Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Озеро Байкал

  1. Інші місця призначення [ правити ]
  2. Історія [ правити ]
  3. ландшафт [ правити ]
  4. клімат [ правити ]
  5. Внески і пропуску [ правити ]
  6. пам'ятки [ правити ]
  7. Де зупинитися [ правити ]
  8. Кемпінг [ правити ]
  9. Запобіжні заходи [ правити ]

Озеро Байкал

Озеро Байкал

Озеро Байкал знаходиться на кордоні Іркутської області і республіки Бурятія в східній частині Росії . Протяжність озера з півдня на північ - 636 км, ширина до 80 км, площа поверхні - 31,5 тис. Км², максимальна глибина озера 1637 м. Рівень води в озері над рівнем моря регулюється роботою Іркутської ГЕС і коливається в діапазоні від 456 до 457 метрів. Середня глибина озера становить 730 метрів, об'єм води в озері - понад 23 тис. Км ³, що становить 22% світових запасів прісної води.

Інші місця призначення [ правити ]

Озеро є найглибшим у світі і найбільшим резервуаром прісної води на Землі.

Історія [ правити ]

Рівень води в Байкалі коливається в діапазоні понад два метри і визначається не режимом роботи Іркутської ГЕС, який жорстко обмежений у своїх можливостях щодо збільшення обсягів водоспуску, а головним чином річним обсягом опадів на прилеглих до озера територіях. Необхідно відзначити, що значне збільшення обсягів водоспуску Іркутської ГЕС в 1971 році, коли з-за високого рівня води в Іркутському водосховище виникла реальна загроза руйнування тіла греблі, призвело до затоплення прилеглих до річок Ангара і Іркут густонаселених територій, підйому рівня води в річці Іркут понад двох метрів через підпору піднявся рівня води в річці Ангарі.

ландшафт [ правити ]

Флора і фауна [ правити ]

клімат [ правити ]

Основна точка, звідки більшість мандрівників починає знайомство з Байкалом - місто Іркутськ . Відвідування східного берега Байкалу і Чівиркуйского затоки зручно почати з Улан-Уде . В обидва ці міста можна прилетіти літаком або приїхати поїздом по Транссибірській магістралі.
Туристичні маршрути по Навколобайкальській залізниці або сходження на пік Черського можна починати з міста Слюдянки. Тут зупиняються всі поїзди, що проходять по Транссибірській магістралі, також сюди можна приїхати на електричці з Іркутська.
Пам'ятки північній частині Байкалу зручно починати оглядати з Северобайкальска. Сюди ходять потяги з Москви і Новосибірська, поїзд по Байкало-Амурської магістралі з Тинди, кілька разів на тиждень літають літаки місцевих авіаліній з Улан-Уде і Іркутська, під час навігації з Іркутська в Северобайкальськ ходить швидкісний судно на підводних крилах "Комета".

Внески і пропуску [ правити ]

На узбережжі Байкалу перебуває три заповідника (Баргузинский, Байкало-Ленський і Байкальський), два національні парки (Забайкальський і Прибайкальский) і шість заказників: (Верхнеангарскій, Фроліхінскій, Прібайкальскій, Кабанский, Степнодворецкій, Енхелукскій).

Для відвідування територій заповідників вкрай бажано (для Баргузинского заповідника - обов'язково) попереднє отримання дозволу в дирекції заповідника. Адреси дирекції:
- Баргузинский заповідник: 671710, Республіка Бурятія, Північно-Байкальський район, сел. Нижнеангарск, вул. Козлова, 61. Tелефон: (301-30) 47-992
- Байкало-Ленський заповідник: 664050, м Іркутськ, вул. Байкальська, 291Б. Tелефон: (3952) 35-13-50, (3952) 35-06-90
- Байкальський заповідник: 671120, Республіка Бурятія, Кабанский район, сел. Танхой, вул. Червоногвардійська, 34. Tелефон: (301-38) 9-37-10

При організації туристичної стоянки на території національних парків і заказників їх співробітники мають звичай вимагати невелику плату за стоянку.

пам'ятки [ правити ]

У районі озера Байкал знаходиться велика кількість історичних та археологічних пам'яток, а також пам'яток природи та культури. Основними з них є:
- міські пам'ятки Іркутська (дерев'яний історичний центр, музей декабристів, набережна річки Ангари)
- Навколобайкальська залізниця
- селище Листвянка (Байкальський музей, скеля Шаман-камінь, оглядовий майданчик над витоком Ангари)
- етнографічний музей в селищі Тальци
- бухта Піщана
- Ушканов острова (лежбища Байкальської нерпи)
- острів Ольхон (мис Бурхан - один із символів Байкалу, Куриканская стіна, мис Хобой і ін.)
- петрогліфи на мисі Саган-Заба
- мис ритий
- льодовикове озеро Фроліха
- Чівиркуйскій затоку (рибалка, термальні джерела в бухті Зміїна)
- пік Черського (2090м) - мінеральні джерела Тункинской долини (Аршан)
- Чарські піски

Де зупинитися [ правити ]

Помешкання для туристів [ правити ]

Кемпінг [ правити ]

У глушині [ правити ]

Запобіжні заходи [ правити ]

Не залишайте речі без нагляду, щоб уникнути крадіжки.

Новости