Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Туризм і шопінг на острові Крит, Греція

  1. Сувеніри на острові Крит
  2. Алкогольні напої на Криті
  3. Парфюерія і косметика на острові Крит
  4. Одяг та взуття на острові Крит
  5. Їжа на Криті - як поїсти дешево і смачно
  6. Де купити оливкову олію на Криті
  7. Де купити купити дешево шубу на Криті
  8. Розпродажі та знижки на Криті
  9. Основний маршрут туриста по Іракліон

Період літніх відпусток це найщасливіша пора для кожного трудового людини. Кожен планує свою відпустку в міру можливості, намагаючись поєднати приємне з корисним. Де і як провести свою літню відпустку багато хто планує заздалегідь. Але якщо ви ще в пошуку, тобто одне воістину "божественне" 'містечко, це Острів Крит.

Відвідайте батьківщину давніх еллінів. Кожен мріє побувати на батьківщині могутнього Геракла, в краях безстрашних спартанців і великого завойовника Олександра Македонського. А якщо ви цінитель історичних архітектурних цінностей, то вам обов'язково потрібно відвідати Елладу - Грецію, де колись зародилася найдавніша європейська цивілізація.

Багата історія Криту, смачна і корисна середземноморська кухня, чисті морські води, цікаві архітектурні пам'ятники, різноманітність розваг на будь-який смак-все це щорічно привертає на Крит мільйони туристів з усього світу. Так само особливий інтерес до острова навивають багато давньогрецькі міфи, які тісно пов'язані з місцевими історичними подіями.

Так само особливий інтерес до острова навивають багато давньогрецькі міфи, які тісно пов'язані з місцевими історичними подіями

Отже, ви потрапили на острів Крит . Неважливо в яку частину Криту. Будь то Ханя, Ретімно, Лассіті або Ираклио, тиха національна село або галасливий туристичне містечко, всюди цікаво і є на що подивитися. Але якщо в Європі все дороги ведуть в Рим, то на Криті всі дороги ведуть в Іракліон - столицю острова.

Всі туристи прагнуть в саме серце Криту, в першу чергу для того, що б відвідати головний археологічний пам'ятник не тільки всього острова, але і всієї Греції - палац Кноссос. Ну а після, з чистою совістю відправляються оглядати визначні пам'ятки міста і, звичайно ж, зайнятися шопінгом. Природно найбільший попит і пропозицію крутиться в самому центрі Іракліона.

Неймовірна кількість сувенірних магазинів і магазинів одягу, взуття, біжутерії, парфумерії та чого тільки не побажаєте, повалить вас в замішання. Не поспішайте панікувати і влаштовувати ралі Париж - Дакар, воно цього не варто. Але як же встигнути забігти в усі магазини і купити щось на свій смак?

Спокій і тільки спокій, як казав той самий і мав рацію. Почніть по порядку. Для початку визначтеся, яку покупку ви хочете зробити: придбати особливий сувенір, який буде нагадувати вам про Криті або ви просто хочете побалувати себе черговий обновкою?

Сувеніри на острові Крит

Найпопулярніші сувеніри, які забирають із собою туристи це глиняні та порцелянові вироби ручної роботи різних розмірів, які уособлюють дух стародавньої цивілізації. Розписні вази і настінні тарілки з епізодами давньогрецької міфології або древнемінойской епохи буде чудовою прикрасою вашого будинку.

Найкраще купити сувенір середніх розмірів, щоб не сильно било по вашій кишені, та й в будинку не загубиться. Середня ціна тарілок коливається від 15 до 25 євро, а ціни на вази від 20 до 30 євро. Ці ціни вже з урахуванням торгу. Навіть якщо ви заглянете в усі сувенірні лавки, то може вам пощастить, і ви придбаєте вподобану вазу на 1-2 євро дешевше.

В цілому асортимент і ціни стандартні, що в центрі Іракліона, що навпроти палацу Кноссос. Правда є ще й дешеві предмети '' ручної роботи '', але це звичайні дешевки і вони будуть тільки псувати зовнішній вигляд вашого інтер'єру. Можливість купити якісний виріб в два рази дешевше є, але для цього потрібно зробити крок в сторону, в буквальному сенсі слова.

Відомо, що на центральних вулицях і туристичних місцях все дорожче, а тому добре б заглянути на сусідні вулички. Хвилюватися не варто, ви не підете далеко від наміченого маршруту, так як вулиці в Іракліоні дуже вузькі і перехід з однієї на іншу займе декілька секунд. Попередження! Не захоплюйтеся і тримайте карту міста під рукою, так як вулички міста хоч і вузькі, але більшість з них звивисті і заплутані і можна легко загубитися.

Які ще сувеніри можна придбати? Може ви хочете яку - то дрібничку або прикраса? Таких штучок хоч відбавляй: брелоки, відкривачки, магнітики, суверена, біжутерія. Придбайте фестоскій диск - знаменита найдавніша знахідка з розкопок палацу Фестоса. Весь диск покритий невідомою писемністю і його зміст до сих пір не розшифровано.

Не дивлячись на це, диск є важливою історичною знахідкою, а тому вам буде досить різноманітні сувеніри у вигляді фестоского диска. Для чоловіків найбільш підійде брелок, а жінкам біжутерія у вигляді кулона. Правда це справа смаку і вам запропонують безліч інших варіантів прикрас у вигляді фестоского диска.

Килимки з стовідсотковою овечої вовни - відмінний сувенір. Різноманітність орнаменту дозволить підібрати килимок під будь-який інтер'єр.

Амулети, обереги, талісмани дуже популярні серед місцевих жителів. Надмірне марновірство не тільки серед жителів Криту, але і всієї Греції породило попит на такі предмети. Найпоширеніший оберіг у вигляді ока. Маленькі очі, середні, великі і дуже великі у вигляді брелків, медальйонів та просто підвісок.

Якщо ви не боїтеся відчуття, що за вами можуть весь час спостерігати, придбайте одне око. На рахунок талісмана ви не помилитеся, якщо придбаєте тріснув гранат - символ родючості, достатку і везіння. Майже в кожному грецькому домі є талісман у вигляді граната і навіть не один, так як сім'я і будинок для греків мають величезне значення. Такий гранат може бути з дерева, заліза, бронзи, срібла або фарфору. Якщо вам подобаються талісмани, то обов'язково виберете тріснув гранат.

Алкогольні напої на Криті

Пляшку заморського алкоголю можна теж віднести до розряду сувенірів. Це як ви побажаєте. Вирішили захопити з собою на батьківщину парочку? Вибір за вами. Легкий і приємний присмак грецького коньяку METAXA відомий багатьом. Захопити варто, тільки зірочки порахувати не забудьте. Вам скільки 3, 5 або 7?

А місцеву анісову горілку OYZO ви пробували? Якщо ви любитель гострих відчуттів, то цей напій доведеться вам до смаку. OYZO вживайте в охолодженому вигляді або з льодом, розбавивши трохи водою. Гострий, специфічний присмак OYZO більшість місцевих жителів просто обожнюють, але також чимало греків зовсім не переносять OYZO. Одна з кращих марок OYZO це, безсумнівно, PLOMARI.

А критське вино RETSINA з ароматом букета критських трав і зовсім на любителя. На Криті це вино зазвичай розбавляють газованими напоями. Найчастіше розбавляють спрайтом, на смак виходить що - щось на зразок шампанського.

З усіх описаних вище напоїв, RETSINA дешевше всіх 0,5l близько 1 євро, OYZO 0,7l близько 10 євро і METAXA *** від 7 до 14 євро. Але всі ці ціни з урахуванням, якщо ви зайдете в звичайний супермаркет. У туристичних маркетах ціни вище. За доброю ціною можна отоваритися в популярному європейському гіпермаркеті Carrefour, де можна знайти не тільки товари всіх європейських країн, але і продукцію більшості грецьких виробників.

Але, на жаль Carrefour знаходиться далеко від центру. В цьому випадку краще зайти в місцевий супермаркет. За цінами і асортименту найкраще підійде супермаркет Xalkidakis, названий за прізвищем його творця. У центрі є такий і ви його легко знайдете. Там же можете придбати на вагу смачні оливки по хорошей цене. Ariadni і Harma так само непогані грецькі маркети. Але як би ви не старалися знайти, де і що дешевше в Греції все одно все дорого.

Парфюерія і косметика на острові Крит

Парфумерію за прийнятною ціною ви знайдете в Hondos Center. Найбільший і розкручений в Греції магазин, де для жінок є все. У Hondos Center завжди діє система знижок і подарунків, нехай навіть маленьких, але все ж це приємно. Найвигідніша покупка буде 3в1: парфуми або туалетна вода, гель для душу і крем для тіла.

В цьому випадку ви оплатите тільки парфумерію, а решта в подарунок. Як тільки оплатіть заповітну скляночки, відразу біжіть від туди, інакше ризикуєте гарненько розщедритися, а на Криті є так багато цікавого на що варто витратити свої заощадження. Взагалі покупка парфумерії під час подорожей не настільки важливе придбання і цілком можна обійтися без неї, тільки якщо мова йде не про Францію.

Але якщо ви побачили відчутну різницю в ціні, то вам видніше. Hondos Center знаходиться в центрі Іракліона на самій прохідній, туристами, вулиці 25 серпня, так що мимо не пройдете.

Одяг та взуття на острові Крит

Прогулюючись по центру Іракліона, ви потрапите в світ взуття і одягу. Тут і Mark & ​​Spenser, і Benetton, і Polo, і Diesel, і Zara і багато інших. Безсумнівно, це все дорого, але якщо ви вирішили дозволити собі таку покупку, то будь - ті уважні. Як це не сумно, але навіть тут можна купити дешевку, тобто підробку, правда пристойно зшиту.

Підробки шиють в підпільних цехах в Салоніках і Афінах. У сезон великих знижок можна плюнути і купити якісну підробку і не соромитися, як це робить ефектна Samantha Fox - героїня '' Sex and the Sity ''. Якщо вас не приваблює ідея, що можливо на вас буде красуватися підробка, то краще вирушайте в магазин Zara. Там хоч чесно пишуть '' made in China '' або '' made in Thailand ''. Так ви будете точно знати, що почім купили. Але Zara давно завоювала собі добре ім'я, а тому і ціни там теж '' хороші ''

Ви вже зневірилися? Не варто. Все ж є одне містечко, де можна відірвати хорошу дрібничку всього за кілька євро! Велика частина місцевого населення скуповуються саме там. Місцевий базар під назвою Laiki (лайки) саме торгове місце не тільки в Іракліоні, а й на всьому Криті. Раніше туристи мало відвідували лайки, але тепер він став користуватися великим попитом і у приїжджих. Французи і японці відвідують лайки як чергову місцеву визначну пам'ятку. Вони просто дивляться або фотографують, але нічого не купують.

Англійці щось манірно вибирають і німці приблизно так само. І тільки російські туристи щосили насолоджуються неординарним шопінгом. Лайки немов цирк Шапіто, тобто сьогодні в цьому районі, а завтра в іншому. Так що зловити його треба, коли він розгорнеться в районі центру. Така можливість у вас буде в четвер і суботу. У суботу базар багатшими.

Свою діяльність базар веде з раннього ранку до 14.00 щодня, крім неділі. Лайки - своєрідний stock. Сюди стікаються всі залишки одягу з усіх магазинів після розпродажу. На лайки можна купити одяг за копійки, рідше взуття.

Найкращий товар у місцевих циган.

Якщо ви вирішили відвідати лайки, то обов'язково запам'ятайте дві важливі речі:

  1. тримати гаманець ближче до тіла, так як на базарі твориться неймовірна метушня;
  2. вибирати одяг уважно, так як можливий виробничий брак і просто випалені сонцем речі з вітрин магазинів.

Якщо ви будете терплячі, то підете з лайки не з однією покупкою. Вам знадобиться приблизно 2 або 3 години. Так що якщо ви в Іракліоні проїздом, постарайтеся правильно розрахувати свій час.

Що стосується гарного взуття, то тут справа складніша. На лайки зустрічається, але рідко, а в магазинах дорого і ціна не виправдовує себе. Єдиний варіант це Boxer. Відмінна, добротна, зручне взуття за прийнятною ціною. Грецька взуття Boxer зарекомендувала себе віковим виробництвом і відповідає всім європейським стандартам. В даний час Boxer успішно прокладає шлях до російського ринку. Якщо вам потрібна взуття, купите Boxer. Продукцію Boxer можна знайти у фірмових магазинах, або в багатьох взуттєвих магазинах Іракліон.

Їжа на Криті - як поїсти дешево і смачно

Після огляду пам'яток архітектури міста і хорошого шопінгу, обов'язково розіграється вовчий апетит. Ну що ж, у вас є можливість пообідати чи повечеряти в улюбленому місці жителів Іракліон. Взагалі все греки люблять поїсти, а на Криті їжа є практично культом.

Критяне постаралися оточити себе всілякими місцями громадського харчування. Різноманітність та верн, ресторанів, їдалень, закусочних буквально на кожному розі. У самому центрі Іракліона все передбачено в першу чергу для туристів, так як турист на острові це можливість заробити і прогодувати себе не тільки влітку, а й взимку.

У кожного ресторану є зазивала, який намагається заманити туристів, але ви не піддавайтеся, є більш привабливу пропозицію. Раз вже ви потрапили в Іракліон, то просто зобов'язані спробувати морських делікатесів. Морські делікатеси найпершим свіжості можна спробувати на набережній. У будь-якому випадку прогулянка по Іракліон призводить туриста на набережну. Тут розташувалися рибні таверни і море перед ними як на долоні.

Найбільш відвідувана греками таверна на розі вулиць Marineli & Mitsotaki '' Ligo krasi, ligo talasa '' (трохи моря, трохи вина). Перед відвідувачами таверни відкривається прекрасний вид на море. Тільки з вікон цієї таверни можна побачити і море, і стародавню фортецю, і маяк, і кораблі в порту, і бухту з рибальськими шхунами, що кожен день поставляють в таверни свіжий улов.

Звичайно, в розпал сезону тут яблуку ніде впасти і дуже шумно. Але якщо персоналу таверни не вдалося виділити вам столик, тоді загляньте до сусідів, в таверну '' Trata ''. Після того як відкриєте меню, ви опинитеся трохи в скрутному становище. Що ж замовити? Самі поїдається греками страви це: смажені кільця кальмарів, щупальця восьминога на вугіллі, морська каракатиця в чорнильному соусі, блюдо з креветок Saganaki і обов'язково риба (смажені анчоуси найдешевше). Крім цього греки обов'язково замовляють картопля фрі, смажені кабачки і салат з листя салату або польових трав.

Природно не обійтися і без стаканчика білого вина. Такий стіл обійдеться приблизно в 60 євро. Найдешевші морські страви стоять 7-9 євро. Може здатися, що це дорого, але таку кількість страв нагодує трьох, а то й чотирьох чоловік. Якщо є можливість відвідати таверну великою компанією, то це шанс спробувати якомога більше страв і менше заплатити. Саме так і роблять греки. Але як би там не було влаштуйте собі свято живота і потратьте один раз трохи більше на обід, ніж зазвичай.

Отже, ви вирішили, що не варто себе балувати, а їсти хочеться. Тоді вам підійде Suflatzidiko, тобто таверна, де готують на грилі. Тут готують виключно м'ясні страви. Безперечно найбільш відвідуване греками місце не тільки на Криті, але і у всій Греції. Тут можна поїсти смачно і порівняно недорого. Найбільше цінуються таверни, де готують на вугіллі.

Відвідайте тиху таверну '' Irini '' за собором святого Тітос. А може вас приваблюють більше місця з великим скупченням людей? Тоді виберете '' Izmir Kebab '' або '' Pelatia '' на площі Львова. Замовивши порцію mix grill, можуть грунтовно підкріпитися три людини. Обов'язково до м'яса потрібно додати грецький салат. В цьому випадку трапеза обійдеться приблизно в 22 євро. На двох можна замовити м'ясне асорті Pikilia, схоже на Mix Grill, але з іншим видом м'яса. М'ясне асорті коштує близько 9 євро + 4,5евро салат, і ви залишитеся задоволені, принаймні, грекам дуже подобається.

Але якщо і це вам не по кишені, тоді просто замовте грецьку коржик, начинену м'ясом і соусом на вибір, картоплею фрі, цибулею і помідорами. Це схоже на Mix Grill, тільки міні-порція з одним видом м'яса на ваш вибір. Варто приблизно 3 євро.

Де купити оливкову олію на Криті

Вже давно відомо, що грецьке оливкова олія найкраще в усьому Середземномор'ї. Але, на жаль, грецьке масло не так доступно росіянам, на відміну від іспанської. Раз вже ви опинилися на Криті, то не пропустіть нагоду і купіть пляшку олії.

Справжнє оливкова олія можна знайти в м'ясній крамниці. На Криті таких крамниць багато, так як на острові сильно розвинене тваринництво. Зайдіть в м'ясну лавку, але не переплутайте з м'ясним відділом в супермаркеті, і поясніть м'ясникові, що вам потрібно. Зазвичай м'ясник і є господар лавки, і продає він своє власне масло. Пластикова пляшка на 1,5 літра коштує 8 євро. Це трохи дешевше, ніж в магазині, але і за якістю відрізняється.

Якщо м'ясник завищить ціну, торгуйтеся, такий закон. На маслоробному заводі взагалі можна купити масло за копійки, але для цього доведеться влаштувати вилазку в сільську місцевість.

Де купити купити дешево шубу на Криті

Багато хто їде до Греції з метою обов'язково повернутися додому з шубою. Якщо ви зібралися купити на Криті дешеву шубу, то навіть не сподівайтеся! Ви можете придбати хорошу і навіть шикарну шубу, але за ціною гідної її. Запам'ятайте, шуб на Криті не виробляють і навіть не носять! Вони тут просто не потрібні. Шуби виробляють на материку в північній частині Греції. На Крит шуби привозять тільки влітку спеціально для російських туристів.

Взагалі шуба вразливе створіння. Якщо ви хочете щоб шуба довго служила, потрібно знати, як з нею поводитися. Шубу потрібно правильно зберігати, правильно чистити і навіть правильно носити. Але найголовніше щоб шуба довго служила і не перетворилася годі було рік в драну '' кішку '', не можна економити при її покупці.

Зрештою, ви зважилися на покупку і не важлива ціна, а тільки якість, тоді вперед. Але не поспішайте. В Іракліоні всього один великий шубний магазин в центрі міста біля готелю Astoria, але на Криті взагалі багато шубних магазинів. Як їх знайти не ваша турбота, тому що вас самі знайдуть і привезуть туди, де море шуб.

Альо далеко не у всех предлагают якісний товар. Як же тут бути? Важливий момент: господар магазину повинен бути чистокровним греком і ніякої іншої національності. Як же це дізнатися? В цьому немає нічого складного. У шубних магазинах працює російськомовний персонал, і поспілкуватися буде не важко. У невимушеній бесіді поцікавтеся, звідки родом господар магазину з Криту або Афін. Відомо, що крітяни й афіняни дуже різні.

Так що нічого дивного, якщо туристу цікаво, в чому особливості грецького народу. Якщо в ході розмови з'ясувалося що господар магазину понтіец (теж грек, але не зовсім), то краще за все відмовитися від покупки шуби в цьому магазині, якщо ви зовсім не розбираєтеся в шубах, так як вас легко буде обдурити. Ну а в іншому справа вашого смаку.

Розпродажі та знижки на Криті

Всі люблять знижки і розпродажі і з нетерпінням їх чекають. Жителі Криту теж не виняток. Найбільші знижки бувають два рази на рік: взимку і влітку. Зимові знижки починаються в січні і закінчуються в березні. Літні знижки діють з Августа по Октябрь. Чим ближче до завершення знижок, тим нижче ціна.

Основний маршрут туриста по Іракліон

Весь маршрут туристів по Іракліон крутиться навколо двох площ: площа Львів і площа Визволення. Площа Львів зовсім маленька, але досить жвава. Площа Львів (Platia Leondaria) це '' місце зустрічі змінити не можна ''. На площі Львів збираються, і туристи, і місцеві жителі. Тут приємно провести час за розмовою і чашкою кави. Потім спуститися по 25 Августа вниз на набережну і помилуватися прекрасним видом.

З площі Львова можна потрапити на площу Визволення (Platia Elefterias) двома шляхами вулицями Дедала (Dedalou) і Епіменіду (Epiminidou). Вулицю Дедала краще обійти стороною, так як тут найдорожчі магазини у всьому Іракліоні.

На площі Визволення навпаки є де розвернутися. Тут також розташувалися кафе і ресторани. Шубний магазин і історичний музей теж тут. Навколо цих площ примостилися вулиці, де і відбувається основний шопінг в Іракліоні.

Читайте також - Оглядова стаття - Греція. Острів Крит

Але як же встигнути забігти в усі магазини і купити щось на свій смак?
Для початку визначтеся, яку покупку ви хочете зробити: придбати особливий сувенір, який буде нагадувати вам про Криті або ви просто хочете побалувати себе черговий обновкою?
Які ще сувеніри можна придбати?
Може ви хочете яку - то дрібничку або прикраса?
Вирішили захопити з собою на батьківщину парочку?
Вам скільки 3, 5 або 7?
А місцеву анісову горілку OYZO ви пробували?
Що ж замовити?
А може вас приваблюють більше місця з великим скупченням людей?
Як же тут бути?

Новости