Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Невдалі «Солдати удачі»

Як в американський бойовичок вдихнути есенинские інтонації? Запитайте у Максима Коростишівського. Він знає. Ось тільки не про «храми - в ризах образу» і не «червоні крила заходу» розповідається у фільмі Soldiers of Fortune. І навіть не про кабаки. Була у Сергія Єсеніна ще одна примха - цілком, як сьогодні б сказали, піарівському спрямування. З'явившись в столиці на вечірній зорі Російської Імперії, він старанно корчив із себе сільського поета: ходив у постолах і лопотів щось на Рязанському діалекті. Пітерці дивилися на нього і дивувалися російської екзотики. Так Сергій тримався в модній струмені.

Максим Коростишівський далеко не найвідоміший в Росії режисер. Він і зняв щось всього пару фільмів, причому останній - в 2005 році. Правда, обидва сам спродюсував. І так опинився в Голлівуді. І ось на екрани виходить його новий фільм «Солдати удачі» з американськими акторами. Над картиною судячи з титрів працювало досить багато росіян. Але більш-менш велика роль дісталася тільки дружині режисера Оксани Коростишівської. І цьому є пояснення.

Стрічку знімали для американців. Ось для таких, якими вони є. Для тупих янкі. Я б навіть сказав: для тупих янкі різних національностей, які сидять з поп-корном (точніше, з поп-кормом) в кінозалах по всьому світу. Лише в Росії, Румунії та на Україні це сприймається як абсолютна нісенітниця. Для інших же - щоб ні-ні, не дай Бог порушити хоч один стереотип!

Оцініть зав'язочках сюжету: на острів в Чорному морі претендують Україна і Румунія. А взагалі він нікому не належить. Але раніше там була натовська база. А тепер влада захопив генерал Лупо, який тиранить місцеве населення. Острів називається Snake Island (Зміїний), але змій на ньому немає! Остров'яни носять іспанські імена: Ернесто, Сесілія. Загалом, сенсу ні на йоту. Зате ніяких когнітивних дисонансів у американського глядача. Для нього що Україна, що Румунія країни настільки ж реальні, як Нарнія. Приблизно так само росіяни сприймали історію, події якої протікали б де-небудь в Карибському басейні.

Приблизно так само росіяни сприймали історію, події якої протікали б де-небудь в Карибському басейні

На цей острів привезли «постріляти» п'ятьох мільйонерів. Один з них гірничо-металургійний олігарх. Начебто, з Росії (хоча у фільмі це не так вже й явно, але на буклетик пишуть). А звуть його Роман Сент-Джон. Ну нормальна російське прізвище. Він сюди прибув тому, що на острові є рудник, який видобуває дуже рідкісний метал (настільки рідкісний, що його назва не згадується в таблиці Менделєєва). У фіналі ми бачимо, як Роман стискає зразок руди. Ніколи б не подумав, що метал може мати форму кристала.

Загалом, або Коростишівський дуже іронічно поставився до своєї аудиторії, або з усіх сил намагався їй сподобатися. А сам сюжет цілком передбачуваний. Настільки, що можна передбачити, хто їх хороших кого з поганих вб'є. Ну да, закон жанру: в бойовиках «хороші» обов'язково когось вбивають.

Оцінка фільму: 7 з 10.

Зал для перегляду надано кінотеатром «Діамант-Синема» .

Як в американський бойовичок вдихнути есенинские інтонації?

Новости