Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Все про Шрі-Ланці: клімат, пам'ятки, основні курорти, як оформити візу і багато іншого!

Шрі-Ланка - це дивовижна країна, екзотична і незвичайна. Багата культура і стародавні традиції змогли пройти крізь століття, розкривши нові кордони для мандрівників. Ми пропонуємо Вам ближче познайомитися з цим чудовим краєм, розповімо про особливості подорожі на Шрі-Ланку, а ще розкриємо декілька секретів цієї країни!

Шрі-Ланка - це теплий далекий край, настільки екзотичний, що іноді навіть здається казковим. «Чому саме Шрі-Ланка?», Можете подумати Ви. Тому що ця країна дивує. І справа не тільки в красивих пляжах, а й в людях, які тут живуть, в захоплюючій історії і багатою природою.

І справа не тільки в красивих пляжах, а й в людях, які тут живуть, в захоплюючій історії і багатою природою

Ланкійкі, що збирають чай

Існує безліч причин відвідати Шрі-Ланку, і кожен вибирає для себе свою. Що ми можемо сказати з упевненістю - Ви ніколи не пошкодуєте про проведений час в цій країні.

Сьогодні ми познайомимо Вас ближче з цією чудовою країною і розповімо про:

  • географії і кліматі Шрі-Ланки;
  • сезонності відпочинку;
  • про те, як можна дістатися до Шрі-Ланки;
  • особливості оформлення візи;
  • валюті Шрі-Ланки;
  • особливості національної кухні;
  • основні визначні пам'ятки;
  • найпопулярніших курортах Шрі-Ланки;
  • які сувеніри можна з собою привезти.

Відпочинок на Шрі-Ланці

ГЕОГРАФІЯ Шрі-ЛАНКИ ТА ЇЇ КЛІМАТ

Шрі-Ланка (до 20-го століття - Цейлон) - це країна, яка розташована на однойменному острові і займає майже всю його територію. Вона омивається теплими водами Індійського океану і Бенгальської затоки.

Клімат Шрі-Ланки тропічний, теплий і вологий, тому туристи з усього світу люблять приїжджати сюди на відпочинок круглий рік.

Клімат Шрі-Ланки тропічний, теплий і вологий, тому туристи з усього світу люблять приїжджати сюди на відпочинок круглий рік

Офіційна столиця Шрі-Ланки - місто Шрі-Джаяварденепура, також відома як Котте (напевно, тому що вимовити простіше). Але фактичною столицею, все-таки, вважається Коломбо, так як він є найбільшим і розвиненим містом країни.

Карта Шрі-Ланки

СЕЗОННІСТЬ ВІДПОЧИНКУ На Шрі-Ланці

Шрі-Ланка - це цілорічне напрямок для відпочинку. Сезон дощів триває з травня по жовтень. При цьому, дощі короткочасні і йдуть, в основному, вночі. Так що, якщо Ви не з лякливих, можна сміливо летіти відпочивати і в цей період, але слід знати, що в цей час на острові сильні вітри і шторми. А це вже може послужити перешкодою для Вашого відпочинку.

Якщо Ви плануєте витратити на новорічні на Південно-Західному узбережжі - найкраще летіти з жовтня по травень. Якщо Ви любитель дикої природи і пустельних пляжів, хочете провести свій відпочинок на Північно-Східному узбережжі - сміливо плануйте свій відпочинок в період з вересня по жовтень.

Якщо Ви любитель дикої природи і пустельних пляжів, хочете провести свій відпочинок на Північно-Східному узбережжі - сміливо плануйте свій відпочинок в період з вересня по жовтень

Погода на Шрі-Ланці

Як дістатися на Шрі-Ланці

На Шрі-Ланку з України можна дістатися тільки одним способом - летіти з Києва. Прилітаєте в аеропорт Коломбо Бандаранайке (СМВ: Colombo Bandaranaike International Airport), а звідти - в обраний Вами готель на трансфер.

Час трансферу залежить від обраного Вами курорту. Наприклад, якщо Ви відпочиваєте в Віддав, тоді дорога у Вас займе годину-півтора, а якщо в Трінкомале - трохи більше 5 годин.

Перельоти бувають прямі, а бувають і з пересадками: все залежить від авіакомпанії, яка Вас обслуговує. Можна летіти через Доха (Qatar Airways), Дубаї (Fly Dubai) або Шарджі (Air Arabia), але є і прямі перельоти (МАУ), які можуть бути трохи дорожче. В середньому, переліт займає близько 9 годин.

Політ на Шрі-Ланку

ОФОРМЛЕННЯ ВІЗИ на Шрі-Ланці

Віза для громадян України оформляється в аеропорту після прильоту, на термін не більше 30 днів. Вартість такої візи - 40 $ з людини. Безкоштовно оформити візу можна для діток, віком до 12 років.

Якщо Ви не любите чекати або стояти в черзі, можна оформити електронну візу в Україні, яка буде коштувати трохи дорожче - 35 $ з людини.

Якщо Ви не любите чекати або стояти в черзі, можна оформити електронну візу в Україні, яка буде коштувати трохи дорожче - 35 $ з людини

Для оформлення візи Вам знадобляться наступні документи:

  • закордонний паспорт (термін дії - не менше шести місяців з дня виїзду з Шрі-Ланки);
  • міграційна карта, заповнена англійською мовою (таку карту Ви отримуєте або в літаку, або при проходженні кордону);
  • зворотний квиток на літак (із зазначеною датою вильоту);
  • не менше $ 25 на день перебування в країні (кошти готівкою, або на банківській картці).

закордонний паспорт (термін дії - не менше шести місяців з дня виїзду з Шрі-Ланки);   міграційна карта, заповнена англійською мовою (таку карту Ви отримуєте або в літаку, або при проходженні кордону);   зворотний квиток на літак (із зазначеною датою вильоту);   не менше $ 25 на день перебування в країні (кошти готівкою, або на банківській картці)

Приклад заповнення міграційної карти на Шрі Ланку

ВАЛЮТА Шрі-ЛАНКИ

Офіційною валютою Шрі-Ланки є Ланкійська рупія (Sri Lankan Rupee). Є купюри різним номіналом: 10, 20, 50, 100, 500, 1000, 2000 і 5000 рупій.

На Шрі-Ланку можна летіти з будь-якою валютою - і євро і долари легко обміняти в аеропорту або в обмінних пунктах (банки, сувенірні лавки, ювелірні магазини), які можна знайти в будь-якому місті Шрі-Ланки.

За дуже вигідним курсом можна обміняти валюту у місцевих жителів, але, все-таки, ми Вам радимо міняти гроші в офіційних установах, адже, в такому випадку, знижується ризик бути обманутим.

За дуже вигідним курсом можна обміняти валюту у місцевих жителів, але, все-таки, ми Вам радимо міняти гроші в офіційних установах, адже, в такому випадку, знижується ризик бути обманутим

Приклад Ланкійської рупії

Ось декілька порад про те, як заощадити на обміні валют:

  • перед тим, як зробити обмін, не пошкодуйте часу і обійдіть кілька пунктів, адже навіть в крамницях, які знаходяться поруч, курс може мати відчутні відмінності;
  • не варто розплачуватися в доларах / євро, так як здачу вам принесуть в рупіях, за дуже невигідним курсом (якщо взагалі принесуть);
  • при обміні, є сенс поторгуватися;
  • в цілях безпеки, не поспішайте міняти відразу всі гроші, міняйте лише в разі потреби;
  • при обміні зберігайте всі чеки. Якщо захочете провести зворотний обмін - у Вас буде можливість зробити це по зафіксованим курсом;
  • курс на обмін великих валют (50 і 100 доларів), зазвичай, трохи вище, ніж на обмін купюр з іншим номіналом.

Приклад Ланкійської рупії

КУХНЯ ШРІ-ЛАНКИ

Кухня Шрі-Ланки колоритна і дивує своєю різноманітністю страв і смаків. Ми звикли думати, що місцева їжа дуже гостра, з додаванням величезної кількості спецій. Але це не так - абсолютно кожен турист зможе вибрати для себе блюдо за смаком.

Зазвичай, харчування в готелях адаптовано під туристів: їжа негостра, з невеликою кількістю спецій, та й самі страви дуже нагадують те, що ми звикли їсти вдома. На багатьох тарілках ставлять «маркери»: якщо на табличці намальований перчик - значить блюдо гостре, якщо перчик перекреслений - страва не гостре.

В першу чергу, на Шрі-Ланці варто спробувати страви з морепродуктів: рибні котлетки, рибне каррі з рисом, смажена солона риба, каррі з кальмара, карамелізоване каррі з креветок і багато іншого.

А що ще смачного можна спробувати? Ну дуже багато чого, наприклад:

1. Роті (Ланкійська шаурма)

Поїдання роти - це цілий ритуал: його готують при Вас, подають з трьома видами соусу. Начинка може бути різною: від солодко-фруктової або солоно-овочевий до гостро-м'ясний!

роти

2. Хопперс

Блюдо, яке має багату історію - перший рецепт був виготовлений в 1 столітті до нашої ери. Тісто з рисової муки випікають так, що воно набуває форму чаші. Хопперси їдять просто так, з каррі, але можна додати будь-яку начинку, на Ваш смак!

Хопперс

3. Кірібаті

Кірібаті обов'язково входить в меню кожного шведського столу на Шрі-Ланці. Блюдо дуже ніжне, має кокосовий аромат і просто тане в роті!

Блюдо дуже ніжне, має кокосовий аромат і просто тане в роті

Кірібаті

4. шріланкійского рибні котлетки

Котлетки з риби, картоплі і спецій, мають просто казковий смак! Спробувати цю страву можна в будь-якому кафе, або ж придбати у вуличних лавках.

Спробувати цю страву можна в будь-якому кафе, або ж придбати у вуличних лавках

Рибні котлети

5. Напої

А що ж випити? В першу чергу, звичайно ж, справжній чорний чай. Дуже смачні фреші з екзотичних фруктів. Серед алкогольних напоїв, уваги заслуговує горілка арак з квіток кокосової пальми.

Серед алкогольних напоїв, уваги заслуговує горілка арак з квіток кокосової пальми

шріланкійского чай

ПАМ'ЯТКИ Шрі-ЛАНКИ

Шрі-Ланка має дуже багату і насичену культуру, а її історія захоплює і заворожує. Пропонуємо Вам невеликий екскурс по основних визначних пам'яток Шрі-Ланки, щоб Ви могли ближче познайомитися з цією дивовижною, екзотичної країною.

Гора-фортеця Сігірія

Одна з найдавніших культурних пам'яток Шрі-Ланки - гора-фортеця Сігірія - знаходиться в самому серці культурного трикутника. Це найпопулярніше і відвідуване місце країни.

Величезна скеля, за своєю формою нагадує голову лева, - колишнє місто, історія якого оповита безліччю легенд і загадок. Охороняється ЮНЕСКО.

Гора-фортеця Сігірія

Гора-фортеця Сігірія

Гора-фортеця Сігірія

Королівське місто Канді

Священне місто Канді, захований серед гір і мальовничої зелені, знаходиться в самому серці острова. Він являє собою величезну культурну і історичну цінність, адже саме тут знаходиться Храм Священного Зуба Будди. Щороку, влітку, проводиться фестиваль Есала Перахера - яскраве народне гуляння, під час якого вулицями урочисто проносять Зуб Будди.

Щороку, влітку, проводиться фестиваль Есала Перахера - яскраве народне гуляння, під час якого вулицями урочисто проносять Зуб Будди

Храм Зуба Будди

Храм Зуба Будди

Фестиваль Есала Перахера

Високогірні чайні плантації і село Нувара Елія

Поспостерігати за процесом вирощування і збору справжнього високогірного чаю Ви зможете на чайних плантаціях Шрі-Ланки. І як же обійтися без дегустації! А поїздка в Нувара Елія - ​​класичну англійську село - перенесе Вас в Англію 18го століття!

Мало хто знає, але в окрузі Нувара Елія дуже багато красивих водоспадів. Не пошкодуйте свого часу на прогулянку по диким лісовими стежками. Повірте, побачене запам'ятається Вам надовго!

Повірте, побачене запам'ятається Вам надовго

Високогірні чайні плантації

Високогірні чайні плантації

Нувара Елія

Нувара Елія

Водоспади в окрузі Нувара Елія

місто Галле

Портове місто Галле зберіг свій первозданний вигляд з часів захоплення цього берега Шрі-Ланки Португальська першовідкривачами. По периметру форт оточений масивними стінами, а всередині майже всі будівлі зруйновані. Дуже цікаве місце, вважається одним з кращих збережених фортів Азії.

Дуже цікаве місце, вважається одним з кращих збережених фортів Азії

Форт Галле

Анурадхапура

Старовинне місто, стародавня столиця, що має для місцевого населення велике релігійне значення, сьогодні - давня історична і культурна пам'ятка Шрі-Ланки, місце, в якому тисячі віруючих здійснюють паломництво. На території міста вісім святих місць: дерево Бо і сім дагоб. Бо - це те саме дерево, під яким юний принц Сідхарта Гаутама досяг прозріння і став Буддою. У Дагоба зберігаються священні частини Будди.

У Дагоба зберігаються священні частини Будди

Святе дерево Бо

Святе дерево Бо

Анурадхапура

Заповідники і слонові розплідники

На Шрі-Ланці у Вас буде унікальна можливість поспостерігати за тваринами в природному місці їх існування. Погодувати слонів і навіть зустріти хижих леопардів!

Погодувати слонів і навіть зустріти хижих леопардів

Слоненя і його мама в шріланкійского заповіднику

Слоненя і його мама в шріланкійского заповіднику

Леопард в заповіднику Яла

Леопард в заповіднику Яла

Подорож по заповіднику Шрі-Ланки

Це далеко не повний список пам'яток на Шрі-Ланці. Для того, щоб подивитися все-все-все, може не вистачити і двох тижнів. Плавання з черепахами, серфінг, дайвінг, прогулянки по тропічних лісах, унікальні природні заповідники - Шрі-Ланка вміє дивувати!

ОСНОВНІ КУРОРТИ ШРІ-ЛАНКИ

На Шрі-Ланці настільки багато різноманітних курортів, що дуже часто перед туристами стає питання: куди ж полетіти відпочивати? Ми допоможемо знайти відповідь на це питання, трохи розповівши Вам про основні курортних регіонах Шрі-Ланки.

Південне і Південно-Західне узбережжя

Курорти Південно-Західного узбережжя Шрі-Ланки

Південно-Західне узбережжя є найпопулярнішим серед туристів. Тут дуже добре розвинена туристична інфраструктура, багато кафе, барів, ресторанів, є де погуляти. Широкий вибір готелів - на будь-який смак і гаманець. Є й мінуси у цього курортного регіону: віддаленість від основних визначних пам'яток країни і велика кількість туристів.

Є й мінуси у цього курортного регіону: віддаленість від основних визначних пам'яток країни і велика кількість туристів

Когалла дуже цікавий своїм п'ятикілометровий піщаним пляжем і озером, яке тягнеться уздовж пляжної смуги на багато кілометрів. Курорт Унаватуна став популярний завдяки найчистішим піщаних пляжів і теплим водам Індійського океану, заради яких сюди приїжджають туристи з усього світу. А чи знаєте Ви, що пляжі Унаватури входять в ТОП-10 пляжів за версією телеканалу Discovery?

пляж Унаватуни

Галле - це місто, в який буде цікаво приїхати прогулятися, оглянути визначні пам'ятки, але ось пляжі тут не дуже чисті.

На окрему увагу заслуговує курорт Хіккадува, який вважається кращим дайв-курортом Шрі-Ланки. Риф Хіккадуви налічує близько 70 різновидів барвистих коралів. Ця територія вважається заповідною і охороняється, але для дайвінгу в мирних цілях - ніяких перешкод немає.

До берега Хіккадуви часто припливають черепахи: за ними дуже цікаво поспостерігати, погодувати і навіть поплавати з ними! Любителі активних видів морського відпочинку можуть освоїти катання на бодісерфере.

пляж Хіккадуви

Бентота - один з найпопулярніших курортів Шрі-Ланки. Дуже романтичне і відокремлене місце - тут люблять відпочивати молодята і закохані парочки. Берувела - молодий курорт, який найближче розташований до міста Коломбо. Туристична інфраструктура тут ще розвивається, але курорт вже готовий подарувати Вам красу своїх пляжів.

Північно-Східне узбережжя

На Північно-Східному узбережжі країни туристична інфраструктура тільки розвивається, а сам курорт тільки набирає популярність серед туристів. Це місце зачаровує своєю природною красою і спокоєм. А ще, з цих курортів простіше добиратися до основних визначних пам'яток країни. Якщо Ви любитель усамітненого відпочинку, сміливо можете вибирати курорти на Північно-Східному узбережжі.

Серед недоліків цього узбережжя можна виділити відсутність розвиненої інфраструктури та віддаленість від аеропорту.

Серед недоліків цього узбережжя можна виділити відсутність розвиненої інфраструктури та віддаленість від аеропорту

Північно-Східне узбережжя Шрі-Ланки

Найпопулярнішим курортом цього узбережжя є Трінкомале. 6 кілометрів піщаних, білосніжних пляжів, які ховаються в бухтах, захищених від вітру. Тут круглий рік сонячна погода і теплий океан. Якщо Ви хочете відпочити від суєти, насолодитися самотою - Трінкомале буде відмінним варіантом для відпочинку.

Пляж в Трінкомале

ЯКІ СУВЕНІРИ ПРИВЕЗТИ

Шрі-Ланка славиться на весь світ ювелірними виробами з дорогоцінних каменів: сапфірів. рубінів, топазів.

Хорошим сувеніром буде смачний ланкійських чай, спеції, різні народні вироби: косметичні засоби, батик, вироби з тканин і шкіри. Поціновувачам гарного алкоголю можна привезти місцевий ром.

Унікальним сувеніром будуть різні аюрведичні засоби і кокосове масло.

Унікальним сувеніром будуть різні аюрведичні засоби і кокосове масло

Сувеніри Шрі-Ланки

Шрі-Ланка дивовижна і вражаюча країна - іншої такої Ви ніде більше не зможете знайти. Якщо Ви замислюєтеся, чи варто летіти відпочивати на Шрі-Ланку, відповідь очевидна - варто. Впевнені, що після першого відвідування, Ви в неї закохаєтесь так само, як одного разу закохалися і ми.

Ще більше про подорожі на Шрі-Ланку Ви можете дізнатися за телефонами:

Tel / Viber / Telegram

(050) 166-44-72
(066) 590-37-01
(096) 012-73-31
(093) 054-40-12

Ознайомитися з нашою другою статтею про Шрі-Ланці можна тут .

Автор статті: Анастасія Литвиненко

«Чому саме Шрі-Ланка?
А що ще смачного можна спробувати?
А чи знаєте Ви, що пляжі Унаватури входять в ТОП-10 пляжів за версією телеканалу Discovery?

Новости