Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

У Сочі відновлюють чисельність евкаліптів

Вічнозелені евкаліпти можна по праву назвати помічниками і навіть рятівниками курорту. Але сьогодні вони самі потребують допомоги і збереження. Заморозки і завезені на курорт шкідники згубно позначаються на стані красивих і корисних дерев.

У найближчі дні в Сочі похолодає. Вночі з п'ятниці на суботу в місті очікується до семи градусів морозу. Екзотичні евкаліпти дуже важко переносять такі заморозки.

Безсоромниця - таке прізвисько закріпилося за евкаліптами через те, що вони скидають кору. На батьківщині, в Австралії, килим з такою опалого кори може бути висотою до двох метрів. Там її використовують в промислових масштабах, наприклад, роблять папір.

На Чорноморське узбережжя евкаліпти завезли, щоб осушувати грунт. Тільки за добу евкаліпт забирає з землі більше трьохсот літрів води, це майже дві стандартні ванни. Завозили евкаліпти різних сортів, щоб перевірити і зрозуміти, які саме на узбережжі приживуться. Робота дала свої плоди, і зараз практично по всій Абхазії ростуть цілі евкаліптові гаї.

Евкаліптова алея така ж визначна пам'ятка Гагр, як і приморський парк. Ще кадри радянської кінохроніки дивували жителів не тільки кипарисами і пальмами, але і цими величними деревами.

В кінці 20-х років минулого століття насіння та саджанці від вже акліматизувалися в Абхазії дерев привезли в Сочі. Для страждав від малярії Сочі це була знахідка.

Тоді вчені прорахувалися в одному: думали, що евкаліпт сам по собі вбиває комарів. Насправді, евкаліпт не виділяє смертельних для комарів речовин. Але осушуючи грунт, він не дає можливості розвиватися личинкам.

50 кілометрів, які відділяють центр Сочі від Гагр, виявилися для евкаліптів фатальними. Клімат тут холодніше, і зими, коли температура опускається до восьми-десяти градусів морозу, для теплолюбних рослин вже згубні. Сьогодні в дендрарії залишилася тільки невелика гай від евкаліптової лісу, який раніше простягався на кілька гектарів. Ще кілька дерев ростуть у парку «Південні культури», та в місті зустрічаються поодинокі екземпляри.

В кінці минулого року добровольці висадили 300 саджанців евкаліптів в самих південних і теплих куточках міста, щоб ці красиві і корисні дерева повністю не зникли з Сочі.

Новости