Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Транзитна віза через Литву для поїздки в Калінінград і інші країни в 2019 році

  1. Литовська віза або шенген
  2. Коли варто отримувати візу С в Литовському посольстві
  3. Документи на отримання транзитної візи
  4. Спрощена система транзиту
  5. Документи для отримання УТД
  6. УТД на залізничному транспорті
  7. Де можна оформити візу
  8. столичний філія
  9. пітерський філія
  10. Відділення в Калінінграді
  11. Консульство в Совєтські

Проїхати через Литву можна по шенгенській туристичній візі або ж оформивши спеціальний транзитний документ. Для жителів Росії, які часто таким чином їдуть в Калінінград, в 2019 році доступний загальноприйнятий і спрощений формат візи. Різниця в необхідному пакеті документів і вартості в 30 євро. Який тип візи для транзиту через Литву краще вибрати, залежить від конкретного випадку. Проїхати через Литву можна по шенгенській туристичній візі або ж оформивши спеціальний транзитний документ

Вид на католицький костел у Вільнюсі столиці Литви

На території Литви діє Шенгенська угода, а це значить, що росіянам обов'язково потрібно буде заздалегідь отримати дозвільні документи для в'їзду. Причому ця процедура потрібна як тим, хто їде в якості туриста дивитися визначні пам'ятки, так і тим, хто слідує в третю країну. Транзитна віза через Литву оформляється навіть в тому випадку, якщо ви не збираєтеся покидати спеціальну зону аеропорту і виходити в місто під час стикувального вікна.

Литовська віза або шенген

Якщо у вас є діюча шенгенська мультивіза , То ви цілком можете приїжджати в Литву. Як проїздом, для проходження в третю країну, так і в якості туриста. Якщо ж таким скарбом ви не володієте, то потрібно обов'язково оформити дозвільний документ для в'їзду на територію держави.
Залежно від ваших подальших планів і маршруту, подавати заяву в посольство можна як на отримання транзитної візи - категорії A, так і короткострокової туристичної - C.

Залежно від ваших подальших планів і маршруту, подавати заяву в посольство можна як на отримання транзитної візи - категорії A, так і короткострокової туристичної - C

Так виглядає віза C

Віза A потрібна в тому випадку, якщо у вас немає відкритого чинного шенгену або мультишенген, і ви їдете в третю країну, не підписала відповідну угоду. Власники такої візи можуть без проблем прибути в будь-який міжнародний аеропорт Литви і зробити пересадку на наступний запланований заздалегідь рейс. При цьому виходити з транзитної зони і гуляти по місту під час очікування буде заборонено.

Короткострокова віза категорії С потрібна в тому випадку, якщо ви збираєтеся під час стикування рейсів погуляти по Литві, а не просто сидіти в аеропорту.

Також вона підійде тим мандрівникам, які збираються не летіти в третю країну через Литву, а, наприклад, їхати на машині. Раніше для цих цілей видавалася спеціальна транзитна віза категорії B, проте зараз цей тип скасований.

Короткострокова віза категорії С - це, по суті, звичайний туристичний шенген. Тому якщо ви після приїзду до Литви плануєте вирушити далі в турне по країнах Євросоюзу, то вам цілком вистачить однієї такої візи. Оформляти спеціальну транзитну не варто.

Коли варто отримувати візу С в Литовському посольстві

Отримати короткострокову шенгенську візу можна в посольстві будь-якої держави, яка підписала відповідну угоду. Однак є кілька випадків, коли звертатися потрібно саме в литовський візовий відділ.

  • Здавати документи в посольство Литви та запитувати там візу С потрібно в тому випадку, якщо Литва є єдиною країною, яку ви збираєтеся відвідати;
  • У разі якщо крім Литви ви заїдете ще в кілька країн Шенгенської угоди, але країна в'їзду залишиться у вас головною, в ній ви проведете найбільше часу. Це правило діє також у тому випадку, якщо в'їжджати ви будете через третю країну, але більшу частину відпустки все ж витратите на огляд визначних пам'яток Литви;

    Тракайський замок в Литві

  • Якщо у всіх країнах Євросоюзу, які ви плануєте відвідати за одну поїздку, плануєте пробути однакову кількість часу, то звертатися за візою в литовське посольство потрібно в тому випадку, якщо в'їжджати на територію Шенгену ви будете саме через Литву.

При авіаподорожі через Литву транзитом до третьої країни, що не входить до складу Шенгенської угоди, потрібно оформити візу категорії А. Запитувати її потрібно тільки в посольстві тієї країни, де буде здійснюватися пересадка.

Документи на отримання транзитної візи

Оформляти транзитну візу в Литву категорії А потрібно заздалегідь в посольстві. Зробити її по прильоту в аеропорту неможливо. Для цього необхідно зібрати повний пакет документів. Швидше за все, при прийомі заяви і перевірці всіх паперів, частина з них вам буде повернута, але краще забрати непотрібні копії додому, ніж втрачати час через неодержаної заздалегідь довідки.

Що потрібно точно:

  • Анкета, яку потрібно заповнити НЕ прописними, а друкованими літерами, в ідеалі - на комп'ютері, тобто online.

    Зразок заповнення анкети

    До готового документу потрібно буде прикріпити фотографію. Саме тут, на цьому етапі, ви вказуєте, яка віза потрібна, для чого і на скільки днів;

  • Візова фотографія, потрібна тільки одна штука, як раз для анкети. Зробити знімок за певними стандартами можна в будь-якому фотоательє, там знають вимоги, що пред'являються до «шенгенськими» фотографій;
  • Паспорти і їх копії. Тут потрібен як внутрішній паспорт і його копії, так і кордоном. Причому старі і закриті паспорта теж потрібно надати в посольство. Копію всього документа можна не робити, зазвичай вистачає першого розвороту з фотографією і сторінки зі штампом прописки. Але можна перестрахуватися і зробити копію всього документа;
  • Стандартна медстраховка для відправляються відпочивати за кордон. За вимогами Шенгенської зони, вона повинна покривати весь термін, який турист буде перебувати на території держав. Мінімально допустима сума - 30 тисяч євро;
  • Підтвердження наявності роботи / навчання і постійного доходу. Це повинні бути документи на фірмових бланках установ освіти або роботодавця. В якості фінансових паперів підійдуть виписки з рахунків, копії ощадкнижок і інші документи, які покажуть рух коштів на рахунку;
  • Описати ваш подальший маршрут, додати копії авіаквитків або їх броні, можливо, бронь готелю, візу в третю країну. Все це дозволить консульським працівникам зрозуміти ваші справжні наміри і збільшить шанси на отримання саме тієї візи, на яку ви розраховуєте і на потрібні вам терміни.

Крім цих документів, щоб отримати транзитну візу, потрібно сплатити консульський збір. Він становить 35 євро і вноситься саме в цій валюті, готівкою, під час здачі документів, в той же вікно.

Спрощена система транзиту

Жителі Росії можуть проїхати через литовський кордон, не маючи на руках шенгенської візи . Зроблено це для того, щоб жителі країни могли вільно і без особливих бюрократичних перепон добиратися до своїх віддалених територій - Калінінграда. Однак для цього правила існує ряд строгих умов.

  • Ви повинні бути громадянином Росії;
  • Перетинати територію Литви, користуючись будь-яким наземним видом транспорту;
  • Повторно перетнути литовський кордон не пізніше 24 годин;
  • При подорожі поїздом не залишати вагон під час стоянок на території Литви;
  • Мати на руках спрощений транзитний документ.

Документи для отримання УТД

Оформити спрощену транзитну візу можна в посольстві Литви. Подавати документи потрібно заздалегідь, хоча готується документ швидше, ніж проста віза категорії А. На все про все піде трохи більше тижня - 7 робочих днів.

На все про все піде трохи більше тижня - 7 робочих днів

Зразок спрощеної візи в Литву

Для цього заявнику необхідно особисто з'явитися в посольство з наступним пакетом документів:

  • Паспортами - закордонним і внутрішнім. Обидва документи повинні бути дійсними, а до національного докласти ще й копії сторінок з особистими даними - фото і реєстрацією;
  • Заповнену візову анкету зі стандартним «шенгенськими» фото. Причому це має бути анкета на отримання спрощеного транзитного документа;
  • Медичну страховку на час перетину території Литви;
  • Документи, які підтвердять необхідність часто відвідувати Калінінград. Це будь-які довідки про наявність родинних зв'язків з проживаючими там людьми, свідоцтва про володіння нерухомістю, робочі та партнерські відносини.

Крім стислих термінів, в які готується спрощена транзитна віза, вона ще й коштує значно дешевше, ніж стандартна шенгенська. Консульський збір складає всього 5 євро.

Такий документ дозволить перетинати російсько-литовську і литовсько-російську кордону багаторазово, але при цьому кожен раз час знаходження на території Литви не може перевищувати 24 годин.

Цього часу вважається достатнім, щоб проїхати по республіці від і до російських володінь.

УТД на залізничному транспорті

При перетині Литви з Росії в Росію, тобто на шляху до Калінінграда, залізничним транспортом, також необхідно буде укласти спрощеного транзитного документа. Тільки цим займається не кожен пасажир особисто, а працівники РЖД. Саме тому купити квиток до Калінінграда можна мінімум за 28 годин.
Після оформлення стандартного проїзного документа в касах ваші дані відправляються в консульський відділ, де і оформляється персональний дозвіл на перетин кордону. Фактично воно має таку ж силу, як транзитна віза, тільки з деякими обмеженнями:

Такий документ в 2019 році дозволяє чотири рази перетнути кордон - російсько-литовську і литовсько-російську при поїздці в Калінінград, а також в зворотному порядку при поверненні.

Де можна оформити візу

Литовські візи можна отримати як самостійно, звернувшись до консульського відділу, так і через посередників - турфірми, агентства, візові центри. Структура дипмісій досить зручна, грамотно розподілені сфери впливу. Представництва можна знайти в стратегічно важливих великих містах.

столичний філія

Консульський відділ в Москві знаходиться в провулку Борисоглібський, будинок 10. Отримати консультацію з візових питань, а також уточнити, коли можна здати документи і отримати готові візи, можна по телефону 785-86-25, код міста 495.

Отримати консультацію з візових питань, а також уточнити, коли можна здати документи і отримати готові візи, можна по телефону 785-86-25, код міста 495

Карта розташування консульського відділу в Москві

пітерський філія

Жителів Санкт-Петербурга і прилеглих областей і крайових територій обслуговує філія північній столиці. Звертатися з візових питань можна в генеральне посольство Литви, яке знаходиться на вулиці Рилєєва, будинок 37. Інформацію про години прийому розкажуть по телефону: 327-26-81, код міста 812.

Відділення в Калінінграді

Розташовується воно на вулиці Пролетарська, будинок 133.

У консульство Литви можна зателефонувати за двома телефонами:

  • 95-94-86 - тут проконсультують з усіх питань, що стосуються отримання віз;
  • 95-94-82 - тут дадуть відповіді на запитання, що стосуються отримання спрощених транзитних документів.

Код міста: 4012.

Консульство в Совєтські

Розташовується за адресою: вулиця Іскри, будинок 22. Телефон для консультації: 613-81-65, код міста: 401.

Новости