Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Планета Гоа: 12 причин поїхати на море в Індію

  1. Де краще відпочивати: в північному або південному Гоа?
  2. Розслабтеся на пляжі
  3. Пляжі на півночі Гоа
  4. Пляжі на півдні Гоа
  5. Зустріньте захід на березі океану
  6. Навчіться заклинання «Ноу спайсі»
  7. Загляньте в форт Агуада
  8. Коли в Гоа гарна погода
  9. Прикрасьте руки хною
  10. Заберіть у джунглі
  11. Поклубітесь в Ash
  12. займіться йогою
  13. Відпочиньте від пляжів заради музею
  14. Накупіть індійських сувенірів
  15. Потряс в рикші
  16. Переміщує в португальські часи
  17. Читайте також:

П'ятизірковий готель з європейським сервісом або простеньке бунгало з очерету - Гоа легко підлаштовується під бажання будь-якого туриста. Який би сценарій відпочинку ви не вибрали, цей індійський штат здасться вам окремої планетою. Їжа, пляжі, манера спілкування - в Гоа все не так, як ми звикли. Тим цікавіше його вивчати!

Читайте, який пляж в Гоа вибрати для відпочинку і які пам'ятки варто подивитися, якщо зможете відірватися від Аравійського моря.

Де краще відпочивати: в північному або південному Гоа?

Північ Гоа - це цікаві люди з усього світу, вечірки, духовні практики і бюджетне житло. Але пляжі і готелі там гірше, ніж в південному Гоа. Пісок темний, на деяких пляжах сірий.

Південь Гоа - це спокійний відпочинок, чисті пляжі, публіка в віці, багато пакетних туристів і пристойні готелі з хорошим сервісом. Пісок не білий, але досить світлий.

Розслабтеся на пляжі

П'ятизірковий готель з європейським сервісом або простеньке бунгало з очерету - Гоа легко підлаштовується під бажання будь-якого туриста

Чого чекати від Аравійського моря в Гоа? За рівнем «Баунті» воно програє Таїланду, Туреччини та Єгипту: вода не така блакитна і прозора, пісок - не білий. Дайвінгу та снорклінга майже немає. До того ж це частина Індійського океану, тому тут часто бувають сильні хвилі. Зате вхід в воду дуже пологий і дно піщане, а не кам'яне.

А ще в Гоа панує особлива атмосфера, в яку багато закохуються міцно і назавжди. Головне - вибрати пляж і житло під свої вимоги: умови в Гоа бувають дуже різними.

Лежаки і парасольки в Гоа належать шекам - пляжним ресторанчиках. Щоб скористатися шезлонгом або парасолькою від сонця, зробіть будь-яке замовлення, наприклад, один молочний коктейль, - і відпочивайте хоч цілий день.

Пляжі на півночі Гоа

ПляжОпис

Керім Довгий піщаний пляж на самій півночі Гоа, відокремлений від сусіднього штату Махараштра річкою Тереколь. Один з найбільш спокійних пляжів, навіть здається диким: людей, розваг і шековая мало. Сильні хвилі. Замість пальм ростуть казуаріни, схожі на сосни. Арамбол Самий тусовочний пляж північного Гоа з добре розвиненою інфраструктурою. Є йога-центри, масажні салони, сотні шековая, школи з навчання всього на світі, в тому числі найбільша в Гоа школа серфінгу . У лютому в Арамболе проходить парад фріків, але диваків багато завжди. Щовечора всі збираються на сансет , Щоб разом проводити сонце і потанцювати на піску. Багато батьків з дітьми, особливо в кінці пляжу, поруч з Мандремом. Мандра Спокійний малолюдний пляж. Захід в воду дуже пологий і підходить для дітей. Шековая на березі мало. Житло знаходиться в селищі за річкою, через яку переходять по бамбуковому містку. У селищі є ринок, де продається все від каструль до картоплі. Якщо захочеться веселощів, можна дійти пішки до пляжу Арамбол. Ашвем Затишний пляж, на якому не буває гучних тусовок. На березі є кілька шековая, гестхаусов і готелів. У п'яти хвилинах від пляжу - магазинчики і фруктові лавки. Дрібне море підходить для відпочинку з дітьми. Морджім Русский пляж: всюди рідна мова і кафе з російським меню. Годі пляжних шековая. Чисто, світлий пісок. Ціни вище середнього. Підходить для відпочинку з дітьми. З середини січня до кінця березня тут тренуються кайт-серфери зі своїм спорядженням. У південній частині пляжу відкладають яйця оливкові черепахи. Чіпати черепашат не можна - вони і так ризикують стати вимираючими. Вагатор Невеликий пляж, що складається з двох частин і обмежений пагорбами. Красиві скелі, на одній з яких вирізано особа Шиви. Має славу тусовочного місця для хіпі, але людей мало і нічні вечірки не гримлять. Поруч мальовничий форт Чапора і Джус-центр - улюблена туристами та зимівниками кафешка зі свіжовичавленим соками і коктейлями. Анджуна Довгий і вузький пляж для тих, хто любить тусовки. У моря багато магазинчиків і шековая, голосно грає музика. Є водні розваги. Бага, Калангут, Кандолім Три пляжу переходять один в інший. Типові курорти на зразок чорноморських. Багато пакетних туристів, в тому числі з Росії. Хороша інфраструктура для короткого відпочинку. Кандолім і Калангут - більш жваві, Бага тихіше і менше за розміром. Сінкерім Мальовничий і спокійний пляж. Тут менше докучливих торговців і нижче ціни в кафешках, ніж на сусідньому Кандоліме. З півдня пляж обмежує нижній форт, на пагорбі неподалік стоїть основний форт Агуада .

Пляжі на півдні Гоа

Мірамар Пляж близько до Панаджі - столиці штату Гоа. Багато місцевих жителів, особливо вечорами. Підходить швидше для прогулянки після відвідування Панаджі, ніж для повноцінного пляжного відпочинку. Триває пляжем Каранзалем, де набагато менше людей. Ваінгуінім Спокійний і чистий пляж для усамітненого відпочинку. Завжди малолюдно. Можна поселитися в готелі на пляжі. Близько до Панаджі. Бамбола, Сирідао Напівдикі пляжі поряд з гирлом великої ріки, тому вода каламутна. Готелів мало. Пісок темний. Богмало Затишний тихий пляж зі світлим чистим піском. Знаходиться в бухті, тому хвиль майже немає. Хороший вибір готелів, в тому числі 4 і 5 зірок. З пляжу відправляються снорклінговие і дайвінг-тури на острів Гранд. Велсао На цьому пляжі завжди мало людей: відлякує розташований поруч завод з виробництва добрив. Переходить в пляж Кансаулім. Маджорда Просторий, не надто популярний, чистий пляж. Багато шековая і є пляжні розваги, при цьому не буває натовпів. Світлий пісок, пологий вхід у воду. Беталбатім Тихий малолюдний пляж, продовження Маджорда. Шеки і готелі є, але не тягнуться суцільною лінією. Багато місць, де відчувається відрив від цивілізації. Уздовж пляжу ростуть сосни. Колва Як і на пляжі Маджорда, на Колве людно поруч з шекамі і безлюдно, якщо відійти від них подалі. Пляж широкий, з хрустким світлим піском. Бенаулім Чистий спокійний пляж. Мало жебраків. Багато недорогих кафешок на березі і бюджетного житла поблизу від моря. Продуктові та інші магазини - в центрі селища в 1,5 км. Варка Один з небагатолюдних пляжів для тих, кому подобається відпочинок без зайвого шуму. Кавелоссим Пляж для неквапливого і комфортного відпочинку. Багато кафешок, бувають невеликі вечірки. Іноді ходять продавці фруктів і сувенірів. Поруч туристичний селище з розвиненою інфраструктурою. Кавелоссим переходить в пляж Мобор. Агонда Красивий пляж в бухті, обмеженою скельними мисами. Досить цивілізований, але без стовпотворіння людей. Житло є як на березі, так і в селищі в пішої доступності. Багато сувенірних магазинів і масажних салонів. Палолем Популярний пляж, буває занадто людно. Завдяки бухті майже немає хвиль. Красиво обрамлений пальмами, під якими стоять бунгало для туристів і Шекі. Непогано розвинена інфраструктура, в тому числі для самостійного відпочинку, але нічних розваг мало. Під час відливу можна пішки дійти до острова Канкон. Патнем Щодо тихий сусід жвавого Палолема. Кафешок і гестхаусов багато, але атмосфера більш розслаблена. Раджбаг Уздовж пляжу тягнеться великий п'ятизірковий готель Lalit , Але сам пляж відкритий для всіх. Тихо і малолюдно. Шек, лежаки і парасольки - тільки від готелю. Тальпона Цей віддалений пляж виглядає диким: людей і шековая зовсім мало. Галджібага Медитативно-спокійний пляж, на який оливкові черепахи припливають відкладати яйця.

Зустріньте захід на березі океану

Якщо ви в Гоа і не розумієте, де шукати абсолютну свободу, про яку всі говорять, їдьте в Арамбол. Мешканці самого творчого селища Північного Гоа щовечора збираються на Сансет.

Сансет в Арамболе - не просто захід на пляжі. Це цілий міні-фестиваль, де грають на барабанах, гітарах і діджеріду, танцюють, жонглюють, крутять вогні і займаються йогою. Тут же влаштовують Сансет маркет: іноземні мешканці Арамболе розстеляють килимки і продають класну одяг і прикраси ручної роботи, пропонують фотосесії на березі і поради астролога. Кожен самовиражається, як хоче, все розслаблені, посміхаються - ось тут-то і відчувається легендарна атмосфера Гоа.

У лютому в Арамболе проходить парад фріків, де все вбираються в костюми на певну тему - наприклад, кіно або наукової фантастики. Брати участь може будь-хто, так що не соромтеся. Точну дату оголошують за пару тижнів до події.

Гуляти так гуляти:
Кращі фестивалі і свята різних країн
Жбурляти їжею, обливайся вином! Самі відв'язні фестивалі світу

Навчіться заклинання «Ноу спайсі»

Призвичаїтися до індійської кухні - звичайна історія. У Гоа шанс ще вище, ніж в середньому по країні, тому що місцева їжа не тільки ввібрала в себе купу різних кулінарних традицій, а й адаптована під європейські смаки. Тільки перед замовленням просите, щоб приготували негостро - «ноу спайсі». Тоді з пляжних ресторанчиків-шековая вас за вуха не витягнеш.

Пообідати в Гоа можна всім чим завгодно від піци до риби-гриль, яку вранці вивудили рибалки. Якщо хочеться індійського, то для початку спробуйте тандирні корж НААН, наприклад, з сиром або часником, а до неї - бобову юшку дав або шахи-панір - шматочки домашнього сиру, тушковані в томатно-вершковому соусі. Коли ви ввійдете в смак, замовляйте тхали - комплексне страва з рису, коржів і овочевих, рибних або м'ясних добавок. На десерт добре йдуть індійські солодощі та масала-чай зі спеціями і молоком.

Як місцеві:
Чим снідають в різних країнах
5 кращих страв Таїланду і де їх шукати
Фіалки в цукрі і інші незвичайні сувеніри з поїздок

Загляньте в форт Агуада

Форт Агуада добре зберігся з часів, коли Гоа був португальською колонією. Масивні стіни, віконця-бійниці і чотириповерховий маяк високо над Аравійським морем - до берегової захисту португальці ставилися серйозно.

Складається форт Агуада з двох частин. До укріплень на нижньому ярусі йдіть по пляжу Сінкерім. Основна частина з маяком стоїть на пагорбі, до якого їздять на мотоциклі або рикші з Кандоліма або йдуть по стежці від пляжу. Відкрито форт з 8:30 до 17:30. Приходити краще вранці або перед заходом сонця, інакше підсмажити на сонці як масала доса. Грошей за вхід не беруть.

Шезлонги в сторону: 10 ідей класного відпустки без пляжів

Коли в Гоа гарна погода

Ідеальний сезон для відпочинку триває з листопада до лютого, коли в Гоа сонячно і не дуже жарко.

У березні сонце розжарюється, і до середини-кінця місяця багато хто вже страждають від спеки і мріють про кондиціонер. У квітні, а тим більше в травні, ви і зовсім відчуєте себе як в сауні.

Все літо і до початку жовтня в Гоа вирує вологий сезон: часто йдуть дощі і в морі не зайти через хвилі.

Прикрасьте руки хною

Індія багатьох штовхає на зміни: тут відразу хочеться освоїти Аюрведу, хінді і гру на сітарі, а ще перейти на вегетаріанство. Якщо дивлячись на молодецьку гоанськая публіку, ви ж подумує про татуювання, то пригальмуєте і спробуйте менди (або мехенди) - малюнки хною. Їх наносять куди завгодно, але найчастіше - на стопи і кисті рук. Візерунок тримається від 1 до 3 тижнів в залежності від місця на тілі і від того, як часто ви трете себе мочалкою. Якщо хочете показати менди друзям на батьківщині, йдіть до майстра за день до від'їзду.

Пропонувати мехенди вам будуть навіть на пляжі. Але краще знайти майстра, який працює на постійному місці, і подивитися, що він зробить попереднього клієнта. Вибирати малюнок будете по каталогу, де знайдуться гідні ескізи і для дівчат, і для чоловіків. Якщо хочете обговорити розмір вух Ганеші на рідній мові, то потерпіть до Сансет-маркету в Арамболе, де орнамент вам завдасть російськомовний майстер.

Де самому навчитися робити мехенди: Пасти слонів, малювати хною і кувати - де вчитися незвичайного

Заберіть у джунглі

У гоанский заповідник «Бхагван Махавіра» їздять в основному заради водоспаду. Дві години на таксі або скутері до входу парк, годину на туристичному джипі по красивою і важкій дорозі (на своєму транспорті не можна), 10 хвилин пішки - і ви у трьохсотметровий водоспаду Дудхсагар, або «Молочне море». Високо на тлі білих струменів видно діючий залізничний міст, а біля підніжжя хлюпається холодне озеро, в якому приємно освіжитися після поїздки. Одне але: на Дудхсагарскій водоспад приїжджають натовпи туристів, так що побути з природою наодинці не вийде.

Якщо хочете в тиші погуляти по тропічному лісі, помилуватися комахами, птахами і тваринами, подумайте про трекінг або сафарі по заповіднику «Бхагван Махавіра». Цікаві тури, в тому числі для бердвотчеров, організовує екоготель Nature's Nest . Є шанс побачити індійську гігантську білку, очеретяного кота, дикобраза і малу Росса, а не тільки макак, як на звичайній екскурсії до Дудхсагарскому водоспаду.

По дорозі в заповідник заходьте в храм Махадева недалеко від села Тамбді-Сурла. Це невелике кам'яне святилище, присвячене Шиві, - найдавніший з усіх храмів Гоа.

А що ще:
Пожити в черевику або під водою - найнезвичайніші готелі світу
Чарівні готелі, в яких навіть дорослі відчувають себе дітьми
24 найкрасивіших водоспаду світу

Поклубітесь в Ash

У Північному Гоа багато музикантів і постійно трапляються концерти: тропічний рай налаштовує на творчість і веселощів. Одне з культових місць - клуб Ash в Арамболе. У пальмової гаю на березі річки в двох кроках від моря талановитими руками Василя Еш і його команди створено простір, де все - на своїх місцях. Картини, маски і паперові ліхтарики розвішують з тією ж турботою, з якою проводять вечірки. Нудних подій в «Еше» не буває, а останні два роки навіть виступав Борис Гребенщиков. Афішу дивіться в групі «Еша» в ВК .

Романтизує це: 14 порад для ідеального відпустки вдвох

займіться йогою

В Індії йога так само природна, як в Росії ранкова пробіжка. На балконі гестхауса, на піску біля моря і просто на вулиці - в Гоа раз у раз бачиш людей, що склалися в асани. Підключайтеся і ви, раптом втягнетеся?

Якщо для занять вам потрібен наставник, проблем не буде: на кожному другому будинку висить реклама йога-центру. Групові уроки з російськомовним викладачем стоять 300-700 рупій за півтори години. Щоб просочитися індійською філософією і здоровим способом життя, можна пройти повноцінний йога-ретрит, наприклад, в центрах SWAN, Purple Valley або Satsanga. Будете жити в затишних кімнатах, є добротно приготовлену їжу, слухати звуки тропіків і піклуватися тільки про гармонію з собою.

Не тільки йога: Як провести відпустку з користю для душі

Відпочиньте від пляжів заради музею

У Гоа про музеї не думається. І дарма: в Бенауліме ви знайдете відмінний етнографічний музей Goa Chitra, де найменший штат Індії відкриється вам з іншого боку. Різьблені паланкіни для знатних осіб, двоколісні вози, млини з кам'яними жорнами, масляні лампи, глиняні глечики та крісла-качалки - в гоанськая глибинці дещо з речей в ходу до сих пір.

Для чого потрібен посудину у вигляді розкритої перлини і кому належали християнські вівтарі, в «Гоа Чітре» докладно розповідає гід. Екскурсія англійською, але вистачить навіть базового знання мови: каже він повільно і чітко. Якщо пощастить, до вас вийде господар музею Віктор Нуго Гомес - всю колекцію він сам збирав по селах.

Без закордонного паспорта: 10 відмінних музеїв Росії, в яких варто побувати

Накупіть індійських сувенірів

Прогулянка по блошиному ринку в Анджуне - така ж важлива частина відпочинку в Гоа, як купання в океані. Анджунскій ринок почався в 80-х роках з маленькою барахолки, куди хіпі приносили свої джинси, сукні, ремені і касети, щоб заробити на продовження життя в раю. Сьогоднішні лотки в основному заповнені типовими індійськими сувенірами. Кашмірські хустки, тибетські маски, керальскіе спеції і раджастанськї ляльки - те ж саме ви знайдете в інших місцях для туристів, але чому б не почати з Анджуне?

Працює базар в Анджуне по середах. Якщо не хочете потрапити в штовханину, приїжджайте до 8-9 ранку або до 16 години, щоб встигнути пройти по рядах до закриття на заході. Жорстко торгуйтеся: ціну іноді вдається знизити в 5 разів.

Нове життя речей: Кращі блошині ринки світу

Потряс в рикші

Кращий спосіб пересуватися по Гоа - це скутер або велосипед. А самий автентичний - рикши. Забудьте про комфорт: жоден інший транспорт не гримить так шумно, що не підскакує на купині так високо і не тягнеться так повільно, як моторикша в Індії. Дверей немає, ременів безпеки теж, так що тримайтеся на поворотах, а від дорожнього пилу запинати шторку. Навряд чи ви швидко доберетеся до місця, зате отримаєте враження, ніби покаталися на атракціоні, що безперечно варто того. Про ціну домовляйтеся перед поїздкою.

З вітерцем: 10 відмінних маршрутів для подорожі на велосипеді

Переміщує в португальські часи

Колоніальна віха гоанськая історії найкраще відчувається в Старому Гоа (або Велья-Гоа). Городок, побудований на європейський лад, був центром всієї Португальської Індії в XVI-XVIII століттях. Потім через епідемію столиця переїхала в Панаджі, а Старий Гоа законсервувався і зараз справляє враження португальської провінції з індійським колоритом. Жінки в сарі схиляють коліна перед розп'яттям, на тлі масивного собору смагляві діти ганяють голубів, можна підкріпитися холодним ласси після прогулянки по доглянутому парку.

Головна Місцева святиня - базиліка Бон-Жезуш (Милосердного Ісуса). У ній Варто раку з мощами святого Франциска Ксаверія - католицького Місіонера, Який проповідував в Индии, на Молуккськіх островах и в Японії. Він був одним з найуспішніших проповідників в Азії і вважається святим покровителем Гоа і ще десятка місць. Так що паломників в базиліці завжди багато - зможете поразглядивать не тільки образи святих і кручені колони, а й строкато одягнену публіку.

Подорожі зі змістом:
Самі зачаровують святі місця в світі
Не тільки Троїце-Сергієва лавра: святі місця Росії

Читайте також:

15 ідей, як класно провести відпустку в Індії

Зимівля в Гоа: поради та актуальні ціни на житло і продукти

14 країн, куди можна поїхати без англійської мови

В Таїланд на зиму: куди краще їхати і скільки це коштує

Інші місця для відпочинку в Азії: Шрі Ланка , Непал , Таїланд , М'янма , Малайзія , Балі , В'єтнам , Камбоджа , Філіппіні и Китай

Де краще відпочивати: в північному або південному Гоа?
Де краще відпочивати: в північному або південному Гоа?
Підключайтеся і ви, раптом втягнетеся?
Кашмірські хустки, тибетські маски, керальскіе спеції і раджастанськї ляльки - те ж саме ви знайдете в інших місцях для туристів, але чому б не почати з Анджуне?

Новости