею Вишневій». У той час, коли ми тут гостювали, всюди встигла вишня. Мм-м, як же смачно зривати соковиті вишеньки прямо з дерева.

Наші друзі Антон і Рита, мандрівники по Азії і автостопщики, ведуть свій авторський блог travelovers.org. А зараз у хлопців в житті сталося велике чудо, народився малюк Радимир. Тому хлопці поки відклали південно-східну Азію в бік. Освоюють разом з Радіміркой місцеві простори Геленджика, і особливо полюбили село Берегове, їм тут дуже подобається.

Антон і Рита дуже творчі люди, вони роблять чарівні фотосесії вагітних, батьків з малюками, діточок. Створюють незвичайні прикраси, плетуть ловців снів, які користуються великою популярністю в Геленджику. Але любов до подорожей, тепла і фруктам вже кличе їх далі, і можливо, вони скоро рушать підкорювати простори Азії знову.

Але любов до подорожей, тепла і фруктам вже кличе їх далі, і можливо, вони скоро рушать підкорювати простори Азії знову

Зараз хлопці знімають затишний будиночок в селі Берегове, прямо біля неосяжного квіткового луки, де миролюбно пасуться корівки. Жити тут дуже привільно і заманливо. Щоранку хлопцям приносять парне молоко, привозять хліб з пророщеної пшениці з найближчого екопоселення. В саду росте достаток смородини, полуниці і малини. Ех, добре в селі влітку!

Про житло. У селі Берегове можна зняти різноманітне житло. «Здаю кімнату» вельми поширена табличка. Вартість житла від 300 рублів з людини. Якщо ви хочете зняти будинок, то вартість буде від 15.000 рублів за хороший добротний будинок з садом. Чим нам сподобався район селища Пшади і Берегове, так це своїм спокоєм і безтурботністю. Все навколо немов завмерло в красі природи. До моря правда потрібно їхати (або довго-довго йти, близько 5 км). Знаходиться найближчий море в Криниці, а трохи подалі сосновий селище Бетта.

Чому в селі з назвою «Берегове» немає моря? 🙂

Це пояснить цікава історія цього місця. Ще в 1864 році розжалуваних козаків з кубанських полків поселили прямо на самому березі Чорного моря. Але який козак буде жити без роботи на родючій землі? Що ж тепер, тільки рибу ловити, та на гори милуватися? Поселенці самовільно пішли з берега і знайшли собі гарну долину неподалік, облаштувалися там, побудували будинки. Влада ж подумали-подумали і вирішили селу такий самовільний переїзд, а назва «Берегове» так і залишили за козацької станицею.

Хоч в Береговому немає моря під боком, зате є прохолодна річка. Ми з нею познайомилися в перший же день. Від будинку пробігтися п'ять хвилин пішки. І ми вже затишно влаштувалися на травичці біля річки, під плаче вербою, яка нас освіжала своєї росою.

Саша і Радімірка

Прогулянка на дольмени річки Жане.

Район Геленджика багатий на дольмени. Хлопці повезли нас в селище Відродження, що знаходиться між Геленджик і Михайлівським перевалом. Саме там вони жили довгий час, перш, ніж зняли будиночок в Береговому. А ще там з'явився на світ малюк Радимир.

Селище Відродження - досить відоме місце в Геленджікском районі. Він знаходиться в долині водоспадів і дольменів поблизу річки Жане. І живуть в тих краях «лісові» люди, живуть вони в лісах по кілька років. А також анастасіївців, Хиппарі з Індії і просто люди, які ведуть здоровий спосіб життя, оселилися в цих місцях, називаючи їх місцями сили. Ось такий цікавий Етносвіт утворився на річці Жане.

Ось такий цікавий Етносвіт утворився на річці Жане

І ми приїхали в гості до дольменам на річці Жане. Тут, йдучи по стежці в кілька кілометрів, зустрічаєш безліч дольменів, курганів, водоспадів і купелей. Йти по комплексу річки Жане дуже просто, заблукати неможливо, всюди доглянуті доріжки. Зустрічаємо безліч кафе здорового харчування, з димлять привабливими самоварами.

Зустрічаємо безліч кафе здорового харчування, з димлять привабливими самоварами

По дорозі нам повсюдно зустрічаються ярмаркові намети, де місцеві лісові постояльці продають вироби народного промислу з дарів лісу - варення з хвойних шишок, мед всіх видів, диски зі звуками природи, ручної роботи сережки. Тут же можна зробити знімок аури або зробити зоряний розклад у астролога.

Ми проходимо повз наметового табору, де люди приїжджають пожити на кілька днів або місяців в цих чудових місцях. Усі найближчі затишні галявинки зайняті під місця проживання з наметами і без. Ось такий дивовижний лісовий містечко.

Дольмени річки Жане.

А ми продовжуємо вивчати дольмени Краснодарського краю. Як ви пам'ятаєте, ми вже відвідали дольмени гори Богатирка , дольмени в Анастасіївка - Храм Сонця і Псанико 2. Сьогодні ми побували у дольменів на річці Жане.

Дольмени тут незвичайної форми, такого великого дольмена з кладкою каменів по 10 метрів в різні боки ми ще не зустрічали (див. Фото нижче).

Побути в тиші з дольменами досить складно, тут їх відвідують маса туристів, які радісно залазять всередину дольменів, ходять за годинниковою стрілкою 8 разів, фотографуються групами і поодинці. Багато груп туристів приходять сюди з гідами - екскурсоводами, які розповідають щось мірним голосом. Кажуть, навесні або восени, тут майже нікого не буває.

Крім туристів, тут бродять безліч паломників, які прийшли цілеспрямовано спілкуватися з дольменами, почерпнути силушки, попросити розкриття здібностей і рішення всіх своїх питань. Вони скоса поглядають на неосвічених туристів, які нічогісінько не розуміють в цьому житті, самі урочисто лягають на дольмени на дбайливо принесені з собою йога-килимки. Або ж прилипають всім тілом до стін дольмена і закривши очі, шепочуть свої зізнання, або сідають в позу лотоса поруч і завмирають.

Дольмени річки Жане.

В кінці шляху, нас чекають водоспади. Один з них називається «Ізумрудний», а утворена внизу ванна називається «Чаша любові». Таких природних ванн багато, в них можна купатися.

На зворотному шляху ми зайшли попити чай в кафе здорової їжі, а хлопці там же закупилися пшеничного ковбасою, яка тут буває двох видів: рожева і зелена. На смак варена ковбаса, а зроблена з хліба. І чого тільки любителі ковбаси не придумають 🙂 Поки ми пили чай, поряд почався концерт бардів, присвячений Б. Окуджави.

Нагулявшись цілий день по стежці вздовж річки Жане, ми втомлені і задоволені повернулися в Берегове. А на наступний день, подякувавши хлопцям за гостинність, поїхали назад в Туапсе.

Сподіваюся, дорогі читачі, вам було пізнавально прогулятися з нами за такими цікавими місцями Краснодарського краю, відвідати річку Жане і дольмени, дізнатися про село Берегове. Пишіть нам про свої улюблені літні місця. На сьогодні все, до нових зустрічей, друзі! 🙂

З повагою, автори блогу Життя з мрією Саша і Наташа .

Краснодарський край

- >> Ельфів ліс і дольмени на горі Богатирка
- >> Загадки дольменостроітелей - храм сонця (Псинако)
- >> Скала Кисельова - візитна картка Туапсе
- >> Гора Ахун найкраща оглядовий майданчик міста Сочі
- >> Міське поселення Туапсе проти екологічної катастрофи
- >> Лазаревське - курортне містечко Чорного моря
- >> Легка прогулянка по Туапсе разом з нами
- >> Пляжі Чорного моря: Туапсе, Небуг, Сочі. Огляд і фото.

Чому в селі з назвою «Берегове» немає моря?
Але який козак буде жити без роботи на родючій землі?
Що ж тепер, тільки рибу ловити, та на гори милуватися?

Новости