Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Джанхот - гончар і письменник

  1. Як дістатися
  2. Де зупинитися, їжа і покупки
  3. Гончарна майстерня
  4. Будинок-музей Короленка
  5. Заказник «Джанхотскій бор»

Джанхот - невеличкий хутір на березі Чорного моря неподалік від Геленджика. Тут постійно живе близько 300 осіб. Але щороку, в розпал туристичного сезону, сюди приїжджає дуже багато туристів, охочих помилуватися красою морського берега, крутими сосновими кручами і мальовничі заходами з невеликою пристані.

Як дістатися

Найближчий до Джанхоте аеропорт розташований в місті Геленджик. Від нього до хутора на автобусі або маршрутному таксі півгодини їзди. Найближча залізнична станція - в Новоросійську. Від міста до Джанхота 4 рази на день ходять рейсові автобуси. Час в дорозі - 1 год. 35 хв. Можна скористатися також послугами таксі.

Де зупинитися, їжа і покупки

Джанхот - зовсім невелике поселення. Тут є готель, база відпочинку, гостьові будинки, приватні пансіони і автокемпінг. Працюють два невеликих магазину і ринок. Але ціни трохи завищені. Тому більшість відпочиваючих віддає перевагу закуповуватися в Геленджику або Дивноморське. Поїсти можна в кафе біля пірсу і в їдальні в центрі хутора.

Гончарна майстерня

На в'їзді в Джанхот розташована справжня гончарна майстерня. Її адреса - вул. Морська Гавань, д.46. Тут обов'язково потрібно побувати, тому що вона створена руками дуже талановитого художника і гончара Сергія Дудіна і його дружини Віри. Вони учасники багатьох виставок, що проводилися на Кубані, в Москві, в Парижі і Берліні. В гончарній майстерні можна подивитися на готові вироби - яскраві свистульки, вигадливі кахлі і забавні іграшки з глини.

Гончар проводить справжні майстер-класи, показуючи прийоми роботи з глиною і навчаючи ліплення посуду та іграшок. А ті вироби, які найбільш сподобалися, можна придбати в невеликому магазині - для подарунків і в якості сувенірів.

Будинок-музей Короленка

У центрі хутора розташований будинок музей письменника В.Г. Короленка. Тут він жив кілька разів з сім'єю на початку XX століття. Побудований цей будинок біля підніжжя гори Святої Ніни, в заліснених мальовничій ущелині. У прекрасному джанхотском кліматі письменнику працювалося дуже добре, і він створив тут багато своїх нариси й оповідання. Поруч з будинком можна побачити могутній ліванський кедр. Це дерево посадив брат письменника - Іларіон.

Заказник «Джанхотскій бор»

Хутір оточений сосновими лісами, тому що розташований в самому серці унікального природного заказника «Джанхотскій бор». Він простягнувся вздовж берегової лінії на 6 км. Тут росте найбільший за площею в світі ліс пицундской сосни, який займає 950 га. Це реліктове дерево відноситься до видів, що охороняються. Його голки в кілька разів довше сосни звичайної та виробляють набагато більше корисних для здоров'я фітонцидів.

По боках від невеликого пірсу Джанхота можна прогулятися вздовж галькових пляжів. Тільки потрібно не забути взутися в міцне взуття. Над береговою лінією тут нависають уривчасті стрімчаки, верхівки яких поросли пицундской сосною. Вік багатьох дерев «Джанхотского бору» перевищує 100 років.

Новости