Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Щолкіно

.

У Східному Криму, поблизу   мису Казантип   , Прямо на березі Азовського моря, коштує курортне містечко Щолкіно - справжня перлина, поки не сильно розкручена, і тому зберегла первозданну красу і чистоту У Східному Криму, поблизу мису Казантип , Прямо на березі Азовського моря, коштує курортне містечко Щолкіно - справжня перлина, поки не сильно розкручена, і тому зберегла первозданну красу і чистоту.

Щолкіно - наймолодше місто в Криму, він знаходиться на березі Арбатского затоки, південного узбережжя Азовського моря, в 20 кілометрах на північ від районного центру Леніно. Невелике місто на Азовському морі біля підніжжя Казантипу в 60 км від Феодосії . Місто було спеціально зведено для будівельників Кримської АЕС, спорудження якої під тиском громадськості було припинено. Названий на честь академіка К. І. Щолкіна, вченого-атомника. У Щолкіно надзвичайно чиста екологія. Поблизу немає ніяких промислових підприємств, що забруднюють атмосферу. За дослідженнями санепідемстанції в районі мису Казантип і Татарської бухти найчистіша вода на Азовському узбережжі.

Щолкіно один з небагатьох регіонів в Криму, де є широкі кілометрові пляжі, на яких місця вистачить усім відпочиваючим. Це вам не Ялта , Де доводиться боротися за кожен сантиметр піску. Причому кожен може вибрати собі місце до душі. Щолкіно один з небагатьох регіонів в Криму, де є широкі кілометрові пляжі, на яких місця вистачить усім відпочиваючим

Казантип і його околиці були заселені з найдавніших часів. У IV-III століть до н.е. - на Казантипі з'являється перше античне поселення «Казантип західний» на мисі Желяевскій, в районі прикордонної застави. На сході мису - залишки античного поселення III-II століть до н. е.

З 1993 по 1999 рр. в районі Щолкіно проводився щорічний фестиваль електронної музики «КаZантип». У машинному залі реакторного цеху неодноразово проводилися грандіозні дискотеки, зачаровують своїми звуками і фантастичним світлом лазерів, розносяться по безкрайньому кримському степу на багато кілометрів. Влітку 2008 року на мисі Казантип проходили зйомки фільму «Залюднений острів».

Місто Щолкіно - екологічно чисте місто (промислові підприємства відсутні), що розвивається як морський курорт в унікальних природно-кліматичних умовах. Мілководні піщані пляжі, тепла морська вода, що володіє цілющими властивостями, повітря з запахом степових трав і велика кількість сонця оптимальні і цілющі для серцево-судинної і дихальної систем.

Клімат Щолкіно посушливий, континентальний, помірно жаркий. Кількість атмосферних опадів тут збільшується із заходу на схід від 300 до 400 мм на рік, причому в теплий період року випадає трохи більше половини річної суми опадів. Що найцікавіше - дощова погода швидко змінюється на ясну і сонячну. Тривалість сонячного сяйва тут велика і складає 2300 - 2350 годин на рік.

Літо тепле і сухе, найбільш теплі місяці - липень і серпень, коли середня температура повітря становить + 24º С Літо тепле і сухе, найбільш теплі місяці - липень і серпень, коли середня температура повітря становить + 24º С. Влітку море прогрівається до + 25-28º С. Купальний сезон починається в кінці травня і триває до кінця вересня.

Ніде в Криму немає таких приголомшливих по красі заходів, як в Щолкіно на Азовському морі.

Мис Казантип - пам'ятник природи (1964), заповідне урочище (1980), державний заповідник України (1998), заповідник міжнародного значення. Казантип - це не кратер погаслого вулкана і не піднятий атол. Він виник у міру підняття морського дна в сарматський і меотичний століття. Природа Казантипу цікава з усіх точок зору - геоморфологічної, ботанічної, зоологічної. Яких тільки форм не виробило море в обривистих берегах Казантипу: і гроти, і навіси, і арки! Трохи уяви - і чого тут тільки не побачиш: доісторичних тварин, гостроверхі піки і інші фігури. Чарівні береги Казантипу. І повітря тут особливий, напоєне запахами моря і степу.

Мис Казантип далеко вдається в море, має вигляд котла діаметром близько 3-4 км, максимальна висота гряди - 107 м, середня - 30-40 м, рівень дна котла - 20-30 м над рівнем моря.

Новости