Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Порошкове вино Кубані. Як відрізнити парошковое вино від натурального

  1. ми в соціальних мережах
  2. Як же відрізнити натуральне вино від штучного?
  3. відгук №1
  4. відгук №2
  5. випадкові відгуки

Всі фото   Додати фото   ми в соціальних мережах   Так зване в народі порошкове вино - це випарене виноградне сусло, розбавлене потім водою, спиртом і ароматизаторами


Всі фото   Додати фото
Всі фото Додати фото

ми в соціальних мережах





Так зване в народі порошкове вино - це випарене виноградне сусло, розбавлене потім водою, спиртом і ароматизаторами Так зване в народі "порошкове вино" - це випарене виноградне сусло, розбавлене потім водою, спиртом і ароматизаторами. Тобто по суті це штучна суміш, але має натуральні коріння, яка за смаком майже не відрізнити від натурального вина. Іноді навіть фахівці не в змозі визначити, де штучне, ті з випареного сухого сусла, а де натуральне вино. Звичайно, складніше і дорожче випускати даний (натуральне) вино, ніж в концентрат додати воду, дріжджі і спирт. Якщо потім мало кислоти в смаку - додамо! мало цукру - ще трохи додамо, і так далі. Чи не той смак, додамо ароматизатор, який буде ароматні справжнього вина. Таким чином можна створити той смак, який сподобається більшості населення (наприклад Ізабелла). При, звичайно, це втрачаються всі необхідні для здоров'я вітаміни і речовини.
Якщо нашкодити серйозно такий напій не зможе, то і користі ніякої не принесе. Називати його вином не можна. В літературі використовується багато синонімів: "порошкове вино", "ненатуральне вино", "нетрадиційне вино", "штучне вино". На пляшках з таким напоєм повинна бути напис "спеціальне вино". Але вона або набрана дуже дрібним шрифтом (щоб споживач не помітив!) Або зовсім відсутній.
Нетрадиційна технологія приготування "порошкового вина" була затверджена ГОСТом Р51157-98. Згідно з якою дозволено було додавати ароматизатори, екстракти, барвники, цукор, цукрозамінники, концентрати і спирт. Звичайно ж, для введення цього ГОСТу були свої причини. По - перше, думали про некондиційному винограді з низьким вмістом цукру. Його вже не можна було використовувати для приготування натурального вина, але за допомогою нової технології з'явилася можливість ввести в обіг і цей третьесортний виноград.
Але на практиці все призвело до того, що можна стало використовувати концентроване сусло для приготування вина. І дійсно, дана технологія має багато зручностями:
для багатьох винзаводів середньої смуги Росії (у яких немає власних виноградників) відпала необхідність купувати, возити і зберігати виноматеріали;
приготована віносмесь мала значно нижчу собівартість в порівнянні з натуральним вином;
можна було отримати "вино", яке не мутніє, не покривається плівкою, не хворіє, як натуральні вина.
Всі ці фактори зумовили ситуацію, коли до 2003 року з 5 літрів випитого на душу населення вина в Росії тільки півтора з них були натуральним вином. Безумовно, на ринку з'явилися зовсім невідомі, нові виробники, які були дуже далекі від справжнього виноробства. Але нова технологія дозволяла виробляти "вина" де завгодно і як завгодно. І ціни були нижче, і смак більш приємний, і умов зберігання дотримуватися не потрібно. Як результат багато Кубанські заводи, що випускають натуральне вино, були змушені знімати з виробництва деякі марки. Так сталося майже з усіма відомими Російськими портвейнами: "Кавказ", "Портвейт - 72", "Анапа". Багато винзаводи знизили обсяг виробництва в зв'язку з появою більш дешевих і зручних для торгівлі "порошкових вин". У той же час розцвіли наші вітчизняні гіганти "порошководеланія".
Але така ситуація не могла тривати довго. І в 2003 році (на 1 жовтня 2003 роки) дію закону на випуск нетрадиційних вин було скасовано. Сам по собі цей факт ситуацію в корені не поміняв: як і раніше на повну потужність працюють наші гіганти і одурманюють голову споживачеві рекламою і низькими цінами. Не можуть же вони закритися відразу!
Більш того, - навряд чи штучні вина ізчезнут взагалі. Багато покупцеві полюбили ці напої і не хочуть (о жах!) Переходити на натуральне вино. Вони не слухають ніякі доводи, і продовжують купувати "порошок". Цьому ж сприяє і агресивна реклама з боку великих виробників ненатурального вина. Адже вони не говорять, що виробляють синтетику, а називають свою продукцію "якісним Кубанським вином".

Винзаводи Краснодарського краю отримують з-за кордону готовий виноматеріал, вироблений з натурального виноградного сусла в Аргентині, Чилі, Іспанії, Португалії, рідше - з інших країн. Застосування імпортного виноматеріалу продиктовано рядом причин - по-перше, у вищевказаних країн-експортерів агрокультура знаходиться на високому рівні, внаслідок чого собівартість винограду (і як наслідок, продуктів його переробки) низька. По-друге, в нашій країні в останні десятиліття минулого століття захоплено і люто вирубували виноградники, прагнучи побороти пияцтво. А лоза, як відомо, дає перший урожай через багато років після нової посадки. Перш ніж вітчизняне виноградарство вийде на рівень 60-70-х років, пройде, щонайменше, ще 15-2 років. В даний час виноградарство відроджується, але, на жаль, не такими темпами як хотілося б. Тому поки наші винороби змушені завантажувати наявні виробничі потужності імпортним виноматеріалом.
Імпортний виноматеріал проходить на заводах Краснодарського краю додаткову обробку, стабілізацію від помутнінь різної природи і фільтрацію, після чого відправляється на виробництво купажних вин (частіше) або прямо на розлив (рідше).
Концентрований сік з Аргентини і Чилі (там його виробляють шляхом випарювання натурального виноградного соку під вакуумом для зменшення температури кипіння і як наслідок термічних змін у складі продукту) також надходить на винзаводи Росії, і використовується в технологічному процесі. Застосовують його в технології спеціальних (міцних) вин в якості одного з компонентів купажу, що є нормою.
Але, тим не менш, є ряд виробників, які отримують виноградний концентрат для того, щоб розвести його водою (що заборонено сучасним законодавством) і відправити на бродіння. Таких виробників трохи, але вони є. Не будемо тикати пальцем і називати їх поіменно, щоб уникнути судових позовів. Але такі виробники є, в тому числі і в Краснодарському краї. У професійних виноробів такі з дозволу сказати «вина» презирливо іменуються «заліпухой».
Як і раніше частка синтетичних вин в загальному обсязі Кубанських заводів становить приблизно 30 - 40 %%. Причому, в це число входять найпопулярніші і улюблені народом найменування. Але справедливості заради слід зазначити, що багато "порошкові" винзаводи одночасно випускають і натуральні вина, правда, в обмеженій кількості.

Як же відрізнити натуральне вино від штучного?


1. Купуйте тільки бутильовані вина. Тому що це найвірніший спосіб уникнути підробки.
2. Купуючи вино, уважно ознайомтеся з етикеткою. Постарайтеся побачити словосполучення "натуральне вино". Якщо його немає, то це вірна ознака того, що перед Вами синтетика (порошкове вино). Багато чесні виробники вказують на етикетці, що це "спеціальне вино". Дане словосполучення позначає, що вино не натуральне, а приготовлено з концентрату.
3. Не купуйте напівсолодкі і інші "напів-вина". Сухе вино (тобто натуральне) не може бути приготоване з концентрату.
4. Намагайтеся купувати вино, на якому вказано рік врожаю. Це може бути витримане (до 1,5 року) або марочне (до 3 років) вино. Порошкові вина не можуть бути витриманими або марочними.
5. Якщо Ви купили вино і ніяк за зовнішніми ознаками не змогли його визначити, то гарненько продегустують. Порошкові вина дуже бідні в смаку, не мають присмаку. Як правило, це дуже солодкі напої. Колір може варіювати, але більшість їх не світлі. Запахи з щойно відкритої пляшки можуть бути дуже привабливими. Але спокушатися не потрібно: у ординарного вина за 2-3 євро не може бути ніяких особливих запахів, воно повинно пахнути вином :) Виробники синтетики не скупляться на ароматизатори, і дуже часто звичайний споживач "клює" на таку просту наживку.
Але в разі, якщо Ви все ж не можете відмовитися від улюбленого Вам порошкового вина, пийте його на здоров'я! Тільки не забувайте, що є і натуральні вина, які оспівані поетами і заради яких затівались війни. А синтетика завжди залишиться жалюгідною подобою того божественного напою, ім'я якому - ВИНО.

Автор: Світличний Михайло. г Кримськ.


відгук №1
Юлія

07.04.2014 15:12:10 Дякую за статтю про порошкове вино на Кубані. Дуже шкода що на курортах Краснодарського краю практично не зустрінеш натурального вина, а так хочеться відпочинку отримувати позитивні емоції.

відгук №2
Олександр

18.01.2019 14:15:33 Більшого абсурду, ніж тут написано навіть вигадати не можна!
Автор навіть не читав Гост на який посилається і абсолютно не знайомий з технологією виробництва вина.
Вся ця смута йде від того, що люди до кінця не розуміють, що таке "сухий виноматеріал", думаючи, що це порошок-висушене вино, яке розводять з водою і отримують вино.
"Сухий виноматеріал" - це звичайне сухе вино, яке перевозять в танкерах, оскільки, тільки сухе вино і можна безпечно перевозити на великі відстані, напівсолодкі вина можуть заграти і розірвати ємності.
Ось таке вино і використовують як основу для подальшого виробництва напівсолодких і кріплених вин. У тому, що при виробництві вина використовують концентрований виноградний сік, поганого нічого немає.
Виноматеріал використовується абсолютно всіма великими виноробними. Це пов'язано з тим, власної сировини у більшості заводів може просто не вистачати (не у всіх заводів величезні виноградники), а багато виноградники, територіально віддалені від самих заводів. Крім того багато сортів винограду мають виняткове географічне походження, але використовуються винзавод інших регіонів для створення свого купажу.
Виноробство це мистецтво і кожен винороб намагається не тільки пріуспеть в цьому.
А то, що описує автор, називається "сурогат", нічого спільного з вином не має, під цей Гост не підпадає і називатися вином не може!
Додати відгук






Ви можете безкоштовно додати свою інформацію.



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2 3 4

випадкові відгуки

24.12.2009

наступного літа знову поїду один на море.снова голим буду засмагати і купатися і може познайомлюсь з якою-небудь дамою люблячої кунілінгус і балдеющей коли її пестять язичком.а на рахунок дрочунов, нехай собі дрочать, вони ж ні кого не чіпають

владимир

27.02.2011

Красиво жити не заборониш!!! Та й хто заборонить якщо він всім керує? Тому і виходить, що Президент Медведєв Д.А. знімає начальника УВС по Краснодарському краю, за бездіяльність міліції в краї, а Міністр МВС Нургалієв його нагороджує медаллю. І хто тоді буде когось контролювати, а тим більше ...

24.06.2009

Лаго-наки -Це найкраще місце на Кавказі. Були на вихідних з 9-м класом. Восхещени красою природи, чуйними людьми. Краса не реальна в будь-який час року. Відвідайте обов'язково, будете в захваті !!!

Таня

18.06.2010

Привіт! Ціни на екстрим джипінг 1100 с людини (це 5-ти годинна поїздка, саме "екстрим") Є ще просто екскурсія по горах, вона дешевше.

21.06.2010

Планую відвідати Дивноморське числа 22 серпня на пару тижнів. Якщо є бажаючі приєднатися, ласкаво просимо.))) Особливо дівчата)))

Crimson

Як же відрізнити натуральне вино від штучного?
Та й хто заборонить якщо він всім керує?

Новости