Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кабардинка: відпочинок в Геленджікском районі

  1. Де знаходиться село Кабардинка
  2. Природа і клімат
  3. пляжі Кабардинки
  4. Розваги в Кабардинці
  5. Проживання в Кабардинці

Розглядаючи курорти, на яких хотілося б провести відпочинок на Чорному морі , Волею-неволею повертаєшся до селища Кабардинка. Назвати цей географічно невеликий населений пункт маленьким не повертається язик: курортна інфраструктура Кабардинки знаходиться на такому рівні розвитку, до якого багатьом великим чорноморських містах ще «рости і рости». Давайте на пару хвилин зупинимо свої «курортні пошуки», і розглянемо докладно відпочинок в Кабардинці.

Де знаходиться село Кабардинка

Розглядаючи курорти, на яких хотілося б провести   відпочинок на Чорному морі   , Волею-неволею повертаєшся до селища Кабардинка

Колишній селище міського типу, а нині - село Кабардинка, розташоване в долині на березі Цемеської бухти чорного моря в 13 км від міста Геленджик . Є адміністративним центром Кабардинського сільського округу муніципального освіти місто-курорт Геленджик . За даними Всеросійського перепису населення, в 2010 році в Кабардинці проживало 7 550 жителів. Роком заснування Кабардинки вважається рік 1836, в якому на місці сучасного селища було побудовано Олександрійське зміцнення, перейменоване в 1839 році в кабардинського. Назва «Кабардинка» офіційно було затверджено лише 30 років потому, в 1869 році.

Поняття «відпочинок в Кабардинці» з'явилося в кінці XIX століття, коли в селі стали з'являтися перші дачі. Офіційне визнання селища курортом відбулося в 1922 році, коли кращі дачі, розташовані поруч з морем, були передані у власність Управління курортами Кубані і Чорномор'я. Незабаром на базі цих дач був створений санаторій-колонія для безпритульних (сьогодні - «Перлина моря»), і Кабардинка стала курортом загальнодержавного значення. До початку Великої Вітчизняної війни тут вже було десять здравниць: два піонерських таборів, два санаторії і шість будинків відпочинку. Війна завдала селищу великої шкоди: бомбардування і обстріли зуміли «пережити» всього кілька будинків. До 1960-х років Кабардинка була самим відстаючим населеним пунктом в районі.

Ситуацію змінило рішення Ради Міністрів Української РСР розвивати селище як дитячий кліматичний курорт. Цим рішенням було заборонено будівництво в Кабардинці приватного житла. Зате почалося активне зведення будинків відпочинку, санаторіїв, піонерських таборів, вдосконалення транспортної інфраструктури. Всі «звалилося» разом з розвалом Радянського Союзу, і лише 15 років тому стало відроджуватися знову: на будівельні майданчики Кабардинки прийшов приватний капітал. Відпочинок в Кабардинці сьогодні - це вибір з 40 здравниць, численних міні-готелів, сімейних гостьових будинків і житла «економ-класу» в приватному секторі. Зусиллями місцевої влади відновлена набережна селища, розвиваються сучасні соціальні програми, культурне життя стає насиченою та яскравою. У Кабардинці щорічно проводяться карнавали, великі фестивалі та концерти.

Природа і клімат

Мальовнича долина, де знайшов притулок на своїй спині Кабардінку, прикрита від холодних північно-східних вітрів відрогами Маркотхского хребта. Від гарячого дихання Півдня Кабардінку ховає виступає далеко в море мис Дооб. Висота гір навколо селища досягає 600 м. Їх густо покривають змішані ліси, в яких поряд зі звичними для нас соснами, березами і дубами зустрічаються екзотичні магнолії, кипариси, олеандри і багато інших південних рослин. Гори, які оточили долину з трьох сторін, ліси і море сформували унікальний мікроклімат цього місця, сприятливий для здоров'я людини.

Кабардинка перебуває в зоні помірно вологого клімату, для якого характерні м'яка безсніжна зима і тепле сухе літо. Середньорічна температура повітря + 12,6 ° C. Найбільш холодні місяці - лютий (+ 2,7 ° C) і березень (+ 5,4 ° C). В цей час тут переважають холодні вітри, пориви яких досягають 40 метрів в секунду. Середня температура повітря в липні + 24,3 ° C, води + 23 ° C. Купальний сезон починається в травні і триває до кінця жовтня.

пляжі Кабардинки

Пляжний відпочинок в Кабардинці - це смуга берега від мису Дооб (готель «Надія») до мису Піна (межа Новоросійська ), Огинає велику Цемеської бухти. Смуга ця розділена на окремі ділянки, в більшості представляють обслуговуються і упорядковані пляжі, що належать санаторіям, пансіонатам або дитячим таборам. Якби ми прогулялися по березі Цемеської бухти з боку Новоросійська , То список зустрінутих по шляху пляжів виглядав би так:

Якби ми прогулялися по березі Цемеської бухти з боку   Новоросійська   , То список зустрінутих по шляху пляжів виглядав би так:

  • Дикі пляжі. Тягнуться вздовж траси М4 (Новоросійськ): вузькі галькові ділянки під стрімким берегом. Легко дістатися на машині по трасі.
  • Пляж пансіонату «Вікторія». Довжина 150 м, ширина близько 30 м. Дрібно-гальковий, добре доглянутий і облаштований пляж: рятувальна служба, бар, туалет, установка для гідромасажу, лежаки дерев'яні та пластикові, тіньові навіси різних розмірів. Обладнаний хвилерізами, дно рівне, плавно йде на глибину. Дістатися до цього пляжу можна пішки (40 хвилин від центру Кабардинки), на автомобілі або маршрутці по трасі М4.
  • Пляж «Перлина». Вузька смужка кам'янистого пляжу під стрімким берегом (висота до 6 м). У неглибокій воді пляжу багато великих каменів.
  • Пляж пансіонату «Лазурний». Середньо-гальковий полудикий пляж під стрімким берегом. Небагатолюдний, обладнаний мінімально.
  • Пляж пансіонату «Кабардинка». Просторий 200-метровий дрібно-гальковий пляж. Ширина місцями досягає 50 м. Вхід з боку пансіонату вільний тільки для відпочиваючих в ньому, але по березі можна потрапити сюди безперешкодно. Місцева визначна пам'ятка - винесений на берег сухогруз - знаходиться в 50 м від пляжу.
  • Пляж дитячого табору «Знамя». Дрібно-гальковий запущений пляж. Інфраструктура представлена ​​старими роздягальнями та закинутими дитячими майданчиками.
  • Від пляжу дитячого табору «Знамя» до пляжу дитячого комплексу «Едельвейс» тягнеться невпорядкована смуга стрімчастого берега. У морі під ним багато великих каменів, порослих водоростями. Берег густо заріс деревами і кущами: «шашличні» застілля в цьому місці - звичайне видовище.
  • Пляж дитячого комплексу «Едельвейс». Бетонне покриття, спуск у воду - по драбинках. Море неглибоке, дно піщано-галькові. Інфраструктура пляжу не оновлювалася з радянських часів. Хоча пляж і не закритий, на ньому складно побачити когось, крім дітей, відпочиваючих в комплексі «Едельвейс».
  • Пляж дитячого табору «Сигнал». Небагатолюдний гальковий пляж зі слаборозвиненою інфраструктурою.
  • Пляж дитячого табору «Кіровець». Гальковий, з роздягальнями, туалетом, душовими та дерев'яними шезлонгами. Поруч з пляжем розташовані дискотека «Молінарі» і дитячі атракціони.
  • Центральний пляж Кабардинки. Довжина 300 м, ширина близько 30 м. Гальковий, добре обладнаний пляж: гідромасаж, тіньові навіси, лежаки, роздягальні, пункт прокату пляжного інвентарю (маски, ласти, матраци, катамарани). З причалу, розташованого в центрі пляжу, відходять в море прогулянкові катери. За пляжем тягнеться набережна Кабардинки з кафе і іншими курортними «задоволеннями». На пляжі працює рятувальна станція, біля якої розмістилися атракціони і дайвінг-центр. До центрального пляжу виходять території санаторіїв «Сонячне» та «Почтовик», дитячого табору «дружно», пішохідна алея (від вулиці Миру).
  • Пляжі санаторіїв «Надим», «Метро» і «Перлина Моря». Розділені між собою хвилерізами, що йдуть в воду на відстані 60 м один від одного. Пляжі є майданчики розміром 60 х 30 м. Галечні покриття, роздягальні, шезлонги, рятувальна станція, пункт прокату, атракціони, дайвінг, на набережній - безліч кафе.
  • Між пляжем дитячого санаторію «Перлина Моря» і пляжем дитячого табору «Зміна» знаходиться ланцюжок диких пляжів.
  • Пляж дитячого табору «Зміна». Знаходиться в кінці набережної Кабардинки. Один з найпопулярніших пляжів курорту. Головна відмінність - піщане дно.
  • Разом з пляжем дитячого табору «Зміна» закінчується набережна з кафе і розвагами. Далі в сторону мису Дооб тягнуться пляжі пансіонатів, санаторіїв, дитячих таборів, «змішалися» з дикими ділянками берега. В основному, це середньо-обладнані галькові пляжі, небагатолюдні, але з усіма «атрибутами» сучасного відпочинку на Чорному морі : Шезлонги, парасольки-навіси, роздягальні, пункти прокату, надувні атракціони. До цієї групи можна віднести пляжі пансіонатів «Дон-Енерго», «Приморський», санаторію «Прометей». Виняток становить пляж готелю «Надія». Він гальковий, добре обладнаний. Поруч знаходяться басейни, атракціони і невеликий аквапарк.

Розваги в Кабардинці

Відпочинок в Кабардинці просякнутий атмосферою розваг. Майже на кожному пляжі можна знайти собі «заняття до душі»: від спокійного підсмажування під сонячними променями до польотів під цими ж променями під куполом парашута. На пляжах Кабардинки можна спробувати гонки на гідроциклах (не вмієте керувати потужною технікою - не турбуйтеся: з вами буде інструктор), боротьбу з целюлітом за допомогою спеціальних установок для гідромасажу, прогулянки на катамаранах, човнах, катерах і яхтах, катання на «банані» або «таблетці», водні віражі в аквапарку готелю «Надія», батути, «тарзанки», надувні атракціони.

Зазнавши все це, можна підняти рівень адреналіну в крові:

  • зробивши екстрим-поїздки по околицях Кабардинки на квадроциклах або конях, зайнявшись джипінг, дайвінгом, рафтингом, віндсерфінгом, грою в пляжний волейбол або великий теніс;
  • остаточно розпалився допоможуть численні кафе і бари курорту, сауни, лазні, розважальні центри, дискотеки і нічні клуби;
  • щоб трохи «охолонути», можна зробити одну з екскурсій: «Грязьові вулкани Тамані »,« Сафарі-парк »( Геленджик ), «Місто-герой Новоросійськ »,« Дельфінарій в Геленджику »,« Долина Жане »,« Вина Абрау-Дюрсо »,« Скала Парус »,« Батарея капітана Зубкова »,« Пшадские водоспади »;
  • діти будуть в захваті від дозвіллєвого центру «Корсар» і його ігрових симуляторів, від атракціону «Лабіринт», тиру XXI століття, Поляни казок, Дитячого містечка.

Проживання в Кабардинці

Як вже говорилося вище, сьогодні близько 40 здравниць готові прийняти гостей, які приїхали на відпочинок в Кабардінку. Всього, разом з гостьовими будинками і приватними міні-готелями, в селищі налічується близько 130 варіантів оренди житла. Найвідомішим готелем селища є п'ятизірковий курортний комплекс «Надія». Вартість проживання (що включає сніданок) в його стандартному номері 1 категорії в липні починається з 8720 рублів (на двох). У приватних готелях ціни набагато «м'якше»: наприклад, стандартний двомісний номер в готелі «Коzмос» коштує близько 3000 рублів на добу, а проживання в такому ж номері гостьового будинку «Єлизавета» обійдеться в 1500 рублів. Пропозиції оренди житла «економ-класу», що надходять від приватних домовласників, починаються від 300 рублів на добу з людини. Кращі готелі Кабардинки:

  • курортний комплекс «Надія»;
  • готель «Коzмос»;
  • Готель «Castro»;
  • Готель «Вілла-Жасмин»;
  • Готель «Камелот».

Радянське держава планувала перетворити Кабардінку в «Республіку Дитинства»: узбережжя і сьогодні рясніє численними назвами дитячих оздоровчих таборів. Але роки, що минули з часу розвалу Радянського Союзу, позитивно позначилися на розвитку справжнього, дорослого відпочинку в Кабардинці: понад сто готелів і гостьових будинків, добре розвинена курортна інфраструктура, чудові пляжі ... Підводимо підсумки: відпочинок в Кабардинці - один з кращих варіантів відпочинку на Чорному морі !

Новости